Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 04 led 2013 15:45

Kdo by se chtě mrknout na pár poznatků a úprav snímků z Leicy MM:

http://www.l-camera-forum.com/leica-for ... ium=E-Mail

Bohužel je to v němčině. Angličtináři by si ale zcela určitě našli něco podobného i v angličtině. Mějte se, J.
josef38

Příspěvekod LUPER » 04 led 2013 19:59

Všetko najlepšie v novom roku kluci. (n) (n) (n)
Josef nezaspal som niečo? :o :o :o http://www.imaging-resource.com/PRODS/l ... ica-mA.HTM
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 04 led 2013 20:09

Ľudo, ani snad ne, možná ale přecejenom něco. Kdyby jsi si trochu pospíšil, mohl jsi mít Leicu MM. Už jí ale někdo u Škody koupil. Specielně Tobě by ale opravdu slušela!!! :-)

Jinak jsem stále v zajetí mých "výzkumů" se skládáním barevných fotografií z RGB výtažků. Ale neboj, už tady s tím otravovat nebudu. Ale až si Ty koupíš Leicu MM, tak Ti poradím, jak s ní na barevné obrázky. Do té doby se to snad naučím pořádně! :-)

Jinak bych ještě rád sdělil, že želatinové filtry RGB již jsou na cestě a že ty největší orgie ve skládání barevných snímků teprve nastanou! :-)
josef38

Příspěvekod ce. » 05 led 2013 14:29

Tiež prajem šťastie na výnimočné obrázky,dobré oko a hlavne to zdravíčko všetkým.

Ľudo nezaspal si nič.Fotky z "emky"ešte nikto nevidel.A to je to najdôležitejšie.
Pre mňa z nových "fičúr" je prínosom LV režim,nie však na to aby som fotil s napriahnutými rukami,ale na fotenie krajiny a hlavne panorám,kvôli presnému rámovaniu.

K Leice MM - stále sa nemôžem zbaviť dojmu,že mnoho užívateľov tejto skvelej mašinky uviazlo v ukážkach koľko detailov sa z toho dá dostať.Obrázky pôsobia šedivo a plocho,chýba tomu šťava.Sám by som ju asi uživil,pretože zo 100 fotiek za poslednú dobu mám 98 bw.Ovšem občas farba príde vhod.U MM neexistuje oprava v svetlách,ISO začína na 320,čo predstavuje potrebu ND filtrov pe svetelná sklá počas dňa atď.

Josef,
obdivujem tvoju trpezlivosť pri skladaní RGB obrázkov a určite sa ešte podeľ s nami keď budeš mať filtre (n)

a obrázok..
Přílohy
L1000179bwa4.jpg
L1000179bwa4.jpg (429.06 KiB) Zobrazeno 6413 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/1.4
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod josef38 » 05 led 2013 14:53

Tak to je obrázek ze života. Až by si člověk mohl myslet, že je naaranžovanej. Ale vím také to, že u Tebe by to nepřipadalo v úvahu. (n)
Ještě poznámku k tomu LV.
Máš pravdu, že na fotografování s nataženejma rukama jsou jiné krabičky, než Leica! :-)
Z vlastní praxe ale vím, že při koupi objektivu, většinou z druhé ruky, nemusí souhlasit dálkoměr s tímto objektivem. A právě LV by byla ta nejlepší kontrola této funkce!
Takže v tomto případě bych jím určitě nepohrdl!

Také ještě dodatečně všem jen to nejlepší a hlavně hodně zdraví! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 05 led 2013 19:10

Fotky z "emky"ešte nikto nevidel.A to je to najdôležitejšie.
Pre mňa z nových "fičúr" je prínosom LV režim,nie však na to aby som fotil s napriahnutými rukami,ale na fotenie krajiny a hlavne panorám,kvôli presnému rámovaniu.

Fotky z M uz nejaky tyden k videni jsou. Bohuzel jen z jpg a v nejakem "neutralnim" rezimu a spis je lepsi se na to nedivat. Ti dva (ten co to fotil a ten co to publikoval) slibili, ze brzy budou rawy, to snad bude zajimavejsi. Jeste zajimavejsi ale je, ze ten co to fotografoval pred dvema, tremi tydny psal, ze Leica dala poprve ty fotaky na testovani ven mimo firmu a tak myslim muzeme doufat, ze brzy bude fotek vic -- a kloudnejsich.

http://seekinglight.net/tag/leica-m240/

Pokud se tyce "ficur" - asi nejsem ten spravny purista, ale pro me jsou prinosem temer vsechny. Na Leicu se nedivam jako na nejakou kultovni zalezitost, ale jako na maly a relativne lehky FF, na ktery se daji nasadit vyborne objektivy. Napriklad neschopnost v nekterych situacich presne zaostrit a potom to rychle zkontrolovat mi pije krev.
MirekE

Příspěvekod ce. » 05 led 2013 19:42

Mirek,
díky za link.
určite budú raw-y prínosnejšie.
Ktoré situácie máš na mysli,čo sa týka nemožnosti zaostriť a ako Ti v tom môže pomôcť nový model?
ce.

Příspěvekod MirekE » 06 led 2013 18:23

Ktoré situácie máš na mysli,čo sa týka nemožnosti zaostriť a ako Ti v tom môže pomôcť nový model?

Ne nemoznost, ale neschopnost. Treba foceni s 90/2 na plnou diru nebo foceni pravidelnych vzoru, kde v hledacku neni jasne, co se prekryva. Na takove veci RF idealni neni, aspon pro moje starnouci oci. Druha pulka problemu spociva v tom, ze kdyz uz neco takoveho fotim, tak si chci po vyfoceni overit, jestli jsem to cvaknul dobre, nebo jestli to musim cvaknout znovu. Na M9 ale trva neskutecne dlouho, nez se nahled na displeji objevi, urovne zoomu jsou nedostatecne a ta nejvyssi je interpolovana a vzdy neostra, takze nepouzitelna. Nez u kritickych zaberu zjistim, jesti jsem je dobre zaostril, tak se casto situace zmeni a prilezitost ke zopakovani je pryc.

V cem ma pomoct novy model? Jednak tim, ze ma live view, kde se da zaostrit cokoliv a muzu ho pouzit v situacich, kdy mam o zaostreni pres RF pochybnosti. A jednak podle doposud znamych informaci bude 100% nahled fungovat jak ma a zobrazovat se rychleji, takze bude mozna okamzita a presna kontrola.

Jak uz jsem ale psal driv, tech novych ficur ktere me tesi, je cela rada. Potreba live view, mensiho sumu, rychlejsi odezvy, mensi spotreby, pouzivani sirsich objektivu bez externiho optickeho hledacku atd. - to jsou individualni zalezitosti zavisle na nasich preferencich a predchozi zkusenosti. U me se Leica trefila az neuveritelne presne.
MirekE

Příspěvekod ce. » 06 led 2013 19:06

MirekE píše:
Ne nemoznost, ale neschopnost. Treba foceni s 90/2 na plnou diru nebo foceni pravidelnych vzoru, kde v hledacku neni jasne, co se prekryva. Na takove veci RF idealni neni, aspon pro moje starnouci oci. Druha pulka problemu spociva v tom, ze kdyz uz neco takoveho fotim, tak si chci po vyfoceni overit, jestli jsem to cvaknul dobre, nebo jestli to musim cvaknout znovu. Na M9 ale trva neskutecne dlouho, nez se nahled na displeji objevi, urovne zoomu jsou nedostatecne a ta nejvyssi je interpolovana a vzdy neostra, takze nepouzitelna. Nez u kritickych zaberu zjistim, jesti jsem je dobre zaostril, tak se casto situace zmeni a prilezitost ke zopakovani je pryc.

Presne tieto "problémy mám aj ja,a asi každý fotograf RF.Snažím sa to trocha eliminovať prepnutím do režimu súvislého fotenia pričom preostrujem v čase aby som podľa možností ešte zachytil čo som pôvodne zamýšlal a záber bol ostrý..
Od overovania ostrosti fotiek alebo celkovo od prehliadky obrázkov na displeji som upustil,pretože mi v mojej praxi vychádza že týmto spôsobom mi ušli ďalšie "zábery",ktoré by stáli za to...
ce.

