Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2012 19:01

Něco málo z archivu. Aby vlákno nezahálelo. :-)
( Leica, Digilux 2 )
Přílohy
LC2.jpg
LC2.jpg (675.47 KiB) Zobrazeno 8122 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2012 20:26

A ještě tentokrát z Olympusu E20.
OPRAVA! Omlouvám se za omyl. Digilux to tentokrát nebyl! :-)
Přílohy
Kuba.jpg
Kuba.jpg (903.26 KiB) Zobrazeno 8105 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 36 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 80
Použití blesku: Ne
Model: E-20,E-20N,E-20P
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod MirekE » 28 lis 2012 21:31

Jsou nekde videni dalsi fotky z Kuby?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 01:10

MirekE píše:Jsou nekde videni dalsi fotky z Kuby?

Mirku, je mně líto, ale název fotky je trochu zavádějící. Měl znít "Kubánka".
Dívka sice je z Kuby, ale už dlouho žije u nás.
josef38

Příspěvekod MirekE » 29 lis 2012 03:17

No, Praha je taky hezka :)

Psal jsem uz o tehle fotografce?
http://www.vivianmaier.com/

Nepamatuju si ten pribeh presne, v podstate nekdo nahodou nasel na pude stare krabice s fotkama nebo filmama a nechal nekoho, kdo tomu rozumi, aby se podival, jestli je to na vyhozeni, nebo jestli to ma nejakou hodnotu. Ukazalo se, ze jsou to docela slusne fotky po nejake pani, ktera tam bydlela a pracovala u nekoho v domacnosti a jen tak si fotila. Fotky jsou dobre a ten pribeh je taky zajimavy. Jak to byva u tech nahodne objevenych fotografu, je v tom i trocha zlatokopectvi, ale jeji fotky stoji za videni. Neni ti sice Leica, ale je to tentyz styl...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 10:05

MirekE píše:No, Praha je taky hezka :)

Psal jsem uz o tehle fotografce?
http://www.vivianmaier.com/

Nepamatuju si ten pribeh presne, v podstate nekdo nahodou nasel na pude stare krabice s fotkama......

Jo, jo Streetfotografie, tak to mám rád! Děkuji!
Tak mně přišlo na mysl, že i kdybych uměl také tak dobře fotografovat, tak jestli by v této době počítačů, cédéček a divídiček po mně, po nějaké delší době, něco podobného zůstalo? :-) :-)
Myslím, že i rodinné fotografie na těchto moderních mediích nedokážou moji potomci uchovat. Jednoduše najdou CD, nebo DVD a co s ním? Přece ho nebudeme přehrávat, šup s nim do koše!
Nehledě k tomu, že i jejich životnost je omezená ( CD, DVD ). Mám plné šupliky rodinných fotografií, které se snad jen tak bez prohlídnutí nevyhodí. Myslím, že ty maji u nich větší naději na uchování.
A ještě k těm fotografiím z Tvého odkazu. Podle jejich formátu, ale i podle reflexu na fotografii č. 19 je vidět, že je autor snímal na svitek, zřejmě na nějaký Rolleiflex. Jsou pěkný a mám tento druh fotografií opravdu moc rád!!
A ještě něco, takto fotografovat je podle mého názoru výhodnější, než když musím fotoaparát přiložit k oku. Jestliže aparát zvednu k obličeji, tak jednoznačně dávám najevo svůj úmysl někoho zvěčnit. Kdežto pohled na matnici fotoaparátu, pověšeného na krku, ještě neznamená nic! Podobným stylem fotografuje můj slovenský kolega ( Luper ), i když také s M9. Má už tuto polohu dokonale natrénovanou, takže se většinou se záběrem trefí. Navíc používá objektiv 35 mm, který nepotřebuje tak přesně zaostřit, stačí jen předem nastavit ostřící kroužek. Doporučuji mrknout se na jeho "strítovky". :-) Děkuji ještě jednou a měj se! J.

http://www.digicolor.cz/Forum/tabid/86/ ... fault.aspx

A ještě toto.
Není to sice street :-), ale jsou to fotografie velice staré a určitě se na ně podívej!
http://www.slideboom.com/presentations/ ... EAMERICANA
josef38

Příspěvekod MirekE » 29 lis 2012 17:01

Z tech fotek je videt, ze toho Rolleiflexu umela vyuzit - jak pri zpusobu focemi, tak i pri kompozici do ctverce. Pry po ni zbylo 100000-150000 negativu.

Tady je ta historie v nemcine, pokud te to zajima. http://de.wikipedia.org/wiki/Vivian_Maier

Pokud se tyce tech fotek, co jednou zbudou nebo nezbudou - tak takhle jsem se dostal jako kluk k fotografovani. Zrovna asi vyklizeli po nekom byt a hazeli do popelnice stare fotograficke kramy. Bylo to tam navrsene metr nad viko. Objevii jsm to po ceste ze ze skoly se svym kamaradem, vzali z toho nejake hodne stare fotopapiry a experimentovali s nimi. Pokud se pozastavujes nad tou popelnici - tehdy nam bylo osm a po ceste ze skoly jsme nachazeli i horsi kramy :) Ale k veci - bez fotek asi nic nezustane. Leda ze by nejaky zlatokop hledal novou Vivian Meier nebo Miroslava Ticheho.

Lupera znam, myslim, ze ho taky ceka podobne objeveni. Skoda, ze se tak ta leikarska komunita rozpadla na nekolik monologu na ruznych forech, takhle to asi brzy zanikne...

Diky za odkaz na ty stare fotky. Pridam oplatkou taky nekake, i kdyz s timhle uz se temer jiste opakuju: Produin-Gorsky v Rusku na pocatku 20. stoleti exponoval stejne snimky na tri desky, se separacnimi filtry. Ted, po sto letech to nekdo naskenoval a spojil. Proste zeme, kde zitra jiz znamena vcera.
http://www.flickr.com/photos/prokudin-g ... hotostream

Fascinuje me na tom, jak to ztrati ten romanticky charakter starych fotek, kdyz je to najednou v barve.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 18:23

>>>>Skoda, ze se tak ta leikarska komunita rozpadla na nekolik monologu na ruznych forech, takhle to asi brzy zanikne... <<<<

Vím a jsem si toho plně vědom. Je to škoda, ale Digicolor mně vůbec nevyhovuje. Stránka pomalu nabíhá, než se všechny obrázky načtou a neumožňuje vkládat větší obrázek, než, tuším 800 pixelů. To si myslím je pro obrázky z kvalitnějších aparátů trochu málo.
Podle počtu shlédnutí zdejších obrázků je vidět, že stránka je navštěvovaná, ale nikdo do ní nepřispívá, snad z obavy, že nevlastní Leicu. Ale na tom přece nezáleží.
Druhá verze je ta, že se zde dost často řeší problémy, které jsou specifické jen pro Leicy. Na Tvůj odkaz se mrknu později. Vychutnám si ho při kávičce. Díky a měj se! J. :-)
josef38

Příspěvekod Leclerc » 29 lis 2012 19:50

Zdravím pánové,

taky mě mrzí, že jsme se po rozpadu starého fóra nesešli všichni někde jinde, třeba tady.
Kde je scala, ce, Jarouš a další?
Ale sám mám co povídat, toto je můj první příspěvek tady, ačkoli to tu čtu již pěkně dlouho. Jenže do odborných debat se nepouštím, protože jsem v technice analfabet a nové snímky skoro nemám. Vždyť já už se k focení dostanu leda tak na dovolené...
Takže posílám něco z prázdnin...

Leclerc
Přílohy
no name33.jpg
no name33.jpg (233.98 KiB) Zobrazeno 8041 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/360.10084033613 sec.
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
Leclerc

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 20:07

Tak vítej, to je milé překvapení! :-)
Takže, Jarouš se zde občas mihne,
Scala, ten nevím, kam zmizel, kontakt na něj nemám, možná nás někdy najde, jestli bude chtít. Byl bych rád!
Luper a ce se občas ukážou na DigiColor. Několikrát jsem dával k nim odkaz na toto vlákno, ale zřejmě jim to tam více vyhovuje. Jestli sem nakoukli, tak o sobě vědět nedali. Škoda!
Mě osobně DigiColor nevyhovuje z důvodů, které jsem popsal v předchozím příspěvku. Už jen to, když je plnější stránka, jak dlouho musíš čekat, než se Ti načítá. Stále se posouvá, dokud se celá nenačte a stále Ti utíká a musíš skutečně dost dlouho zbytečně čekat. (y)
Tak se zase ukaž! :-) J.

A něco málo pro Mirka. Za ten německý odkaz Ti děkuji. Původně jsem myslel, že Vivian Maier byl chlap! :-)
Přílohy
Maier photo.jpg
Maier photo.jpg (10.91 KiB) Zobrazeno 8024 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 21:39

Mirek:
>>>>Produin-Gorsky v Rusku na pocatku 20. stoleti exponoval stejne snimky na tri desky, se separacnimi filtry. Ted, po sto letech to nekdo naskenoval a spojil.<<<<<

Mrkni se sem:
viewtopic.php?f=12&t=486
Možná si právě při vývoji této "TriChroCube" vzali vzor od Sergeje Prokudin-Gorskyho. :-)
Podobný systém se používá třeba u tříčipové kamery. Já jsem kdysi měl RGB želatinové filtry, které se vkládaly pod objektiv zvětšováku při aditivním způsobu barevné fotografie. Už je bohužel nemám, ale kdybych je ještě měl, asi bych si vyzkoušel něco podobného na černobílý film. Zajímalo by mě, jeká barevná kvalita by se nechala v současnosti tímto způsobem docílit. Pochopitelně by se mohly fotografovat jen statické snímky.
josef38

Příspěvekod MirekE » 29 lis 2012 21:53

josef38 píše:Podle počtu shlédnutí zdejších obrázků je vidět, že stránka je navštěvovaná, ale nikdo do ní nepřispívá, snad z obavy, že nevlastní Leicu. Ale na tom přece nezáleží.
Druhá verze je ta, že se zde dost často řeší problémy, které jsou specifické jen pro Leicy. Na Tvůj odkaz se mrknu později. Vychutnám si ho při kávičce. Díky a měj se! J. :-)

Na jednom mem oblibenem foru je to vyresene tak, ze tam neni specialni forum pro kazdou takhle absurdni znacku, ale je tam forum pro alternativni vybaveni a objektivy. Tak se tam setkavaji zajemci o Leicu, Zeiss, ale treba i Sony NEX a je tam diky tomu vetsi cvrkot.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 29 lis 2012 22:05

josef38 píše:Mirek:
Já jsem kdysi měl RGB želatinové filtry, které se vkládaly pod objektiv zvětšováku při aditivním způsobu barevné fotografie. Už je bohužel nemám, ale kdybych je ještě měl, asi bych si vyzkoušel něco podobného na černobílý film. Zajímalo by mě, jeká barevná kvalita by se nechala v současnosti tímto způsobem docílit. Pochopitelně by se mohly fotografovat jen statické snímky.

Taky me to napadlo. Snad by se daly koupit nekde v bazaru pouzite.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 22:16

Obávám se, že už ne. Když jsem se na ně ptal, vůbec nevěděli o čem to vlastně hovořím! :-)
Byly to filtry ORWO, možná bych je ještě sehnal někde v Německu. Měly rozměr asi 7 x 7 cm. Hlavně musely být hodně syté, aby to byly opravdu výtažky RGB!
josef38

Příspěvekod rak » 29 lis 2012 22:50

josef38 píše:>>>>Skoda, ze se tak ta leikarska komunita rozpadla na nekolik monologu na ruznych forech, takhle to asi brzy zanikne... <<<<

Vím a jsem si toho plně vědom. Je to škoda, ale Digicolor mně vůbec nevyhovuje. Stránka pomalu nabíhá, než se všechny obrázky načtou a neumožňuje vkládat větší obrázek, než, tuším 800 pixelů. To si myslím je pro obrázky z kvalitnějších aparátů trochu málo.
Podle počtu shlédnutí zdejších obrázků je vidět, že stránka je navštěvovaná, ale nikdo do ní nepřispívá, snad z obavy, že nevlastní Leicu. Ale na tom přece nezáleží.

chodím sem i na Digicolor, problém načítaní je stejný i zde, než se to porovná tak to skáče jak šiml sem a tam, pravda, je to zde o něco rychlejší, ale zase výrazně nepřehlednější (y) Ale na digicoloru mě to přijde výrazně živější, řekl bych že se tam i víc dozvím, ale to je věc názoru

ale k fotkám, na Digicoloru je pár dní nově možnost vložit fotku do galerie a do fóra ji prolinkovat, je tam i street, je to bez mršení do mám ten dojem 1200 px a bomba je zobrazení galerie na plnou obrazovku (ikona vpravo dole). Zkus na plnou obrazovku třeba toto, je to jiný kafe http://www.digicolor.cz/fotoGALERIE.aspx#22/68

ale lid je zvyklý rvát fotky do vlákna a to mě se*e tam i zde.
rak

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 23:04

rak:
Děkuji za informaci. Jak píšeš, že lidi dávají velké fotky do vlákna, tak tady máš jen malý náhled a nemusíš ho otevírat, když by se ti zdál datově velký. Proto je také asi tady načítání rychlejší. A jestli dáváš velké fotky do galerie a do vlákna dáváš link, tak tím snad server nijak nešetříš. Ta fotka je tam stejně.
Já jsem ještě před nedávnem na Digicoloru byl také, potom jsem přešel sem.
Možná v jiných značkách budou vlákna živější, ale zdá se mi, že Leica je na tom bídně tady i tam. To asi nevyřešíme, je to daný spíše tím, že nás je málo! :-) Měj se a díky ještě jednou! J.
josef38

Příspěvekod rak » 29 lis 2012 23:06

josef38 píše:Myslím, že i rodinné fotografie na těchto moderních mediích nedokážou moji potomci uchovat. Jednoduše najdou CD, nebo DVD a co s ním? Přece ho nebudeme přehrávat, šup s nim do koše!
Nehledě k tomu, že i jejich životnost je omezená ( CD, DVD ). Mám plné šupliky rodinných fotografií, které se snad jen tak bez prohlídnutí nevyhodí. Myslím, že ty maji u nich větší naději na uchování.

svatá pravda, taky jsem nad tím přemýšlel, problém je ale ještě větší než se zdá. Rozhodl jsem se pro papírový fotky a nechal jsem si je dělat z digitálu už od jeho pravěku. a když se dnes dívám na to co z fotek z jednotlivých minilabů "zůstalo" za barevný zvěrstva, obávám se že není cesta ani tisk na těchto "vymoženostech doby". Napadl mě tudíž tisk na velkoformátových plotrech, kde prý tisky vydrži století. Ale nekradu, tudíž tuto cestu poskytnu jen těm asi pěti fotkám za rok co se fakt povedou.

Cestou není ani dnes tak oblíbená fotokniha, je to stejně nekvalitní drek co vydrží pár let. Asi to zatím nemá řešení. Opravdu staré klasické fotky mají kouzlo a čert vem že jdou dohněda či žluta. ty moderní se ale barevně za pár let změní tak, že nikdo nebude přemýšlet nad tím že na těch barevných flecích je dědeček a půjde do popelnice stejně jak to DVd. Napadlo mě udělat fotoknihu z velkoformátu u Škody, no cena za 30x30 mě šokovala, bylo to bratru přes 30.000,- kaček, nekecám.
rak

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2012 23:09

Jo, jo! Mám dojem, že jseš také odchovanej filmem! :-)
josef38

Příspěvekod rak » 29 lis 2012 23:11

josef38 píše:rak:
Děkuji za informaci. Jak píšeš, že lidi dávají velké fotky do vlákna, tak tady máš jen malý náhled a nemusíš ho otevírat, když by se ti zdál datově velký. Proto je také asi tady načítání rychlejší. A jestli dáváš velké fotky do galerie a do vlákna dáváš link, tak tím snad server nijak nešetříš. Ta fotka je tam stejně.
Já jsem ještě před nedávnem na Digicoloru byl také, potom jsem přešel sem.
Možná v jiných značkách budou vlákna živější, ale zdá se mi, že Leica je na tom bídně tady i tam. To asi nevyřešíme, je to daný spíše tím, že nás je málo! :-) Měj se a díky ještě jednou! J.

malý náhled zde máš ale až jako výsledek toho přerovnávání se. když tu otevřeš vlákno kde je fotek víc, tak to bliká stejně jako tam, ty fotky se postupně zmenšují. zde to bliká, tam to nebliká, ale výsledek je stejný, posouvá se to a dokud to nepřestane nevíš kde skončíš :lol:
rak

Příspěvekod rak » 29 lis 2012 23:17

josef38 píše:Jo, jo! Mám dojem, že jseš také odchovanej filmem! :-)

jsem, ale nebráním se ani novým technologiím. když začal digitální věk tak jsem jako blb někdy před rokem 2000 koupil jeden z prvních digitálů, byl to asi Olympus typ už nevím a mělo to kolem 1Mpx (n) jako blb píšu proto, že to stálo tolik jako kdysi Škoda favorit :lol:
rak

PředchozíDalší

Zpět na Leicou