Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 08 dub 2013 21:08

Díky za upozornění se zárukou. Jedu si pro ní osobně do Děčína, pohlídám si to! Mějte se. J.
josef38

Příspěvekod pusch » 08 dub 2013 21:14

Ahoj, mám tu samou zkušenost, chce si to pohlídat a sledovat jak se baterie chová. V případě nespokojenosti vrátit na posouzení, případně argumentovat kapacitní zkoušku, tam je potom prodejce nucen něco řešit.
pusch

Příspěvekod bmx » 08 dub 2013 21:19

Dostal jsem s baterii povidani, jak se baterka chova, kdyz je nova, psalo se tam, ze po prvnich trech vybiti a nabiti, je baterie OK...ano, bylo to tak... 8-)

dodavka od p. Fučíka z Humpolce...

www.vffoto.com
bmx

Příspěvekod LUPER » 10 dub 2013 08:19

Josef mne ešte batérie neklekli, ale pravda je, že keď nefotím aj dlhšiu dobu, mám batérie vždy naplno nabité. Niekde som čital, že Li-ion batérie sa majú skladovať nabité a sú veľmi citlivé na podprahové vybitie. Preto pokiaľ sa dá tak batérie radšej dobíjam ešte pred úplným vybitím. ;) Aj na Kube sa o tom šepká. :lol: :lol: :lol:
Ľ.
LUPER

Příspěvekod mdx » 10 dub 2013 15:24

Ahoj,
chtel bych se zeptat vazeneho osazenstva, jestli M9 ma nejaky okruh objektivu, se kterymi ma problemy presne zaostrit. Je jeji dalkomer nejako "citlivy" na delsi ohniska?
mdx

Příspěvekod josef38 » 10 dub 2013 18:00

mdx:
Z principu věci, je trochu problematičtější zaostření delších ohnisek. Do 90 mm není žádný problém. Ovšem za předpokladu, že je dobře nastaven dálkoměr.

Dnes jsem byl na opětné prezentaci Leicy u Škody. Měl jsem v ruce 240ku a mohu říct, že mně učarovala po všech stránkách. Mluvil jsem s člověkem z fotografie a velice ji chválil. Její čip je údajně řešen jinak, než u jeji předchůdkyň. Je prý velice plochý, takže se nekoná téměř žádná viňetace ( pixely nejsou tak "hluboké" ) a dynamika je podobná, jako u Leicy MM. Pohled do hledáčku EVF byl také velice příjemný. Mirku, máš se na co těšit. U Škody je už 13 záznamů na ni, takže čekání a čekání. Bohužel jich chodí velice málo. Tak ještě si pro ní dojet do Spojených arabských emirátů. Tam prý jsou! Kdybys to vzal zadem? :-) :-)
Přílohy
Leica.jpg
Leica.jpg (751.63 KiB) Zobrazeno 5118 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/4
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod mdx » 10 dub 2013 20:22

Mne je prekvapilo, ze u M9 byl problem zaostrit s 90mm Summicronem a u M6TTL jsem zadny problem nemel.
mdx

Příspěvekod MirekE » 10 dub 2013 20:35

mdx píše:Mne je prekvapilo, ze u M9 byl problem zaostrit s 90mm Summicronem a u M6TTL jsem zadny problem nemel.

Mozna je to tim, ze u M9 je mnohem snadnejsi videt detaily v obrovskem zvetseni a tim padem i chyby. Kdyz se pak udela fotka z M6 a M9 stejne velikosti, tak na tom treba budou stejne, zejmena pokud se do te digitalni prida sum, ktery pridava iluzi, ze co je pod nim skryte, musi byt ostre.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 10 dub 2013 20:43

josef38 píše:Díky za upozornění se zárukou. Jedu si pro ní osobně do Děčína, pohlídám si to! Mějte se. J.

Jak to dopadlo s tou baterii - mas uz nejakou funkcni? Me jedna zbyla. Je to original Leica, 1800 mAh. Ma za sebou asi tak tri nabijeci cykly, je v podstate nepouzivana a neni mi k nicemu. Posli mi zpravu s adresou zdejsi potrubni postou a ja ti ji poslu.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 10 dub 2013 20:50

U Škody je už 13 záznamů na ni, takže čekání a čekání. Bohužel jich chodí velice málo. Tak ještě si pro ní dojet do Spojených arabských emirátů. Tam prý jsou! Kdybys to vzal zadem?

Ja jsem zase myslel na Severni Koreu. Mozna bych se ale divil, kdo vi. Muj prodejce mi nechce rict, kolik je prede mnou predobjednavek. Mnoho ale asi ne, objednaval jsem to uz v zari. Nicmene na 50/1.4 jsem u nich cekal asi rok a pul a tak si nedelam iluze, ze by to ted bylo nejak vyrazne lepsi. Ostatne nejlepsi je stejne nefotit.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 10 dub 2013 21:25

:-) :-) Ostatne nejlepsi je stejne nefotit. :-) :-)
Někdy asi ano, to máš pravdu!
S tou baterii by to bylo fajn, kdyby tak šla poslat internetem! :-)
Ale jestli to myslíš vážně, tak se můžeme dohodnout. Já bych Ti poslal nějakou protihodnotu. Ahoj, J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 10 dub 2013 22:29

S tou baterii by to bylo fajn, kdyby tak šla poslat internetem! :-)
Ale jestli to myslíš vážně, tak se můžeme dohodnout. Já bych Ti poslal nějakou protihodnotu. Ahoj, J.

Myslim. Napis mi potrubni postou adresu a ja to poslu pri nejblizsi ceste na postu. Nic za to nechci. Aspon budu moct rikat, ze jsem dal znamemu Leicu :)
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 dub 2013 06:36

Mirku, potrubní pošta právě zahučela! Snad měl zásobník dost vzduchu na profouknutí až k Tobě! :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 11 dub 2013 09:40

240ka bude určitě super. Spousta vylepšení by se občas mohla hodit: odolnost proti vodě, elektronický hledáček a LV, delší výdrž baterie... Ale chybí jí jedna "ctnost" LMM - nutnost přemýšlet černobíle ;) Na LMM se mi rovněž líbí ta syrovost ovládání - takový návrat ke kořenům. Řečeno citátem tuším z Cesty kolem mé hlavy... " Takovej ten prvobytnej styk s vemenem" :D Má to v sobě cosi terapeutickýho, když už člověk přemýšlí, jestli není blázen....
Dnes mi přišel Nokton 50ka a zdá se, že s tělem ostří dobře. Uff. Ulevilo se mi. 35ku budu muset vyměnit za jiný kus.
Přiložím něco včerejšího. Více na http://oval.zonerama.com/Album/92936
Přílohy
OVal-1022590.jpg
OVal-1022590.jpg (460.51 KiB) Zobrazeno 5056 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 800
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod MirekE » 11 dub 2013 16:23

Jeste Leica mohla ten system zjednodusit tim, ze by umoznila vymenu baterek a karet i bez rozborky a zborky celeho zarizeni. Kdyz vidim jinak docela promyslenou M, tak si muzu ukroutit hlavu, kdyz premyslim, proc tam nechali ten spodni oddelavaci plat a jeste ho zkonstruovali tak, ze stativovy sroub pres nej jen prochazi a princip rychloupinacich desticek je tak uplne anulovan.
MirekE

Příspěvekod ce. » 11 dub 2013 18:01

MirekE píše:Jeste Leica mohla ten system zjednodusit tim, ze by umoznila vymenu baterek a karet i bez rozborky a zborky celeho zarizeni. Kdyz vidim jinak docela promyslenou M, tak si muzu ukroutit hlavu, kdyz premyslim, proc tam nechali ten spodni oddelavaci plat a jeste ho zkonstruovali tak, ze stativovy sroub pres nej jen prochazi a princip rychloupinacich desticek je tak uplne anulovan.

Myslím,že RSS ponúkne opäť spodnú dosku,ktorá slúži rovno hneď ako rýchloupínacia doštička..kompatibilné s Arca swiss..
http://reallyrightstuff.com/ProductDesc ... &eq=&desc=
a ti dosky s otváracími dvierkami pre SD a Baterku Luigi Crescenzi (a mnohí iní)
Přílohy
M-Mate3utilitySetBlackStrapWarn.jpg
M-Mate3utilitySetBlackStrapWarn.jpg (91.5 KiB) Zobrazeno 5032 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 10.8 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 80
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ38
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 33/100 EV
Metering mode: Pattern
ce.

Příspěvekod josef38 » 11 dub 2013 20:08

Trochu jsem teď vypadl z kontextu.
Ohledně vysouvání baterie a karty z M8/ 9, nevidím v tom zas tak velký problém. Spíše mně vadí ten úchyt spodního krytu na těle komory. Myslím tím ten malý zoubek, ne stranu se zámkem. Když si člověk uvědomí, že když je aparát na stativu a třeba s Noctiluxem 50 mm a tato celá sestava visí na tom malém zoubku, tak jednoho až mrazí. A možná bych to i přešel, kdybych neviděl fotografii s vylomenou části těla Leicy v těchto místech. Je to křehká slitina a zřejmě sebemenší náraz může způsobit dost starostí.
Naopak, když přišroubuju stativovou upínací destičku na spodní deklík, tak při výměně baterie, nebo karty nemusím tuto destičku snímat. Právě u deklíčku s otvorama pro baterii a kartu by se musela stativová destička odšroubovat. Mějte se! j. :-)
josef38

Příspěvekod ce. » 11 dub 2013 20:39

Josef,
240ka má ten úchyt ďaleko pevnejší ako M9ka..okrem toho za väčší prúser ako je pevnosť-nepevnosť úchytu M9 považujem fakt,že stativový závit nie je v osi objektívu na originále,čož komplikuje robenie panorám.
Práve RRS to rieši ryskou a zároveň celý spodok slúži ako rýchloúpínacia doštička.
ce.

Příspěvekod MirekE » 12 dub 2013 00:37

ce. píše:
MirekE píše:Jeste Leica mohla ten system zjednodusit tim, ze by umoznila vymenu baterek a karet i bez rozborky a zborky celeho zarizeni. Kdyz vidim jinak docela promyslenou M, tak si muzu ukroutit hlavu, kdyz premyslim, proc tam nechali ten spodni oddelavaci plat a jeste ho zkonstruovali tak, ze stativovy sroub pres nej jen prochazi a princip rychloupinacich desticek je tak uplne anulovan.

Myslím,že RSS ponúkne opäť spodnú dosku,ktorá slúži rovno hneď ako rýchloupínacia doštička..kompatibilné s Arca swiss..
http://reallyrightstuff.com/ProductDesc ... &eq=&desc=
a ti dosky s otváracími dvierkami pre SD a Baterku Luigi Crescenzi (a mnohí iní)

Ta desticka RSS ma (krome ceny) nevyhodu v tom, ze je z anodizovaneho cerneho hliniku a to se na mou sedou M9 nehodilo. Z tech otviracich jsem mel vzdycky obavy - nevidel jsem na ne zadne kladne review. Uvidime, s cim RRS vyleze ted a jestli nabidne i verzi pro chromovana tela. Na M to bude mozna slozitejsi, protoze tam bude muset byt nekde dotahovaci sroub.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 12 dub 2013 00:43

josef38 píše:Trochu jsem teď vypadl z kontextu.
Ohledně vysouvání baterie a karty z M8/ 9, nevidím v tom zas tak velký problém. Spíše mně vadí ten úchyt spodního krytu na těle komory. Myslím tím ten malý zoubek, ne stranu se zámkem. Když si člověk uvědomí, že když je aparát na stativu a třeba s Noctiluxem 50 mm a tato celá sestava visí na tom malém zoubku, tak jednoho až mrazí. A možná bych to i přešel, kdybych neviděl fotografii s vylomenou části těla Leicy v těchto místech. Je to křehká slitina a zřejmě sebemenší náraz může způsobit dost starostí.
Naopak, když přišroubuju stativovou upínací destičku na spodní deklík, tak při výměně baterie, nebo karty nemusím tuto destičku snímat. Právě u deklíčku s otvorama pro baterii a kartu by se musela stativová destička odšroubovat. Mějte se! j. :-)

Ja jsem si oblibil nosit fotak na tomhle:

http://www.spiderholster.com/spiderpro-holster.html (viz video)

Ale dat na to M9, kde to drzelo jen na tom zoubku jsem nemel nervy. Drzi to na zavitu pro stativ. Ten ma M skrz, takze to bude bezpecnejsi. Ale znamena to nosit klic kvuli vymene baterky nebo karty, coz mi pripadne debilni.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou