Moderátor: Antonin.Charvat
oskined píše:Dobrý den pane Charváte.
Chtěl bych se zeptat:
Jak jsou na tom (vzhledem k použití pro úpravu fotografií) nové monitory Eizo řady EcoView (http://www.eizo.cz/o-spolecnosti/tiskov ... html?press[uid]=158&cHash=267c154127e19f980246cfe2e250ef47).
Uvažuji o modelu 24”-EV2436W ( popř. 27”-EV2736W).
Je mi jasné, že se kvalitou nemohou srovnávat třeba s řadou ColorGraphic, ale přesto.
Doporučil byste mi některý z nich pro "amatérskou" úpravu fotografií?
Mají i tyhle monitory svůj kalibrační software, o kterém jste hovořil, když jste mi (o několik příspěvků zpět v tomhle tématu) sděloval důvod, proč zvolit Eizo?
Předem děkuji za odpověď.
Oskin
MarieK píše:Zdravím, k tématu se nemohu vyjadřovat, ale když jsem před cca 2 roky tápala jaký PC + monitor, Hvězdička poradila k mojí naprosté spokojenosti.
Hvězdičko, tímto Tě zdravím. M.K.
Antonin.Charvat píše:MarieK píše:Zdravím, k tématu se nemohu vyjadřovat, ale když jsem před cca 2 roky tápala jaký PC + monitor, Hvězdička poradila k mojí naprosté spokojenosti.
Hvězdičko, tímto Tě zdravím. M.K.
To MarieK
Děkuji Vám, že jste se právě takto zapojila do diskuze (ikdyž se /dle mého trochu neprávem/ obáváte, že se k tématu nemůžete vyjadřovat). Zkušenosti ostatních diskutujících jsou naopak a samozřejmě v tomto tématu nesmírně důležité a já osobně bych byl nerad, aby téma "Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii" vyznělo tak, že se vlastně jedná o Výběr monitoru pro profesionály nebo, že monitory s levnější IPS-obrazovkou jsou vlastně pro "amatérské" focení nepoužitelné.
Zatím se však snažím ze všech sil a pokud možno kvalifikovaně a spíše populární formou upozorňovat na různá omezení, úskalí atd. a objasňovat, proč jsou fotografické monitory vyšší třídy dražší a co tedy nabízejí "navíc" oproti běžným monitorům osazených (levnějšími) IPS panely nebo dokonce typickým kancelářským monitorům osazeným TN-panely a připět tak trochu k větší informovanosti a rozhledu těch, kteří toto fórum navštěvují a hledají zde odbornou radu, názor nebo pomoc.
Aby však diskuze zůstala konstruktivní, měl by diskutující vždy při uvádění vlastních zkušeností alespoň trochu upřesnit, jak hluboce se fotografováním vlasně zabývá, aby pak bylo též ostatním diskutujícím zřejmé, kdo zde sděluje svůj názor. Sdělení typu: Já např. používám tento zobrazovač a jsem s reprodukcí svých fotografií naprosto spokojen je opravdu trochu "široký" pojem a může být dokonce mnohdy i zavádějící, tak jako je dnes "široký" pojem "IPS-technologie LCD panelu" (zde také může být dnes naprosto diametrálně rozdílné, o jakém panelu je vlastně řeč).
ďaur píše:toto vlákno mě dost zajímá, protože zřejmě jako i několik dalších zájemců bych rád v případě nalezení "zbytečných" finančních prostředků poněkud zlepšil hw pro zpracování fotografií. edituju fotky jak na tn 22,5" tak na "normálním" noťasu už delší dobu a nezdají se mě při prohlížení fotek z jednoho na druhém nějak zásadně rozdílné, spíš prostě stejné. je tedy pravda, že se stále přibývajícím věkem samozřejmě moje vidění se zhoršuje, taky možná mám oko z kašparovy krávy, ale zase na druhou stranu když se na tu samou fotku díváme dva, tak pocity jsou u obou stejné (možná ta kašparova kráva měla víc očí)
už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli by nestálo za pokus někam ke stáhnutí umístit originální fotku ne úplně dobře exponovanou, snad v rawu, s tím, že by zájemci ji upravili do finální verze na svých strojích podle svých představ - samozřejmě by to předpokládalo m.j. i různé typy monitorů, uložili s poznámkou použitého monitoru aby si každý mohl prohlédnout, jaký že je rozdíl ve zpracování - vlastně ne zpracování, ale v konečném výsledku podle jednotlivých kategorií monitorů.
předpokládám, že námitek může být hodně, třeba "co je to za blbost, když se budu na výsledek dívat na tn monitoru, stejně nepoznám rozdíl", ale to by taky koneckonců mohl být nějaký výsledek této "prověrky". ostatně často se říkává, že fotka je až to, co je na papíře, jenže to už se pak přidává nastavení tiskárny či její typ, to není předmětem tohoto mého návrhu.
kdo máte zájem, pokuste se prosím k výše uvedenému vyjádřit, ti co zájem nemají se samozřejmě mohou vyjádřit také, není tu síla ani důvod je omezovat, jen bych prosil o slušné a srozumitelné vyjadřování. možná admin nazná, že sem tento příspěvek nepatří (i když já si myslím, že ano), pak ať jej přesune tam kam patří (nemyslím do p.....).
(no tak teď su teda opravdu zvědavý, co si kdo o mě bude myslet)
ďaur píše:"..
o úrovni mých vědomostí o monitorech svědčí toto mé stanovisko: vůbec mě nenapadá, proč by fyzické rozměry, resp. poměry stran monitoru měly mít vliv na kvalitu barevného zobrazení (asi pokud to budu chtít vědět, budu muset ještě hodně studovat, jenže se mi nechce....)
**lasta píše:Vážený pane Charvát. Je dobře, že povolujete dikuzi ale není dobře, že urážíte a lustrujete diskutující. Určtě je nevhodná a zhovadilá Vaše poznámka o tom, jak "kvalitní" fotografie dotyčný produkuje..To je osobní náhled každého. Mě se její tvorba například náramě líbí, ale jak jsem zaznamenal, tak třeba nicku Myšák z HK se zase nelíbí. To je normální. Kolik višní, tolik třešní, že?
**lasta píše:K tomu Vašemu vychloubání o tom, že se ze všech sil populárně a "kvalifikovaně" snažíte upozorňovat na různá omezení a na nekvalitu levnějších IPS panelů, musím napsat, že jen matete lidi.
**lasta píše:Eizo své LCD panely nedělá, kupuje je od různých výrobců a vsazuje je do svých bedýnek, které vybavuje elektronikou.Je nutné upozornit, že Eizo nedělá jen tfujtajbl panely TN ale i MV, které jsou také nevhodné pro zobrazování fotografií, viz jeden předchozí dotaz tohoto vlákna, zapoměl jste to tazateli vysvětlit, stejně jako jste zapoměl potvrdit výběr naprosto špičkového 27 palcového panelu od firmy Fujitsu a místo toho jste ho nechal koupit nějaký drek od HP.
**lasta píše:
Vy vůbec nevíte, od koho a v jaké kvalitativní třídě Eizo LCD panely nakupuje, jakými vrstvani a jakou elektronikou je vybavuje. Trochu skromnosti ve Vašem byznysu kalibrace a prodeji panelů by neškodilo.
**lasta píše:
Daleko lepší, než Vaše bláboly, je opřečíst si normální recenzi na monitory od lidí, kteří tomu skutečně rozumí. Například zde:
http://extrahardware.cnews.cz/eiza-ips- ... 736w-dalsi
Tam se alespoň člověk dozví podstatné. Třeba jak elektronika a použité odrazné vrstvy zkvalitňují výrobek s IPS panelem a další informace.
ďaur píše:"..
o úrovni mých vědomostí o monitorech svědčí toto mé stanovisko: vůbec mě nenapadá, proč by fyzické rozměry, resp. poměry stran monitoru měly mít vliv na kvalitu barevného zobrazení (asi pokud to budu chtít vědět, budu muset ještě hodně studovat, jenže se mi nechce....)
**lasta píše:od "**lasta":
Jde jen o výběr monitoru. Monitory s doporučeným poměrem stran, jsou monitory vyšší kategorie a proto mají v základu kvalitnější komponenty...a také se na nich lépe pracuje. Jde jen o výběr monitoru.
**lasta píše:Pokud si koupíš panel IPS v solidní velikosti a v poměru stran 16/10 tak uvidíš , že je to opravdu jiný pohled.
Když budeš kupovat panel IPS v poměru stran 16/10, tak dostaneš jakousi jistotu solidního provedení elektroniky a reflexních vrstev, což se u panelů 16/9 vždy napsat nedá.
Ale nejkvalitnější panel za dobré peníze je již zmiňovaný 27 palců Fujitsu, jinak viz výše.
ďaur píše:"...Pokud chceš dělat soutěže ve zpracování fotografií..."
nene, žádné soutěže dělat nechci, jen jsem se chtěl podívat, jak by vypadala stejná fotka editovaná na různých monitorech. ale zřejmě s ohledem na "zájem" o tuto problematiku beru svůj návrh jako obecně scestný (ale mě by to rozhodně zajímalo...
ďaur píše:dík za nabídku, letos jsem byl v Praze po cca 15 letech, jakmile tam budu mít zase cestu, asi se stavím....
Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků