Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 25 zář 2013 16:54

Pete děkuji! Však mám v počítači uloženo! :-)
Pozdravuj rodinu! J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 25 zář 2013 19:05

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:39, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod vrgada » 25 zář 2013 20:15

2 Josef a Pete2
dekuji pripomneli jste mi krasa mista, kde jsem uz 3 roky nebyl, nemel jsem jeste foveon, ale v klouzajicich tretrach jsem se vysplhal skoro az ke krizi
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... u7dhja.jpg
vrgada

Příspěvekod josef38 » 25 zář 2013 20:31

vrgada píše:2 Josef a Pete2
dekuji pripomneli jste mi krasa mista, kde jsem uz 3 roky nebyl, nemel jsem jeste foveon, ale v klouzajicich tretrach jsem se vysplhal skoro az ke krizi
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... u7dhja.jpg

No vidíš, nám to Pete zakázal a my jsme ho, jako hostitele, poslechli! :-) :-)
josef38

Příspěvekod vrgada » 25 zář 2013 20:52

ale jak se mi klepaly nohy, pripadal jsem si jako na koni, z jedny strany sraz z druhy strany sraz, klouzajici podkovicky naslapu ve vapenci v podzimnim listi, ale neznal jsem to, kdybych byl byval vedel, ze za par metru se mi otevre vyhled na kriz,tak bych to asi dosplhal
vrgada

Příspěvekod vrgada » 25 zář 2013 20:54

co se tyce manualnich skel, tak dobrej web je tento http://www.manualniskla.cz/ Par jsem jich vyzkousel a za sebe hlasuji jen za Rikenon 1,7/50mm v pentax bajonetu s vyndanou packou clony a zkracenym plastem zadni cocky, aby nenarazel do IRcut filtru (K a SA bajonet je rozmerove stejny), zaava byla tato svetelna tomioka, odclonena umela pekne efekty na vanocnich svetylkach
...
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... ie9uvd.jpg
...
ale ta bohuzel nesla upravit, protoze se objektiv moc vysouval, helios je krap, zoomy nepouzitelne, sirokouhle a vychvalovane takumary jsou podle mne taky kramy, redukci na zavit jsem si sice poridil, ale zavitove objektivu uz jsem vyzkouset nestihl. Fakt bych se omezil na pokusy s kvalitnima padesatkami, coby kratke portretni sklo a mozna 135ky. Delsi teleobjektivy maji modravou nekontrastni kresbu jak stary dalekohled, mozna by stala za vyzkouseni jeste plastova babovicka zenitar, ale koupil jsem si z nostalgie practicu VLC3:-) A pancolar je v planu
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 25 zář 2013 20:57

Pete, ta prostřední ze 7:00 a poslední dvě (n) (n) (n) . Skutečně fenomenální rozlišení, čip ukazuje jasnou technologickou převahu ve schopnosti zobrazit detail. O spektru barev platí, podle mého názoru, totéž.
Josefe, není to jedna z těch pražských fotek, které si tu vybírali Japonci pro oficiální propagaci DP3 Merrill? S úpravou barev se neztotožňuju, je tam moc žluté, střechy vypadají příšerně, světlé fasády jakbysmet. Myslím, že to ten foťák umí líp. Bylo to nízké listopadové Slunce hodinu před polednem ;) .
PetrM: Z těch dvou fotek ze starých záviťáků nejsem ohromen. Možná u dalších fotek změním názor, ale tohle mě, zatím, nepřevědčilo. Trochu mi to připomnělo Helios, který jsem před půlrokem zkoušel. Na první pohled dobrý, Nikon D7000 na to rozhodně nemá, ale stejná fotka pořízená sigmáckým seťákem 17-50 je viditelně ostřejší, dokonce na 50 mm ohnisku v celé ploše. Věřím, že je to ostřejší, než Nikony a Canony, ale to teď s tímto Foveonem přestává být měřítko, při vší úctě k tomu, co z těch Bayer senzorů poslední generace dokázali dostat. Lepší rozlišení dnes dostaneš akorát s Nikonem D800, a to jenom díky tomu, jak je ta fotka obrovská. Menší kontrast těch záviťáků mi nevadí, spíš naopak. Podpořils moji starou teorii o menší účinnosti antireflexních vrstev. Líp vynikne dynamika fotky, si myslím.
Josefe, jestli Tebe skolila viróza, tak to se máme na co těšit. Možná by bylo lepší se hned preventivně hodit marod... ;) Brzké uzdravení přeju (n) .
Přílohy
SDIM1611.jpg
SDIM1611.jpg (487.15 KiB) Zobrazeno 8706 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 25 zář 2013 21:13

Obrázek
...
dost mne tenkrat mrzelo, jenze uz jsem se sunul po kolenh jak pidalka a zdalo se mi,ze to nema konce a byl jsem az tam jak je domalovana znacka
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 26 zář 2013 06:36

vrgada
Toz to my silne pripomina zname miesta. A to si ma nevedel navstivit, ked uz lezies po tych nasich blbich skalach. (n) :D
No ja bych tam teda nelez. Nak sa mi kruti svet medzi usami. :lol:

Aby mal vrgada radost a tiez spomienku, ale aby to tu nebolo preHradovane...
Este dve fotky inkriminovanych miest, ale skor z pohladu objektivu na plnu a v plnom.
Hned z rana, aby neboli problemy, som fotil na clonu 2.8. Musim povedat tak nejak subjektivne, mne sa zda ta clona vobec najostrejsia.
Nechcem sigmu prechvalovat (az na hlbku ostrosti) to kresli moc pekne, ale je to tak nejako mimo poucky o foto technike. ;)
Mozna i ta prislovecna 5.6 (2x) je rovnaka, alebo lepsia, zatial som to neporovnaval, ale porovnam...
Takze 2x 2.8

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 26 zář 2013 17:58

Podla Petrovych fotiek, tie M42 pedesiatky nie su na zahodenie. Podla testov mojich i znamych je najlepsi Pancolar tesne nasledovany Pentaconom.
Samozrejme nie je Helios ako Helios. Verzia 44-3 alebo zelena 44-2 by mali byt ina liga. Na SD10 a E-Pl1 to vsak bolo ine.
Pentacon bol u mna olympusacky najlepsi. Bohuzial uz to nevyskusam na sigme. :(

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 26 zář 2013 18:39

Obrázek
...
dekuji, tak jeste jednu zmensenou, bohuzel tam neni meritko,ale nahore je to fakt strasne uzky ale je z toho videt, jak blizko jsem byl vrcholu, za kterym je videt ten kriz, coz jsem ale nevedel, jinak bych se tech par metru jeste asi plazil. Nejsem zadny horolezec a uz jsem byl hodne vydesenej, hercna mlatila, matne si pamatuji, ze jsem se trochu narovnal, honem to cvakl a rychle se soural pozpatku jako rak na sirsi a bezpecnejsi zem:-). Ten rok jsme tam byli asi 4krat a brali to na kolech udoli za udolim,jen nevim kam se mi podely fotky:-(
...
Obrázek
...
Nejostrejsi clonu lze priblizne urcit laickym pokusem, dat to na stativ a udelat trojexpozici staticke sceny na nekonecno na kazde clone a porovnat velikosti souboru na zaklade uvahy, cim ostrejsi foto, tim vice detailu a tedy i vic dat-velikost souboru. Trojexpozice je ale nutna na korekci. Spatna expozice ma na velikost souboru vetsi vliv nez clona. Kdysi jsem si tak porovnaval padesatky na pentax, nejlip mi tenkrat vysel ricoh, pak ta tomioka a naprostej propadak byl ten helios 4ka, ale ten byl neostry uz od pohledu. Pro mne to bylo dost rozcarovani protoze v ere kinofilmu jsem ho (osmilamelovou 2ku) mel radsi nez pancolar. Je to sice primitivni, ale vynasel jsem si toi do grafu s vysledkem, ze pravidlo o zlate clone docela plati
...
Obrázek
...
Pro mne to bylo i pouceni kupovat objektivy radeji v bazaru, kde to lze bezproblemu vratit, nez na aukru (uz mi taky prisal hromada strepu). Zajimave je, ze v posledni dobe byvaji v kamenem bazaru i nizsi ceny nez na netu
vrgada

Příspěvekod Petr M » 26 zář 2013 18:57

...
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:40, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 26 zář 2013 19:50

Jarouš píše:Josefe, není to jedna z těch pražských fotek, které si tu vybírali Japonci pro oficiální propagaci DP3 Merrill? S úpravou barev se neztotožňuju, je tam moc žluté, střechy vypadají příšerně, světlé fasády jakbysmet. Myslím, že to ten foťák umí líp. Bylo to nízké listopadové Slunce hodinu před polednem ;)

Jarouši, nevím, od koho ta fotka byla, stáhl jsem ji z internetu a měl jsem dojem, že byla z DP2. Teď se na ni dívám znova a vidím, že skutečně je z DP3! Na tom ale celkem nesejde. Mám dojem, že Pete má tento aparát a je fakt, že u něj mě barvy seději. Ale jak ho znám, tak určitě nedává fotky na vlákno bez úprav! Vždyť také RAW k tomu přímo vybízí a je k tomu i předurčen! :-)
A Tvůj názor na barevné podání této fotky respektuji. Já mám ovšem jiný. Ale na tom skutečně vůbec nesejde. Všichni dobře víme, že s RAWem se potom nechá udělat v jakémkoliv editoru cokoliv a to i s barvou. A já také ani netvrdím, že má úprava byla nejlepší. Však jsem také psal, že jsem jen použil "barvy automaticky" a nic jiného. Víme také, že konečné barevné podání je jen věc vkusu a v nejzašším případě mu můžeme říkat, že to byl umělecký záměr! :-)

A co se mé kondičky týká, tak myslím, že dost odpovídá mému věku! Takže, nic světoborného! :-)

Tak se mějte foveoňáci!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 26 zář 2013 20:05

No, Josefe, já se spíš za sebe obávám, že Tvá kondice a odolnost spíš odpovídají mému věku... Třebaže si zatím, kromě pár kil navíc, nemůžu moc stěžovat ;) .
PS: Mě se už taky, v poslední době, moc líbí barvy z Peteho mašinky. A většinou se u nich v EXIFu vyskytuje vyvážení bílé Ruční, stejně jako na té fotce z Prahy. Já si myslím, že to nefotil žádný břídil... ;) (n)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 26 zář 2013 20:15

Jarouš píše:Já si myslím, že to nefotil žádný břídil... ;) (n)

Tak zrovna na to bych se tolik nespoléhal! :-)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 26 zář 2013 20:37

Všechno je to tady, Josefe: http://diit.cz/clanek/sigma-dp3-merrill-v-praze
Já bych se zas docela spolehnul, že ten člověk se Sigmami umí. Na oficiálních samplech firmy je uveden jako autor a ta pražská fotka je tam taky ;) .
http://www.sigma-dp.com/DP3Merrill/samplephoto.html
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 26 zář 2013 20:48

Jarous
Prezradim ti, ako som prisiel k nastaveniu bielej na CUSTOM. A nechavam si ho. Dobry na akekolvek pocasie, Ziadna seda tabulka.
Vysiel som pred barak, videl som tam oddychovat nasho hafana. Vravim si, tie spinave sede dlazdice by k niecomu mohli byt.
A boli. Namieril som fotak k zemi, vyrobil jednu custom snimku a teraz ju pouzivam vsade. Vdaka za tip. (n) :D
PS. mam ich este asi 40 v zalohe. Rad zaslem...uspinit si musi kazdy sam. :lol:
Havko je este na BW.

hafko.jpg
hafko.jpg (2.36 MiB) Zobrazeno 8616 krát
EXIF-Data
Model: SIGMA DP3 Merrill

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 26 zář 2013 20:58

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:40, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 26 zář 2013 21:00

Jo jo, doba se mění a naučili jsme se používat různé finty! Však si ještě vzpomínám na původní pomůcku, kousek břidlice! :-) A také to s ní vycházelo!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 26 zář 2013 21:24

Jasně, Pete, to je přesně ono (n) ;) . Taky to mám vyzkoušené, někdy s asfaltem, někdy s betonem, když se mi zdá, že zrovna v ten moment mají, podle mého oka, docela blízko ke střední šedé. A nejblíž k ní mají moje outdoorové kalhoty, původně na běžky, ale pro mě skvělý univerzál (Craft) :D . Když udělám Custom podle jakékoliv z těchto variant (cesta, chodník, gatě), všechny fotky budou velmi dobře použitelné, všechny budou nesrovnatelně lepší a reálnější, než AWB, ale každá bude barevně o fous jiná. Ale ten rozdíl nebude znamenat vůbec nic proti tomu, jaký rozdíl přinese AWB. Když k těmto variantám přidáš ještě šedou tabulku, zase bude fotka o chloupek jinačí (musí být, ten foťák registruje ty odstíny barev velmi dobře a na základě zjištěných rozdílů, byť malých, přepočítá procesor celou fotku a oko to bez problémů pozná). Takže suma sumárum, ty fotky na Custom podle něčeho šedého budou sice každá o trošičku jiná, ale všechny barevně nesrovnatelně lepší, než co nabízí berlička jménem AWB. Proto se mi ty Tvoje fotky barevně začaly opravdu líbit a nemám šanci poznat, podle čeho jsi si tu bílou vyvážil. Ale že s ní nezůstal kámen na kameni, to je jasné na první pohled ;) (n) . Věřím tomu, že i kdybych při tom focení byl s Tebou a viděl ty scény na vlastní oči, neměl bych s touto interpretací barev žádný zásadní problém a klidně bych mohl říkat "ano, tak nějak si to pamatuju".
Dám ještě Luhačovice, od té doby jsem si nezafotil... :cry:
Přílohy
SDIM1648.jpg
SDIM1648.jpg (493.13 KiB) Zobrazeno 8605 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill