Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii

Moderátor: Antonin.Charvat

Re: Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii

Příspěvekod MarieK » 28 říj 2012 14:31

Zdravím, k tématu se nemohu vyjadřovat, ale když jsem před cca 2 roky tápala jaký PC + monitor, Hvězdička poradila k mojí naprosté spokojenosti.
Hvězdičko, tímto Tě zdravím. M.K.
MarieK

Příspěvekod pusch » 28 říj 2012 17:22

Maruško, vyjádřila jsi to naprosto přesně (n) je nás víc co máme (levné) IPS panely, jaká škoda pro EIZO ;)
pusch

Příspěvekod oskined » 29 říj 2012 13:16

Dobrý den pane Charváte.
Chtěl bych se zeptat:
Jak jsou na tom (vzhledem k použití pro úpravu fotografií) nové monitory Eizo řady EcoView (http://www.eizo.cz/o-spolecnosti/tiskov ... html?press[uid]=158&cHash=267c154127e19f980246cfe2e250ef47).
Uvažuji o modelu 24”-EV2436W ( popř. 27”-EV2736W).

Je mi jasné, že se kvalitou nemohou srovnávat třeba s řadou ColorGraphic, ale přesto.
Doporučil byste mi některý z nich pro "amatérskou" úpravu fotografií?
Mají i tyhle monitory svůj kalibrační software, o kterém jste hovořil, když jste mi (o několik příspěvků zpět v tomhle tématu) sděloval důvod, proč zvolit Eizo?

Předem děkuji za odpověď.
Oskin
oskined

Příspěvekod Antonin.Charvat » 05 lis 2012 13:22

oskined píše:Dobrý den pane Charváte.
Chtěl bych se zeptat:
Jak jsou na tom (vzhledem k použití pro úpravu fotografií) nové monitory Eizo řady EcoView (http://www.eizo.cz/o-spolecnosti/tiskov ... html?press[uid]=158&cHash=267c154127e19f980246cfe2e250ef47).
Uvažuji o modelu 24”-EV2436W ( popř. 27”-EV2736W).

Je mi jasné, že se kvalitou nemohou srovnávat třeba s řadou ColorGraphic, ale přesto.
Doporučil byste mi některý z nich pro "amatérskou" úpravu fotografií?
Mají i tyhle monitory svůj kalibrační software, o kterém jste hovořil, když jste mi (o několik příspěvků zpět v tomhle tématu) sděloval důvod, proč zvolit Eizo?

Předem děkuji za odpověď.
Oskin

To: Oskin. Monitory řady EcoView byly navrhovány především jako optimální řešení pro kanceláře - tedy čtení textových dokumentů doplněného "business" grafikou a sem tam nějakou fotografií nebo videospotem připravovaným obvykle pro standardní barevným rozsah (sRGB).
Nejsou to tedy monitory primárně navrhované pro reprodukci barevných fotografií, ikdyž mnoha uživatelům by pro jejich účely a za předpokladu jistých omezení určitě vyhověly a právě v případě požadavku na větší úhlopříčky 24" a 27" o nich zřejmě budou i uvažovat.

Jaká jsou to omezení?
1) Omezený barevný rozsah, který se blíží standardu sRGB - fotíte-li na zrcadlovce nebo novějším kompaktu s větším barevným rozsahem, pak barvy mimo rozsah standardu sRGB uvidíte na takovém monitoru barevně posunutě (tj. podsycené).
2) K monitoru není dodáván kalibrační software, takže je třeba si jej někde opatřit a také trochu rozumět nastavování CMS (Správy barev), což může být někdy pro amatérské uživatele problém. Na druhé straně disponují modely EIZO EcoView poměrně (s amatérského hlediska) rozsáhlými možnostmi nastavování bílého bodu (4.000-10.000K), jasu (3-300 cd/m2) a dokonce i tonality obrazu (gama = 1.8, 2.0 nebo 2.2). Nové monitory EcoView nabízejí i automatickou regulaci jasu nebo "vychytávky" jako automatické vypínání/zapínání monitoru podle přítomnosti uživatele.
3) Monitor nepodporuje přímo přehrávání videa: mnoho amatérů to nepotřebuje, ale na druhé straně kvapem přibývá fotoaparátů, které umí "natočit" video 720p nebo 1080i a takové video pak nelze přímo (bez zapnutého PC) na takovém monitoru přehrávat (zobrazovat).

Pro začínající "amatéry" (píši do uvozovek, protože cena fotoaparátu a dalšího vybavení začínajícího "amatéra" často až několikanásobně překračuje cenu uvažovaného monitoru. Také znalosti začínajících "amatérů" jsou dnes i díky internetu na mnohem vyšší úrovni, než před lety) bych spíše doporučoval model FORIS 2333, který díky nízké ceně také není vybaven širokogamutovým LCD-panelem, ale jedná se stejně jako v případě řady EIZO EcoViewo o kategorii IPS-LED (sRGB), ke kterému je však možné stáhnout ZDARMA kalibrační software EIZO EasyPIX2 a navíc je schopen na svých dvou HDMI vstupech zpracovávat kromě statického obrazu i naprostou většinu formátů pohyblivého videa (576i, 720p, 1080i, 1080p). Ostatní vlastnosti a možnosti nastavení jsou stejné, jako na řadě EcoView. Model je nabízen ve 23" verzi (1920x1080).
V případě poptávky větších úhlopříček (v kategorii IPS-LED-sRGB) je možné využít právě 24" nebo 27" úhlopříčky řady EIZO EcoView - byť s výše zmíněnými omezeními.
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Antonin.Charvat » 05 lis 2012 13:46

MarieK píše:Zdravím, k tématu se nemohu vyjadřovat, ale když jsem před cca 2 roky tápala jaký PC + monitor, Hvězdička poradila k mojí naprosté spokojenosti.

To MarieK
Děkuji Vám, že jste se právě takto zapojila do diskuze (ikdyž se /dle mého trochu neprávem/ obáváte, že se k tématu nemůžete vyjadřovat). Zkušenosti ostatních diskutujících jsou naopak a samozřejmě v tomto tématu nesmírně důležité a já osobně bych byl nerad, aby téma "Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii" vyznělo tak, že se vlastně jedná o Výběr monitoru pro profesionály nebo, že monitory s levnější IPS-obrazovkou jsou vlastně pro "amatérské" focení nepoužitelné.
Zatím se však snažím ze všech sil a pokud možno kvalifikovaně a spíše populární formou upozorňovat na různá omezení, úskalí atd. a objasňovat, proč jsou fotografické monitory vyšší třídy dražší a co tedy nabízejí "navíc" oproti běžným monitorům osazených (levnějšími) IPS panely nebo dokonce typickým kancelářským monitorům osazeným TN-panely a připět tak trochu k větší informovanosti a rozhledu těch, kteří toto fórum navštěvují a hledají zde odbornou radu, názor nebo pomoc.
Aby však diskuze zůstala konstruktivní, měl by diskutující vždy při uvádění vlastních zkušeností alespoň trochu upřesnit, jak hluboce se fotografováním vlasně zabývá, aby pak bylo též ostatním diskutujícím zřejmé, kdo zde sděluje svůj názor. Sdělení typu: Já např. používám tento zobrazovač a jsem s reprodukcí svých fotografií naprosto spokojen je opravdu trochu "široký" pojem a může být dokonce mnohdy i zavádějící, tak jako je dnes "široký" pojem "IPS-technologie LCD panelu" (zde také může být dnes naprosto diametrálně rozdílné, o jakém panelu je vlastně řeč).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod **lasta » 05 lis 2012 14:50

Antonin.Charvat píše:
MarieK píše:Zdravím, k tématu se nemohu vyjadřovat, ale když jsem před cca 2 roky tápala jaký PC + monitor, Hvězdička poradila k mojí naprosté spokojenosti.

To MarieK
Děkuji Vám, že jste se právě takto zapojila do diskuze (ikdyž se /dle mého trochu neprávem/ obáváte, že se k tématu nemůžete vyjadřovat). Zkušenosti ostatních diskutujících jsou naopak a samozřejmě v tomto tématu nesmírně důležité a já osobně bych byl nerad, aby téma "Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii" vyznělo tak, že se vlastně jedná o Výběr monitoru pro profesionály nebo, že monitory s levnější IPS-obrazovkou jsou vlastně pro "amatérské" focení nepoužitelné.
Zatím se však snažím ze všech sil a pokud možno kvalifikovaně a spíše populární formou upozorňovat na různá omezení, úskalí atd. a objasňovat, proč jsou fotografické monitory vyšší třídy dražší a co tedy nabízejí "navíc" oproti běžným monitorům osazených (levnějšími) IPS panely nebo dokonce typickým kancelářským monitorům osazeným TN-panely a připět tak trochu k větší informovanosti a rozhledu těch, kteří toto fórum navštěvují a hledají zde odbornou radu, názor nebo pomoc.
Aby však diskuze zůstala konstruktivní, měl by diskutující vždy při uvádění vlastních zkušeností alespoň trochu upřesnit, jak hluboce se fotografováním vlasně zabývá, aby pak bylo též ostatním diskutujícím zřejmé, kdo zde sděluje svůj názor. Sdělení typu: Já např. používám tento zobrazovač a jsem s reprodukcí svých fotografií naprosto spokojen je opravdu trochu "široký" pojem a může být dokonce mnohdy i zavádějící, tak jako je dnes "široký" pojem "IPS-technologie LCD panelu" (zde také může být dnes naprosto diametrálně rozdílné, o jakém panelu je vlastně řeč).

Vážený pane Charvát. Je dobře, že povolujete dikuzi ale není dobře, že urážíte a lustrujete diskutující. Určtě je nevhodná a zhovadilá Vaše poznámka o tom, jak "kvalitní" fotografie dotyčný

produkuje..To je osobní náhled každého. Mě se její tvorba například náramě líbí, ale jak jsem zaznamenal, tak třeba nicku Myšák z HK se zase nelíbí. To je normální. Kolik višní, tolik třešní, že?

K tomu Vašemu vychloubání o tom, že se ze všech sil populárně a "kvalifikovaně" snažíte upozorňovat na různá omezení a na nekvalitu levnějších IPS panelů, musím napsat, že jen matete lidi .

Eizo své LCD panely nedělá, kupuje je od různých výrobců a vsazuje je do svých bedýnek, které vybavuje elektronikou.Je nutné upozornit, že Eizo nedělá jen tfujtajbl panely TN ale i MV, které jsou také nevhodné pro zobrazování fotografií, viz jeden předchozí dotaz tohoto vlákna, zapoměl jste to tazateli vysvětlit, stejně jako jste zapoměl potvrdit výběr naprosto špičkového 27 palcpvého panelu od firmy Fujitsu a místo toho jste ho nechal koupit nějaký drek od HP. Vy vůbec nevíte, od koho a v jaké kvalitativní třídě Eizo LCD panely nakupuje, jakými vrstvani a jakou elektronikou je vybavuje. Trochu skromnosti ve Vašem byznysu kalibrace a prodeji panelů by neškodilo.

Daleko lepší, než Vaše bláboly, je opřečíst si normální recenzi na monitory od lidí, kteří tomu skutečně rozumí. Například zde:
http://extrahardware.cnews.cz/eiza-ips- ... 736w-dalsi

Tam se alespoň člověk dozví podstatné. Třeba jak elektronika a použité odrazné vrstvy zkvalitňují výrobek s IPS panelem a další informace.
**lasta

Příspěvekod dluhos » 05 lis 2012 15:16

Kým a čím je asi **lasta. Myslím, že když jsem mluvil o hlupácích, bylo to pro něho příliš mírné označení. Prosím admina, aby ho ustřih´.
dluhos

Příspěvekod ďaur » 05 lis 2012 18:34

toto vlákno mě dost zajímá, protože zřejmě jako i několik dalších zájemců bych rád v případě nalezení "zbytečných" finančních prostředků poněkud zlepšil hw pro zpracování fotografií. edituju fotky jak na tn 22,5" tak na "normálním" noťasu už delší dobu a nezdají se mě při prohlížení fotek z jednoho na druhém nějak zásadně rozdílné, spíš prostě stejné. je tedy pravda, že se stále přibývajícím věkem samozřejmě moje vidění se zhoršuje, taky možná mám oko z kašparovy krávy, ale zase na druhou stranu když se na tu samou fotku díváme dva, tak pocity jsou u obou stejné (možná ta kašparova kráva měla víc očí)
už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli by nestálo za pokus někam ke stáhnutí umístit originální fotku ne úplně dobře exponovanou, snad v rawu, s tím, že by zájemci ji upravili do finální verze na svých strojích podle svých představ - samozřejmě by to předpokládalo m.j. i různé typy monitorů, uložili s poznámkou použitého monitoru aby si každý mohl prohlédnout, jaký že je rozdíl ve zpracování - vlastně ne zpracování, ale v konečném výsledku podle jednotlivých kategorií monitorů.
předpokládám, že námitek může být hodně, třeba "co je to za blbost, když se budu na výsledek dívat na tn monitoru, stejně nepoznám rozdíl", ale to by taky koneckonců mohl být nějaký výsledek této "prověrky". ostatně často se říkává, že fotka je až to, co je na papíře, jenže to už se pak přidává nastavení tiskárny či její typ, to není předmětem tohoto mého návrhu.
kdo máte zájem, pokuste se prosím k výše uvedenému vyjádřit, ti co zájem nemají se samozřejmě mohou vyjádřit také, není tu síla ani důvod je omezovat, jen bych prosil o slušné a srozumitelné vyjadřování. možná admin nazná, že sem tento příspěvek nepatří (i když já si myslím, že ano), pak ať jej přesune tam kam patří (nemyslím do p.....).
(no tak teď su teda opravdu zvědavý, co si kdo o mě bude myslet)
ďaur

Příspěvekod **lasta » 05 lis 2012 20:29

ďaur píše:toto vlákno mě dost zajímá, protože zřejmě jako i několik dalších zájemců bych rád v případě nalezení "zbytečných" finančních prostředků poněkud zlepšil hw pro zpracování fotografií. edituju fotky jak na tn 22,5" tak na "normálním" noťasu už delší dobu a nezdají se mě při prohlížení fotek z jednoho na druhém nějak zásadně rozdílné, spíš prostě stejné. je tedy pravda, že se stále přibývajícím věkem samozřejmě moje vidění se zhoršuje, taky možná mám oko z kašparovy krávy, ale zase na druhou stranu když se na tu samou fotku díváme dva, tak pocity jsou u obou stejné (možná ta kašparova kráva měla víc očí)
už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli by nestálo za pokus někam ke stáhnutí umístit originální fotku ne úplně dobře exponovanou, snad v rawu, s tím, že by zájemci ji upravili do finální verze na svých strojích podle svých představ - samozřejmě by to předpokládalo m.j. i různé typy monitorů, uložili s poznámkou použitého monitoru aby si každý mohl prohlédnout, jaký že je rozdíl ve zpracování - vlastně ne zpracování, ale v konečném výsledku podle jednotlivých kategorií monitorů.
předpokládám, že námitek může být hodně, třeba "co je to za blbost, když se budu na výsledek dívat na tn monitoru, stejně nepoznám rozdíl", ale to by taky koneckonců mohl být nějaký výsledek této "prověrky". ostatně často se říkává, že fotka je až to, co je na papíře, jenže to už se pak přidává nastavení tiskárny či její typ, to není předmětem tohoto mého návrhu.
kdo máte zájem, pokuste se prosím k výše uvedenému vyjádřit, ti co zájem nemají se samozřejmě mohou vyjádřit také, není tu síla ani důvod je omezovat, jen bych prosil o slušné a srozumitelné vyjadřování. možná admin nazná, že sem tento příspěvek nepatří (i když já si myslím, že ano), pak ať jej přesune tam kam patří (nemyslím do p.....).
(no tak teď su teda opravdu zvědavý, co si kdo o mě bude myslet)

Tvé pocity pramení z toho, že se na fotografie díváš na stejném panelu TN a ještě malém .

Pokud si koupíš panel IPS v solidní velikosti a v poměru stran 16/10 tak uvidíš , že je to opravdu jiný pohled.
Když budeš kupovat panel IPS v poměru stran 16/10, tak dostaneš jakousi jistotu solidního provedení elektroniky a reflexních vrstev, což se u panelů 16/9 vždy napsat nedá.
Ale nejkvalitnější panel za dobré peníze je již zmiňovaný 27 palců Fujitsu, jinak viz výše.

Pokud chceš dělat soutěže ve zpracování fotografií a nastavení tiskáren, tak to sem nepatří. Je to individuální záležitost, která je nepřenositelná. ;)

Mějte se.

PS.
Panel v poměru 16/10 má třeba udávané rozlišení 1920x1200...pixelů....vypočítej si další sám
**lasta

Příspěvekod ďaur » 06 lis 2012 08:14

"...Pokud chceš dělat soutěže ve zpracování fotografií..."

nene, žádné soutěže dělat nechci, jen jsem se chtěl podívat, jak by vypadala stejná fotka editovaná na různých monitorech. ale zřejmě s ohledem na "zájem" o tuto problematiku beru svůj návrh jako obecně scestný (ale mě by to rozhodně zajímalo...)

"...se na fotografie díváš na stejném panelu TN a ještě malém..."
mám zato, že to stejný panel není, i když technologie výroby bude asi stejná či podobná - ale je to jen můj pocit

o úrovni mých vědomostí o monitorech svědčí toto mé stanovisko: vůbec mě nenapadá, proč by fyzické rozměry, resp. poměry stran monitoru měly mít vliv na kvalitu barevného zobrazení (asi pokud to budu chtít vědět, budu muset ještě hodně studovat, jenže se mi nechce....)
ďaur

Příspěvekod **lasta » 06 lis 2012 16:17

ďaur píše:"..

o úrovni mých vědomostí o monitorech svědčí toto mé stanovisko: vůbec mě nenapadá, proč by fyzické rozměry, resp. poměry stran monitoru měly mít vliv na kvalitu barevného zobrazení (asi pokud to budu chtít vědět, budu muset ještě hodně studovat, jenže se mi nechce....)

Jde jen o výběr monitoru. Monitory s doporučeným poměrem stran, jsou monitory vyšší kategorie a proto mají v základu kvalitnější komponenty...a také se na nich lépe pracuje. Jde jen o výběr monitoru.
**lasta

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 lis 2012 13:49

o: "**lasta"
Dovolte mi jen krátce a snad i kvůli ostatním diskutujícím v tomto fóru, reagovat na Vaše poznámky:

**lasta píše:Vážený pane Charvát. Je dobře, že povolujete dikuzi ale není dobře, že urážíte a lustrujete diskutující. Určtě je nevhodná a zhovadilá Vaše poznámka o tom, jak "kvalitní" fotografie dotyčný produkuje..To je osobní náhled každého. Mě se její tvorba například náramě líbí, ale jak jsem zaznamenal, tak třeba nicku Myšák z HK se zase nelíbí. To je normální. Kolik višní, tolik třešní, že?

Celkem jasně bych chtěl sdělit, že diskuzi zde ani "nepovoluji" ani "nezakazuji", ale "moderuji", tj. usměrňuji tak, aby zůstávala u tématu a byla pokud možno co největším přínosem pro ostatní.
Nejsem si vědom, že bych se doposud byť v nejmenším či nechtěně dotknul jakéhokoliv diskutujícího, pokud jsem tedy (a rozhodně nechtěně) neurazil Vás, když takto nepřiměřeně reagujete.
O "kvalitách" fotografií ve smyslu jejich umělecké hodnoty, kompozice a pojetí jsem se nikdy v tomto diskuzním fóru nevyjadřoval. - nechápu, na co vlastně narážíte.

**lasta píše:K tomu Vašemu vychloubání o tom, že se ze všech sil populárně a "kvalifikovaně" snažíte upozorňovat na různá omezení a na nekvalitu levnějších IPS panelů, musím napsat, že jen matete lidi.

Není mi jasné, co je tak vychloubačného na větě: "Zatím se však snažím ze všech sil a pokud možno kvalifikovaně a spíše populární formou upozorňovat na různá omezení, úskalí atd. ..........."

**lasta píše:Eizo své LCD panely nedělá, kupuje je od různých výrobců a vsazuje je do svých bedýnek, které vybavuje elektronikou.Je nutné upozornit, že Eizo nedělá jen tfujtajbl panely TN ale i MV, které jsou také nevhodné pro zobrazování fotografií, viz jeden předchozí dotaz tohoto vlákna, zapoměl jste to tazateli vysvětlit, stejně jako jste zapoměl potvrdit výběr naprosto špičkového 27 palcového panelu od firmy Fujitsu a místo toho jste ho nechal koupit nějaký drek od HP.

Ano, EIZO, stejně jako spousty dalších výrobců, např. i Vámi neustále doporučovaný FUJITSU SIEMENS, LCD panely nevyrábí, ale nakupuje. To mu ale na druhé straně dává možnost mít ve svých monitorech vždy poslední technologie LCD-panelů a nemuset se např. zabývat doprodejem starších LCD technologií.
Ty "tfujtajbl" panely TN používané v kancelářských (ne fotografických) monitorech EIZO, jsou právě TN-panely poslední generace a díky dalším technologiích (např. "UpView" pro korekci změny kontrastu s měnícím se úhlem pohledu) má spousta lajků dokonce potíže je dnes rozeznat od levnějších IPS panelů!

Navíc samotný LCD panel je bez dalších technologií (obrazové procesory pro korekce a optimalizaci obrazu) a bez příslušného softwaru, který také stále více nabývá na významu, jen pouhou komponentou, který si může opatřit téměř jakýkoliv výrobce monitorů, tak jako si může jakýkoliv výrobce pneumatik opatřit základní surovinu (kaučuk) pro její výrobu.

K Vašem doporučení ovledně 27" monitoru FUJITSU SIEMENS jsem se nevyjadřoval, protože, se domnívám, že dotaz od "Roko78" zněl, zda je workstation (tedy pracovní stanice) HP Z1 s integrovaným 27" LCD displejem vhodná pro úpravu fotek (rozumněl jsem amatérskou úpravu fotek) a ne jaký si má pořídit pro úpravu fotek vhodný 27" monitor.
Navíc tvrdit, že pracovní stanice HP Z1 za více než 50.000,- Kč je "drek", s odůvodněním, "kup si raději 27" monitor FUJITSU SIEMENS" s uvedením neexistujícího odkazu, je právě ten typ nekonstruktivní diskuze, který zde nechci (nezlobte se) podporovat a já osobně bych si to takto nikdy netroufal napsat.
Jiné by bylo sdělení, že místo HP Z1 doporučujete např. PC (uvést typ) + 27" FUJITSU SIEMENS P27-6P za 15.000,- Kč s funkčním odkazem: https://www.alza.cz/27-fujitsu-p27t-6p-d366516.htm
Pak by se o tom dalo jistě diskutovat, protože vlastnosti monitoru FS P27-6P pro amatérskou fotografii jistě nejsou špatné (s tím s Vámi souhlasím).

**lasta píše:
Vy vůbec nevíte, od koho a v jaké kvalitativní třídě Eizo LCD panely nakupuje, jakými vrstvani a jakou elektronikou je vybavuje. Trochu skromnosti ve Vašem byznysu kalibrace a prodeji panelů by neškodilo.

Dovoluji si tvrdit (beze vší pochybnosti) a aniž bych tím chtěl nijak popírat jinak svou skromnost, že mám k těmto informacím rozhodně velmi dobrý (až nadstandardní) přístup, protože je mohu čerpat přímo z výrobní a vývojářské centrály EIZO v japonské Kanazawě.
Možná by bylo vhodné diskutujícím sdělit, odkud čerpáte své vědomosti Vy a pokud disponujete srovnatelným zdrojem informací a jste obdařen dlouholetými zkušenostmi z oblasti zobrazování dat na monitorech, pak také snad moderovat nějaké diskuzní fórum s touto problematikou a pomoci tak rozvíjet znalosti diskutujících.

**lasta píše:
Daleko lepší, než Vaše bláboly, je opřečíst si normální recenzi na monitory od lidí, kteří tomu skutečně rozumí. Například zde:
Tam se alespoň člověk dozví podstatné. Třeba jak elektronika a použité odrazné vrstvy zkvalitňují výrobek s IPS panelem a další informace.

Nevím jaké mé "bláboly" ("blábol" chápu jako rádoby učené, avšak díky nesprávnému obsahu naprosto nesrozumitelné nebo zavádějící sdělení) se mi v rámci tohoto fóra podařilo vyprodukovat. Pokud jste ovšem něčemu neporozumněl, můžete mi samozřejmě napsat na soukromý e-mail. Kromě Vás si zatím opravdu nikdo nestěžoval.

Jinak je samozřejmé a to také předpokládám, že diskutující v tomto fóru čerpají své znalosti a zkušenosti také z jiných stránek, např. též Vámi uváděných:
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 lis 2012 14:27

ďaur píše:"..

**lasta píše:od "**lasta":
Jde jen o výběr monitoru. Monitory s doporučeným poměrem stran, jsou monitory vyšší kategorie a proto mají v základu kvalitnější komponenty...a také se na nich lépe pracuje. Jde jen o výběr monitoru.

to "ďaur":
Směr Vašeho uvažování je naprosto správný: poměr stran a do jisté míry ani rozměry monitoru (pokud nebude příliš malý), popř. rozlišení monitoru NEMAJÍ na kvalitu zobrazení žádný vliv, idyž by se z odpovědi "**lasta" mohl zdát opak:
**lasta píše:Pokud si koupíš panel IPS v solidní velikosti a v poměru stran 16/10 tak uvidíš , že je to opravdu jiný pohled.
Když budeš kupovat panel IPS v poměru stran 16/10, tak dostaneš jakousi jistotu solidního provedení elektroniky a reflexních vrstev, což se u panelů 16/9 vždy napsat nedá.
Ale nejkvalitnější panel za dobré peníze je již zmiňovaný 27 palců Fujitsu, jinak viz výše.

Už v té odpovědi je právě díky dávání poměru stran do souvislosti s kvalitou obrazu určitý "protiklad", protože upozorňuje na jakousi jistotu solidního provedení elektroniky a reflexních vrstev u panelů s poměrem stran 16:10, narozdíl od panelů 16:9,
aby Vám pak v zápětí byl přeci jen jako nejlepší doporučen monitor osazený IPS panelem s poměrem stran 16:9 !
Přiznám se, že to bych byl asi také poměrně zmaten.

"**lasta" měl zřejmě na mysli, že dražší profesionální monitory mají obvykle poměr stran 16:10 a ne 16:9, ale to platí (ovšem ne vždy) pouze v kategorii úhlopříček 23"/24", ale ne už např. v kategorii 27"(16:9)/30"(16:10) nebo 27"(16:9)/27"(16:10).
Tam je to v současné době spíše obráceně (a opět ne vždy).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 lis 2012 15:03

ďaur píše:"...Pokud chceš dělat soutěže ve zpracování fotografií..."

nene, žádné soutěže dělat nechci, jen jsem se chtěl podívat, jak by vypadala stejná fotka editovaná na různých monitorech. ale zřejmě s ohledem na "zájem" o tuto problematiku beru svůj návrh jako obecně scestný (ale mě by to rozhodně zajímalo...

To "ďaur":
Návrh editování fotky na různých monitorech je obtížný, ale uvažování to rozhodně není zcestné a celé teamy vývojových inženýrů se snaží vymyslet, jak to udělat. Bylo by přeci krásné, kdyby si uživatel mohl vybrat téměř jakýkoliv monitor a měl by jistotu, že na něm budou jeho fotky zobrazeny stejně. V praxi je ovšem situace daleko složitější a silně se doporučuje vybírat alepoň z množiny tzv.fotografických monitorů.

Obecně: aby bylo možné zobrazit fotku na více různých monitorech stejně, musely by být splněny alespoň následující základní předpoklady:
1) barevný rozsah všech monitorů by musel být stejný nebo větší, než je barevný rozsah fotografie
2) na všech monitorech by musela být nastavitelná stejná tonalita (gradace) obrazu
3) na všech monitorech by musela být nastavitelná stejná hodnota bílého bodu

Pokud pomineme obtížnost splnění těchto základních podmínek v praxi v případě technicky rozdílných monitorů a řekněme, že by se jednalo o technicky stejné monitory, pak bychom museli ještě zajistit další podmínky, aby
4) fotky byly na všech monitorech prohlíženy (ideálně) stejným prohlížečem se zapnutotým ColorManagementem (správou barev), což má smysl, pokud byly
5) všechny monitory před prohlížením řádně zkalibrovány (a tedy byl vytvořen a ve Správě barev správně nastaven jejich barevný profil)

V praxi obvykle dnes často není splněn hned první předpoklad - dostatečeného barevného rozsahu monitorů - a fotografové pak nechápou, proč jejich fotky jsou barevně posunuté - např. na noteboocích - a mylně se domnívají, že to je jen jejich špatným nakalibrováním a neuvědomují si, že jejich zobrazovač má prostě jen příliš malý barevný rozsah. (Proto také některé fotky s malým barevným rozsahem lze zobrazit celkem dobře a jiné /s větším barevným rozsahem/ jsou zase hned na první pohled barevně posunuté.
KALIBRACE NIKDY nezmění (nezvýší) barevný rozsah zobrazovacího zařízení a v případě zobrazovaše s malým barevným rozsahem tedy kalibrace barevnou reprodukci zlepšit NEPOMUŽE.

Také druhá podmínka - tonalita obrazu (nastavení gradační křivky) na monitoru výrazným způsobem ovlivňuje celkovou výslednou barevnou reprodukci a přitom většina levných monitorů má právě tonalitu (gradaci) obrazu pevně přednastavenou a jinak, než softwarovou kalibrací ji nelze měnit (opět případ notebooků).

Třetí podmínka je opravdovým oříškem i u profesionálních monitorů. Snad žádné dva monitory nezobrazuji bílou stejně a pokud ano (alespoň podle měřící sondy), vždy se najdou alespoň dva jedinci, kteří budou tvrdit opak :-)
Proto se např. v profesionální praxi doporučuje při porovnávání obrazu používat dva technicky stejné modely vybavené stejným typem obrazovky.

Na čtvrtou podmínku se často v amatérské praxi zapomíná a spousty začátečníků se domnívá, že je úplně jedno, jakým prohlížecím programem si fotky prohlížím - zda je zobrazena v MS-internet exploreru nebo v Adobe LR. Přitom právě v těchto dvou rozdílných aplikacích mohou tatáž fotografická data být zobrazena naprosto rozdílným způsobem.
Zásadou je, aby zvolený prohlížeč VŽDY podporoval Správu barev - a tedy rozuměl barevným profilům monitoru, který je obvyklým výsledkem kalibrace monitoru.

A je tu pátá podmínka - kalibrace monitoru, která jak vyplývá z bodu 4) - prohlížeče - má smysl pouze v případě používání prohlížečů pracujících s barevnými profily monitorů.
Mnoho začátečníků provede kalibraci monitoru, vytvoří jeho barevný profil a pak prohlíží své fotografie v prohlížecích programech, které stejně "NEROZUMÍ" barevným profilům monitorů. Pak jim samotná kalibrace samozřejmě moc nepomůže.

No a jsme zase zpátky u toho, co je to vlastně fotografický monitor a lze obecně prohlásit, že fotografický monitor je takový, který dokáže splnit pro uživatele uspokojivým a dostatečným způsobem výše popsaných pět podmínek.
A je tím lepší, čím lépe a dokonaleji ke spokojenosti uživatele je dokáže splnit :-)

Závěrem: pokud nejen diskutéra "ďaur", ale i další diskutující zajímají rozdíly v barevné reprodukci stejné fotografie na různých monitorech v praxi, pak se můžete přijít podívat např. do předváděcího centra EIZA v Praze v Karlíně (st. metra "Křižíkova"). http://www.eizo.cz/podpora/servisni-a-p ... ntrum.html
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod ďaur » 12 lis 2012 17:03

"... se můžete přijít podívat např. do předváděcího centra EIZA v Praze..."
dík za nabídku, letos jsem byl v Praze po cca 15 letech, jakmile tam budu mít zase cestu, asi se stavím....
ďaur

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 lis 2012 20:10

ďaur píše:dík za nabídku, letos jsem byl v Praze po cca 15 letech, jakmile tam budu mít zase cestu, asi se stavím....

to "ďaur": tak alespoň o důvod více, přoč navštěvovat Prahu častěji ...:-)
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Martin Kylar » 12 lis 2012 20:58

Dobry den
Rad bych si poridil monitor na upravu fotek a sekundarne na office praci (internet, filmy, dokumenty, pdf,..)

co by jste mi doporucil a proc kdyz bych mel tri cenove hladiny
1) do 7000
2) do 12000
3) do cca 15000

predem moc dekuji za vasi pomoc

Martin
Martin Kylar

Příspěvekod ďaur » 13 lis 2012 06:32

"... o důvod více, přoč navštěvovat Prahu častěji..."

mno, takový důvod.. a nebo raději nepokračuju...............
ďaur

Příspěvekod fabikp » 13 lis 2012 20:44

Dobrý den, patřím sice k té části uživatelů zde zmíněné, kteří se podívají z okna, na monitor a na fotku a zdá se jim to všechno stejné. Přesto bych si chtěl pořídit nový monitor, neboť mám starou vykopávku, na které už mě rozčiluje, že čím se dívám víc zespodu, tím je obraz tmavší a naopak při pohledu shora světlejší. Dovedete někdo odhadnout, jestli mýma očima poznám rozdíl mezi monitorem s technologií TN a IPS ? Jde mi hlavně o přiměřeně reálné podání barev, jemnost barevných přechodů a změny obrazu s pozorovacím úhlem. ( Pokud se nebudu dívat úplně kolmo, tak jen mírně šikmo, určitě ne z nějakého extrémního úhlu; a to na monitoru s asi 20ti palcovou úhlopříčkou). Děkuji Pavel
fabikp

Příspěvekod Antonin.Charvat » 16 lis 2012 10:57

to "falpk":
jen na okraj odpovědi bych chtěl poznamenat, že z hlediska porovnávání reprodukce obrazu na monitoru, lze jeho obtížnost rozdělit do třech základních skupin:
1) porovnávání obrazu na monitoru s obrazem jiného monitoru
2) porovnávání obrazu na monitoru s tiskovou reprodukcí (reprodukce vytištěná na papíře)
3) porovnávání obrazu na monitoru s reálnou (skutečnou) scénou, kterou pozorujeme

Třetí úloha je naprosto nejobtížnější a přiblížit se k ní znamená už dopředu splnit řadu předpokladů a různých podmínek.
Pokud říkáte, že pohledem z okna na reálnou scénu zjišťujete, že vidíte totéž, co na monitoru, pak jde asi spíše o rozdílný náhled chápání toho, co je považováno za shodu a co ne. Zkuste se jen podívat na čistý bílý papír (zatím bez jakýchkoliv barevných motivů - jen prostě čistý bílý papír) a pak se pokuste nastavit stejnou "bílou" na Vašem monitoru a uvidíte, jak je to obtížná úloha.
Ostatně Vy sám si trochu protiřečíte tím, když v jedné větě říkátena, že na monitoru vidíte prakticky totéž, co si vyfotíte ale přitom hned v téže větě dodáváte, že obraz na Vašem monitoru je silně ovlivněn Vaší pozicí pozorovatele (úhlem pohledu vůči zobrazovací ploše monitoru). Obecně se toto děje různým způsobem i na poměrně kvalitních monitorech - zejména v oblasti tmavých tónů a zobrazení "černé".

Nyní k Vaší otázce, zda poznáte rozdíl mezi monitorem s technologií TN nebo IPS?
Já pevně věřím, že ano, tak jako naprostá většina uživatelů. Ostatně to je také jeden z hlavních důvodů, proč se tato technologie vyvíjela.
Jak jsem psal již v předchozím příspěvku, existuje dnes na trhu velký počet modifikací této technologie (eIPS, pIPS, S-IPS, AS-IPS, ...) doplněné různými povrchovými vrstvami a úpravami od matných až po lesklé, které společně s použitými obrazovými procesory v monitoru výrazným způsobem ovlivňují výslednou kvalitu obrazu za různých světelných podmínek a různých pozorovacích úhlech uživatele.
Přesto si troufám tvrdit, že ikdyby jste měl možnost postavit vedle sebe ten nejhorší monitor vybavený LCD-panelem typu IPS a jakýkoliv jiný moniotr vybavený LCD-panelem typu TN, pak byste při zobrazení bílé plochy nebo gradační šedoškály a Vašem bočním pohledu (zejména pohled zdola) bezpečně vždy poznal rozdíly v zobrazení.
Takže v tomto smyslu nemusíte mít nejmenších pochyb a určitě při výběru LCD-monitoru pro zobrazování fotografií uvažujte vždy o monitoru, který NENÍ osazen LCD panelem typu TN.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

PředchozíDalší

Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech