Díky chlapci

, je jasné, že zatím nic neumím, vždyť mám ten foťák nějakých 7 týdnů, návod pouze v němčině, kterou jsem se nikdy neučil a ještě k tomu to hnusné počasí, které mě k focení vůbec netáhne. A proti filmu je toho na hlídání a nastavování přece jenom o dost víc...

.
Prvotní investice nebyla, na moje poměry, zrovna nejmenší, takže mám pouze ten záklaďák 17-50/2,8, což byl jasně cenově i výkonově nejzajímavější set. Zatím jenom sním o rozšíření optického portfolia o telezoom 50-150/2,8 OS, 70/2,8 Macro a extraširokáč 8-16, všechno, pochopitelně, od Sigmy, páč bajonet SA tak říkajíc nezná bratra. Dá se sehnat redukce na Nikon, docela by mě to zajímalo, ale je nutné smířit se pouze s manuálním režimem, včetně nastavení clony. Takže komponovat scénu na plnou díru, poté kroužkem zaclonit na zvolenou clonu a exponovat. Tento postup je ale možný pouze na stativu, z ruky asi sotva, když se v hledáčku velmi setmí...
Ty výřezy odpovídají zhruba čtvrtině celkové délky obrazu, Sigma dělá 4704 x 3136 pixelů, fotky dávám 1250 pix. na délku, takže si myslím, že ta ostrost fakt docela ujde.
Multi, je to z RAWů, pomocí Sigma Photo Pro podle potřeby poladěná dynamika, převod do TIFFu a v Zoneru zmenšeno a uloženo pro web. Ten Sigma program je velmi jednoduchý, podle mých nezkušeností opravdu solidně funkční pro stíny a nejvyšší jasy včetně přepalů, ale zároveň neuvěřitelně pomalý. Nemá to jednoduché, RAWy mají 45 - 65 MB. Ale žádný jiný program, zatím, pokud je mi známo, RAWy z nového Foveonu Merrill nepodporuje

.
Dynamický rozsah je přesně na úrovni Canonu 7D, úrovně poslední generace Nikonů nedosahuje ani náhodou, tam je dnes Nikon naprosto bez konkurence...
Brouzdy, jasně, souhlas. Je to do růžova, psal jsem to. Ty režimy pro denní světlo to tak dělají, asi je nebudu používat. Jenže zatím nemám nejmenší tušení, jak funguje opravdu manuální nastavení bílé, tak si budu muset vystačit s tou automatikou. Snad to někdy Milan z toho návodu pochopí a přeloží...

.
Bohouši, Velmistra Bílinského jsem pochopil jinak. Proti Sigmě (snad) nic nemá, ale malý kašpárek je v jeho podání textu patrně ohnisko 50 mm ve srovnání s Tvými dlouhými skly, které nejčastěji na zvířenu všeho druhu používáš. Takže Zdeňka nikam nepoženu, padesátka je jasná nedostatečná na zvířátka pod širým nebem. Stačila tak na ty slony v interiéru

.