OVal píše:Díky, prokoušu se tím...
Z objektivů zatím uvažuji o Voigtlanderu 40/1,4, potom asi 25/4, nebo 21/4, 75/1,8 a případně něco hodně širokého: 12-15mm... Máte s těmito sklíčky někdo nějakou zkušenost? 40/1,4 jsem měl k m4/3, kde se mi líbil, ale na FF je to o něčem jiném...
Zkusenost nemam s Voigtlanderem zadnym a az na vyjimky je ani moc nesleduju na internetu, ale pres to bych rad neco pridal:
1. U M9/M-E/MM se musis spolehnout na zabudovany hledacek, ve kterem vidis nejsirsi tak 25 - 28mm. Pokud chces sirsi, tak budes potrebovat externi hledacek, coz je kram a investice navic
2. Hodne siroke objektivy jako jsou 12-15mm muzou byt na RF problem. Na rozdil od zrcadlovek jsou tyto objektivy konstruovane jako (vicemene) symetricke a v dusledku toho je vystupni pupila velmi blizko rovine senzoru/filmu. Kdyz si nakreslis drahu paprsku ze stredu zadni casti objektivu na senzor, tak zjistis, ze paprsky, ktere jsou ke kraji maji podstatne delsi drahu nez ty, ktere jdou na stred. A jelikoz jak vsichni, kdo kdy zvetsovali vi, intenzita svetla klesa se ctvercem vzdalenosti, tak tyhle objektivy maji znacnou vinetaci. Dalsi problem muze byt, ze ty sikmo dopadajici paprsky se spatne dostavaji az na dno jednotlivych bunek senzoru a to zpusobuje dalsi vinetaci (v pripade barevneho senzoru barevnou) a eventuelne i neostrost. Takze nez se do tech konkretnich objektivu pustis, tak se ujisti, ze se na MM chovaji sporadane
3. Hledacek u Leicy "nezoomuje", vsechno je porad stejne velke. Kdyz namontujes objektiv, tak se zobrazi v hledacku ramecek, ktery ti ukazuje, kolik z hledacku tvuj objektiv pokryva. S 28mm bude pres temer cely hledacek, s 90mm jen maly obdelnicek uprostred. Ty ramecky jsou jen v konkretnich velikostech - 28, 35, 50, 75, 90 a snad 135. Ramecek pro 40mm tam neni, takze nebudes mit moc presnou predstavu, co fotis
3. Ja osobne moc fanda Voitlanderu nejsem, jejich charakter mi nic nerika. Radeji nez 4 Voigtlandery bych si poridil 2-3 Zeissy. Napriklad jejich ZM Biogon 25/2.8 je jeden z nejpovedenejsich objektivu vubec, bez rozdilu vahove kategorie