Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 26 čer 2013 17:43

Ovale, na tve obrazky se rad divam. Mam k tomu kraji zvlastni vztah. Mockrat jsem tam nebyl a nepoznal jsem ho moc na vlastni kuzi. Muj pradedecek tam ale byl za Rakouska prednostou stanice ve Vladislavi a mam o nem vselijake predstavy z vypraveni babicky a jejich sester. Napriklad o jednom takovemhle moste jsem slysel, ze se pod nim za prvni valky skryvali dezerteri. Kdo vi, treba to byl prave tento...
MirekE

Příspěvekod OVal » 27 čer 2013 08:12

Díky. Vladislav je opravdu kousek. Stanice za vsí stále stojí, ale vlaky už v ní nestaví. Zařídili si zastávku přímo ve vesnici, bez výpravčího i přednosty... O dezertérech pod mostem jsem neslyšel a ani nepamatují ;) - asi to bude tím, že nejsem zdejší rodák. Ale měli jsme zde kousek chalupu - v Zahrádce, takže nejstarší matná vzpomínka na most je s ruskými tanky v 68. roce.
Teď už se těším, že přes prázdniny otevřou místní oboru, kde stojí úžasné staré stromy. Moc rád za nimi chodím..
Přikládám dvě spec. přílohy - není to Leicou, ale snad to nevadí. Na jedné vyjíždí CaK vlak z bývalého Vladislavského nádraží (není pro kouř vidět), na druhé je tentýž vlak ve stoupání za Vladislaví...
Přílohy
Vyjezd v Vladislavskeho nadrazi.jpg
Vyjezd v Vladislavskeho nadrazi.jpg (414.92 KiB) Zobrazeno 8467 krát
V kopci za Vladislavi.jpg
V kopci za Vladislavi.jpg (328.17 KiB) Zobrazeno 8467 krát
OVal

Příspěvekod MirekE » 27 čer 2013 16:04

OVal píše:Díky. Vladislav je opravdu kousek. Stanice za vsí stále stojí, ale vlaky už v ní nestaví. Zařídili si zastávku přímo ve vesnici, bez výpravčího i přednosty... O dezertérech pod mostem jsem neslyšel a ani nepamatují ;) - asi to bude tím, že nejsem zdejší rodák. Ale měli jsme zde kousek chalupu - v Zahrádce, takže nejstarší matná vzpomínka na most je s ruskými tanky v 68. roce.
Teď už se těším, že přes prázdniny otevřou místní oboru, kde stojí úžasné staré stromy. Moc rád za nimi chodím..
Přikládám dvě spec. přílohy - není to Leicou, ale snad to nevadí. Na jedné vyjíždí CaK vlak z bývalého Vladislavského nádraží (není pro kouř vidět), na druhé je tentýž vlak ve stoupání za Vladislaví...

Ty dezertery pamatuje dnes uz asi malokdo, muselo to byt tak v roce 1916-1917. Lidi jim pry nosili jidlo. Taky by me zajimalo, kde je tam mlyn, nevis? Mel bych se tam jednou vypravit a vsechno to prozkoumat.

Diky moc za ty vlaky i informaci o zaniku nadrazi - pravdepodobne mame v rodinnem albu nejake originalni, ale bohuzel se k tomu nemam sanci v nejblizsi dobe dostat.
MirekE

Příspěvekod OVal » 27 čer 2013 16:44

Mlýn nevím, ale mezi bývalým nádražím (je tam nyní kovošrot) a vesnicí je pila s vodním náhonem. Možná to dřív byl i mlýn. Jinak po proudu pod vesnicí je Čermákův mlýn, ale tam to neznám....
OVal

Příspěvekod OVal » 02 črc 2013 13:13

Aby "řeč" nestála: Konečně jsem mohl vyrazit do místní obory pozdravit stromy....
Přílohy
protisvetlo.jpg
protisvetlo.jpg (694.83 KiB) Zobrazeno 8402 krát
buk.jpg
buk.jpg (617.31 KiB) Zobrazeno 8402 krát
OVal--6.jpg
OVal--6.jpg (511.29 KiB) Zobrazeno 8402 krát
OVal

Příspěvekod MirekE » 02 črc 2013 15:59

(n)
MirekE

Příspěvekod OVal » 08 črc 2013 12:24

Jedna ohýnková ze soboty. Vím, není to žádná hitparáda, ale nedá mi to, protože jsem o ni dva dny bojoval. Hned vzápětí mi totiž klekla karta, vůbec se nehlásila, foťák žádal vložení jiné karty... Po dlouhé době se mi ji podařilo formátováním oživit (v Leice to nešlo, až Ricoh pomohl) a dnes jsem zachránil i data.... Nikouní vychytávky se dvěma sloty, kdy na jeden se dá ukládat RAW a na druhý JPG mají něco do sebe, ušetří spoustu mrzutostí......
Přílohy
ohynek.jpg
ohynek.jpg (265.59 KiB) Zobrazeno 8340 krát
OVal

Příspěvekod MirekE » 08 črc 2013 23:18

Na formatovani neni spatny sdformatter. https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/
Na Leice M zlepsuje nekterym uzivatelum podstatne cas, ktery ten fotak potrebuje na nastartovani. Ten program je od organizace, ktera vymyslela ten SD standard. Bohuzel jsem o nem nevedel, kdyz jsem mel potize s kartama v M9.
MirekE

Příspěvekod OVal » 09 črc 2013 14:42

Díky, zkusím to přeformátovat v tomto programu, třeba pak karty přestanou zlobit. Dnes zase s jinou kartou, ale naštěstí tentokrát stačilo jen vypnout a zapnout foťák.
Ta poškozená karta byla úplně mrtvá, nebyla vidět v žádném těle, ani v PC. Nebyla tedy ani zformátovatelná. Naštěstí Ricoh dovoluje zformátovat "natvrdo" i kartu, kterou nevidí. Potom už docela fungovala.

Konečně jsem si pořídil i "dlouhé" sklo pro LMM - starý Elmar 90/4 - ale všecka čest, pracuje se s ním pěkně.... První ukázky:
Přílohy
OVal--6 (3).jpg
OVal--6 (3).jpg (379.86 KiB) Zobrazeno 8281 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/750 sec.
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod MirekE » 09 črc 2013 22:20

Mel jsem problemy s kartama s M9. Fotak se nekdy po zapnuti choval, jako by byla vybita baterka. Vyndani a vraceni baterky to spravilo. Leica rikala, ze je to tim, ze pouzivam moc nove a rychle karty. Neco ale v servisu s fotakem podelali a prestalo se to objevovat. Mam dojem, ze vymenili nejaky plosnak. M420 ma taky problemy s kartama. S nekteryma se chova sporadane, s jinymi ma znatelne pomalejsi startup. Neni to rychlosti karty, zrejme ani typem, spis sarzi nebo necim.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 črc 2013 19:11

Ahoj, jen malou připomínku, že ještě žiju. Omluvte, že snímek ještě není pořízen Leicou, stále ještě spolu se SONY RX1 prožíváme poblouznění z prvního vzájemného poznání.
Určitě se ale už dost brzo k M9 kajícně navrátím! :-) Mějte se! J.
Naposledy upravil josef38 dne 28 srp 2018 05:18, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod OVal » 23 črc 2013 15:09

Ahoj, zdravím po táboře. (Už to na mě moc není...)
Josefovi přeji spoustu (R)X-té mízy do vztahu se Sonyčkou ;) a posílám dvě táborové večerní....
Přílohy
OVal tabor 2.jpg
OVal tabor 2.jpg (305.94 KiB) Zobrazeno 8117 krát
OVal tabor 1.jpg
OVal tabor 1.jpg (262.4 KiB) Zobrazeno 8117 krát
OVal

Příspěvekod OVal » 24 črc 2013 13:56

...Ještě dvě sluníčkové a zase se na víc než týden loučím...
Přílohy
OVal tabor 004.jpg
OVal tabor 004.jpg (380.29 KiB) Zobrazeno 8088 krát
OVal tabor 003.jpg
OVal tabor 003.jpg (402.86 KiB) Zobrazeno 8088 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 24 črc 2013 14:39

Z mého pohledu vítězí první!! (n)

A díky, že držíš vlákno při životě! Je v těch nejlepších rukách! :D

A hlásím návrat k "vlastní manželce". :-)

Přidal jsem ještě stejný snímek v barvě. Dost by mě zajímalo, který ze snímků by jste preferovali?
Nechci ovlivňovat váš úsudek, ale barva se mně zdá v tomto případě zbytečná.
-----------------------------------
Zkuste se mrknout na pár svatebních fotografií od fotografa s nickem "Rocco"
Obsahově se asi nebudou všem líbit, ale zpracování osobně hodnotím kladně. Autor používá objektiv CV Nokton 1.1/50 a pochopitelně Leicu MM. :-) Tyto voigtlädrovské objektivy nejsou zrovna nejdražší a mají zajímavý bokeh!

http://www.dslr-forum.de/showthread.php ... 026&page=6
Přílohy
Hospoda_ze_schůze_odborů_b.jpg
Hospoda_ze_schůze_odborů_b.jpg (506.92 KiB) Zobrazeno 8052 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 1000
Whitebalance: Automaticky
Model: M9 Digital Camera
Hospoda_ze_schůze_odborů.jpg
Hospoda_ze_schůze_odborů.jpg (584.02 KiB) Zobrazeno 8070 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 1000
josef38

Příspěvekod MirekE » 30 črc 2013 16:37

Josefe, nechtelo by se ti napsat strucne shrnuti, jak ti vyhovoval ten Sony a co je lepsi a co horsi nez tvuj standardni fotak?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 30 črc 2013 17:09

Mirku, napíšu. Ale aby to nebylo uspěchaný, tak do zítřka mně dej čas. Měj se hezky! :-) J.

