od Jarouš » 14 bře 2013 19:17
Multi, jasně, souhlas, realita je nedosažitelná, zvlášť na monitoru, který nezobrazí ani gamut Adobe RGB. Ale přivlastnil bych si právo být roztrpčen, když zjistím, že fotky, které jsem předtím zrobil v Zoneru (vyvolané ze Sigma RAWu v Sigma editoru) se na internetu zobrazují v trochu odlišném odstínu. A patrně je tak vidím nejen já, ale každý uživatel webu. A to je špatně a to mi vadí, páč ty fotky jsou v originálu trochu jiné. Dnes jsem si s tím dal tu práci a prohlížel jsem starší fotky vyrobené od začátku v sRGB. Ty se zobrazují na netu shodně s originály v Zoneru, takže na focení v AdobeRGB se asi vykašlu.
Když už píšeš o té realitě, je fakt, že se k ní snažím v mezích možností přiblížit. Jednoduše proto, že bývá mnohem krásnější a atraktivnější, než běžně nabízejí foťáky s použitím AWB. Alespoň u Sigmy to platí určitě a v několika recenzích jsem četl úplně stejný názor, takže zpětně jim dávám za pravdu. Mohl bych tady naprosto bez rizika vkládat obrázky pořízené na automatiku bílé a bez problémů by prošly bez ztráty kytičky. Jenže ta venkovní realita je mnohem barevnější, teplejší, atraktivnější a já nevím, co ještě, což jsem si už několikrát ověřil jak na displeji tak doma na monitoru při focení z okna, když se světlo skoro nemění (měkké, rozptýlené, zataženo, což je skoro furt). S filmem tato okamžitá přibližná (ale dostatečná) kontrola nebyla možná, ale teď je to něco jiného. Takže tu nezávadnou unylost automatiky, která sice vždycky projde, venku se stativem používat nebudu, páč se mi to fakt vůbec nelíbí. Vlastně jsou to zbytečné řeči, s RAWem na vyvážení barev není nikdy pozdě, naštěstí. Škoda, že mi Zoner nechtěl otevírat skeny v NEFFu, možná by to bylo lepší, než pracovat s TIFFem. Ale zase určitě pomalejší. Ty jsi někdy zkoušel skeny ukládat v NEFFu?