Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Re: Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Příspěvekod Jaryn » 02 lis 2012 11:07

Také se mi zdá, že je to více doostřené než po mém doostřování v PC, protože mám raději povětšinou ostřejší fota. Všude se to ale také nehodí.
A pozor v Tatrách ale i jinde na medvede ! Že bych si s sebou brával také nějaké dělobuchy a spreje ? Třeba proti kancům ?
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/region ... vedom.html
Kanci ale nemusí být jen v lesích :cry:
http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/muze ... korun.html
http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/knez ... zenou.html

Už musím pomály na ten SA.
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 02 lis 2012 13:08

Jaryne, na Novu příliš nekoukám a už vůbec ne na jejich web, tak že .... Ale jen tak jsem si dnes přečetl, že slon mluví a před pár dny, že mluví i běluha a tak mě napadá, jestli to náhodou nemá souvislost s tím Mayským kalendářem.
Podle některých jeho výkladů předpovídá, že toho 21.12.2012 končí jedna etapa vývoje a začíná druhá, vyšší. Že budou (asi) lidé povýšení na vyšší úroveň vědomí. ... A mě napadlo, jestli to ti vykladači trochu nepopletli a povýšeni na vyšší úroveň budou naopak tvorové, které my považujeme za nižší, tedy zvířata, kterým člověk celé věky zmenšuje jejich životní teritorium a navíc ho i zanáší bordelem a chemikáliemi :mrgreen: .
V tomto případě se to blížící datum očekávaného přelomu začíná projevovat nejprve (asi ne nenáhodou) zrovna u tvorů s nejvetším mozkem, tedy slonů a běluh, zajímavé co? Kdo bude dál mluvit? ..... No a oni se zvířata mezi sebou nakonec domluví a uvědomí si, jak je na Zemi ten divnej tvor člověk utlačuje a zametou s námi, jako utlačovateli a vykořisťovateli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Tak to jen tak na úvahu pro začátek víkendu (n)
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod Jaryn » 02 lis 2012 15:36

Kolego, kdyby to zvířatům více pálilo, tak by mnohé třeba kůň vyhodil ze sedla, pes kousl do hýždí, prasata držela hladovku, slepice odmítala zobat zrní, ... Stejně je krmí samými anaboliky, hormony, zbytkovými herbicidy a pesticidy, antibiotiky, odpadem a pod. Faktem je, že je pak i homogenizované třeba s hlodavci sežereme my. :mrgreen: Takže pokud by tomu bylo, jak píšeš, tak bychom se měli na co těšit :lol: :mrgreen:
Jaryn

Příspěvekod kolega » 02 lis 2012 18:09

Jaryne to byla jenom taková myšlenka, která mě napadla, když jsem si to četl .... kdyby to ale takhle nějak třeba bylo ... to bychmom tu časem měli takovou rozšířenější obdobu planety opic, jakou známe z toho scifi filmu :mrgreen: .

Přiložím dva z dněšního pošmourného odpoledne:
Přílohy
LN121470.jpg
Rozcestí u křížku
LN121470.jpg (730.23 KiB) Zobrazeno 7856 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
LN121476.jpg
Podle babičky Boží oko
LN121476.jpg (452.8 KiB) Zobrazeno 7857 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 75 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Exposure bias: -3/10 EV
kolega

Příspěvekod Jaryn » 02 lis 2012 21:17

Kolego, mame proste kliku, ze jsou na svete uz jen hloupejsi tvorove nez jsme my -:)
jsem na mobilu - fota zkouknu az po nedeli.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 05 lis 2012 11:55

Jaryne, no nejsme my lidi vlastně klikaři :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jinak posílám ještě dodatečně snímek toho nezajímavého řopíku na tom kopci, jak jsme tu polemizovali o místě snímání toho snímku :D .

Dále pak jeden z mnoha dokumentačních cvaků o tom, jak někdo může pokácet uplně zdravou (jak je vidno ze snímku), téměř 100 letou lípu, která nikomu nevadí, neohrožuje pádem větví žádnou jinou nemovitost, jen vadí novému majiteli pozemku, kolem téměř shořelé chalupy. Kdo má příslušné kontakty a známosti, může v tomto kocourkově vše, zákony nezákony (y).
Přílohy
LN121511.jpg
Sťatá lípa
LN121511.jpg (1.28 MiB) Zobrazeno 7784 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/5.6
LN121515.jpg
Řopík
LN121515.jpg (1.38 MiB) Zobrazeno 7785 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/2.8
kolega

Příspěvekod Jaryn » 05 lis 2012 14:45

Kolego, jsme klikaři :P (n)
Na Hané se už bruslí. A co vy na horách ? :mrgreen:

Pokud je to jeho pozemek, tak se mu až tak moc nedivím. Myslím si, že ochrana zeleně je tak nějak místy přehnaná. Nejvíce se divím, když vzrostlé stromy jsou ponechány kolem tratí a pak se diví, že spadnou pod nánosy sněhu nebo díky vichřici do kolejiště, zpřetrhají trolejové vedení či do nich narazí vlak. Kolik zbytečných škod, možná i zdraněných a mrtvých taková hloupost napáchá. Jsou přece i nízké dřeviny, které zachytí prach a produkují kyslík. Já na zahradě také občas pleju stromy. Když z nich není úroda, když jsou s nimi problémy, tak je zkácím a zasadím nové. Ty hloupé zákony jsou spíš kontrapruduktivní, protože když majitel ví, že bude mít problémy s úřady kolem kácení stromů, tak raději nevysadí žádný a cvaká raději trávu. Takže všeho s mírou a třeba s Mirou. Jinak se Mira naštve a žádné dřeviny již nevysadí, což je škoda. Možná časem budou úředníci nařizovat, kdy můžeme vykopávat brambory, kolik žížal musí být na metr čtvereční a podobné nesmysly. Nakonec úředníků je nedbytek a nemají v podstatě co dělat. Už i tak na vesnicích nejsou vidět ani slepici, králíci, natož jiná zvířata. Určitě by takoví nadšenci narazili na nějakého úředníka, který by se oháněl chytrým zákonem. A tak raději jdou chlapi do hospody, v lepším případě za sousedkami plodit nemanželské děti :mrgreen: (n)

Jinak žasnu, jak se mají ti Řekové špatně. Myslím, že bychom jim měli zase půjčit či se na ně složit. Oni mají snad příplatky i za to, že vůbec přijdou do práce :!:
http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/reck ... ozony.html
Obrázek
Přílohy
P1170159.jpg
Na Hané se už bruslí
P1170159.jpg (171.44 KiB) Zobrazeno 7768 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/3
ISO: 400
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ150
Expoziční program: Normal program
P1170241.jpg
Až do noci se bruslí
P1170241.jpg (139.14 KiB) Zobrazeno 7768 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.3 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/3.1
ISO: 800
Model: DMC-FZ150
Expoziční program: Normal program
Jaryn

Příspěvekod kolega » 06 lis 2012 06:34

Jaryne: pokud je to pravda (v tom Řecku), tak skutečně nechápu, proč jim EU vůbec pomáhá, vždyť tímto pokračujícím rozhazováním peněz nakonec krachne díky Řecku celá eurounie. Obábám se ale, že u nás ve státním sektoru, se rozhazuje obdobně, např. na různé neopodstatněné mimořádné odměny, na zbytečné (nebo jen virtuální) poradce, na externí právníky, když úřad řádně smluvně zaměstnává své), na přemrštěné platy úředníků a pod. ....
Ale k té lípě. Jaryne tohle je jenom takový malý důkaz, jak se lidi mění. Tahle vesnice měla na začátku minulého století většinové (nepatrně) neměcké obyvatelstvo a ti tu právě, hlavně kolem svých domů, měli tyto javory lípy i jasany, prostě velké listnaté stromy, které měly poskytovat stín, závětří, ale také bezpečí proti úderu blesku. A v tomto případě je to zase přílušník tohoto národa, který tu koupil chalupu, dál jí do pořádku a kácí kolem ní tyto dnes již pěkně vzrostlé stromy, na které jsme my domorodci zvyklí, vyrůstali jsme s nimi. To je případ i této lípy, která je již druhý 100 a více letý zdravý strom, který tento zahraniční majitel nechal pokácet. První byl krásný javor, jehož pařez, který po něm zbyl, má v průmětu 145cm !! a je na něm znát, že strom byl bez jakých koli známek zdravotního poškození. Kdyby byl proschlý, nebo napadený houbou, je to jasný, je to potenciální nebezpečí, neřeknu ani ň !

Víš mě to vlastně ani nevadí, že ty stromy jsou káceny, mě se díky tomu alespoň dostává více sluníčka na můj pozemek a mám větší výhled :mrgreen: , ale vadí mi to, že domorodci je úřady všemožně bráněno v jakém koli kácení podle nich zdravých stromů a zde jde evidentně o zdravé stromy a vše jde jako po másle.

Navíc nás brzo čeká tohle nadělení (y):
Přílohy
LN300337.jpg
LN300337.jpg (912.95 KiB) Zobrazeno 7732 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Model: E-PL1
kolega

Příspěvekod Jaryn » 06 lis 2012 10:10

Kolego, ano, na každého by měl být stejný metr. Jenže to platí snad jen v pohádkách. Penězi se u nás určitě velmi plýtvá. A je lépe o tom raději nevědět. Ty stromy jsou vidět, zbytečně vyhazované peníze a odměny nikoli. Oni prý tak usilovně pracují, že si ty odměny zaslouží. Normálně by se ale mnozí sotva uživili. Stromy vyrostou samy, v tom bych neviděl problém. Dnes jsou bleskosvody, stromy je zastupovat nemusi. Já mám rád přirozenou zeleň, ale někdy všeho moc škodí. Zato nejsem příznivcem rozsáhlých kanadských trávníků, kam se nechce ani hmyzu, protože tam skoro nic není. Také nechápu, proč se cvaká tráva kolem silnic, když krom vnitřních oblouků zatáček a úseků před železničními přejezdy či křižovatkami vzrostlá tráva nejen v ničem nevadí, ba naopak zachytává prach. Možná by sekání dalo zdůvodnit tím, že je lépe vidět na zajíce, koroptve či vysokou zvěř, že chce přejít pře silnici. To jsou podle mě také zbytečně vyhozené peníze. Kupodivu právě před přejezdy, které navíc nebývají mnohdy ani chráněny, nikdo rávu neseká, protože se nemohou domluvit, komu právě ten nejrizikovější úsek patří.
Jaryn

Příspěvekod strom » 06 lis 2012 11:00

kolego, když vidím tu tvou fotku, tak se na to nadělení docela těším (n)
Však až tu někdy třeba sníh padat nebude, tak si zase budem stěžovat, že nepadá. Když je zima, mělo by být teplo, když je, je moc :mrgreen:

Víc než na provoz úřadů se spíš plýtvá dotacemi a penězi z různých grantů. Krom toho, že si ty peníze asi často někdo účelově přerozdělí, je i velké množství nesmyslných projektů, do kterých by nikdo rozumně smýšlející své peníze neinvestoval, ale když takový projekt vyhovuje nastaveným podmínkám a kriteriím dotačního programu, tak proč si o peníze neříct? Ostatně zde se kruh uzavírá, vzhledem k tomu, jak se projekty vypisují...
Nemyslím si, že by se na úřadech obecně mrhalo penězi, spíš jde o ojedinělé osoby, které někam peníze třeba odvádějí. Úředník to sice v 16 hodin balí a jde dom, ale většinou (až na vybrané šťastlivce) je dle toho také nic moc ohodnocen. S ohodnocováním práce je problém i v soukromé sféře. Jak je třeba možné, že takový výkonný statik projektant má v Praze mezi 20 - 30 tis. hrubého? Takový plat mu opravdu moc klidu v soustředění na práci nedává... Můj kamarád mostař nastupoval po VŠ dokonce za 18 tis. hrubého, když mu před tím nabídli 16 k Kč, což v Praze stačí tak na nájem garzonky a trochu něco k jídlu. Člověk, který vymýšlí většinou stupidní reklamy má klidně 3 x tolik. To nemluvím o dnešních rádoby hudebních umělcích, kteří jsou zcela za vodou. Svět asi nikdy nebude normální, do Star treku máme daleko 8-) Takže asi nemá cenu se nad tím podivovat a raději čas trávit něčím příjemnějším.
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 06 lis 2012 11:17

strome: jasně, to je někdy úplně očividné, myslím ty zbytečné projekty, které by soudný člověk ani nevymýšlel, natož realizoval. Tam jde ale o to, že obce mají ze státní kasy omezené prostředky a tutíž omezené investování, z něhož pak mají vejvar i řídící činovníci, proto rádi využijí dotační politiku EU i na uzbytečnosti, jen aby se investovalo a oni měli na čem profitovat. Zrovna momentálě máme podobný případ v obci. Byla zde vypsána zakázka na zasíťování několika stavebních parcel, nabídka renomované stavební firmy (s cenou cca 800 000,-Kč) byla ignorována a bez dalšího řízení zakázku přidělili obecní činovnící jinému podnikateli, který již proinvestoval údajně 1 200 000,-Kč a ještě není hotov. Kam asi putují ty penízky navíc? A co by například z těhto zbytečně vynaložených fínancí mohlo být pro občany obce pořízeno? ... A tohle se děje jak to tak vypadá i na vyšších úrovních státní správy v daleko větším měřítku !!!
Přílohy
LN121391.jpg
Souhvězdí ohradník
LN121391.jpg (722.53 KiB) Zobrazeno 7712 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 218 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Naposledy upravil kolega dne 06 lis 2012 12:29, celkově upraveno 1
kolega

Příspěvekod kolega » 06 lis 2012 11:27

jinak se mi také nelíbí, že člověk s profesí, která evidentně vytváří hodnoty a je přínosem pro společnost, je mizerně zaplacen ! A profese zbytné, které společnosti nejsou nijak užitečné, jsou naopak přepláceny. To je zcela chybné společenské pojetí odměňování, proti zdravému rozumu. Kam tohle časem dospěje netuším, ale myslím že v tomto musí dojít ke změnně, že to je dlouhodobě neúnosné.
kolega

Příspěvekod jardes » 06 lis 2012 15:22

Tak Vás, přátelé, zase zdravím.
Za okny je nevlídno a tak se zas přehrabuju ve fotkách a něco málo bych chtěl ukázat
Naposledy upravil jardes dne 08 lis 2012 05:43, celkově upraveno 2
jardes

Příspěvekod jardes » 06 lis 2012 15:31

Promiňte mi - co jsem to provedl, jak jsem to zmotal. Zkoušel jsem dát víc obrázků najednou a takhle to dopadlo.
Mělo to být jinak, asi takhle ...

1. - Vzpomínka na májový mrazík
120829013.JPG
120829013.JPG (221.71 KiB) Zobrazeno 7678 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28.7 mm
Clona: F/6.3
Model: DMC-FZ50

2. - ...když se urodí...
120907006.JPG
120907006.JPG (583.14 KiB) Zobrazeno 7678 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26.2 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4

3. - perly po dešti
120920021.JPG
120920021.JPG (296.66 KiB) Zobrazeno 7678 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 15.1 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/7.1

4. - záclony
121003004.JPG
121003004.JPG (473.47 KiB) Zobrazeno 7678 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 18.7 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
jardes

Příspěvekod jardes » 06 lis 2012 15:37

Tak teď se to snad povedlo, tak zkusím další...

5. - nálet těžkých strojů
121006031.JPG
121006031.JPG (187.29 KiB) Zobrazeno 7677 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 88.8 mm
Čas expozice: 1/400 sec.

6. - odkud a kam ?
121006033.JPG
121006033.JPG (118.27 KiB) Zobrazeno 7677 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 79.7 mm
Čas expozice: 1/640 sec.

7. - když se mlha zvedá
121009007.JPG
121009007.JPG (200.07 KiB) Zobrazeno 7677 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 32.4 mm
Clona: F/6.3

8. - i mistr se "zasekne"
121013015.JPG
121013015.JPG (447.37 KiB) Zobrazeno 7677 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14.1 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
ISO: 400
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
jardes

Příspěvekod kolega » 07 lis 2012 10:11

Jardes: tak ten nepovedený příspěvek ze včerejška, vložený v 16:22 prostě smaž, aby to tu nezaclánělo, když to tam je 2x. (stačí přece jen po přihlášení u toho tvého přispěvku klinkout na křížek a potvrdit). Mohl jsi ho i opravit pomocí editace, ale vytvořil jsi raději nový, tak ten nepovedený smaž. Děkuji(me).

jinak ty letovky se mě líbí (n) i ty stoupající ranní mlhy, pokud přehlédnu tu kompozici ... ale zase se mi to zdá dost tmavé, zejména to popředí, tak jsem si dovolil malou úpravu, jestli to nevadí. Mrkni, pro srovnání je dám vedle sebe:
Přílohy
Neuprava.jpg
Neuprava.jpg (492.97 KiB) Zobrazeno 7629 krát
Uprava.jpg
Uprava.jpg (633.21 KiB) Zobrazeno 7630 krát
kolega

Příspěvekod strom » 07 lis 2012 10:41

kolego, pěkná fotka (n) Tedy i ta, kterou jsi nevyfotil (n)
jardesi, souhlasím s kolegou. Nevím, jak máš nastavený monitor, ale fotky evidentně upravuješ a skoro mi přijde, že v některých případech ti rovnou z foťáku vylezly možná i lepší výsledky. Navíc pořád hodně přeostřuješ. Jám mám v práci starší monitor s nižší hustotou pixelů a ty přeostřovací artefakty jsou na něm dost výrazně zřetelné. Pokud máš nějaký malý UHD monitor, tak je mi jasné, že ty artefakty nevidíš 8-) Technickou kvalitou zhoršuješ dojem jinak kompozičně pěkných fotek, což je dost škoda.
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 07 lis 2012 10:50

Jardesova fota se mi docela líbí. (n) Mám raději ostřejší, byť to vždy nemusí být přirozené. Rozplizlých fotek jsem si užil z kinofilmů víc než dost.
Jaryn

Příspěvekod strom » 07 lis 2012 11:29

Jaryne, mezi ostřejšími a přeostřenými foty je dost velký rozdíl. Přeostřená fota nejsou pěkná nikdy, pokud vylézají bílé kontury kolem vetviček, hrany jsou díky tomu roztřepené apod. Kdybych si měl vybrat mezi extrémy, pak raději mám míň ostrá, ale neponičená fota. Mně je to vcelku fuk, pokud to tak jardesovi vyhovuje, fota dělá hlavně pro sebe, ale když už sem ta fota dává, snažím se jen naznačit, že by stačilo na nich méně řádit, aby vypadala mnohem líp, jelikož jinak umí zachytit pěkné okamžiky i kompozice.

Matně se rozvzpomínám, že ohledně jeho úprav fotek byla diskuze už na starém vláknu FZ50 a nevím, jak si ty úpravy obhájil, protože to dělá pořád stejně. Jardesi? Ale jak říkám, pokud to tak vyhovuje jemu i ostatním, mně je to fuk a klidně složím poslanecký mandát :mrgreen: Mám na práci důležitější věci než kibicovat o fotkách ;)
strom

Příspěvekod kolega » 07 lis 2012 11:38

strome, dík, zrovna jsem to psal podobně :D . Alespoň přidám taky něco archivních, třeba jeden ze stoupání po naší běžecké magistrále :D a druhý, když je v lese mlha (nebo kouř? :mrgreen: ):
Přílohy
LN300326_U.jpg
LN300326_U.jpg (972.88 KiB) Zobrazeno 7614 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 11 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Whitebalance: Manuálně
Model: E-PL1