Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 11 led 2013 17:30

avek píše:Novoroční kvíz. Co je to?
wetzlar.jpg

To leve netusim, vypada to jako vsechny fotaky na svitkovy film z te doby, ale ta kazeta je neobvykle velka. To prostredni bych si tipnul na nejakou leteckou nebo sportovni kameru z obdobi okolo prvni svetove valky a to vpravo je Leica III?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 led 2013 21:36

Něco málo ze staršího příslušenství Leicy. Docela by se mně to hodilo pro mé hraní s RGB skládačkama. :-) Mějte se! J.

P.S.
Ten objektiv bych odhadoval na Telyt 200/ 4 a revolverový filtr mezi objektivem a Visoflexem je na místě, kde obvykle bývá Oubio. ( prac. vzdálenost 22,5 mm )
Přílohy
turretfilter2.jpg
turretfilter2.jpg (209.73 KiB) Zobrazeno 10136 krát
turretfilter1.jpg
turretfilter1.jpg (208.32 KiB) Zobrazeno 10136 krát
josef38

Příspěvekod avek » 12 led 2013 09:59

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:41, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod josef38 » 12 led 2013 20:06

Ahoj vespolek.
Něco málo z mého hraní s RGB filtry. :-)

Černobílý film ADOX 25 ASA, vývojka ID 11, Leica M6, SUMMICRON 35 mm.
Přílohy
Strom_.jpg
Strom_.jpg (584.53 KiB) Zobrazeno 10075 krát
josef38

Příspěvekod Jarouš » 12 led 2013 21:58

Zase dost dobrý, Josefe (n) . Před čtyřma rokama v zimě na sněhu mi dost podobná obloha lezla z diáku Provie.
Jarouš

Příspěvekod Adamantan » 12 led 2013 23:02

josef38 píše:Ahoj vespolek.
Něco málo z mého hraní s RGB filtry.

Tak to je veliká paráda. Smekám. Na to bych trpělivost neměl. (n)
Z tohoto velice příjemného barevného podání lze usuzovat i to, že zmiňované filtry ORWO byly velmi kvalitní. Já jsem je také měl, abych je nakonec nikdy nepoužil, aditivní proces filtrace mi přišel nakonec příliš komplikovaný. Filtry potom zmizely v propadlišti dějin (pravděpodobně při stěhování).
Adamantan

Příspěvekod MirekE » 13 led 2013 04:25

josef38 píše:Ahoj vespolek.
Něco málo z mého hraní s RGB filtry. :-)

Černobílý film ADOX 25 ASA, vývojka ID 11, Leica M6, SUMMICRON 35 mm.

No, tak to je docela zajimavy. Nevis, cim jsou zpusobene ty zabarvene rohy? Ten vrsek bych tipoval na pohyb vetvi ve vetru mezi expozicemi, ale co ten spodek?
MirekE

Příspěvekod MirekE » 13 led 2013 04:28

avek píše:
Všecko jsou to „Leicy“.

Na prvním obrázku je Leitz Moment pro desky 9x12, vzadu není kazeta na svitkový film, ale štěrbinová závěrka, objektiv Leitz Summar 6/150.

Na druhém obrázku je návod k použití aparátu Leitz LECA. Když se Leica začala prodávat nejmenovala se nijak. Barnack navrhoval Lilliput, ale ten už existoval, v reklamách se někdy uvádí Leitz „Barnack“ Camera. První oficiální název byl LECA, jenže v Paříži se vyráběl foťák na neperforovaný film 35 mm EKA, tedy francouzsky l´EKA.

Barnack byl původně nadšený filmař a na třetím obrázku je 35 mm kinematografická kamera, kterou si vyrobil.

Na čtvrtém obrázku je vánoční reklama firmy Leitz z roku 1936, je na ní Leica IIIa, měla nejkratší čas 1/1000 a byla v chromovaném provedení, Leica III měla 1/500 a byla chromovaná nebo černá.

Pokud tě zajímají klasické Leicy, hodně toho najdeš na stránkách Leica historica http://br.collection.pagesperso-orange.fr/leica/, nebo podrobněji v knize Paul-Henry van Hasbroeck: Leica, A History illustrating every Model and Accessory.

No, a pak ze se Leica tim novym modelem pousti do neceho noveho, kdyz filmovani podporovali uz pred valkou... Nevis, co je vedlo k tomu pouzivat v te prvni kamere zleva sterbinovou zaverku?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 13 led 2013 08:09

MirekE píše:No, tak to je docela zajimavy. Nevis, cim jsou zpusobene ty zabarvene rohy? Ten vrsek bych tipoval na pohyb vetvi ve vetru mezi expozicemi, ale co ten spodek?

Mirku, dokonalý ten výsledek stále není a asi nebude! Právě to nepřirozené zabarvení oblohy ale i spodních rohů mě stále ještě nenechává v klidu. Nehledě k tomu, že musí být po dobu všech tří expozic dokonalé bezvětří. Zřejmě jsem také dost přehnal saturaci barev a potom každá barevná nedokonalost více vynikne. Počasí bylo velice mizerné a já jsem chtěl mít obrázek barevný! Ve skutečnosti snad ani takový nebyl!

Adamant píše:Tak to je veliká paráda. Smekám. Na to bych trpělivost neměl. (n)
Z tohoto velice příjemného barevného podání lze usuzovat i to, že zmiňované filtry ORWO byly velmi kvalitní. Já jsem je také měl, abych je nakonec nikdy nepoužil, aditivní proces filtrace mi přišel nakonec příliš komplikovaný. Filtry potom zmizely v propadlišti dějin (pravděpodobně při stěhování).

Děkuji za povšimnutí. Želatinové filtry jsou asi dobré dost, ale také jsou dost choulostivé na vlhko, hned se pokroutí. Kdoví, jestli to také není důvod zabarvení rohů obrázků?

Jarouš píše:Zase dost dobrý, Josefe (n) . Před čtyřma rokama v zimě na sněhu mi dost podobná obloha lezla z diáku Provie.

Jarouši také děkuji za Tvou poznámku. Ohledně barev oblohy a rohů si přečti odpověď MirkoviE. To víš, že ještě spokojen nejsem. Ale co bych z těch pokusů měl, kdybych byl spokojen hned na první pokus? :-)

--------------------------------------------------------
Až si dost pohraju s barvičkama, tak se asi zase velice ochotně vrátím k černobílé fotografii! A i kdybych tento proces zvládl lépe než doposud, tak nemám důvod ho používat! Leica M9 to určitě zvládá lépe!! Snad ještě ten střední, nebo velký formát negativu. Ale proč?? Takže vše prosím berte jen jako hraní si za dlouhých zimních večerů! :-)
Mějte se nedělně a hezký den všem! :-)
josef38

Příspěvekod avek » 13 led 2013 10:25

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:41, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod avek » 13 led 2013 11:27

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:42, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod avek » 13 led 2013 11:34

-
Naposledy upravil avek dne 27 led 2013 09:44, celkově upraveno 2
avek

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 11:37

Zaujal mě jeden obrázek z Leicy MM. Rád bych se podělil.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/582679/Leica_MM.jpg
josef38

Příspěvekod MirekE » 14 led 2013 16:33

Ten měl několik vývojových stupňů a i v době kdy už se natáčelo na barevný film se používal, až do nástupu digitálních technologií, jako metoda pro výrobu distribučních kopií, tzv. přesun barvotvorných složek (dye-transfer). Bylo to levnější.

Dye transfer se pouzival dokonce i na delani fotek. Bohuzel jsem se s tim nikdy nesetkal a asi uz zni nesetkam, coz me mrzi, protoze tento proces byl a je nekterymi oznacovan za nejdokonalejsi tvorbu pozitivu. Jednim ze znamych uzivatelu tohoto systemu je Ctein (http://ctein.com/).

Diky za informaci o te kamere s hranolem, ackoliv me pouziti v polygrafii mohlo napdnout, nemel jsem tuseni, ze foceni na tri cernobile filmy s vytazkovymi filtry naslo praktickeho pouziti. To je hlavni duvod meho zajmu - videt jak to technicky lze provest a jak vypada vysledek. Jedina tvorba takto udelana, kterou jsem videl je Produkin-Gorskij (http://www.gridenko.com/pg).

Pokud se tyce Technicoloru - delal se nekdy u nas?
MirekE

Příspěvekod ce. » 14 led 2013 17:34

Páni,
klobúk dole pred Vašimi znalosťami (n)
ce.

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 17:40

MirekE píše:

Diky za informaci o te kamere s hranolem, ackoliv me pouziti v polygrafii mohlo napdnout, nemel jsem tuseni, ze foceni na tri cernobile filmy s vytazkovymi filtry naslo praktickeho pouziti.

Ahoj historici! :-)
Dovolím si jednu upřesňující informaci. Snímání výtažků se neprovádělo na tomto aparátu na tři filmy, nýbrž na jeden černobílý film ale na tři políčka za sebou. Mějte se! Zajímavá debata! J.

P.S.
Je zajímavý, jak u tohoto odkazu (http://www.gridenko.com/pg) obrázky 44 a 92 mají u kouře z komínů duhovej odstín. Jakoby mezi třemi výtažky byl časový rozdíl. Bohužel si nepřečtu, jestli byly tyto obrázky také snímány na tři políčka fimu zároveň? Díky za odkaz.
Naposledy upravil josef38 dne 14 led 2013 18:03, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod MirekE » 14 led 2013 18:03

josef38 píše:
MirekE píše:

Diky za informaci o te kamere s hranolem, ackoliv me pouziti v polygrafii mohlo napdnout, nemel jsem tuseni, ze foceni na tri cernobile filmy s vytazkovymi filtry naslo praktickeho pouziti.

Ahoj historici! :-)
Dovolím si jednu upřesňující informaci. Snímání výtažků se neprovádělo na tomto aparátu na tři filmy, nýbrž na jeden černobílý film ale na tři políčka za sebou. Mějte se! Zajímavá debata! J.

P.S.
Je zajímavý, jak u tohoto odkazu (http://www.gridenko.com/pg) obrázek 44 má kouř z komínů duhovej odstín. Jakoby mezi třemi výtažky byl časový rozdíl. Bohužel si nepřečtu, jestli byly tyto obrázky také snímány na tři políčka fimu zároveň? Díky za odkaz.

Na obrazek jsem se nedival, ale z jinych jeho fotek, ktere jsem videl, je tohle casto patrne. Hodne treba na zvlnene hladine vody, ale i jinde, kde je pohyb. Proto jsem taky zminil ten vitr ve vetvich u tve posledni fotky.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 18:08

Mirku a nedokážeš vyčíst, jakou to bylo fotografováno technologií? Byly to tři výtažky současné? Někde jsem tam zahlédl rozdíly ještě větší. Hlavně u lidí. Ten formát obrázků by ale odpovídal té kameře s hranolama, nebo jí podobné.
josef38

Příspěvekod MirekE » 14 led 2013 18:12

Ahoj historici!

Me ta historie fotografie fascinuje proto, ze me k fotografovani privedla. Jako dite jsem si hraval se starymi, mezivalecnymi, fotaky stryce Petra a vidal rodinne fotografie z pocatku stoleti. Krome toho jsem miloval Julese Verna, o kterem jsem se pozdeji dozvedel, ze s tim byl taky trochu spjaty. Moje vlastni prvni zkusenost byla s nalezenymi papiry Gevaert z prvni republiky a prvni zvetsovani s promitackou Diax a univerzalni vyvojkou za 2.50 byla taky na urovni pionyru fotografie. Posleze jsem (nekdy koncem 70 let) dostal prvorepublikovou fotografickou prirucku, ze ktere jsem se ucil.

Dodnes me fascinuje, ze ty nejstarsi fotky nejde jen tak replikovat. Nejde jen o vybaveni a materialy, ale je v tom neco vic. Zpusob mysleni tech fotografovanych, mozna...

Druha vec, ktera me fascinuje je kinematografie, kolikrat mam pocit, ze proti nejlepsim kameramanum jsou vsichni fotografove tak trochu bridilove.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 14 led 2013 18:17

Jenom ještě přihodím obrázek Spektarety. Z obrázku je patrné, jak byl vedený film. To pořadí R, G, B, pochopitelně nevím, jen odhaduji.
Ještě jeden zajímavý detail. Ta kovová úhlová destička je ve vysunuté poloze, aby šel do dráhy zavést film. Po zavedení filmu se destička zasunula zpět a film fixovala ve své dráze.

Mě také fascinuje ještě to, jak pracně museli ty tři výtažky skládat do jedné fotografie, když PhotoShop poslední verze ještě neměli! :-) :-)
Přílohy
spektareta4.jpg
spektareta4.jpg (185.32 KiB) Zobrazeno 9969 krát
Naposledy upravil josef38 dne 14 led 2013 18:29, celkově upraveno 3
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou