Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 16:52

ce. píše:
MirekE píše:Pokud nekdo tiskne 30x45 a vetsi, tak 24MP neni az tak moc. Pro velikost 30x45, coz je nejakych 12x18 palcu to vychazi 4000/12 = 333 ppi, coz je nekde mezi nativnim rozlisenim minilabu a inkoustovky. Slusna fotka se da udelat i s mensim rozlisenim, ale domnivam se, ze od 30x45 nahoru bude videt vic detailu nez u M9. U mensich fotek je to samozrejme jedno.

Áno tie počty sú presné,čo však nie je na prvý pohľad jasné je fakt,že ten snímač bude CMOS a je všeobecne známe,že konečným rozlíšením M9 pobije v kvalite výstupu aj na väčší formát papiera ako 40x60 hocktorú súčasnú DSLR 36x34 vrátane D800E.A to zásluhou jednak optiky,a podruhé vďaka odladenému senzoru Kodak určeného výhradne pre M9.
Ovšem Leica tvrdí,že všetko bude O.K.Tí čo videli výstup (neviem či JPEG,alebo raw)vravia že ten look tam už moc nie je..neviem,sám by som do Mky išiel ale vyčkám aké budú výsledky.
Sám nemám ambíciu tlačiť fotky viac ako 40x60 (mám ich len pár),najviac tlačím A4ky.

M9 ma naskok pred FF dslr, to souhlasim, ale podle mych zkusenosti tak do 24MP (Summicron 28 vs. Distagon 28). Lloyd Chambers ma na webu detailni porovnani D800E a Leicy M Monochrom a dochazi k zaveru, ze D800E rozlisi vic nez MM, (ktera sama rozlisi vic nez M9).

Pokud se tyce toho Leica "looku", tak mam za to, ze je to zpusobene vic nez CCD senzorem tim, ze pouzivaji RGB filtry se strmejsim prechodem nez japonsti vyrobci. Takze se domnivam, ze se to da reprodukovat i s CMOS. Na druhou stranu, chvili jsem si hral s temi jpegy, co jsem na ne poslal link o vikendu a i kdyz to nevypada nijak zoufale,tak listova zelena mi z toho leze jakasi nasedla, coz mi podezrele pripomina prave ty japonske senzory - muj Canon je taky takovy.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 17:03

Také se nebudu dívat na fotografii větších rozměru ze vzdálenosti 15 cm s lupou u oka.

No to je problem. Nekdy se rika, ze na vetsi fotky staci mensi rozliseni, protoze se prohlizeji prirozene z vetsi vzdalenosti. To je logicke a vetsinou to plati, ale kdyz je fotka zajimava, tak se na ni lidi prijdou podivat i zblizka. Zvlast kvalitne udelane fotky k tomu svadi...
Naposledy upravil MirekE dne 10 led 2013 17:27, celkově upraveno 1
MirekE

Příspěvekod josef38 » 07 led 2013 17:30

MirekE píše:
Také se nebudu dívat na fotografii větších rozměru ze vzdálenosti 15 cm s lupou u oka.

...ale kdyz je fotka zajimava, tak se na ni lidi prijdou podivat i zblizka. Zvlast kvalidne udelane fotky k tomu svadi...

Toto pitvání fotografií při zvětšení 100% a více, začalo nástupem digitalizace obrázků a možností prohlížet si je v počítači.
Kolikrát potom ale těmto "pitvalům" uniká to podstatné z fotografie! Ale neber to prosím na sebe, sám také patřím mezi tyto šťouraly! :-)
Jasné je i to, že současná kvalita digitálních obrázků je už na takové výši, že už velké vylepšení od nich sotva můžeme čekat. A když, tak za cenu, která nebude odpovídat navýšení kvality.
Když jsme dělali fotky pod zvětšovákem, tak slůvko "barevná aberace" pomalu ani nebylo známé! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 18:35

josef38 píše:
MirekE píše:

...ale kdyz je fotka zajimava, tak se na ni lidi prijdou podivat i zblizka. Zvlast kvalidne udelane fotky k tomu svadi...

Toto pitvání fotografií při zvětšení 100% a více, začalo nástupem digitalizace obrázků a možností prohlížet si je v počítači.
Kolikrát potom ale těmto "pitvalům" uniká to podstatné z fotografie! Ale neber to prosím na sebe, sám také patřím mezi tyto šťouraly! :-)
Jasné je i to, že současná kvalita digitálních obrázků je už na takové výši, že už velké vylepšení od nich sotva můžeme čekat. A když, tak za cenu, která nebude odpovídat navýšení kvality.
Když jsme dělali fotky pod zvětšovákem, tak slůvko "barevná aberace" pomalu ani nebylo známé! :-)

Dnes si to muze kazdy zvetsit na ekvivalent obri zvetseniny a patlat se v necem, co v zivote na svych vlastnich vytistenych fotkach neuvidi. Na druhe strane musim ale rict dve veci:

- Moje zatim celozivotne nejuspesnejsi fotka vznikla v osmdesatych letech, kdy jsem vzdaleny dej cvaknul padesatkou a pak to vyzvetsoval na vic nez dva metry a delal z toho vyrez asi 30x40. Byla silene zrnita, ale technicky dobra. Kdyby nebyla ostra, tak by uspesna nikdy nebyla. Tohle je jiste extrem, ale mit zalohu na orez chci mit od te doby vzdycky. Vzhledem k tomu, ze nefotim se zoomama (ci tri-elmarem, kdyz jsme na foru Leica), tak orezavam temer vzdycky...
- Leicu jsem si poridil kvuli objektivum. Proto chci fotak, ktery z nich dostane maximum, to znamena adekvatni rozliseni a schopnost bezpecne zaostrit, vcetne 50 na f/1.4 nebo 90 na f/2.
MirekE

Příspěvekod ce. » 07 led 2013 22:13

MirekE píše:M9 ma naskok pred FF dslr, to souhlasim, ale podle mych zkusenosti tak do 24MP (Summicron 28 vs. Distagon 28). Lloyd Chambers ma na webu detailni porovnani D800E a Leicy M Monochrom a dochazi k zaveru, ze D800E rozlisi vic nez MM, (ktera sama rozlisi vic nez M9).

Vidíš Mirek,a to má D800E 36 Mega...takže ako obstojí CMOS 24 Mega v novej "M"?
Na to všetci čakáme.
ce.

Příspěvekod josef38 » 09 led 2013 10:24

Ahoj, jenom obrázek na důkaz, že nezahálím. Teď jen čekám na trochu lepší počasí! Vyzbrojen už jsem! :-) Mějte se! J.
Přílohy
M6 s filtry RGB.jpg
M6 s filtry RGB.jpg (642.09 KiB) Zobrazeno 10041 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
Clona: F/2.5
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -133/100 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 09 led 2013 15:58

josef38 píše:Ahoj, jenom obrázek na důkaz, že nezahálím. Teď jen čekám na trochu lepší počasí! Vyzbrojen už jsem! :-) Mějte se! J.

Jak tak na to koukam, tak si uvedomuju, kolik s tim musi byt prace. Nakalibrovat filtry, po kazdem testu vyvolat, ususit, naskenovat...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 09 led 2013 16:23

MirekE píše:Jak tak na to koukam, tak si uvedomuju, kolik s tim musi byt prace. Nakalibrovat filtry, po kazdem testu vyvolat, ususit, naskenovat...

Mirku teoreticky ano, ale já jsem dostal údaje korekcí expozice jednotlivých filtrů od majitele filtrů, který mi je poslal a kontrolu jsem si provedl sám pomocí Sekonicu, šedé destičky a bodového měření na tuto destičku, jednou přes daný filtr a podruhé bez něj. Rozdíl by měl udávat potřebnou korekci expozice. Pochopitelně za předpokladu, že použiju panchromatický film!!
Měření jsem zkoušel a zatím to vychází.
Nehledě k tomu, že pro tuto kontrolu bych mohl použít i Leicu M9 a tam by bylo ověření expozice bez celého pracného postupu. Panchromatický film by se snad moc lišit od spektrální charakteristiky čipu M9 nemusel. U Leicy MM se údajně tato křivka panchromatickému filmu velice podobá!

A přiložím ještě jeden z vlaku. Mějte se! J.
Přílohy
Cesta_domu.jpg
Cesta_domu.jpg (640.7 KiB) Zobrazeno 10011 krát
josef38

Příspěvekod ce. » 09 led 2013 19:47

Josef,
si pilný ako včelička (n)
Kolegovia,
mám chuť vyskúšať nejaké objektívy M39 s redukciou na M čo vyrába Voigtlander.Máte nejaké tipy na osvedčené sklá,nemusí to byť iba Leica??

A fotečka
Přílohy
L1000061bwa4.jpg
L1000061bwa4.jpg (416.27 KiB) Zobrazeno 9999 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/3000 sec.
Clona: F/1.7
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod josef38 » 09 led 2013 22:23

ce. píše:
Kolegovia,
mám chuť vyskúšať nejaké objektívy M39 s redukciou na M čo vyrába Voigtlander.Máte nejaké tipy na osvedčené sklá,nemusí to byť iba Leica??

Tak jediný závitový objektiv co mám, je Voigtländer 15 mm. Ale ten už se v současnosti dodává i s bajonetem M.
Tento objektiv není spřažen s dálkoměrem, ale vůbec to nevadí. Jeho hloubka ostrosti je tak velká, že si s ostřícím kroužkem a manuálním ostřením plně vystačíš. Je to ASPH objektiv a vzhledem ke své ceně je opravdu vynikající! Sice už na FF trochu více vinětuje, ale lehko bys tuto jeho vlastnost odstranil použitím CornerFixu. Ale myslím, že jsme se už spolu o tomto objektivu bavili.
Jiný závitový objektiv nemám. Kdybych si ale nějaký pořizoval, tak bych si určitě dal pozor, jak sedí s dálkoměrem. Hlavně střední a delší ohniskové vzdálenosti. Myslím, že by Ti také na toto téma něco mohl napsat Laudan z Digicoloru. Měj se, J.
josef38

Příspěvekod Avionik » 09 led 2013 22:38

Josefe zase jedna nádherná (n) (n) (n) , ce. to má taky za (n) , josef44
Avionik

Příspěvekod MirekE » 10 led 2013 01:24

Mel jsem za to, ze vsechny objektivy, co ted dela Voigtlander jsou s bajonetem M. Z tech bych nekolik doporucit na vyzkouseni mohl (i kdyz zadny sam nevlastnim). Ale o zavitovych objektivech teto znacky nevim vubec nic.

Z tech s bajonetem:

- Voigtlander Nokton 35mm F1.2 Aspherical II (ty mas myslim Lux 35, takze te to asi nezajima, ale objektivne vzato je to myslim velice zajimavy objektiv za neprilis velke penize, fantastickou svetelnosti, dobrym bokehem a rozlisenim)
- Voigtlander Nokton Classic SC F1.4/35mm (velice maly s retro kresbou)
- Voigtlander Ultron F1.8/21mm (neprilis drahy sirokac do tmy, bez stativu...)

Spis se ale zajimam o Zeissy.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 10 led 2013 01:28

josef38 píše:
MirekE píše:Jak tak na to koukam, tak si uvedomuju, kolik s tim musi byt prace. Nakalibrovat filtry, po kazdem testu vyvolat, ususit, naskenovat...

Mirku teoreticky ano, ale já jsem dostal údaje korekcí expozice jednotlivých filtrů od majitele filtrů, který mi je poslal a kontrolu jsem si provedl sám pomocí Sekonicu, šedé destičky a bodového měření na tuto destičku, jednou přes daný filtr a podruhé bez něj. Rozdíl by měl udávat potřebnou korekci expozice. Pochopitelně za předpokladu, že použiju panchromatický film!!
Měření jsem zkoušel a zatím to vychází.
Nehledě k tomu, že pro tuto kontrolu bych mohl použít i Leicu M9 a tam by bylo ověření expozice bez celého pracného postupu. Panchromatický film by se snad moc lišit od spektrální charakteristiky čipu M9 nemusel. U Leicy MM se údajně tato křivka panchromatickému filmu velice podobá!

A přiložím ještě jeden z vlaku. Mějte se! J.

Od te doby, co jsem jel naposledy vlakem se hodne zmenilo. Vlaky jsou krasnejsi. Jen ty kříže zustavaji stejne.

Co se tyce te spektralni citlivosti, myslim, ze se to lisi film od filmu .Nevzpominam si na detaily, ale mnohe filmy byvaly tzv. superpanchromaticke, tj. zvlast citlive k cervene. Typicky priklad je Kodak TechPan (ktery snad dnes dela nekdo pod jinym nazvem ?), ktery je k cervene citlivy opravdu vyrazne hodne. Pritom tohle by mohl byt velice zajimavy film pro tyto experimenty, ponevadz ma rozliseni pravdepodobne vetsi, nez dnesni digitaly.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 10 led 2013 08:27

Josef44, děkuji za pochvalu. Když se ale na svůj obrázek znovu dívám, tak mě mrzí, že jsem nesklopil to opěradlo sedačky! Možná by už ale potom dívka zaregistrovala můj záměr a už by byl obrázek jiný! :-)
Mirku, děkuji za upozornění na film. Některé filmy jsou ale nepříjemně drahé. Na vyzkoušení by to určitě stálo zato, ale já stejně u této technologie trvale nezůstanu! Ale kdyby fungovala slušně, tak by se nabízela možnost většího formátu negativu a takto vytvářet barevnou fotografii. To by už potom snad mohlo digitálu i s FF konkurovat. A cenově by to zas nemusela být taková tragedie! Hezký den! J. :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 10 led 2013 17:08

Ta sedacka to pekne uzavira a zesiluje ten dojem uzavrenosti z tech sluchatek. Myslim, ze je to takhle lepsi, nez se sklopenym sedadlem.
MirekE

Příspěvekod ce. » 10 led 2013 18:28

MirekE píše:Mel jsem za to, ze vsechny objektivy, co ted dela Voigtlander jsou s bajonetem M. Z tech bych nekolik doporucit na vyzkouseni mohl (i kdyz zadny sam nevlastnim). Ale o zavitovych objektivech teto znacky nevim vubec nic.

Ja som sa zle vyjadril.Mám na mysli redukciu M ktorú vyrába Voigtlander.

http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlae ... lwmhs.html

sklíčka sú niektoré zaujímavé,napr. :
Přílohy
21135_41.jpg
21135_41.jpg (53.46 KiB) Zobrazeno 9938 krát
ce.

Příspěvekod josef38 » 10 led 2013 18:59

MirekE píše:Mel jsem za to, ze vsechny objektivy, co ted dela Voigtlander jsou s bajonetem M. Z tech bych nekolik doporucit na vyzkouseni mohl (i kdyz zadny sam nevlastnim). Ale o zavitovych objektivech teto znacky nevim vubec nic.

Mirku v současnosti asi ano, ale nebyly, tak jako nembyly ani původní aparáty Voigtländer s bajonetem. Měly závit M 39. Tu redukci, co ukazuje "ce" mám trvale na mé patnáctce nasazenou.
josef38

Příspěvekod MirekE » 10 led 2013 21:15

Aha, tak to jsem se poucil. S tim bohuzel neporadim.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 led 2013 02:32

ce. píše:Ja som sa zle vyjadril.Mám na mysli redukciu M ktorú vyrába Voigtlander.

http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlae ... lwmhs.html

sklíčka sú niektoré zaujímavé,napr. :

Ještě jsem zapomněl na jeden důležitý detail a to, že jsou tři provedení těchto redukcí a liší se tím, že každá přepíná jiné rámečky v hledáčku!!!
Funkci nesprávná volba pochopitelně nevadí, ale rámečky by neodpovídaly ohnisku objektivu.
Obyčejně je na přírubě redukce ohnisko vygravírováno.
josef38

Příspěvekod avek » 11 led 2013 13:59

Novoroční kvíz. Co je to?
wetzlar.jpg
wetzlar.jpg (578.71 KiB) Zobrazeno 9895 krát
avek

PředchozíDalší

Zpět na Leicou