Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Moderátoři: MakB, TNČ moderátoři

Re: Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Příspěvekod Jarouš » 17 úno 2013 21:53

Bohouši, kdyby byl EXIF v Zoneru dostatečně vzdělaný, tak nenapíše Manuální, ale Zataženo, což jsem měl nastavené na foťáku, páč zataženo bylo. Ale pro Zoner je Manuální všechno, co není Auto. A ještě jsem na toho supa pustil v Zoneru AWB. No jo, v těch obrázkách, kde mám vyvážení bílé nastavené na auto, se mi zase nelíbí příliš dominující složka modré, fotky jsou fakt studenější, než by měly být. Ta zeď za tygrem byla v reálu mnohem víc žlutá. Nevěřím na všemocnost a neomylnost automatiky. Ale je fakt, že nastavení na denní světelné režimy, včetně blesku, dělají fotky trochu do růžova, něco podobného, co znám z Velvie 100 ;) .
Jarouš

Příspěvekod Zdeněk MAKAČ » 18 úno 2013 13:31

Dobrý den,
ahojte ;)

Jarouši (n)
nedej se buzíkovat vod kdejakýho vejserky, co neumí ani foťák držet a hezkej snímek se mu občas povede. Není to stejné jak u tebe, na První dobrá! " :D Pokaždý!

Mno a protože mě máloco a málokdo vyprovokuje, tady nastal ten čas, připomenout veřejnému publiku, že když dva dělají totéž, nemusí to znamenat vždy totéž.
Stručně:
Jarouši, dej ten svůj cajk Panu Chytrému :) , stačí na chvilku a ať se předvede v plný nahotě na 50mm ohnisko, při tom počasí, jaký jsi měl ty.
Několikrát jsi zde přesvědčil, že s fotografií si rozumíš, ale jsou technické limity, které ani toho nejlepšího z nás -opravuji- z Vás, na vlákně, dál nepustí.
Jistě, i s malým kašpárkem se dá zahrát velký divadlo, ale 50 mm a 300-400 mm ohnisko navíc s extendrem, je přeci jenom o jinak slazené kávě. A už se mě nechtějí hledat ani piksly v pixelovým rozlišení dvou kategorií výrobců.

Ale máte tady moc hezký fotografie. Např. Pedrozova kytička s vinšem je velmi koukatelná (n)
Zdeněk MAKAČ

Příspěvekod multistrada » 18 úno 2013 18:15

A mě se od Jarouše líbí...barevně..i dynamika výborná na jedničky a nuly. To je drcený do jpegu??
multistrada

Příspěvekod brouzdac » 18 úno 2013 18:39

V Kydáni neprší , jen popadává ! :lol:
Jarouši u mě ,,kresba ** (n) a barva OK .Až na toho supa ,tam to vidím (dorůžova) nebo jak se ten odstín jmenuje .
Víc bych ti ale vyčinil za špatnou docházku do zěvřince !! Kóké tam chodit častěji !! (n) :lol:
brouzdac

Příspěvekod MakB » 18 úno 2013 18:58

Brouzdy, šoupej botkama jako já- Velmistr napsal, že to je jinak, tak to sedí (je jedno, že neví co psal :mrgreen: :mrgreen: )
Já být Jaroušem tak bych jej hnal .. SIGMA SD1 Merrill, je podle Makáče... Jistě, i s malým kašpárkem se dá zahrát velký divadlo, ale 50 mm a 300-400 mm ohnisko navíc s extendrem, je přeci jenom o jinak slazené kávě. A už se mě nechtějí hledat ani piksly v pixelovým rozlišení dvou kategorií výrobců.

Vidíš Jarouši a my jen malinko o fialové. ;)
Ale firmu Rámařství Bílina máme rádi - nic nezkazí jsou i slušní :roll:
MakB

Příspěvekod Jarouš » 18 úno 2013 19:11

Díky chlapci (n), je jasné, že zatím nic neumím, vždyť mám ten foťák nějakých 7 týdnů, návod pouze v němčině, kterou jsem se nikdy neučil a ještě k tomu to hnusné počasí, které mě k focení vůbec netáhne. A proti filmu je toho na hlídání a nastavování přece jenom o dost víc... ;) .
Prvotní investice nebyla, na moje poměry, zrovna nejmenší, takže mám pouze ten záklaďák 17-50/2,8, což byl jasně cenově i výkonově nejzajímavější set. Zatím jenom sním o rozšíření optického portfolia o telezoom 50-150/2,8 OS, 70/2,8 Macro a extraširokáč 8-16, všechno, pochopitelně, od Sigmy, páč bajonet SA tak říkajíc nezná bratra. Dá se sehnat redukce na Nikon, docela by mě to zajímalo, ale je nutné smířit se pouze s manuálním režimem, včetně nastavení clony. Takže komponovat scénu na plnou díru, poté kroužkem zaclonit na zvolenou clonu a exponovat. Tento postup je ale možný pouze na stativu, z ruky asi sotva, když se v hledáčku velmi setmí...
Ty výřezy odpovídají zhruba čtvrtině celkové délky obrazu, Sigma dělá 4704 x 3136 pixelů, fotky dávám 1250 pix. na délku, takže si myslím, že ta ostrost fakt docela ujde.
Multi, je to z RAWů, pomocí Sigma Photo Pro podle potřeby poladěná dynamika, převod do TIFFu a v Zoneru zmenšeno a uloženo pro web. Ten Sigma program je velmi jednoduchý, podle mých nezkušeností opravdu solidně funkční pro stíny a nejvyšší jasy včetně přepalů, ale zároveň neuvěřitelně pomalý. Nemá to jednoduché, RAWy mají 45 - 65 MB. Ale žádný jiný program, zatím, pokud je mi známo, RAWy z nového Foveonu Merrill nepodporuje :cry: (y) .
Dynamický rozsah je přesně na úrovni Canonu 7D, úrovně poslední generace Nikonů nedosahuje ani náhodou, tam je dnes Nikon naprosto bez konkurence...
Brouzdy, jasně, souhlas. Je to do růžova, psal jsem to. Ty režimy pro denní světlo to tak dělají, asi je nebudu používat. Jenže zatím nemám nejmenší tušení, jak funguje opravdu manuální nastavení bílé, tak si budu muset vystačit s tou automatikou. Snad to někdy Milan z toho návodu pochopí a přeloží... ;) .
Bohouši, Velmistra Bílinského jsem pochopil jinak. Proti Sigmě (snad) nic nemá, ale malý kašpárek je v jeho podání textu patrně ohnisko 50 mm ve srovnání s Tvými dlouhými skly, které nejčastěji na zvířenu všeho druhu používáš. Takže Zdeňka nikam nepoženu, padesátka je jasná nedostatečná na zvířátka pod širým nebem. Stačila tak na ty slony v interiéru ;) .
Jarouš

Příspěvekod MakB » 18 úno 2013 19:28

Jarouši, velmistr může psát co chce, já mu rozumím (nenapíše- jo to se fotí tygr na 25m.. ) To je v pohodě. ;)
Ty nemáš rád když tě někdo zlobí?
Jinak jsem četl jak u tebe maká RAW.
Ten odkaz je pro Makáče.. http://digiarena.e15.cz/prvni-foto-sigma-sd1-merrill
On to okecá (to už známe), že věděl o tom foťáku.
MakB

Příspěvekod josef38 » 18 úno 2013 20:21

Jarouši, nechci Ti do toho moc kecat, ale pokud fotografuješ do RAWu, jako že asi ano, tak Tě vůbec nastavení barevných režimů nemusí zajímat. Ty jednoduše RAW zpracováváš v nějakém konvertoru a teprve ten si z RAWu udělá to, co si Ty přeješ. Ten barevný režim ve fotoaparátu není nic jiného, než řádek pokynu na výstupu RAWu, s údaji, jak má RAW konvertor upravit. No a když to Ty budeš úplně ignorovat, tak se nic nestane. Ten RAW je totiž stále stejnej, jen ten jeden řádek pokynu se změní. To Tě ale vůbec nemusí zajímat. Ty si můžeš teplotu světla nastavit sám růčo až v konvertoru a bude to naprosto stejný, jako bys to nastavoval na fotoaprátu. Prostě na barevnej režim můžeš klidně kašlat a vůbec se tím nezdržovat.
Pochopitelně pro JPEGy to tak docela neplatí. Taktéž náhledy ve fotoaparátu budou ujetý, ale to Ti může být opět šumafuk. Náhled nemá sloužit pro porovnání barevné přesnosti!!! Přeji Ti hodně příjemných vyvrcholení s Tvou novou milenkou! A nenech si do toho příliš kecat! Ani mnou! :-)

P.S.
Maximálně bych možná, být Tebou, obětoval jeden snímek na snímek s šedou tabulkou, podle které bys potom mohl vyrovnání bílé v konvertoru sladit. Protože vím, jak Tobě na barevné přesnosti záleží! :-)

P.P.S.
Mrkni se na nabídky toho kovertoru, jaké tam máš nastavení barevných režimů. Určitě tam nějaké je, no a to je to samé, jako bys to předem nastavoval ve fotoaparátu. Jen s tím rozdílem, že si to v klidu vychutnáš doma u počítače s šálkem dobré kávy, nebo sklenkou bílého! No a Tvá milenka ( Sigma ) může být položená vedle Tebe na stole a zálibně Tě pozorovat při práci a mrkat na tebe svým roztouženým pohledem sigmáckého objektivu. A to je potom to správné vyvrcholení!!! :-)
josef38

Příspěvekod multistrada » 18 úno 2013 21:33

Jarouši i ten sup se mě zdá OK. Do růžova to někdy táhne při napůl zataženém počasí, kdy slunce velmi mírně prosvítá skrze mraky a tvoří narůžovělý nádech celého obrazu....všímám si toho poměrně často na jaře a na podzim. A vidíš...RAW jsem poznal na sto honů..... :lol:
Jinak já jsem se byl podívat na naprosto šílené burze v Milánu. Posílám Vám pár cvaků, prosím bez hodnocení kvality snímků....je to do jpg, bez veškeré snahy o kompozici ap. Šlo o to napráskat co nejvíce fotek pro milovníky těchto starých italských strojů pro jedno echt vyčleněné forum v této republice...ale jestli má někdo z Vás rád motorky...dám sem odkaz na všechny rychlocvaky...

světlu zdar!!!
Přílohy
_LUB3991.jpg
_LUB3991.jpg (342.78 KiB) Zobrazeno 3512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 38 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 800
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: NIKON D700
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_LUB3970.jpg
_LUB3970.jpg (447.44 KiB) Zobrazeno 3512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 200
_LUB3946.jpg
_LUB3946.jpg (393.71 KiB) Zobrazeno 3512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
_LUB3920.jpg
_LUB3920.jpg (405.56 KiB) Zobrazeno 3512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
_LUB3914.jpg
_LUB3914.jpg (303.43 KiB) Zobrazeno 3512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 48 mm
_LUB3899.jpg
_LUB3899.jpg (427.76 KiB) Zobrazeno 3512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 62 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
multistrada

Příspěvekod josef38 » 18 úno 2013 21:48

>>>>>>>Jinak já jsem se byl podívat na naprosto šílené burze v Milánu.
>>>>>>>Posílám Vám pár cvaků, prosím bez hodnocení kvality snímků....

Takže odhaduju, že jsi tam jel vlakem a zpět už na některém z těch železných koní. :-)
josef38

Příspěvekod Myšák » 18 úno 2013 22:04

Multi (n) , zvlášť ty skůtraři jsou naprosto boží! :lol: :lol: (n)
Dej odkaz...Díky.
Myšák

Příspěvekod Jarouš » 18 úno 2013 22:49

Multi, já si to taky myslím, s tou narůžovělou, ale tady s tím nepochodím. Prostě to viditelně táhne do růžova a tak to musí být nutně špatně. Je to těžká věc, na displeji to vidím taky trochu růžovější, ale fotka v režimu AUTO WB vypadá na displeji ještě dál od reality, ale z druhého konce - je příliš studená. Vůbec nereflektuje, že sníh má jemný nádech nějaké teplé barvy, což oči v porovnání s tím displejem vidí velmi dobře. Proto se mi tak úplně nelíbí ani ty fotky v režimu AWB, chtělo by to něco mezi tím. Jenže zatím nevím, jak funguje to "Custom WB".
Josefe, díky za snahu a dobře míněné rady, ale zas tak úplně špatně na tom přecejenom nejsem ;) . Ano, v RAW programu jsou tytéž volby vyvážení bílé, co ve foťáku, a vím, že udělají úplně stejný barevný efekt. Ten sup je prostě ponechaný v původním vyvážení bílé (Zataženo) a to zcela vědomě a úmyslně. Asi už to víckrát neudělám... ;) :lol:
Šedou tabulku už mám taky za sebou, vrazil jsem do ní 390 Kč. Na hodnoty 128 ve všech třech kanálech (alespoň přibližně) můžu spolehlivě zapomenout, je to jenom velmi přibližný ukazatel. Chtělo by to přesně specifické osvětlení, ještě si to někdy vyzkouším s bleskem.
Dokud bude takové nanicovaté bezbarvé počasí, vyvrcholení nebude ani náznakem... ;) :lol: .
Zítra dám dvě fotky pořízené hned po sobě a zcela úmyslně s jediným cílem. Jedna má WB AUTO, druhá Zataženo. Hlavní motiv mi už na displeji připadal mnohem věrohodnější u té Zatažené, ta automatická neměla přirozeně saturované barvy. Ale jako celek pro neutrálního diváka vypadá naprosto OK. Na monitoru to vidím stejně, jako jsem to vnímal venku na tom displeji.
Jarouš

Příspěvekod Zdeněk MAKAČ » 19 úno 2013 05:22

Dobré ráno ;)
vzhledem k tomu, že vlákno lehce zanedbávám, slušelo by se podat vysvětlení, což rád činím.

Pracoval jsem usilovně, nepřetržitě a s plným nasazením na projektu, který si jistě takovou pozornost zaslouží...
Dostával jsem synchrony a střih do souladu s vlastní vizí tak, abych uspokojil svoje představy a sny se skutečností ve výsledném obraze.

Na některém zaběru jsem makal 12 hodin, na jednoduchém devět. Naletovat pár diod s pomocníkem v zádech, odhaduji na práci zabírající max. 2 hodiny. Samotnému i s podlepením oněch diod před letováním, aby se plátno obrazu nepropálilo a nejprve vedení drátu zafixovat papírovými lípkami, později, při zatížení vedení, leukoplastí, mě trvalo u jednoho obrazu 10 hodin.
Kde se nedostávaly astry, (mj.jsem byl u prodejce s umělými květinami), abych náruč aster opatřil takto, když podzim jsem prošvihl o chlup. Ten se slovy "Hezky, je to moc hesky, kup, dobrá kupuješ" , jsem se rozhodl ještě přesvědčit, zda skutečně to jsou astry. Zálohu 1.000,- kaček si vzal a domluvili jsme se, že pokud to budou astry, koupím je, pokud ne, vrátí mi zálohu. Tak se stalo a já vyrazil do profi květinářství, abych se dověděl, že to jsou chryzantény....
Zálohu mi vrátil a v květinářství jsem se domluvil, že astry nafotím u nich na prodejně až nastane čas.
Musel jsem si teda v těchto pasážích pomocí abstrakcí za využití RGB ( červená, zelená, modrá), kdy mě právě modrá pustila za práh fantazie o mrazu a mačetách... Asi ještě k jedné scéně, resp. dvěma obrazům přidám malé vysvětlení a už Vás nechám nerušeně sledovat, zda se můj změr shoduje s Vaším viděním světa.

D měla v oblibě knížku "Malý princ" od Antoina de Saint-Exupéryho a zejména pasáž o lišce a květině ji hodně poutala... Porcelánová liška bude pro někoho kýč, u mě je to podstatný atribut celého příběhu, stejně jako vzpomínka na jednu z dovolených v přímořském letovisku, kdy hotel byl od centra dění oddělen železničním koridorem. Kvůli bezpečnosti rekreantů byl koridor osazen v délce cca 3 km osvícenými podchody po 500 m a také kvůli spojení s lázeňským a nákupním centrem města. Když jsme šli kupovat kytaru The Beatles, v podchodu se najednou zhaslo a D chtěla podat ruku, že se bojí. S kytarou v tašce mě pak jenom lakonicky sdělila, že se nebojí ani čerta, jenom, že na dovolený bych ji za tu ruku mohl držet častěji, když už máme tu "sváteční pohodu"...
http://www.youtube.com/watch?v=1Uh61_bj ... e=youtu.be
Přílohy
_DSC1624.jpg
_DSC1624.jpg (140.98 KiB) Zobrazeno 3477 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Clona: F/8
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode, return light detected
Model: NIKON D300
Expoziční program: Manuální
Zdeněk MAKAČ

Příspěvekod josef38 » 19 úno 2013 08:24

Zděnku, zpočátku se mně zdálo, že ta prezentace má moc velký fofr, ale když jsem si potom všiml, jak Ti to hezky koresponduje s hudbou, tak jsem pochopil. Jseš hračička a máš to na jedničku s mnoha hvězdičkama! Ahoj, J.

P.S.
Člověk by si pomyslel, takovej drsňák a on je to přitom takovej citlivej chlap! :-)
josef38

Příspěvekod target » 19 úno 2013 09:49

Jarouš,Multi,Bilbo,Myšák, pěkný fotky (n) (n)
Bilbo to sibyl na nějakém krátkém výletě ne?A ani nenapíšeš kde :D
Zdendo pochvala (n) ,jen by si měl dát také jiný námět. ;) Snad to přijde s jarním sluncem (n) ;)
Dost se tady řešily problémy s PC.Já zatím zvládám 24čip s tím co mám 4 roky (n) Win 7 to trochu zrychlily oproti Xp
a 4Gb paměti někdy jen tak tak,ale nejde to už rozšířit a nové PC,to je aspoň dvacet tisíc... (y)
Dám pár fotek z evropského snowboardového festivalu na Klínovci ze soboty.
Přílohy
_DSC2979.jpg
Šárka Pančochová
_DSC2979.jpg (475.32 KiB) Zobrazeno 3453 krát
_DSC3029.jpg
Vítěz Jan Nečas a třetí klášterecký Michal Biša
_DSC3029.jpg (352.13 KiB) Zobrazeno 3453 krát
_DSC2961.jpg
Šárka Pančochová
_DSC2961.jpg (321.46 KiB) Zobrazeno 3453 krát
_DSC2943.jpg
_DSC2943.jpg (290.87 KiB) Zobrazeno 3453 krát
_DSC2919.jpg
Šárka Pančochová
_DSC2919.jpg (220.74 KiB) Zobrazeno 3453 krát
_DSC2914.jpg
_DSC2914.jpg (153.54 KiB) Zobrazeno 3453 krát
target

Příspěvekod target » 19 úno 2013 10:01

Tak ještě pár žánrovek :D
Přílohy
_DSC2898.jpg
_DSC2898.jpg (147.86 KiB) Zobrazeno 3696 krát
_DSC2903.jpg
_DSC2903.jpg (254.32 KiB) Zobrazeno 3696 krát
_DSC2988.jpg
_DSC2988.jpg (340.84 KiB) Zobrazeno 3696 krát
_DSC2989.jpg
_DSC2989.jpg (300.79 KiB) Zobrazeno 3696 krát
_DSC2998.jpg
Kontrola:)
_DSC2998.jpg (234.59 KiB) Zobrazeno 3696 krát
_DSC2999.jpg
Můj šerpa:)
_DSC2999.jpg (241.82 KiB) Zobrazeno 3696 krát
target

Příspěvekod target » 19 úno 2013 10:09

Ještě jedn sérku.Je to firemní auto RedBullu.
Pro ty co je to zajímá je to Volvo z roku 1957.Věděl sem i typové označení,
ale to už mi vypadlo z hlavy.Tuším 5 nebo 7.
Motor to má Mercedes.Jak sojí ten borec na schudku,tak tam ovládá mixážní pult,nahoře je
televize,která se dá i natočit.Vše na ovládání zevniřř auta.Docela tajímavé :D
No a ještě jednou dám mého sobotního šerpu :D
Přílohy
_DSC2965.jpg
_DSC2965.jpg (301.39 KiB) Zobrazeno 3693 krát
_DSC2984.jpg
_DSC2984.jpg (349.93 KiB) Zobrazeno 3693 krát
_DSC2995.jpg
_DSC2995.jpg (346.03 KiB) Zobrazeno 3693 krát
_DSC2996.jpg
_DSC2996.jpg (368.91 KiB) Zobrazeno 3693 krát
_DSC3001.jpg
_DSC3001.jpg (228.11 KiB) Zobrazeno 3693 krát
target

Příspěvekod BaSta » 19 úno 2013 12:43

target
ano, pokud chci rychlý komputer, tak to chce hodně paměti (8GB a více).
na tom procesoru zase až tak moc nezáleží, protože limitujícím faktorem je stejně propustnost sběrnice a přístup na disky.
Chce to rychlé a spolehlivé disky (drahé), nejlépe SSD (ještě dražší pro srovnatelnou kapacitu).
Ale ta paměť je klíčová.
BaSta

Příspěvekod bilbo » 19 úno 2013 14:35

Ahoj Slávku, ty jsi nepoznal arénu Chicago Blackhawks? :?: :) Mají znak ve středovém kruhu! :!: Synátor žije v Chicagu. 8-)
Přílohy
Frolíkův dres.jpg
Frolíkův dres.jpg (473.46 KiB) Zobrazeno 3686 krát
bilbo

Příspěvekod brouzdac » 19 úno 2013 18:02

Slávku (n)
Jarouši ,Multi ...už jsem tu psal dávno, že barvy jsou mi ukradený (tady na vláknu)
Ty vidíme každej jinak,a proto je nikdy moc nekomentuju.Jen jsem lehce nadhodil, že sup táhne to teplejch krajin :lol:
A s Josefem souhlas na 100% s tím RAWEM.Nastavení stroje (WB) pokud fotím do RAW, je putna co je nastaveno..doladí se v PC.
Barvy začnu řešit až se rozhodnu tisknout obrazy 100 x 60 cm na nějakou výstavu.Ty náhledy co dávám sem, jsou jen dokumenty. ;)
Nechci tady řešit, nastavení teploty na 5400,,,, protože 5500 už je moc teplej snímek.
A to navíc u fotky která skončí v propadlišti dějin :lol:
brouzdac

PředchozíDalší

Zpět na Toto nemusíte číst