Příspěvekod LUPER » 06 led 2013 20:16

Ja už zostanem pri M9, jej výstup je pre mňa postačujúci, veď nechcem robiť bilboardy a zvyšovať kapacitu diskov. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ľ.
P.S.: Mirku tej "odozve" som celkom nerozumel, lebo rýchlejší a pohotovejší fotoaparát ako je manuálna Leica som ešte nemal. ;)
LUPER

Příspěvekod Avionik » 06 led 2013 20:49

Kucí Lejkaři, (n) (n) (n) . josef44
Avionik

Příspěvekod josef38 » 06 led 2013 21:52

Ten náhled mně tam skáče dosti svižně. A dobu trvání náhledu si můžeš nastavit od jedné sec. po pět sec. Nebo trvalý náhled.
Jak píše "ce", také ho pokaždé nepoužívám, ale mám nastavenou korekci osvitu téměř trvale na - 1/3 EV, abych neměl snímky přepálené. To měření osvitu u M8/ M9 holt moc akorátní není. Když mně o snímek opravdu jde, třeba nějaký z přírody, tak si ho prohlédnu v každém případě. Nejvíce se obávám přepalů, které pokaždé uhlídat nejdou a trvalé podexpozice také nejsou moc prospěšné. Zbytečně si potom zkracujeme dynamický rozsah. Jsem ale rád, že moc zbytečností Leica nemá, ale tel LV bych v některých případech uvítal a navíc by rozšířil možnosti Leicy.
josef38

Příspěvekod josef38 » 06 led 2013 21:56

LUPER píše:Ja už zostanem pri M9, jej výstup je pre mňa postačujúci, veď nechcem robiť bilboardy a zvyšovať kapacitu diskov. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ľ.

Dobrý snímek! (n)
A klidně jsi mohl jít s foťákem ještě níž! :-) :-)

A s M9 by sis klidně i na bilboardy troufnout mohl!
josef38

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 00:33

LUPER píše:Ja už zostanem pri M9, jej výstup je pre mňa postačujúci, veď nechcem robiť bilboardy a zvyšovať kapacitu diskov. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ľ.
P.S.: Mirku tej "odozve" som celkom nerozumel, lebo rýchlejší a pohotovejší fotoaparát ako je manuálna Leica som ešte nemal. ;)

Odezvou myslim rychlost elektroniky. Kolik tomu fotaku trva, nez se probudi ze spanku a zejmena jak dkouho trva, nez vykresli nahled.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 01:22

josef38 píše:Ten náhled mně tam skáče dosti svižně. A dobu trvání náhledu si můžeš nastavit od jedné sec. po pět sec. Nebo trvalý náhled.
Jak píše "ce", také ho pokaždé nepoužívám, ale mám nastavenou korekci osvitu téměř trvale na - 1/3 EV, abych neměl snímky přepálené. To měření osvitu u M8/ M9 holt moc akorátní není. Když mně o snímek opravdu jde, třeba nějaký z přírody, tak si ho prohlédnu v každém případě. Nejvíce se obávám přepalů, které pokaždé uhlídat nejdou a trvalé podexpozice také nejsou moc prospěšné. Zbytečně si potom zkracujeme dynamický rozsah. Jsem ale rád, že moc zbytečností Leica nemá, ale tel LV bych v některých případech uvítal a navíc by rozšířil možnosti Leicy.

Nejde mi o dobu, jak dlouho je nahled zobrazeny, ale o to, ze kdyz si chci overit, jestli je fotka ostra (ci dobre exponovana), tak mi to trva podstatne dele nez u me ctyri roky stare dslr. Ten nahled potrebuju pochopitelne proto, abych mohl fotku zopakovat, jenze se mi stava mnohem casteji nez s DSLR, ze uz pak neni opakovat co.

Z tech novych veci me jako zbytecnost pripada pouze video, ale myslim, ze ani nicim neprekazi.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 01:49

josef38 píše:
Ľ.

Dobrý snímek! (n)
A klidně jsi mohl jít s foťákem ještě níž! :-) :-)

A s M9 by sis klidně i na bilboardy troufnout mohl!

Pokud nekdo tiskne 30x45 a vetsi, tak 24MP neni az tak moc. Pro velikost 30x45, coz je nejakych 12x18 palcu to vychazi 4000/12 = 333 ppi, coz je nekde mezi nativnim rozlisenim minilabu a inkoustovky. Slusna fotka se da udelat i s mensim rozlisenim, ale domnivam se, ze od 30x45 nahoru bude videt vic detailu nez u M9. U mensich fotek je to samozrejme jedno.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 07 led 2013 08:11

MirekE píše:Pokud nekdo tiskne 30x45 a vetsi, tak 24MP neni az tak moc. Pro velikost 30x45, coz je nejakych 12x18 palcu to vychazi 4000/12 = 333 ppi, coz je nekde mezi nativnim rozlisenim minilabu a inkoustovky. Slusna fotka se da udelat i s mensim rozlisenim, ale domnivam se, ze od 30x45 nahoru bude videt vic detailu nez u M9. U mensich fotek je to samozrejme jedno.

Nooo, billboardy se také netisknou s 240 Dpi!
Měl jsem Sigmu SD10, ta měla 3,5 Mpixelů a bez problémů jsem s ní dělal obrázky 30 x 45 cm. Myslím, že to není jen o počtu pixelů, i když to tak početně vychází. Také se nebudu dívat na fotografii větších rozměru ze vzdálenosti 15 cm s lupou u oka.
Mějte se! J.

P.S.
Nechce se mně to už počítat, ale od jistého grafika vím, že by velké obrazy ( billboardy ) nevypadaly s větším rozlišením tak dobře, jako s rozlišením kolem 25 Dpi!! Nechtěl jsem tomu věřit, až když jsem se podíval na billboard z blízka!

Ale přecejen si neodpustím počítání! :-)
Jestliže M9 má na šířku 5212 pixelů, tak billboard by s daným rozlišením mohl být přes pět metrů široký!
5212/ 25 = 208 palců, což je 529 cm. Nevím, jakou skutečnou šířku mají? Hodně ale záleží na tom, co nám umožní objektiv a tady myslím překážky nejsou!
josef38

Příspěvekod LUPER » 07 led 2013 08:39

Mirku dám za pravdu Josefovi, lebo ja som bez problémov tlačil vo veľmi dobrej kvalite fotografie zo 6 mgpx Nikonu, ako je táto, vo veľkosti 50x75 cm. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;)
Ľ.
P.S.: ... a podotýkam, že aj pri pohľade z veľmi blízka. ;)
orig. odfotený s iPadom je ten vo farbe :D
LUPER

Příspěvekod ce. » 07 led 2013 12:11

MirekE píše:Pokud nekdo tiskne 30x45 a vetsi, tak 24MP neni az tak moc. Pro velikost 30x45, coz je nejakych 12x18 palcu to vychazi 4000/12 = 333 ppi, coz je nekde mezi nativnim rozlisenim minilabu a inkoustovky. Slusna fotka se da udelat i s mensim rozlisenim, ale domnivam se, ze od 30x45 nahoru bude videt vic detailu nez u M9. U mensich fotek je to samozrejme jedno.

Áno tie počty sú presné,čo však nie je na prvý pohľad jasné je fakt,že ten snímač bude CMOS a je všeobecne známe,že konečným rozlíšením M9 pobije v kvalite výstupu aj na väčší formát papiera ako 40x60 hocktorú súčasnú DSLR 36x34 vrátane D800E.A to zásluhou jednak optiky,a podruhé vďaka odladenému senzoru Kodak určeného výhradne pre M9.
Ovšem Leica tvrdí,že všetko bude O.K.Tí čo videli výstup (neviem či JPEG,alebo raw)vravia že ten look tam už moc nie je..neviem,sám by som do Mky išiel ale vyčkám aké budú výsledky.
Sám nemám ambíciu tlačiť fotky viac ako 40x60 (mám ich len pár),najviac tlačím A4ky.
Přílohy
L1000131bw.jpg
L1000131bw.jpg (372.92 KiB) Zobrazeno 6292 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/3.4
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod MirekE » 07 led 2013 16:09

LUPER píše:Mirku dám za pravdu Josefovi, lebo ja som bez problémov tlačil vo veľmi dobrej kvalite fotografie zo 6 mgpx Nikonu, ako je táto, vo veľkosti 50x75 cm. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;)
Ľ.
P.S.: ... a podotýkam, že aj pri pohľade z veľmi blízka. ;)
orig. odfotený s iPadom je ten vo farbe :D

Ano, ja mam podobne fotky ze sveho prvniho digitalu, z 8MP. Kdyz si ale dam vedle sebe takovou fotku vedle jine, s podobnym nametem z 21 nebo 18MP, tak je ten nedostatek detailu hned zrejmy.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou