A k tomu hodnocení, nebo spíše porovnání LEICY M9 a SONY RX1.
O vlastní porovnání obrazových výsledků obou aparátů jsem se pokoušel, ale nakonec jsem ho vzdal, protože stejně bych mohl pro objektivnost na M9 nasadit jen jeden objektiv. Vlastnosti Leicy M9 jsou myslím na tomto vláknu všem známé. Na RX1 jsem si musel nejprve trochu zvyknout a hlavně si uvědomit, co všechno si s tímto aparátem mohu dovolit.
Bez EVF hledáčku si v některých případech fotografování s tímto aparátem dost těžko umím představit. Možná je to ale opět jen zvyk, dívat se přímo do hledáčku. Naopak pro některé záběry, kdy nechci aparát přikládat k oku je práce s RX1 velice zajímavá. AF pracuje poměrně dobře a při nastavení režimu AF na "Pohyblivý bod", je zaostření velice přesné, třeba i na oko u portrétu a to i při zcela otevřené cloně objektivu.. Není vůbec žádný problém vyfografovat vedle sedícího kolegu, při cloně 2, aniž by on o tom věděl. To pochopitelně s M9 možné není. Trochu zde pro tyto účely postrádám výklopný displej. Velice zajímavé je také manuální ostření v režimu "DMF", kdy se při pohybu ostřícím kroužkem objekt může zvětšit a navíc při jeho přesném zaostření jsou hrany v náhledu barevně zvýrazněny. ( myslím se toto ostření nazývá
picking, ale nejsem si jist ) Je to velice rychlé a přesné zaostření. Dobře použitelné i při portrétu!
Objektiv ( SONNAR 35/ 2 ) je navržen přesně pro tento čip, proto asi o kvalitě snímku není třeba nic psát. Prakticky se napozná podle kvality snímku nastavená clona objektivu. Jen snad podle HO. Barevně se mně zdají snímky lepší, než z M9. Je ale také třeba napsat, že objektiv má poměrně viditelné soudkovité zkreslení. To se ovšem nechá vykompenzovat, zpracujeme-li RAWy v "
Image Data Converter", který je pro SONY aparáty určen a nechá se zdarma stáhnout. Osobně RAWy převádím do DNG a ty teprve konvertuji v PS. Má to pro mne i tu výhodu, že vidím náhledy snímků. Navíc jsem na PS více zvyklý. V mé starší verzi PS náhledy RAWu z RX1 nevidím.
Za velkou nevýhodu pro někoho může být to, že aparát nemá možnost měnit objektivy. Nevím ale, jaké objektivy by se potom musely pro FF použít? Zrcadlovkové jsou příliš veliké a už by to potom nebyl malý kompakt. Osobně toto ohnisko používám nejvíce i u M9. Takže mně tento "nedostatek" tolik moc nevadí.
Nebudu zde popisovat všechny nastavitelné možnosti aparátu, to si ostatně každý může zjistit sám.
Kdybych své hodnocení chtěl zjednodušit, tak na street foto do Prahy bych se asi dost rozmýšlel mezi RX1 a M9, na dovolenou bych ale v každém případě bral M9, alespoň s třemi objektivy.
Jestli mě ještě něco napadne, tak připíšu.

Ahoj, J.
P.S.
V každém případě to, co zde píšu, je jen můj subjektivní pohled a v první řadě bude záležet na tom, co kdo u fotoaparátu preferuje.