Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod Avionik » 13 pro 2012 20:50

Josefe je to zajímavé srovnání snímků digi color/filmBW (n) dík josef44
Avionik

Příspěvekod josef38 » 13 pro 2012 21:13

A když jsem se tak rozjel, tak ještě jeden archivní z přívozu. J.
Přílohy
nevinnost_.jpg
nevinnost_.jpg (641.25 KiB) Zobrazeno 5997 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod josef38 » 13 pro 2012 21:23

Avionik píše:Josefe je to zajímavé srovnání snímků digi color/filmBW (n) dík josef44

Jesef díky. Největší práci mně ale dalo najít ten starý negativ. Věděl jsem, že jsem tento záběr kdysi snímal, ale nevěděl jsem, kde mám negativ uložen. To současné záběry už s největší pravděpodobností nebudu srovnávat s budoucími záběry s takovým časovým odstupem. I kdyby tu dobu data na disku přežila, tak autor asi sotva. :|
josef38

Příspěvekod mdx » 14 pro 2012 20:59

Přívoz - to je radost koukat se na svět přes hledáček...
mdx

Příspěvekod LUPER » 14 pro 2012 21:58

Josef ďakujem. (n)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod Jarouš » 14 pro 2012 23:17

Ten hošík je fantastický, Lupere ;) (n) (n) (n) .
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2012 07:38

LUPER píše:Josef ďakujem. (n)
Ľ.

Tak podobný snímek uděláš s kompaktem jen čirou náhodou!! Povedlo se! (n) (n) (n)

mdx píše:Přívoz - to je radost koukat se na svět přes hledáček...

Máš pravdu, ale jen tehdy, pokud zrovna nemáš v ruce vesla a Vltava má právě malý průtok! Jinak děkuji za povšimnutí! :-)
josef38

Příspěvekod LUPER » 16 pro 2012 10:51

Aby vlákno nezaspalo. :lol:
Ľ.
LUPER

Příspěvekod Avionik » 16 pro 2012 18:44

LUPERe vždy potěšíš (n) (n) (n) josef44
Avionik

Příspěvekod MirekE » 16 pro 2012 18:55

To je pekny, jak ten pan huli pod napisem Hezky vzduch.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 17 pro 2012 10:07

MirekE píše:To je pekny, jak ten pan huli pod napisem Hezky vzduch.

Proto také vyběhl ven! :-)
Mirku, mám pro Tebe jednu otázku.
Nemám co dělat, tak si hraju. Pojal jsem myšlenku, nafotit tři stejné snímky na film přes RGB filtry, tyto snímky naskenovat, dát jim příslušnou barvu a pokusit se je sloučit do jednoho. Už jsem se zde o tom jednou zmiňoval. Nevím ale jak je složit? Myslíš, že to jde a jestli ano, tak jak? Byl bych rád, kdyby to šlo v PS. Posílám tři snímky, které jsem rozebral z normálního digitálního JPEGu na příslušné kanály. Rád bych si totiž tento postup napřed vyzkoušel.

P.S.
Nejsou to snímky rozložené do RGB, ale do CMYKu. Nevím, jestli to nevadí?

P.P.S.
Na výsledku složení nezáleží, jde mně hlavně o postup.
Přílohy
Žlutá_.jpg
Žlutá_.jpg (817.04 KiB) Zobrazeno 5836 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Exposure bias: -65536/65536 EV
Purpurová_.jpg
Purpurová_.jpg (810.2 KiB) Zobrazeno 5836 krát
EXIF-Data
Azurová_.jpg
Azurová_.jpg (811.54 KiB) Zobrazeno 5836 krát
EXIF-Data
josef38

Příspěvekod rak » 17 pro 2012 10:23

Jako majitel snobské leiky (M8) si dovolilím do zdejšího vlákna přispět slovem. Fotky sem dávat však nebudu, ty výhradně tisknu a v elektronické formě neprezentuji. Jsem přesvědčen, že tím fotka ztrácí na svojí hodnotě a dokud mě budou lidi ochotni za originál v tisku dávat kolik chci tak to ani měnit nebudu.

Ale k věci, první koment se týká Lupera. Asi zde budu za kacíře, ale invenčně je Luper IMHO tuctovka. Zde vyniká jen proto že svoje fotky více postprocesuje přes efekty, tím jsou "líbivější" než ty ostatní, ale jinak za moc nestojí. Technickým provedením ok, to je asi dáno jeho profesí, fotograficky standard, nic zajímavého.

Fotka není zajímavá tím že je z Francie, měla by v první řadě být zajímavá tím co zachycuje. Zde je chválen, což lze pochopit, je to v duchu rčení "Mezi slepými i jednooký králem". Aby jste vůbec tušili o čem mluvím a než se do mě pustíte mrkněte třeba sem http://www.mattstuart.com/

A nyní k Leice jako takové. Rozhodl jsem se že M8 půjde z domu, jen čekám na to co opravdu přinese nová M (ne žvásty novinářů, ale skutečností). Ale s nástupem Sonyho RX1 jsem na vážkách zda ze sebe opět učinit snoba a zároveň ekonomického pitomce s novou Mkou, nebo pořídit RX1 jenž je bezesporu kvalitativně na vyšší úrovni, navíc za rozumnou cenu.

Jsem přesvědčen že RX1 je první hřebíček do rakve slavné Leicy, která technologicky zaostává po všech stránkách a kterou drží nad vodou jen víra pravověrných lejkařů, jejichž řady ale s nástupem fotoaparátů jako je RX1 značně prořídnou. Pokud se spasí tak jen za cenu toho, že cenově klesne to vod, do kterých vplula RX1. A popravdě asi jinou volbu nemá nechce-li následovat Kodak
Naposledy upravil rak dne 17 pro 2012 10:34, celkově upraveno 4
rak

Příspěvekod rak » 17 pro 2012 10:27

Photoshop, dát do vrstev nad sebe a funkci zarovnat vrstvy, tím se fotky srovnají. Nejsem u PC tak nevím přesně kde to najdeš a jak se ta funkce přesně nazývá, ale to už zvládneš najít sám

PS: to vkládání obrázků do vlákna, tak to je tedy dílo (y) Nebo vám to na monitoru neskáče jak koza? Já jsem na iPadu na mobilní lince a je to k uzoufání, i to je jeden z důvodů proč sem moc často nechodím.
rak

Příspěvekod josef38 » 17 pro 2012 11:33

rak píše:Photoshop, dát do vrstev nad sebe a funkci zarovnat vrstvy, tím se fotky srovnají...

Děkuji za radu, toto jsem pochopitelně udělal, ale nedokážu vrstvy spojit tak, aby se obrázky spojily a barvy jednotlivých snímků sčítaly.
Za link na "mattstuart" děkuji také. Snímky mají pochopitelně šmrnc a nápad! (n)
Za Tvůj názor na Leicu děkuji také. Je to názor Tvůj a máš na něj právo. Polemizovat o tom, jestli je Leica dobrý aparát ale s nikým nebudu. Drahá je, to se okecat nijak nedá!!
Ten Sony se mně líbí také. Sice má pevné ohnisko, ale objektiv 35 mm je podle mého názoru dobrá volba. Možná by ale FF čipu slušela více možnost výměnných objektivů. Dost by mě ještě u něj zajímalo zpoždění expozice za stisknutím spouště? I když už i toto nepříjemné zpoždění mají částečně i u EVF hledáčků vyřešené. Prostě, líbí se mi! :-) :-)
Ale že bych se kvůli němu zbavoval em devítky, tak to asi v mém případě ne!! :-)
A ohledně nové Leicy M, měl jsem ji v ruce a pěkná je. Má jiný rámečky v hledáčku. Jsou svítící, tudiž jsou zřetelné i za tmy a má živý náhled. Ten bych asi moc nepoužíval, ale pro kontrolu funkce koincidenčního dálkoměru s určitým objektivem by to zřejmě byla věc vynikající.

A co se týče našich snímků zde na vláknu, tak každou kritiku vítám. Jsme ale amatéři a neděláme si žádné ambice na to, abychom se mohli srovnávat s fotografem z Tvého linku. Mluvím pochopitelně za sebe! Fotografuji rád, baví mě tato činnost a jestli se některý z mých snímků někomu zalíbí, pochopitelně mě to potěší, ale jsem si plně vědom, že do kvalit jiných fotografů, mám hodně daleko. A to právě člověka motivuje. Fotografováním se neživím, je to pouze moje zábava.
A Ty se neostýchej také něco z Tvé tvorby ukázat. Rád se nechám poučit. Díky měj se a přeji Ti hodně prodaných snímků! J.

P.S.
Nevyskytuješ se také na "Digicoloru" ?? Bohužel jim tam nefunguje mimo jiné ani vyhledávání účastníků. Nebo to také neumím? :-)
josef38

Příspěvekod mdx » 17 pro 2012 13:08

U Leicy se mi líbí a plně vyhovují její objektivy. Jsou více než dobré. Od fotoaparátu Leicy neočekávám žádné zásadní přidávaní ovládacích prvků a kreativních režimů, v tom mi vyhovuje, jinému ne, ale každý má možnost volby.
mdx

Příspěvekod rak » 17 pro 2012 16:41

hm, tak jak toho docílit v PS nevím, ale protože pracuje s RGB budeš muset nějak každý snímek dostat do jednotlivých barevných kanálů

josef38 píše:A co se týče našich snímků zde na vláknu, tak každou kritiku vítám. Jsme ale amatéři a neděláme si žádné ambice na to, abychom se mohli srovnávat s fotografem z Tvého linku. Mluvím pochopitelně za sebe! Fotografuji rád, baví mě tato činnost a jestli se některý z mých snímků někomu zalíbí, pochopitelně mě to potěší, ale jsem si plně vědom, že do kvalit jiných fotografů, mám hodně daleko. A to právě člověka motivuje. Fotografováním se neživím, je to pouze moje zábava.
A Ty se neostýchej také něco z Tvé tvorby ukázat. Rád se nechám poučit. Díky měj se a přeji Ti hodně prodaných snímků! J.

P.S.
Nevyskytuješ se také na "Digicoloru" ?? Bohužel jim tam nefunguje mimo jiné ani vyhledávání účastníků. Nebo to také neumím? :-)

k fotkám ve vláknech - nemyslel jsem kvalitu snímků, ale systém! Osobně bych raději měl jen čisté textové vlákno a odkaz na fotku, tato zmršenina mě nevyhovuje, fotky se napřed načítají celé, pak se zmenšují, rovnají a skáče to jak praštěné, děs a hrůza (y)

Na Digicoloru jsem jako PhotoKrab, klepeťák jako klepeťák :D Tam je to s těma fotkama ve vláknech nastejno, akorát to tak neskáče, ale o to víc to trvá než se to zmenší a zobrazí. Chodím na Digicolor raději a častěji kvůli tomu, že je tam více lidí kteří něčemu rozumnějí, obzvláště co se správy barev týče a hodně mě to tam dává ohledně tisku. Jak jsem se zmínil, svoje fotky výhradně tisknu, nikde na web je nevěším, to beru jako degradaci fotky. Tisknu hlavně velké formáty, zejména pro klienty v zámoří klidně i 100x100 cm a pod., nad tiskem je jako ochrana polykarbonát a je vcelku problém to dobře udělat.

Na menší tisky už mám malou tiskárnu A3+ a ty si tisknu sám na fineart papíry. Proto když potřebuji info k barvám a tisku tak nikde jinde než na Digicoloru ho neseženu. Zde v příslušných vláknech jsou naprosté bláboly, podívej se třeba do monitorů co se tam tvrdilo ohledně rawu :lol:
Tisk mě posunul kvalitativně ve focení také dál, je značný rozdíl udělat pěknou fotku na monitoru nebo v tisku. Ale tisk je pro mě dnes nezbytnost stejně jako byla dříve fotokomora, utěšuji se že po mě zbydou alespoň nějaké fotky, po zbytku lidí DIGITÁLNÍ NIC, ale to už jste tady nedávno řešili
rak

Příspěvekod rak » 17 pro 2012 17:08

mdx píše:U Leicy se mi líbí a plně vyhovují její objektivy. Jsou více než dobré. Od fotoaparátu Leicy neočekávám žádné zásadní přidávaní ovládacích prvků a kreativních režimů, v tom mi vyhovuje, jinému ne, ale každý má možnost volby.

asi nevíš o čem je řeč a pleteš si to s nějakým kompaktem. Doporučuji pročíst zkušenost tohoto člověka se kterým jsem se mimo jiné měl tu čest párkrát setkat a jemuž tudíž věřím každé slovo http://www.stevehuffphoto.com/2012/12/0 ... year-2012/
Svět se mění, všimni si jaké fotoaparáty a v jakém pořadí nyní preferuje (n)
rak

Příspěvekod MirekE » 17 pro 2012 17:25

josef38 píše:

Proto také vyběhl ven! :-)
Mirku, mám pro Tebe jednu otázku.
Nemám co dělat, tak si hraju. Pojal jsem myšlenku, nafotit tři stejné snímky na film přes RGB filtry, tyto snímky naskenovat, dát jim příslušnou barvu a pokusit se je sloučit do jednoho. Už jsem se zde o tom jednou zmiňoval. Nevím ale jak je složit? Myslíš, že to jde a jestli ano, tak jak? Byl bych rád, kdyby to šlo v PS. Posílám tři snímky, které jsem rozebral z normálního digitálního JPEGu na příslušné kanály. Rád bych si totiž tento postup napřed vyzkoušel.

P.S.
Nejsou to snímky rozložené do RGB, ale do CMYKu. Nevím, jestli to nevadí?

P.P.S.

Ve fotosopu tim musis nahradit jednotlive kanaly, ve tvem pripade CMY u CMYK, ale nevim, jestli ti nebude chybet cerna. Jestli najdu cas, zkusim si s tim taky pohrat, pokud dovolis. abych pouzil tve obrazky.
MirekE

Příspěvekod ce. » 17 pro 2012 17:46

Zdravím partu z Grafiky..
Přílohy
L1000580bwa4.jpg
L1000580bwa4.jpg (568.83 KiB) Zobrazeno 5791 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/750 sec.
Clona: F/4
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: 0 EV
ce.

Příspěvekod MirekE » 17 pro 2012 18:02

Jako majitel snobské leiky (M8) si dovolilím do zdejšího vlákna přispět slovem. Fotky sem dávat však nebudu, ty výhradně tisknu a v elektronické formě neprezentuji. Jsem přesvědčen, že tím fotka ztrácí na svojí hodnotě a dokud mě budou lidi ochotni za originál v tisku dávat kolik chci tak to ani měnit nebudu.

Vyborne. Kde se tve fotky daji videt?

Ale k věci, první koment se týká Lupera. Asi zde budu za kacíře, ale invenčně je Luper IMHO tuctovka. Zde vyniká jen proto že svoje fotky více postprocesuje přes efekty, tím jsou "líbivější" než ty ostatní, ale jinak za moc nestojí. Technickým provedením ok, to je asi dáno jeho profesí, fotograficky standard, nic zajímavého.

Nektere Luperovy fotky jsou dost dobre. Nevim, jak pilne jeho tvorbu sledujes. Nezapomen, ze na forum jako je toto da fotograf spis fotky, kde chce slyset nazor jinych, to co skonci v peclive prebranem portfoliu bude zlomek, jen to nejlepsi. V tomto ohledu je pomerne dost unfair srovnavat to, co se objevi tady s portfoliem nejakeho profesionala.

A nyní k Leice jako takové. Rozhodl jsem se že M8 půjde z domu, jen čekám na to co opravdu přinese nová M (ne žvásty novinářů, ale skutečností). Ale s nástupem Sonyho RX1 jsem na vážkách zda ze sebe opět učinit snoba a zároveň ekonomického pitomce s novou Mkou, nebo pořídit RX1 jenž je bezesporu kvalitativně na vyšší úrovni, navíc za rozumnou cenu.

Pokud ti staci petatricitka objektiv a nebazirujes na dakomeru, ve kterem je videt vic, nez fotis, pak je to jiste zajimava volba. Ten Sonnar je podle vseho vynikajici a nedivil bych se, kdyby se ten senzor Sony choval lip v umelem a slabem svetle nez Leica M. Pro me jsou vsak Leica zejmena objektivy a M9 (M) je nejlepsi telo, na jake se daji nasadit. V tomhle me Sony nepomuze. Zajimalo by me, jak jsi urcil, ze RX1 "je bezesporu kvalitativně na vyšší úrovni". Do minuleho tydne mely vsechny fotaky mimo fabriku zalepenou kartu a fotky z toho temer nikdo nevidel. Ty uz jsi nekde videl srovnani s RX1?

Jsem přesvědčen že RX1 je první hřebíček do rakve slavné Leicy, která technologicky zaostává po všech stránkách a kterou drží nad vodou jen víra pravověrných lejkařů, jejichž řady ale s nástupem fotoaparátů jako je RX1 značně prořídnou. Pokud se spasí tak jen za cenu toho, že cenově klesne to vod, do kterých vplula RX1. A popravdě asi jinou volbu nemá nechce-li následovat Kodak

Ten Sony stoji s hledackem asi 4000 dolaru a je to kompakt, az z toho udelaji system s vymennymi objektivy a Zeiss pro ne nejake opravdu vyrobi, pak to bude zajimave. Ale bude se to taky cenou blizit te Leice. Ta zustane porad premiova (rangefinder, lepsi zpracovani, rucni vyroba, lepsi zaruka atd.), takze bych zasadni snizeni ceny necekal.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou