Jaryne: pokud je to pravda (v tom Řecku), tak skutečně nechápu, proč jim EU vůbec pomáhá, vždyť tímto pokračujícím rozhazováním peněz nakonec krachne díky Řecku celá eurounie. Obábám se ale, že u nás ve státním sektoru, se rozhazuje obdobně, např. na různé neopodstatněné mimořádné odměny, na zbytečné (nebo jen virtuální) poradce, na externí právníky, když úřad řádně smluvně zaměstnává své), na přemrštěné platy úředníků a pod. ....
Ale k té lípě. Jaryne tohle je jenom takový malý důkaz, jak se lidi mění. Tahle vesnice měla na začátku minulého století většinové (nepatrně) neměcké obyvatelstvo a ti tu právě, hlavně kolem svých domů, měli tyto javory lípy i jasany, prostě velké listnaté stromy, které měly poskytovat stín, závětří, ale také bezpečí proti úderu blesku. A v tomto případě je to zase přílušník tohoto národa, který tu koupil chalupu, dál jí do pořádku a kácí kolem ní tyto dnes již pěkně vzrostlé stromy, na které jsme my domorodci zvyklí, vyrůstali jsme s nimi. To je případ i této lípy, která je již druhý 100 a více letý zdravý strom, který tento zahraniční majitel nechal pokácet. První byl krásný javor, jehož pařez, který po něm zbyl, má v průmětu 145cm !! a je na něm znát, že strom byl bez jakých koli známek zdravotního poškození. Kdyby byl proschlý, nebo napadený houbou, je to jasný, je to potenciální nebezpečí, neřeknu ani ň !
Víš mě to vlastně ani nevadí, že ty stromy jsou káceny, mě se díky tomu alespoň dostává více sluníčka na můj pozemek a mám větší výhled

, ale vadí mi to, že domorodci je úřady všemožně bráněno v jakém koli kácení podle nich zdravých stromů a zde jde evidentně o zdravé stromy a vše jde jako po másle.
Navíc nás brzo čeká tohle nadělení

: