Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 06 bře 2013 17:36

OVal píše:Díky, prokoušu se tím...

Z objektivů zatím uvažuji o Voigtlanderu 40/1,4, potom asi 25/4, nebo 21/4, 75/1,8 a případně něco hodně širokého: 12-15mm... Máte s těmito sklíčky někdo nějakou zkušenost? 40/1,4 jsem měl k m4/3, kde se mi líbil, ale na FF je to o něčem jiném...

Zkusenost nemam s Voigtlanderem zadnym a az na vyjimky je ani moc nesleduju na internetu, ale pres to bych rad neco pridal:

1. U M9/M-E/MM se musis spolehnout na zabudovany hledacek, ve kterem vidis nejsirsi tak 25 - 28mm. Pokud chces sirsi, tak budes potrebovat externi hledacek, coz je kram a investice navic
2. Hodne siroke objektivy jako jsou 12-15mm muzou byt na RF problem. Na rozdil od zrcadlovek jsou tyto objektivy konstruovane jako (vicemene) symetricke a v dusledku toho je vystupni pupila velmi blizko rovine senzoru/filmu. Kdyz si nakreslis drahu paprsku ze stredu zadni casti objektivu na senzor, tak zjistis, ze paprsky, ktere jsou ke kraji maji podstatne delsi drahu nez ty, ktere jdou na stred. A jelikoz jak vsichni, kdo kdy zvetsovali vi, intenzita svetla klesa se ctvercem vzdalenosti, tak tyhle objektivy maji znacnou vinetaci. Dalsi problem muze byt, ze ty sikmo dopadajici paprsky se spatne dostavaji az na dno jednotlivych bunek senzoru a to zpusobuje dalsi vinetaci (v pripade barevneho senzoru barevnou) a eventuelne i neostrost. Takze nez se do tech konkretnich objektivu pustis, tak se ujisti, ze se na MM chovaji sporadane
3. Hledacek u Leicy "nezoomuje", vsechno je porad stejne velke. Kdyz namontujes objektiv, tak se zobrazi v hledacku ramecek, ktery ti ukazuje, kolik z hledacku tvuj objektiv pokryva. S 28mm bude pres temer cely hledacek, s 90mm jen maly obdelnicek uprostred. Ty ramecky jsou jen v konkretnich velikostech - 28, 35, 50, 75, 90 a snad 135. Ramecek pro 40mm tam neni, takze nebudes mit moc presnou predstavu, co fotis
3. Ja osobne moc fanda Voitlanderu nejsem, jejich charakter mi nic nerika. Radeji nez 4 Voigtlandery bych si poridil 2-3 Zeissy. Napriklad jejich ZM Biogon 25/2.8 je jeden z nejpovedenejsich objektivu vubec, bez rozdilu vahove kategorie
MirekE

Příspěvekod MirekE » 06 bře 2013 17:50

ce. píše:
MirekE píše:Ten LV povazuju za jeden z hlavnich duvodu pro M, protoze se domnivam, ze to bude vyborny krajinarsky fotak, ale nekodovane objektivy nemam. Zvazuju, ze nekdy rozsirim vybavu o 35 a 21mm a v obou pripadech mam jako kandidaty take Zeissy, protoze mam ten jejich sverazny charakter na DSLR svym zpusobem rad a cena je polovicni az tretinova oproti podobne kvalitnim Leicam. Pokud bych se ale pro ne rozhodl, tak bych je stejne kodoval. Horsi by to ovsem bylo, pokud bych si chtel nechat sve Makro-Planary a pouzivat je pres redukci na foceni zblizka. No, myslim, ze puvodni plan zredukovat vybavu na jeden fotak nevyjde a zrcadlovku si necham.

Mirek,
tá správa nie je zaručená a niektorí ju dementujú.Možno to bol prípad predprodukčného firmvéru.
Inak DSLR som si nechal,lenže moja krajinárska foto ak sa už k niečomu dokopem prebieha v dosť drsných podmienkach,fujavica,mráz,v príprave tma,väčšinou v rukaviciach a tak,takže by som sa obával o "M"ko.

Tezko rict, zatim jednina informace, kterou jsem slysel o tesneni na M je, ze volic casu neni mechanicky propojeny, ale ze to probiha pres magnet. Pokud to tesneni vzali takto vazne, tak to nemusi byt do drsnych podminek vubec spatne. Objektiv sice na rozdil od DSLR neni u tela utesneny, ale jednak tam nejsou zadne elektricke kontakty a jednak je to spojeni dost precizni a voda tudy asi neprotece. Me se na tom libi, ze to ma na krajinu dostatecne rozliseni (aspon pro muj 17" Epson), velmi kvalitni obrazovou kvalitu na zakladni ISO, vynikajici objektivy a pritom je cela vybava podstatne mensi nez s DSLR. Staci lehci stativ, mensi jsou objektivy... Kdyz treba srovnam muj Distagon 21 a Super Elmar 21, tak je to az srandovni. U Leiky je taky zajimave to, ze jejich mene svetelne objektivy nejsou osizene. Ta nejlevnejsi rada je zaclonena vynikajici, cena je priznivejsi a na krajinarskou fotografii lepe prenositelna nez ty svetelne objektivy. Proto si myslim, ze ma M pro krajinare zajimavou perspektivu. Mozna mi neco unika, casem uvidime.

Jo - prave me napadla dalsi vyhoda Mka. Velka baterka. Takze v mrazu dyl vydrzi bez potreby vymeny.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 06 bře 2013 17:53

Ten HELIAR 15 mm/ VOIGTLÄnder bych zas neviděl tak černě. V každém případě je ale třeba pro odstranění vinětace použít prográmek CornerFix.
Přílohy
L1006873_CF.jpg
L1006873_CF.jpg (985.18 KiB) Zobrazeno 10121 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
CV 15 mm HELIAR.jpg
CV 15 mm HELIAR.jpg (900.87 KiB) Zobrazeno 10121 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/4
Exposure bias: 21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod OVal » 06 bře 2013 18:14

Díky za korekce.
Tak na rámečky jsem zmlsán zrcadly a hledáčky elektronickými úplně zapomněl. Však už jsem taky nedržel pořádný dálkoměr v ruce hezkých pár let... Jedinej, co mi zbyl je yashica electro 35 a ten má pevnou 45ku bez možnosti výměny... Budu na to pamatovat.
Ještě bych měl dotaz, jak je tom LMM s LV? Pro širší, než 25mm sklo by se to, hádám (nejen) na krajinu hodilo..
...ta 15ka by se mi líbila .., ale bez LV jedině s externím hledáčkem..
OVal

Příspěvekod 6maciel » 06 bře 2013 18:16

OVal píše:Díky, prokoušu se tím...
S ND i trochou práce v RAWu se počítá. Nakolik je to nebezpečí přeexpozice a nemožnosti tahat kresbu z jiných barevných kanálů nepříjemné, nemohu posoudit. Ale nebojím se toho. Co mne zatím drží zpátky je, že bych rád, aby si na sebe holka časem vydělala (nejlépe na sebe i na mne, ale to už není podmínkou...). Přičemž tuším, že to asi nebude lehké...
Z objektivů zatím uvažuji o Voigtlanderu 40/1,4, potom asi 25/4, nebo 21/4, 75/1,8 a případně něco hodně širokého: 12-15mm... Máte s těmito sklíčky někdo nějakou zkušenost? 40/1,4 jsem měl k m4/3, kde se mi líbil, ale na FF je to o něčem jiném...

Ahoj,
mám na M9 zkušenost se dvěma objektivy od CV, a sice s 35mm f/1.2 Noktonem (ve verzi I. a teď nově i II.) a s novým 21mm f/1.8 Ultronem. Obě skla jsou fantastická, obrazový výstup mě přesvědčil natolik, že jsem se rozhodl jimi nahradit 21/2.8 Elmarit pre-ASPH a 35/1.4 Summilux ASPH. Na plnou díru a zaostření na blízko jsou naprosto dostatečně ostrá, mají slušný (21mm) až nádherný (35mm) bokeh, perfektní mechanické zpracování. Nevýhodou f/1.2 Noktonu může pro někoho být velikost a hmotnost, ale i to je relativní, ve srovnání s Noctiluxem je to pořád ještě lehká váhová kategorie a není problém ho na foťáku nosit celý den. Musím říct, to to pro mě bylo veliké překvapení, jsem zmlsaný kvalitou leicových skel a nikdy bych nemyslel, že se jim něco dokáže takhle vyrovnat, nota bene za tak "lidovou" cenu.
H.
6maciel

Příspěvekod 6maciel » 06 bře 2013 18:23

21/1.8 Ultron při f/1.8

Obrázek
6maciel

Příspěvekod 6maciel » 06 bře 2013 18:26

35/1.2 Nokton verze II při f/1.2

Obrázek
6maciel

Příspěvekod ce. » 06 bře 2013 18:51

OVal píše:Díky za korekce.
Ještě bych měl dotaz, jak je tom LMM s LV? Pro širší, než 25mm sklo by se to, hádám (nejen) na krajinu hodilo..
...ta 15ka by se mi líbila .., ale bez LV jedině s externím hledáčkem..

MM,M9,M9-P,M8,M8.2 LV režim nemá!
Až teraz nový model M240.
ce.

Příspěvekod ce. » 06 bře 2013 18:59

MirekE píše:
ce. píše:
MirekE píše: Me se na tom libi, ze to ma na krajinu dostatecne rozliseni (aspon pro muj 17" Epson), velmi kvalitni obrazovou kvalitu na zakladni ISO, vynikajici objektivy a pritom je cela vybava podstatne mensi nez s DSLR. Staci lehci stativ, mensi jsou objektivy... Kdyz treba srovnam muj Distagon 21 a Super Elmar 21, tak je to az srandovni. U Leiky je taky zajimave to, ze jejich mene svetelne objektivy nejsou osizene. Ta nejlevnejsi rada je zaclonena vynikajici, cena je priznivejsi a na krajinarskou fotografii lepe prenositelna nez ty svetelne objektivy. Proto si myslim, ze ma M pro krajinare zajimavou perspektivu. Mozna mi neco unika, casem uvidime.

Jo - prave me napadla dalsi vyhoda Mka. Velka baterka. Takze v mrazu dyl vydrzi bez potreby vymeny.

Myslím,že Ti nič neuniklo.Určite to bude skvelý foťák na krajinu.Ja by som sa obával len rozbitia.Ono ak by som mal niekde o skalu rozpoliť 35/1.4 Asph.FLE,asi skôr oželiem v tej cene DSLR s objektívom.Jazdím aj skialp a tam človek nikdy nevie ako sa ocitne na zemi...

Jedna zo skialpu s M9 a Elmarit 2.8/90
Přílohy
L1001516a2.jpg
L1001516a2.jpg (474.45 KiB) Zobrazeno 10108 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/2000 sec.
Clona: F/8
Expoziční program: Manuální
ce.

Příspěvekod Petrpakl » 06 bře 2013 21:02

ce. Skialp, podle me moc pekny!
Petrpakl

Příspěvekod MirekE » 07 bře 2013 05:37

ce. píše:Ja by som sa obával len rozbitia.Ono ak by som mal niekde o skalu rozpoliť 35/1.4 Asph.FLE,asi skôr oželiem v tej cene DSLR s objektívom.Jazdím aj skialp a tam človek nikdy nevie ako sa ocitne na zemi...

Jedna zo skialpu s M9 a Elmarit 2.8/90

Pekna fotka!
MirekE

Příspěvekod josef38 » 07 bře 2013 07:48

6maciel píše:35/1.2 Nokton verze II při f/1.2

Obrázek

Fotky trochu měkčí, ale u portrétů je to OK. Pěkný výsledek, vzhledem k použité cloně!
Nepochopil jsem smysl těch červených odstínů na tváři dívky při použití Ultronu. Spíše, jak vznikly? U těchto objektivů je třeba dát pozor, aby seděl dálkoměr. Hlavně u kratších vzdáleností. Osobně proti Voigtländerům nic nemám! :-)

NOCTILUX 50/ 0,95 jsem měl u Škody několikrát v ruce, líbil se mi, ale myslím, že SUMMILUX 50/ 1,4 udělá podobnou službu a cenově, velikostí a váhou je trochu jinde. Navíc dost podstatně stíní pohled z hledáčku.

http://www.stevehuffphoto.com/2009/12/0 ... ns-review/
josef38

Příspěvekod ce. » 07 bře 2013 08:35

josef38 píše:NOCTILUX 50/ 0,95 jsem měl u Škody několikrát v ruce, líbil se mi, ale myslím, že SUMMILUX 50/ 1,4 udělá podobnou službu a cenově, velikostí a váhou je trochu jinde. Navíc dost podstatně stíní pohled z hledáčku.

Josef,
určite od clony 1.4 urobí Summilux podobnú službu (n)
...teraz vážne - myslím,že každé Leica sklo má svoj určitý nezameniteľný "podpis" a to aj pri rovnakom type rozličných verzií.Ako príklad dobre poslúži práve Summilux a jeho pre ASPH. a ASPH. verzia,prípadne Mandlerov optický dizajn.Mne najlepšie vyhovuje práve Summi z roku 1964 - kresbou,prechodom do neostrých oblastí a.p.
Takisto sú fotografi,ktorí menili svoj 11821 Noctilux 1.0/50 za 0.95 a vrátili sa späť,lebo charakter týchto dvoch je odlišný..
ce.

Příspěvekod josef38 » 07 bře 2013 09:22

ce. píše:
Josef,
určite od clony 1.4 urobí Summilux podobnú službu (n)
...teraz vážne - myslím,že každé Leica sklo má svoj určitý nezameniteľný "podpis" a to aj pri rovnakom type rozličných verzií.Ako príklad dobre poslúži práve Summilux a jeho pre ASPH. a ASPH. verzia,prípadne Mandlerov optický dizajn.Mne najlepšie vyhovuje práve Summi z roku 1964 - kresbou,prechodom do neostrých oblastí a.p.
Takisto sú fotografi,ktorí menili svoj 11821 Noctilux 1.0/50 za 0.95 a vrátili sa späť,lebo charakter týchto dvoch je odlišný..

Ale určitě, o tom není žádná řeč!
Ber moji poznámku jen jako povzdech, že se musím "smířit" se SUMMILUXEM a proto si sám sobě zdůvodňuji, že mně tento objektiv udělá stejnou službu. Je to jen můj osobní pohled!
Kdybych NOCTILUX měl doma, tak si piš, že by nezahálel! Jelikož ale na něj nemám tak mně nezbývá nic jiného, než jen tyto povzdechy. :-) :-) Měj se! j.
josef38

Příspěvekod 6maciel » 07 bře 2013 11:33

josef38 píše:
6maciel píše:35/1.2 Nokton verze II při f/1.2

Obrázek

Fotky trochu měkčí, ale u portrétů je to OK. Pěkný výsledek, vzhledem k použité cloně!
Nepochopil jsem smysl těch červených odstínů na tváři dívky při použití Ultronu. Spíše, jak vznikly? U těchto objektivů je třeba dát pozor, aby seděl dálkoměr. Hlavně u kratších vzdáleností. Osobně proti Voigtländerům nic nemám! :-)

NOCTILUX 50/ 0,95 jsem měl u Škody několikrát v ruce, líbil se mi, ale myslím, že SUMMILUX 50/ 1,4 udělá podobnou službu a cenově, velikostí a váhou je trochu jinde. Navíc dost podstatně stíní pohled z hledáčku.

http://www.stevehuffphoto.com/2009/12/0 ... ns-review/

Díky, ono je to na plnou díru, to holt nikdy nebude etalon ostrosti (možná s výjimkou 60/1.2 Hexanonu, ten podle zpráv po internetu ostrostí strčí všechny rychlejší leica skla do kapsy už od 1.2), ale porovnával jsem ten Nokton se Summiluxem 35mm FLE a na clonu 1.4 mezi nimi při 100% zvětšení na monitoru nevidím rozdíl. Teda, v ostrosti ne, jinak ano - Summilux má hrozně ošklivej bokeh. Měl jsem na něj původně u Škody rezervaci, ale po tomhle srovnávacím prozkoumání jednoznačně vyhrál Nokton.

Červená na tváři je odlesk, respektive průsvit slunce skrz zadní reflektor auta, co stálo za mnou.

0.95 Noct jsem taky trochu testoval, výsledky jsou technicky určitě čistší než ze starší f/1 verze, ale přišlo mi, že už nemají tolik charakter, nebo jak to říct. Summilux 50/1.4 (neasférická verze) je charakterově docela blízko, to je pravda, i když takovou tu snovou hladkou krémovost Noctu úplně nemá. Velikostí a váhou Summilux vyhrává určitě, Noct váží přes 700 gramů, takže se při celodenním nošení pěkně pronese, s nasazenou clonou blokuje čtvrtinu hledáčku a bez gripu a něčeho jako thumbs up už jde veškerá ergonimie do háje. Jenže... To, co z něj leze, když se člověku povede správně zaostřit... To si pak říkám, že bych ho s sebou tahal, i kdyby vážil trojnásob :)
V pondělí by měl dorazil Summilux 50/1.4 asph, tak pak můžu dát dohromady pár fotek z těhle tří skel pro srovnání, kdyby to někoho zajímalo.
6maciel

Příspěvekod josef38 » 07 bře 2013 12:23

6maciel píše:

V pondělí by měl dorazil Summilux 50/1.4 asph, tak pak můžu dát dohromady pár fotek z těhle tří skel pro srovnání, kdyby to někoho zajímalo.

No to si piš, že zajímalo! :-)
Osobně vlastním Summilux 50/1.4 pre-asph. Údajně má mít také jiný bokeh, než asph. Nevím, neměl jsem možnost porovnat.
Odkud jseš?? ( Tedy chceš-li to sdělit? )
Vlasnil jsem kdysi Konicu Hexar AF s objektivem 35/ 2. Také vynikající!
Naposledy upravil josef38 dne 07 bře 2013 12:30, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod 6maciel » 07 bře 2013 12:29

josef38 píše:
6maciel píše:Odkud jseš?? ( Tedy chceš-li to sdělit? )

Praha (Smíchov)
6maciel

Příspěvekod josef38 » 07 bře 2013 12:31

6maciel píše:
josef38 píše:
6maciel píše:Odkud jseš?? ( Tedy chceš-li to sdělit? )

Praha (Smíchov)

Tak to se možná známe od Škody! :-)
josef38

Příspěvekod 6maciel » 07 bře 2013 12:36

josef38 píše:Tak to se možná známe od Škody! :-)

Možný to je, občas k nim zajdu, i když zrovna po chlapech tam teda nekoukám :)
6maciel

Příspěvekod ce. » 07 bře 2013 12:52

[quote="6maciel"
Díky, ono je to na plnou díru, to holt nikdy nebude etalon ostrosti (možná s výjimkou 60/1.2 Hexanonu, ten podle zpráv po internetu ostrostí strčí všechny rychlejší leica skla do kapsy už od 1.2), ale porovnával jsem ten Nokton se Summiluxem 35mm FLE a na clonu 1.4 mezi nimi při 100% zvětšení na monitoru nevidím rozdíl. Teda, v ostrosti ne, jinak ano - Summilux má hrozně ošklivej bokeh. Měl jsem na něj původně u Škody rezervaci, ale po tomhle srovnávacím prozkoumání jednoznačně vyhrál Nokton.
[/quote]
Ja mám Summilux 35/1.4 FLE a je to moje najpoužívanejšie sklo.Na plnú je ostrý ako britva,bokeh mi nepríde škaredý..

MM a 35 FLE f/1.4,...
Přílohy
l1000014bwa4.jpg
l1000014bwa4.jpg (296.94 KiB) Zobrazeno 10028 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/3000 sec.
ISO: 320
Model: M Monochrom