Rady - tipy - triky

Re: Rady - tipy - triky

Příspěvekod fenek » 27 bře 2013 12:54

Ahoj, posílám co jsem slíbil, doufám že to bude čitelné. Návod je z r. 2004.
S pozdravem více tepla F.
Bohužel mi to nechce vzít přílohu.docx, tak vám to donesu do hodiny.
fenek

Zoneráma

Příspěvekod autsajdr » 28 bře 2013 11:18

Vážení přátelé,
zasílám vám odkaz na videotutorial na postup práce v Zoneramě. Je přímo od Zoneru

http://www.zoner.cz/vyuka/zonerama.aspx ... a-zbytekDB

můžete také zkusit tento odkaz:
http://vimeo.com/61009043#embed

Pokud by jste nestíhali, můžete videotutoriál zastavit klávesou "mezerník" (nejdelší klávesa na klávesnici). Opětovné spuštení videotutoriálu učiníte rovněž "mezerníkem". Tutoriál je možné zastavit i u ukazovatele délky záznamu (značky jako u magnetofonu).

Přeji úspěšnoupráci se Zonerámou.
autsajdr

Příspěvekod haj » 28 bře 2013 15:05

Včera ve středu 28.3. jsem zapoměla v počítači FLESHKU (váleček) . /9-11hod/
Patří Jiřině Havlíkové, 4deti@seznam.cz . Děkuji tomu, kdo ji našel a ozve se mně . Jiřina
haj

Příspěvekod Dorosan » 28 bře 2013 17:50

Vážení kolegové přeji vám veselé velikonocní svátky; dámam přeju příjemnů pomlásku.
Dorosan

Příspěvekod oder » 28 bře 2013 23:16

upravila R.O.
Naposledy upravil oder dne 29 bře 2013 12:08, celkově upraveno 1
oder

Příspěvekod Calbo » 29 bře 2013 10:09

Příjemné svátky jara :-)
Přílohy
velikonoce.jpg
velikonoce.jpg (76.95 KiB) Zobrazeno 4358 krát
Calbo

Příspěvekod SAS » 29 bře 2013 12:50

,,,,
Naposledy upravil SAS dne 03 dub 2013 08:42, celkově upraveno 2
SAS

Příspěvekod mawa » 30 bře 2013 10:28

Taky všem přeji pěkné velikonoce ,
hlavně ať už je teplo a nepadá sníh.
a hlavně všem přeji zdraví!
Já měla včera úraz hlavy, tak jsem si
zase uvědomila, jak je život vzácný a křehký.
mawa
Přílohy
zajíc.jpg
zajíc.jpg (231.33 KiB) Zobrazeno 4350 krát
mawa

Příspěvekod kachtaram » 30 bře 2013 22:14

Všem kolegyním,kolegům a lektorům
přeji příjemné prožití velikonočních svátků.
Přílohy
Velikonoce.JPG
Velikonoce.JPG (154.92 KiB) Zobrazeno 4339 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 87 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 400
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 60D
Expoziční program: Shutter priority
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
kachtaram

Příspěvekod horalka » 04 dub 2013 20:45

Milí kolegové z 1. ročníku U3V Digifoto!
Rozhodla jsem se, že touto formou zveřejním svůj subjektivní názor na současný stav a formu našeho snažení něco se naučit. Přiměla mne k tomu hlavně poslední lekce - ve středu 3. dubna.
O obsahu lekce - že to bude opakovací hodina, jsme nebyli předem informováni, ani o formě, jak toto opakování bude probíhat. Proto jsem - alespoň já - neměla připravený žádný problém k řešení a nemohla jsem tedy plně využít ochoty lektora věnovat se individuelně jednotlivým posluchačům. To, co lektor řešil postupně a jednotlivě s ostatními, vůbec nevím, není možné, aby se 15 lidí dívalo někomu přes rameno. Pro mne osobně nebyla ta hodina v takovéto formě přínosem. Uvítala bych formu veřejného řešení problematiky, ať již v hodině nebo formou diskusního fóra Digineff - viz třeba celkem živá diskuse právě před rokem. (doporučuji přečíst).
Dále si myslím, že by bylo vhodné umístit před každou lekcí na Digineff byť jen krátké info o náplni následné lekce. Posluchač by měl minimálně jistotu, že se na Digineff dívá správně, že mu nic neuniklo.
A na závěr bych chtěla říct, že je mně líto, že zaniká nebo mlčky zanikla bodovací galerie. Asi si ji nezasloužíme, byl to pracný bonus. Ale je to škoda. Alespoň pro mne byla galerie silným motivačním prvkem a prostředkem, jak si ověřit nově nabyté zručnosti.
Omlouvám se za tento "výlev", možná je moje jistá rozladěnost jen následkem dlouhotrvající zimy a neustále ponurého počasí bez sluníčka.
Dobré světlo a dobrou náladu pro příští lekce přeje Horalka
horalka

Re: Reakce na připomínku "Horalky"

Příspěvekod autsajdr » 04 dub 2013 22:35

Přeji příjemný den.

a podávám toto vysvětlení. Ve středu 3.dubna bylo naplánováno praktické cvičení - fotografování architektury v Kamenné kolonii, o kterém všichni posluchači věděli. Vzhledem k špatnému počasí, kdy se na poslední chvíli nevědělo, jak ve středu bude, museli jsme zaimprovizovat. Zdálo se nám být nelidské, aby jste mrzli, utíkali zimou z cvičení, případně jste se týden léčili s onemocněním horních cest dýchacích. Proto jsme zvolili učebnu. Osobně já jsem uvedl, že novou látku dokonce školního roku nebudu probírat a zaměřím se na opakování postupů, aby jste je dostali "do krve".

Vedla mně i zkušenost, že někteří posluchači neznají ani ty nejtriviálnější postupy, jako je kopírování souborů, přesun souborů do jiných složek, přihlášení do systému Windows, rozeznání pevných disků P:/ Q:/, rozeznání flešek, neznají jak vytvořit složku a podobně. Jde o ZÁKLADNÍ DOVEDNOSTI, které posluchači měli získat v jiných kurzech (práce s počítačem pro seniory, ovládání systému Windows a pod.). My jsme už kurz specializovaný - Digitální fotografie a počítačová grafika, kde se předpokládá, že posluchači mají už elemetární znalosti práce s počítačem. Bylo by nehorázně sobecké, aby pár posluchačů, kteří zatajili při přihlášení dokurzu, že nemají vůbec žádné zkušenosti s PC (někteří nemají doma ani počítač, internet) a chtěli by se to naučit právě v kurzu Digitální fotografie a počítačová grafika na úkor těch, kteří základy PC znají. Riskujeme, že kvůli 3-5 posluchačů odejde 15 posluchačů, kteří mají PC ovládají a práci se Zonerem a fotoaparátem upřímný zájem. Nebudou totiž čekat, až 3-5 posluchačů se naučí základy práce s PC, přičemž tomůže trvat i několik měsíců...

Celou minulou lekci jsem prochodil mezi posluchači a znovu jsem jim vysvětlovl a názorně předváděl postupy v ZONERU. Třeba i několikrát a každému zvlášť. Věnoval jsem se jim individuálně a nikoho jsem neodmítl. Nemohu za to, že posluchačka "HORALKA" vůbec neví, co neumí a co by potřebovala zopakovat. K tomu,aby se mohla na dotazy připravit, potřebuje předstih... Ostatní posluchači s dotazy ovšem nemají problém.

Řekl jsem a nijak jsem to netajil, že jsem zavalen prací. Fotogalérie je z mých naléhavých úkolů ta poslední. Fotogalérii jsem zdarma věnoval prostor na mé doméně, která mě ročně stojí 2.400,-Kč, téměř každou zveřejněnou fotografii musím upravovat, musím přičítat body, každou uzavřenou fotogalérii musím vyhdnotit (1.místo,2.místo apod.) Tedy práce s fotogalérii je nad hlavu. Tímto bych rád poprosil "Horalku", aby mi s fotogalérii pomohla. Stačilo by, kdyby všechny fotografie ve fotogalérii sjednotila na jeden rozměr (cca 900kB), neboť některé fotky mají velikost 2GB a druhé jsou ve velikosti poštovní známky.

Připomínka živé diskuze na Digifóru před rokem se týkala posluchačů, kteří nyní chodí do II.ročníku. Uvítal bych, kdyby i současní posluchači I. ročníku živě diskutovali a hlavně přinášeli nejen kritiku lektorů, ale možné způsoby řešení. Kritizovat bez znalosti věci je přece tak jednoduché...

Lektor I.ročníku
autsajdr

Příspěvekod majka » 04 dub 2013 23:39

Také přeji příjemný den, v mém případě noc,
musím se zastat Horalky, že poslední lekce nebyla z nejšťastějších. Já jsem také nezaznamenala, že už nebudeme do konce roku probírat novou látku, ale pouze opakovat. Je to sice v pořádku, ale mohli bychom o tom být informováni předem.
Chápu, že není jednoduché vzhledem k počasí zpracovat plán výuky, hlavně praktických cvičení, ale hrubý nástin všeho co nás čeká během roku by neškodil.
O problémech, které máš se zpracováním bodovacích fotogalerií asi nikdo s posluchačů nemá sebemenší tušení. Nejprve nás nabádáš, abychom posílali fotografie a hodnocení včas, a nyní zase je chyba, že se zajímáme o stav galerie. Tak nevím, co si mám o tom všem myslet.
Ale konec nářkům.
Toto pouze konstruktivní kritika, osobně proti tobě nic nemám.
Ať už brzo přijde JARO!!!
Majka
majka

Příspěvekod Calbo » 05 dub 2013 07:42

Dobré ráno, já si vždy na konci lekce řeknu "co jsem se naučila nového" a zatím jsem se vždy něco naučila ..............buďme tolerantní a díky přednášejícím.
Calbo

Příspěvekod SAS » 05 dub 2013 09:11

Dobrý den. Pro informaci uvádím, že to, co se bude během celého roku v kurzech dělat bylo nastíněno hned při zahájení a doplněno i DVD z toho co se dělalo v roce předešlém. Většinu posluchačů 1. roč však jen zajímalo do které skupiny budou chodit a rušili tak 2. roč. kteří si chtěli zmíněná DVD prohlédnout,protože byla promítána poprvé. Dokonce byl zodpovězen i dotaz budoucí posluchačky, která se ptala jestli jí škola zapůjčí fotoaparát, že nikdy žádnou fotografii neudělala a aparát nevlastní, přesto se hlásila do kurzu digitální fotografie a pc grafiky.
Dále hned v úvodních hodinách bylo doporučeno všem posluchačům 1 a 2.ročníku aby si stáhli z disku Q materiály určené pro jednotlivé ročníky a pak i složku společné. Kdyby to horalka udělala a doma otevřela, tak by tam našla vše co se bude celý rok dělat. Jsou tam pro 1. roč. nejen tutoriály vyrobené lektorem jak postupovat krok za krokem, ale i firmou Zoner - konkrétně složka práce se Zonerem - 7 tutoriálů, práce s fotografiemi 13 tutoriálů. Dále ve složce přípravy jsou i další tutoriály a návody včetně podrobného návodu jak nastavit fotoaparát. Tedy obětavá a náročná práce lektora, toto v žádném jiném kurzu by posluchači nedostali. Zmíněného 3. dubna byl přidán další tutoriál - tvorba DVD a posluchači si ho opět stahovali.
Lektor si sice připraví materiál na 90 min přednášku a má v úmyslu ho také splnit, ale když zjistí, že jen přihlášení do PC posluchačům trvá 45 min, tak je mu příprava na houby a nemůže brát látku dál a nebrat tak na ně ohled. Tím samozřejmě brzdí ty vyspělé posluchače co Pc ovládají. Protože posluchačů kteří potřebovali individuální pomoc bylo více, požádali mě lektoři v listopadu o pomoc těm co to potřebují, aby nebrzdili ostatní posluchače. Můžu tedy nestranně srovnat obě skupiny 1. ročníku.
Často se stane, že skupina od 13 hod vymaže z PC všechny HK filtry a další skupina je musí znovu nahrávat, připravené fotky lektorem pro úpravu si nestáhnou na své flešky nebo do své složky a upravují je přímo ve složce lektora a své úpravy i uloží, takže v další skupině je již nepoužitelná a lektor musí improvizovat. Musí tedy vycházet z dané situace a přizpůsobit se potřebám posluchačů i s opakováním toho co nezvládli. Také do dnešního dne někteří stále ještě netuší na co je pravé a levé tlačítko myši, neumí si stáhnout materiál na flešku a doma s tím pracovat, zapomínají, že fotky lze upravovat pouze v editoru a ne v prohlížeči a pak vykřikují, že to co právě děláme oni v pc nemají a pod. Dokonce neumí ani vypnout pc a vypnou jen monitor, pak lektor musí obejít celou posluchárnu a pc zkontrolovat. Aspoň se tak najdou zapomenuté myši. Nepamatuji, že by lektor někoho odmítl pokud potřeboval pomoc.Galerie je bonus navíc, ale jsme ve věku, kdy již zdraví neslouží tak jak by mělo a nevyhýbá se to ani lektorům, musíme být tedy i my posluchači tolerantní...
SAS

Příspěvekod horalka » 05 dub 2013 14:42

Dobré odpoledne!
Vzhledem k tomu, že přetrvává pochmurné počasí, dovolím si pokračovat v započaté diskusi a reagovat tak alespoň částečně na dosavadní příspěvky.
1. "Horalka potřebuje PŘÍPRAVU..." Myslím, že dopředná jistá forma přípravy byť na opakovací hodinu, není zbytečná. Pokud bych dopředu věděla, že se bude opakovat a že se bude lektor každému věnovat INDIVIDUELNĚ, připravila bych si obrázek, se kterým mám doma problémy a se kterým bych potřebovala pomoct. Takhle jsem až v hodině nestihla vhodný objekt najít a podobnou situaci nějak nasimulovat.
Mně osobně ale nejvíc vadí INDIVIDUÁLNÍ forma opakování, a to téměř po celou dobu lekce. Mnohé problémky, které řešil lektor s jinými, by zajímaly i mne - a myslím, že i více posluchačů. Uvítala bych opakování SPOLEČNÉ, na stejném obrázku, společně ohodnotit, navrhnout postup, nástroje a pak se tím každý trápit na svém PC krok po kroku a lektor na plátně. (to jsou jen moje úvahy, aby bylo vidět, že nechci jen brblat, právě naopak. Ale myslím, že diskusní fóra jsou právě od toho). Pro INDIVIDUÁLNÍ opakování bych (na Digineffu) vyhlásila "KONZULTAČNÍ HODINY".
2. S tím souvisí i další věc - krátké info o nápni příští lekce na Digineffu. Nyní již víme, že se bude v hodinách na učebně už jen opakovat. Ale třeba by zvýšilo efektivitu opakování info, které funkčnosti se budou opakovat v příští lekci a třeba přiložit foto PŘED a PO úpravě a prozradit nástroje, kterými bylo úpravy dosaženo A: - snažte se!!!!! V hodině pak uděláme spolu... Pokud se ta informace řekne jen v hodině, nemusí se to dozvědět všichni, někteří nejsou přítomni!
3. Fotogalerie - dovedu si představit časovou náročnost. Vyjádřila jsem jen lítost, mně se moc líbila a vždy jsem se na ni těšila. Takhle postrádám jakoukoliv zpětnou vazbu. UMÍM UŽ NĚCO? Tak doufám, že tímto příspěvkem nikoho nepobouřím, to bych opravdu nerada. Jsou to čistě moje osobní názory a pocity, možná opravdu ovlivněné tím nedostatkem sluníčka :(
Dobré svěltlo! H.
Naposledy upravil horalka dne 06 dub 2013 07:17, celkově upraveno 1
horalka

Příspěvekod Dorosan » 05 dub 2013 17:34

Doporučuji Horalce :

333tipů a trilků pro Zoner Photo Studio

Autor: Josef Pecinovský

Dorosan
Dorosan

Příspěvekod horalka » 05 dub 2013 20:50

Pro SAS:
Neměla jsem na mysli, že neznám náplň celého kurzu, ale že bych uvítala byť kratičké info na Digineffu, co se bude dělat v bezprostředně následující hodině, i když to bude výuka v učebně. V té době jsme ještě nevěděli, že se bude už jen opakovat. Dále děkuji za informaci, že je k dispozici nový tutoriál o tvorbě DVD. Doteď jsem to nevěděla, ale je možné, že jsem tuto informaci přeslechla. Každopádně tyto materiály jsou vynikající a určitě jsme za ně velice vděčni. A jsem ráda, že jsem rozpohybovala alepoň trochu diskusi, protože v té minulé hodině 3. dubna byla situace následující:
- na Digineffu NIC
- Galerie - bez vysvětlení v deliriu, NIC - měli jsme se hojně účastnit
- v hodině nového minimálně (o tom, že se bude už jen opakovat jsme se dozvěděli až v hodině. Chápu, že opakovat je potřeba , ale nelíbil se mně způsob opakování)
Tak se mně zdálo, že je naše snažení potřeba trochu osvěžit, s vědomím, že samozřejmě ne všichni mají stejný pocit a názor a stejný pohled na danou věc.
Děkuji za odezvu. H.

pro Dorosan - děkuji za info
Naposledy upravil horalka dne 06 dub 2013 07:10, celkově upraveno 3
horalka

Příspěvekod horalka » 05 dub 2013 21:27

Pro Autsajdra:
Pokud by bylo přáním i ostatních posluchačů v galerii AKTIVNĚ pokračovat a vše by záviselo jen na nedostatku času a ochotě poskytnout bezúplatně prostor na webu, jsem ochotna s provozem galerie pomáhat, pokud by se našla vhodná technická forma. H.
horalka

Příspěvekod mawa » 07 dub 2013 09:16

Ahoj,
připojuji se k diskuzi.
Také se přikláním k tomu, aby věci byly vysvětlovány hromadně, vyučující na tabuli na svém počítači,
a my všichni bychom si to opakovali hromadně.
Je pravda ,že ve skupině od 15 hod je hodně lidí, co pořád zápasí se základY práce s počítačem
a proto hodiny nemohou být někdy tak plodné, jako by bylo potřeba a jak bychom někteří chtěli.
Ale když pak vidím radost některých, když se jim něco povede,mám radost s nimi,
a nevadí mi pomalejší tempo.
Vždy si něco nového odnesu (a když ne ,tak aspoń vir na flešce).
Obdivuji trpělivost kantora a někdy se opravdu nedivím, že toho má dost.
Jen si také přeji to vysvětlování problému hromadně.
Nikomu opakování neuškodí.
Také mně chybí hodnocení posledních fotogaleríí a tudíž i zpětná vazba, ale vím,
že toho má Miloš moc , také nám to říkal, tak to respektuji.
Má s fotogalerií moc práce a sama bych mu s ní ráda pomohla, ale jsem
hrozně vytížená v práci a v jiných aktivitách a teď také po úraze,taK
mi nepřísluší vyčítat nebo kritzovat, když já sama nic nepomůžu.
Horalka umí říct svůj názor a to je také cenné, to dnes také umí málo lidí.
Vše je také tou dlouhou nekonečnou zimou a blbou náladou ve společnosti,
lidé jsou unavení, přetažení.
Ale nás přece spojuje společný zájem -focení a snaha něco se naučit.
Přeji nám všem zdraví, toleranci a pochopení a radost ze společně
strávených chvil.
Milošovi děkuji za vše,co pro nás dělá.
Posílám aspoň na fotce jarní koláž-pohlednici, kterou jsem pro mou a třeba i vaši radost
vytvořila (je udělaná v zoneru, ve správci se zmáčkne vytvořit a najede se na pohlednici
a je tam mnoho typů pohlednic , které si můžete udělat ze svých fotek, je to dobrá zábava)
pěknou neděli!
mawa
Přílohy
1_postcard.jpg
1_postcard.jpg (415.02 KiB) Zobrazeno 4243 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 31.7 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ18
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 33/100 EV
Metering mode: Pattern
mawa

Diskuse

Příspěvekod verity » 07 dub 2013 11:07

Nedá mi to, abych se také nezapojila do diskuse, hlavně bych ráda reagovala na příspěvek od SAS. Podle mého názoru by situaci pomohlo, kdyby na přihlášce do kurzu bylo důrazné upozornění, že do kurzu se mohou hlásit pouze zájemci, kteří ovládají práci s PC. Potom by nebylo nutné, na ty kteří nemají základní znalosti, brát tak velké ohledy. Buď by se pokusili získat znalosti jinde, aby jim kurz k něčemu byl, nebo by měli smůlu. Takhle bohužel máme smůlu my ostatní.
Pokud se týká fotogalerie, také bych přivítala, kdyby fungovala, tak jako dřív. I pro mě byla inspirací a motivací.
Přeji pěknou neděli.
V.
verity

PředchozíDalší

Zpět na Začátečníci chtějí vědět