od autsajdr » 04 dub 2013 22:35
Přeji příjemný den.
a podávám toto vysvětlení. Ve středu 3.dubna bylo naplánováno praktické cvičení - fotografování architektury v Kamenné kolonii, o kterém všichni posluchači věděli. Vzhledem k špatnému počasí, kdy se na poslední chvíli nevědělo, jak ve středu bude, museli jsme zaimprovizovat. Zdálo se nám být nelidské, aby jste mrzli, utíkali zimou z cvičení, případně jste se týden léčili s onemocněním horních cest dýchacích. Proto jsme zvolili učebnu. Osobně já jsem uvedl, že novou látku dokonce školního roku nebudu probírat a zaměřím se na opakování postupů, aby jste je dostali "do krve".
Vedla mně i zkušenost, že někteří posluchači neznají ani ty nejtriviálnější postupy, jako je kopírování souborů, přesun souborů do jiných složek, přihlášení do systému Windows, rozeznání pevných disků P:/ Q:/, rozeznání flešek, neznají jak vytvořit složku a podobně. Jde o ZÁKLADNÍ DOVEDNOSTI, které posluchači měli získat v jiných kurzech (práce s počítačem pro seniory, ovládání systému Windows a pod.). My jsme už kurz specializovaný - Digitální fotografie a počítačová grafika, kde se předpokládá, že posluchači mají už elemetární znalosti práce s počítačem. Bylo by nehorázně sobecké, aby pár posluchačů, kteří zatajili při přihlášení dokurzu, že nemají vůbec žádné zkušenosti s PC (někteří nemají doma ani počítač, internet) a chtěli by se to naučit právě v kurzu Digitální fotografie a počítačová grafika na úkor těch, kteří základy PC znají. Riskujeme, že kvůli 3-5 posluchačů odejde 15 posluchačů, kteří mají PC ovládají a práci se Zonerem a fotoaparátem upřímný zájem. Nebudou totiž čekat, až 3-5 posluchačů se naučí základy práce s PC, přičemž tomůže trvat i několik měsíců...
Celou minulou lekci jsem prochodil mezi posluchači a znovu jsem jim vysvětlovl a názorně předváděl postupy v ZONERU. Třeba i několikrát a každému zvlášť. Věnoval jsem se jim individuálně a nikoho jsem neodmítl. Nemohu za to, že posluchačka "HORALKA" vůbec neví, co neumí a co by potřebovala zopakovat. K tomu,aby se mohla na dotazy připravit, potřebuje předstih... Ostatní posluchači s dotazy ovšem nemají problém.
Řekl jsem a nijak jsem to netajil, že jsem zavalen prací. Fotogalérie je z mých naléhavých úkolů ta poslední. Fotogalérii jsem zdarma věnoval prostor na mé doméně, která mě ročně stojí 2.400,-Kč, téměř každou zveřejněnou fotografii musím upravovat, musím přičítat body, každou uzavřenou fotogalérii musím vyhdnotit (1.místo,2.místo apod.) Tedy práce s fotogalérii je nad hlavu. Tímto bych rád poprosil "Horalku", aby mi s fotogalérii pomohla. Stačilo by, kdyby všechny fotografie ve fotogalérii sjednotila na jeden rozměr (cca 900kB), neboť některé fotky mají velikost 2GB a druhé jsou ve velikosti poštovní známky.
Připomínka živé diskuze na Digifóru před rokem se týkala posluchačů, kteří nyní chodí do II.ročníku. Uvítal bych, kdyby i současní posluchači I. ročníku živě diskutovali a hlavně přinášeli nejen kritiku lektorů, ale možné způsoby řešení. Kritizovat bez znalosti věci je přece tak jednoduché...
Lektor I.ročníku