Canon PowerShot - široká obec

Re: Canon PowerShot - široká obec

Příspěvekod kamrim » 01 dub 2013 19:27

A ještě pár ilustračních
Přílohy
Lhotka_2013_04_015.jpg
Lhotka_2013_04_015.jpg (238.72 KiB) Zobrazeno 4626 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.823 mm
Čas expozice: 1/2000 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon PowerShot G15
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Lhotka_2013_04_016.jpg
Lhotka_2013_04_016.jpg (355.21 KiB) Zobrazeno 4626 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 6.704 mm
Clona: F/5
Lhotka_2013_04_059.jpg
Lhotka_2013_04_059.jpg (384.87 KiB) Zobrazeno 4626 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.439 mm
Clona: F/7.1
Lhotka_2013_04_061.jpg
Lhotka_2013_04_061.jpg (301.95 KiB) Zobrazeno 4626 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14.995 mm
Clona: F/7.1
kamrim

Příspěvekod ogyn » 01 dub 2013 20:25

kamrim píše:A ještě pár ilustračních

Když něco fotíš,tak se nad tím zamysli ,PROČ? Kde jakými výcvaky zásobovat web nemá cenu! Nastuduj si něco o kompozici, ohlídej si pozadí........ ;)
ogyn

Příspěvekod UFO » 02 dub 2013 07:54

Kamrim, jen dávej fotečky, klidně i výcvaky.
My si to přebereme sami.

Já bych se spokojil se Lhotkou-016 a Lhotkou-059, což ale neznamená, že se Lhotka-061 nebude líbit někomu jinému.

A co se pozadí týká, to si hlídej asi hlavně před ogynem :mrgreen:
UFO

Příspěvekod mosoj » 02 dub 2013 10:52

Kamrin jen dávej, ze všeho se člověk může poučit.
mosoj

Příspěvekod ogyn » 02 dub 2013 11:50

ogyn píše:
kamrim píše:A ještě pár ilustračních

Když něco fotíš,tak se nad tím zamysli ,PROČ? Kde jakými výcvaky zásobovat web nemá cenu! Nastuduj si něco o kompozici, ohlídej si pozadí........ ;)

Nezlobte se na mne ,ale 015 a 016 jsou zbytečné výcvaky,které někomu řeknou maximálně : Takhle NE :D Snímky nemají ani "hlavu ani patu" (y) kompozice žádná ,na snímku chaos ....... ;) Chápu ,že většina majitelů kompaktů netuší co je to HO,clona,čas ,ISO a fotí pouze na automat,ale je třeba zvolit taková témata kde to nevadí a snímek má alespoň nějaký smysl! ;)
ogyn

Příspěvekod mosoj » 02 dub 2013 12:10

Ogyn jednak ti dopopručuji si přečíst všechna pokračování tohoto vlákna, toto je již asi páté !!! a jednak si myslím, že je každého věc co a jak fotí !
mosoj

Příspěvekod UFO » 02 dub 2013 12:48

ogyn píše:Nezlobte se na mne ,ale 015 a 016 jsou zbytečné výcvaky,které někomu řeknou maximálně : Takhle NE :D Snímky nemají ani "hlavu ani patu" (y) kompozice žádná ,na snímku chaos ....... ;) Chápu ,že většina majitelů kompaktů netuší co je to HO,clona,čas ,ISO a fotí pouze na automat,ale je třeba zvolit taková témata kde to nevadí a snímek má alespoň nějaký smysl! ;)

Ogyn, my se na Tebe nezlobíme (zatím).
Ale Tvoje příspěvky v našem vlákne by mohli být konstruktivnější, ale hlavně tolerantní.

8-)
UFO

Příspěvekod mihla2 » 02 dub 2013 14:39

Tak už zase mám PC, tak přikládám jeden !?JARNÍ?! obrázek.
No a ty poučky - zlatý řez.... jsou účinné a nic tím nepokazíte. Tak bez obav do nich. Na Drtikola a další to ale nestačí.
Tak poučky ignoruji a Drtikol to stejně není. Každý máme svůj styl a třeba i chuť se podělit o něco pěkného. A přijde druhý a řekne zbytečný cvak. No a co? Vadí to? Možná místo toho tvrdého soudu by stačilo ten "bezcený cvak" vzít, oříznout, upravit křivky a já nevím co ještě a dát ho sem znova a třeba i s výkladem co a proč.
Přílohy
IMG_1278c.jpg
IMG_1278c.jpg (383.49 KiB) Zobrazeno 4579 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 9.556 mm
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 100
Model: Canon PowerShot SX40 HS
Exposure bias: -1/3 EV
mihla2

Příspěvekod mosoj » 02 dub 2013 16:09

Ledový stalagmit ..................
Přílohy
Desktopclipboard_filtered.jpg
Desktopclipboard_filtered.jpg (332.91 KiB) Zobrazeno 4573 krát
mosoj

Příspěvekod ogyn » 02 dub 2013 17:45

UFO píše:
ogyn píše:Nezlobte se na mne ,ale 015 a 016 jsou zbytečné výcvaky,které někomu řeknou maximálně : Takhle NE :D Snímky nemají ani "hlavu ani patu" (y) kompozice žádná ,na snímku chaos ....... ;) Chápu ,že většina majitelů kompaktů netuší co je to HO,clona,čas ,ISO a fotí pouze na automat,ale je třeba zvolit taková témata kde to nevadí a snímek má alespoň nějaký smysl! ;)

Ogyn, my se na Tebe nezlobíme (zatím).
Ale Tvoje příspěvky v našem vlákne by mohli být konstruktivnější, ale hlavně tolerantní.

8-)

Chápu že ne každý je schopen pochopit souvislost mezi clonou,časem a ISO. Ale základy kompozice by si mohl osvojit každý. Výkřiky : JáÁ fotim podle sebe a "zlatý ořez mne nezajímá" jsou ůsměvné. Konstruktivní kritika se někoho hodně dotkne a bere to jako osobní urážku :D ! Je mnoho fotowebů,kde se hodnotí snímky, a každý má možnost si je nechat ohodnotit od ostaních fotografů, a poučit se z kritiky ! Ne každý to unese ;) Dnes fotí mnoho lidí,ale málo kdo tak,aby někdo o jejich výtvorech řekl,takovou fotku bych si koupil,nebo pověsil do obýváku . :D Myslím,že každý soudný člověk,by chtěl svého koníčka neustále povznášet na lepší úroveň,a dočkat se ocenění svých fotografií,když ne finančního,tak alespoň "morálního" :) Bohužel se s cvakálky potkávám třeba i při focení svateb,kdy jenom překáží kazí záběry,zdržují,aby mohli potom dodat novomanželům 1000 rozmazaných,zašuměných snímků,kde je třeba jen půl postavy,hlavy ...... ! A tito "fotografové" také vykřikují " FOTÍM PODLE SEBE" (y) Slibuji,že už nebudu kritizovat,ať si sem každý dává snimky jaké chce, !Já používám kompakt jako obrazový zápisník,(který nosím stále sebou),na zkoušku kompozice snímků,které následně nafotím lepší technikou, Když se fotilo na film,muselo se o každém snímku přemýšlet ! Dnes se plní tisíci výcvaků karty, a kvalita snímku je mnohdy otřesná ! :x
ogyn

Příspěvekod FDF » 02 dub 2013 20:11

Ogyn:
Kritika konkrétní fotky by nebyla nic špatnýho, ale neměl by to být jen výkřik " nauč se, přečti si " atd. Ale třeba to konkretizovat a eventuelně třeba říct, jak bych to udělal já, kde je podle mne chyba a podobně. O tom alespoň tohle vlákno je a vždycky bylo ( minimálně od roku 2008 co jsem tady ) Kompozice - pokud to nemlátí do očí a není tam nějaká nejhrubší chyba typu člověka těsně na levé straně a jdoucí doleva ven z fotky ( to jen pro příklad ), tak je to často diskutabilní záležitost a dokonce ani ten zmiňovaný zlatý řez neplatí vždycky. Tvůj níže zkopírovaný výrok mě celkem zaujal. Dost osobitý způsob jak se dobrat dvěma foťáky jedné kompozice. :D

"Já používám kompakt jako obrazový zápisník,(který nosím stále sebou),na zkoušku kompozice snímků,které následně nafotím lepší technikou,"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S další větou se dá i nedá souhlasit.
"Když se fotilo na film,muselo se o každém snímku přemýšlet !"

Já fotil s Prakticou LLC a Zenit E. Do Prakticy jsem používal většinou ORWO, to bylo dost drahý, takže tam člověk rozmejšlel, co vyfotit. Do Zenita E jsem používal většinou ruskej film - tuším, že se to jmenovalo LOMO nebo tak nějak. Ten stál 8 Kčs, ( kinofilm 36 ) a fotky jsem dělal sám, takže pod zvětšovákem jsem to přebral a jeden negativ přišel na 22 halířů, odpad mohl být veliký :P
FDF

Příspěvekod kamrim » 04 dub 2013 08:28

Umělecký fotograf Ogyn : ano, máš pravdu. Dávám tady spoustu víceméně výcvaků. Když si prohlédneš tohle fórum, tak většina lidí tady dává podobné výcvaky. Ale právě takové momentky dávají ostatním informaci o tom, jak který foťák fotí v běžných podmínkách, jak dokáže zaostřit, jestli netrpí na chromatickou aberaci apod. Mě osobně při výběru foťáku nejvíc pomáhají právě podobné „obyčejné fotky“.

Třeba ty se tady snažíš dávat pouze „umělecké výtvory“ které ovšem ostatním neříkají nic o tom jak vlastně fotí G15. Kupříkladu tvůj pokus se zdůrazněním zelené – kompozičně nic moc a kvalitativně na úrovní 10 let starého fotomobilu. Ale je to tvůj pohled na věc, tak tady klidně dávej podobné výtvory.

Závěrem chci pouze dodat, že určitě nemám v plánu přeplácat tohle fórum spoustou výcvaků, ale asi budou mé fotky prostě takové „obyčejné“. Rád příjmu věcnou kritiku popř. radu co by se dalo zlepšit.
kamrim

Příspěvekod mosoj » 04 dub 2013 14:01

kamrim : (n) (n) .
mosoj

Příspěvekod FDF » 04 dub 2013 15:19

kamrim:
Přesně jak píšeš, jsem pochopil ty kritizované fotky Lhotka_2013_015 a Lhotka_2013_016. Na 015 jde evidentně o ukázku toho, jak dokáže G15 zaostřit na tu větvičku s trnama s nějakým odstupem před snehem v pozadí. A klobouk dolů, dokáže se zaostřit na tak malý objekt velice dobře. A o kompozici atd. tahle ukázka vůbec není.
FDF

Příspěvekod ogyn » 04 dub 2013 19:12

kamrim píše:Umělecký fotograf Ogyn : ano, máš pravdu.

Závěrem chci pouze dodat, že určitě nemám v plánu přeplácat tohle fórum spoustou výcvaků, ale asi budou mé fotky prostě takové „obyčejné“. Rád příjmu věcnou kritiku popř. radu co by se dalo zlepšit.

Nepokládám se za "uměleckého fotografa" Na to mi chybí výtvarný cit :D Pokládám se spíš za "dělníka fotografie" :lol: Fografuji reportáže pro oblastní periodika. Sport-Fobal,hokej,apod. Pro jednu hudební agentůru běžné reportážní snímky,+ snímky pro obaly DVD. Svatby. Firemní prezentace.Mám na focení živnostenský list,ale lépe a snadněji se živím něčím jiným :D ,takže focení je jen zábava a přivýdělek na pokrytí režií s fotovýbavou ! Používám Canon30D ,7D,+ 8objektivů, Lumíx FZ 45 a Canon G 15.Malé fotoaparáty používám tam kde by byl velký zbytečný a nápadný. U reportáží jde především o sdělení obsahu, aberace a jiné nectnosti se při ní neřeší.Ti co mi za snímky platí jsou spokojení ;) . Překvapení,že aparát G15"dokáže i zaostřit" se mne tedy netýká. Jak budu mít čas nafotím s G 15 snímky na kterých bude možné posoudit kvalitu kompaktu. ;) Já na něm oceňuji výbornou světelnost,možnost nastavení,rozměry ,hmotnost, rychlost startu i záznamu oproti jiným cvakátkům . Žádný kompakt,se nemůže vyrovnat zrcadlu s několika objektivy,pokud fotíte jinam než na web,nebo na disk PC !Barevné efekty jsem vložil proto abych, ukázal co je možné s G 15 nablikat. Myslím,že u všech mých snímků je kompo vpořádku, ;)
ogyn

Příspěvekod UFO » 04 dub 2013 20:27

Koukám, jak si tu padáte kolem krku :D a teoretizujete o konstruktivní kritice :lol:

Tak vám tady dám námět na odbornou rozpravu:
Přílohy
manchester.jpg
manchester.jpg (192.59 KiB) Zobrazeno 4466 krát
UFO

Příspěvekod FDF » 05 dub 2013 17:36

Ogyn: Nic proti "sběratelství" foťáků a objektivů, mě osobně stačí jedno lepší " cvakátko " na všechno.
Ale holt tady s cvakátkama a bez zrcadel jen tak živoříme ... :lol:

Jaro je tady ...
Přílohy
IQFMf0XWqGwMcDPX_JY0IczMMr2l_lK65DF0wrFgjc890ai_4YdAPLxzhvXI_5KB5YueDdM.jpeg
IQFMf0XWqGwMcDPX_JY0IczMMr2l_lK65DF0wrFgjc890ai_4YdAPLxzhvXI_5KB5YueDdM.jpeg (24.69 KiB) Zobrazeno 4449 krát
FDF

Příspěvekod ogyn » 06 dub 2013 07:36

FDF píše:Ogyn: Nic proti "sběratelství" foťáků a objektivů, mě osobně stačí jedno lepší " cvakátko " na všechno.
Ale holt tady s cvakátkama a bez zrcadel jen tak živoříme ... :lol:

Jaro je tady ...

To není o sběratelstvi,ale o nutnosti, použít adekvátni techniku, neexistuje dokonalý foťák,každy má nějaké klady a mínusy,a záleži k čemu jej chceš použít,to samé objektivy. Třeba G 15 používám v místnostech,bez blesku,díky velké světelnosti ,možnosti manuálního nastavení ,velké hloubce ostrosti i nenápadnosti ,je pro některé focení lepší jak zrcadlo! ;)
ogyn

Příspěvekod MiraM » 06 dub 2013 11:10

G1X.....jedna dokumentární Ukrajinská. Jinak bych řekl ať každý cvaká jak chce. Dělám to taky tak a dělat to budu. Hlavně dávejte fotky. Na VŠECHNY se podívám rád. Vždy je dobré, když se s námi chce někdo o něco podělit.
No ne? ;)
Přílohy
IMG_2322.JPG
IMG_2322.JPG (555.03 KiB) Zobrazeno 4421 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 27.801 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Model: Canon PowerShot G1 X