Posílám jednu dnešní fotografii, plavení vorů ze Štěchovic do Prahy.

Pro detailasty i 100%:
http://www.ulozisko.sk/obrazky/626971/V ... rivozu.jpg
Přílohy
Voraři_u_přívozu_.jpg
Voraři_u_přívozu_.jpg (726.25 KiB) Zobrazeno 7965 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
josef38

Příspěvekod josef38 » 30 črc 2013 18:28

A k tomu hodnocení, nebo spíše porovnání LEICY M9 a SONY RX1.
O vlastní porovnání obrazových výsledků obou aparátů jsem se pokoušel, ale nakonec jsem ho vzdal, protože stejně bych mohl pro objektivnost na M9 nasadit jen jeden objektiv. Vlastnosti Leicy M9 jsou myslím na tomto vláknu všem známé. Na RX1 jsem si musel nejprve trochu zvyknout a hlavně si uvědomit, co všechno si s tímto aparátem mohu dovolit.
Bez EVF hledáčku si v některých případech fotografování s tímto aparátem dost těžko umím představit. Možná je to ale opět jen zvyk, dívat se přímo do hledáčku. Naopak pro některé záběry, kdy nechci aparát přikládat k oku je práce s RX1 velice zajímavá. AF pracuje poměrně dobře a při nastavení režimu AF na "Pohyblivý bod", je zaostření velice přesné, třeba i na oko u portrétu a to i při zcela otevřené cloně objektivu.. Není vůbec žádný problém vyfografovat vedle sedícího kolegu, při cloně 2, aniž by on o tom věděl. To pochopitelně s M9 možné není. Trochu zde pro tyto účely postrádám výklopný displej. Velice zajímavé je také manuální ostření v režimu "DMF", kdy se při pohybu ostřícím kroužkem objekt může zvětšit a navíc při jeho přesném zaostření jsou hrany v náhledu barevně zvýrazněny. ( myslím se toto ostření nazývá picking, ale nejsem si jist ) Je to velice rychlé a přesné zaostření. Dobře použitelné i při portrétu!
Objektiv ( SONNAR 35/ 2 ) je navržen přesně pro tento čip, proto asi o kvalitě snímku není třeba nic psát. Prakticky se napozná podle kvality snímku nastavená clona objektivu. Jen snad podle HO. Barevně se mně zdají snímky lepší, než z M9. Je ale také třeba napsat, že objektiv má poměrně viditelné soudkovité zkreslení. To se ovšem nechá vykompenzovat, zpracujeme-li RAWy v "Image Data Converter", který je pro SONY aparáty určen a nechá se zdarma stáhnout. Osobně RAWy převádím do DNG a ty teprve konvertuji v PS. Má to pro mne i tu výhodu, že vidím náhledy snímků. Navíc jsem na PS více zvyklý. V mé starší verzi PS náhledy RAWu z RX1 nevidím.

Za velkou nevýhodu pro někoho může být to, že aparát nemá možnost měnit objektivy. Nevím ale, jaké objektivy by se potom musely pro FF použít? Zrcadlovkové jsou příliš veliké a už by to potom nebyl malý kompakt. Osobně toto ohnisko používám nejvíce i u M9. Takže mně tento "nedostatek" tolik moc nevadí.
Nebudu zde popisovat všechny nastavitelné možnosti aparátu, to si ostatně každý může zjistit sám.

Kdybych své hodnocení chtěl zjednodušit, tak na street foto do Prahy bych se asi dost rozmýšlel mezi RX1 a M9, na dovolenou bych ale v každém případě bral M9, alespoň s třemi objektivy.
Jestli mě ještě něco napadne, tak připíšu. :-) Ahoj, J.

P.S.
V každém případě to, co zde píšu, je jen můj subjektivní pohled a v první řadě bude záležet na tom, co kdo u fotoaparátu preferuje.
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 srp 2013 01:54

Diky na informace. Proslycha se, ze Sony chysta FF s vymennymi objektivy, jsem na to velice zvedavy.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 01 srp 2013 05:53

Mirku, také jsem něco podobného zaslechl. Osobně si nedovedu představit, jaké objektivy by v potom v tomto přístroji použili? Stávající zrcadlovkové mají delší pracovní vzdálenost, tudiž by bylo nelogické je v podobných přístrojích použít. Snad jedině vývoj nových objektivů ( neretrofokálních ) pro formát čipu FF. Tak na to bych byl dost zvědavý!
Myslíš, že by pustili do světa RX1 proto, aby si osondovali zájem o tento druh aparátů? Určitě na ně fronta před obchodem nestojí. Osobně znám jen jednoho člověka, který tento přístroj zatím vlastní. Ta cenová bariera je myslím rozhodující.
Ještě mě napadla jedna otázka. Má Leica M 240 také možnost nasadit EVF hledáček?
Měj se hezky, pěkný den! :-) J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 01 srp 2013 05:56

Jo, jo! Má EVF hledíček! Už jsem si to zjistil. :-)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou