Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Re: Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Příspěvekod strom » 15 říj 2012 21:07

kolego, ty filtry bych si nepořídil. Já ty hvězdičky zas tak moc nemusím, zvlášť, když jsou moc výrazné, přijde mi to dost rušivé. Třeba v té ukázce z TZ30 už jsou moc. Jen decentní jsou fajn (jako třeba při mírném přiclonění u FZ30 na fotce Eiffelovky).
Že počet paprsků záleží na počtu lamel clony a intenzita efektu na přiclonění, to vím, o vlivu materiálu čoček a nanesených vrstvách už jsem nečetl. Až bude čas, tak to zkusím pohledat. Tím rozkydnutím jsem neměl na mysli přebuzení snímače ale spíš optický jev.

Hodně zvláštní jsou ty reflexy u TZ7 v podstatě v těsné blízkosti světelného zdroje. Podobný jev u objektivů neznám. Ten objektívek jinak kreslí velmi dobře a tak by mi bylo divné, kdyby jeho čočky byly třeba z nekvalitního materiálu.
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 16 říj 2012 05:47

strome, ty rozkydnuté fleky jsou všechno odlesky ploch čoček v objektivu. ... Jak vznikají, to by si si nejlépe demonstroval na jednom zdroji světla, třeba sluníčku. Na Tvých snímcích je těch světelných zdrojů moc. Ale v podstatě ty odlesky vznikají na ose dané spojnicí světelný zdroj - optický střed objektivu (střed snímku). Na této ose se pak podle intenzity daného zdroje světla, promítají fleky ve tvaru otvoru momentálně nastavené clony, které se tvoří tím světlem na površích čoček v objektivu. Viz obrázky: .. podobné to bude u těch Tvých nočních snímků, jenže tam těch zdrojú je mnohem víc. Uplatňovat se tedy budou nejvíc ty nejsilnější. Vznik těchto odlesků je specifický pro každý objektiv, každé ohnisko objektivu a jejch výskyt je dán jak intenzitou světla a úhlem dopadu světelného zdroje, tak vzájemnou vzdáleností čoček optické soustavy objektivu, počtem lamel a otevření clony i na vlastnostech použitých antireflexníxh vrstev.
Přílohy
LN120879.jpg
Pokud svítí naplno, je to samý odlesk
LN120879.jpg (476.59 KiB) Zobrazeno 10629 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/8
ISO: 800
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Pattern
LN120880.jpg
Stačí slunce trochu zakrýt stromem
LN120880.jpg (1.06 MiB) Zobrazeno 10633 krát

EXIF-Data
Čas expozice: 1/15 sec.
Exposure bias: -10/10 EV
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod kolega » 16 říj 2012 08:01

Vyštrachal jsem ještě příklad takových odlesků v protisvětle, co dokáže "vykouzlit" třeba takový širokáč:
Přílohy
LN230571.jpg
Protisvětlo v ose objektivu
LN230571.jpg (1.12 MiB) Zobrazeno 10608 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7 mm
Clona: F/16
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Model: E-P2
Exposure bias: 0 EV
LN230570.jpg
Malý úhel dopadu protisvětla
LN230570.jpg (1.16 MiB) Zobrazeno 10608 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7 mm
Clona: F/16
Model: E-P2
kolega

Příspěvekod strom » 16 říj 2012 08:52

kolego, koukám, že širokáče jsou na odlesky hodně citlivé i ve vyšších cenových kategoriích. Pamatuju si, že focení v protisvětle se širokoúhlou předsádkou na FZ30 téměř nešlo. Vždy se vytvořila dlouhá řada "perel" anebo světelný závoj, které byly už natolik rušivá, že foto bylo k ničemu. Nevím, zda byly čočky nějak antireflexně ošetřeny. Najít správný "úhel" záběru vůči zdroji světla bylo dosti obtížné.

To že ty odlesky se tvoří od čoček podle polohy zdroje a čoček, to je jasné. Jen třeba v případě TZ7 tvoří takové netypické efekty. Jak už jsi psal, bývá vcelku typické, že když mám světelný zdroj např. v levém horním kvadrantu fotky, odlesk se objeví v pravém dolním, jde to přes střed fotky. U TZ7 se takovéto odlesky netvoří, ale tvoří se jen v bezprostřední blízkosti světelného zdroje a nepůsobí to zrovna pěkně. Na to, jak ten objektívek normálně chválím (a je chválen obecně) co se týká kresby, v protisvětle tvoří vcelku podivnosti. Původní téma ale bylo to, že jsem se podivoval, že přestože má TZ7 irisovou clonu, vůbec netvoří "typické hvězdičky", jakoby ta clona byla dokonale hruhová. Nejspíš to záleží na použitém skle a potahu čoček (když pominu "přebuzení" snímače), protože jiná příčina už asi nezbývá. Jak se to tvoří nebo netvoří, to už by byla trochu asi vyšší dívčí...

V ukázce je typický odlesk v protilehlém kvadrantu z FZ30 (mimochodem fotka z okna při posledním částečném zatmění Slunce)
A pak podivné odlesky TZ7.
Je zvláštní, že přestože TZ30 se chová v protisvětle úplně jinak než TZ7, přestože je to podobné kapesní cvakátko.
Přílohy
1res.jpg
1res.jpg (324.46 KiB) Zobrazeno 10595 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.4 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4
ISO: 80
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ30
Exposure bias: 33/100 EV
nightscene0big1tz30.jpg
nightscene0big1tz30.jpg (275.74 KiB) Zobrazeno 10596 krát
nightscene1big1.jpg
nightscene1big1.jpg (404.97 KiB) Zobrazeno 10596 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19.5 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Clona: F/4.4
ISO: 100
Model: DMC-TZ7
Expoziční program: Normal program
Metering mode: Center-weighted average
nightscene0big1.jpg
nightscene0big1.jpg (908.56 KiB) Zobrazeno 10596 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.3 mm
Čas expozice: 15 sec.
Clona: F/3.5
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 16 říj 2012 09:13

Jasně, to, že TZ-7, resp. jeho objektiv nedělá ty typické hvězdičky, bude dané buď nějak odlišnou konstrukcí jeho objektivu (jiným postavením čoček), nebo povlakem čoček, možná i obojím. Zrovna tak ten nepříjemný odlesk kolem, resp. v blízkosti zroje světla, ale všimni si, že je vždy na ose (zdroj- střed snímku) vždy také odvrácen od středu snímku a možná i obé spolu souvisí. Podobně umístěný, ale nazelenalý odlesk je i na mém snímku LN120879.jpg výše. ... Třeba na FZ50 jsem při focení v protisvětle ještě bojoval s celým rastrem (nafialovělých) fleků (viz. příloha), které jsem při expozici v hledáčku vůbec nepostřehnul a pak jsem se jenom divil, co se tam objevilo. Tohle je dneska už lepší, protože tyto optické "úkazy" už dnešní hledáček i LCD panel v pohodě zobrazí a lze se tak toho vyvarovat.

Měl by si strome nějakou teorii, jak může vznikat tenhle rastr fleků? Není to totiž jenom bolest foťáků. Nedávno jsem si všimnul v jedné TV reportáži, když kameraman švenknul přes sluníčko, že mu to hodilo podobný rastr fleků, ale daleko hustší, možná i sitější. On tam měl snad kolem slunce čtverec o 5x5 flecích (já na tom snímku mám jenom 3x3 :D ). ... Řekl bych, že do vzniku tohoto efektu odlesků bude už zapojená i plocha snímače.
Přílohy
Odlesky.jpg
Odlesky.jpg (550.88 KiB) Zobrazeno 10591 krát
kolega

Příspěvekod strom » 16 říj 2012 11:38

kolego, ten efekt, co ti udělala FZ50, znám z FZ30 také, ale tvořil se jen zřídka. Mám dojem, že se mi to stalo dokonce snad jen při jediném focení a dost jsem na to tehdy koukal :shock: Slunce jsem měl podobně jako ty na svislé ose fotky, ale jak vidno zříti z přílohy, není to dostačující podmínkou. Nemám tady na notebooku zrovna ty fotky, na kterých se ten efekt vytvořil. Fotky nejsou zrovna na chlubení, jen na ukázku odlesků :P

Ty máš tu fotku o dost víc přezářenou než ty mé ukázky, takže světlo se asi odráželo od všeho možného :mrgreen:
Přílohy
P1000785res.jpg
P1000785res.jpg (361.81 KiB) Zobrazeno 10567 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/10
P1000889res.jpg
P1000889res.jpg (391.22 KiB) Zobrazeno 10567 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/6.3
P1000890res.jpg
P1000890res.jpg (447.1 KiB) Zobrazeno 10567 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
strom

Příspěvekod kolega » 16 říj 2012 11:53

strome, ta fotka není přezářená, ta je naopak ještě hodně nedozářená. To byl takový třpyt, až oči přecházely, že by to žádný snímač (ani ty dnešní, natož tehdy s FZ-50) nemohl pobrat. Přímo proti sluníčku ta ojínělá tráva a cesta ... to bys musel vidět. Kdybych to podexponoval, bylo by to o ničem, nevystihlo by tu žáři a třpyt. Však i ten podexponovaný snímek bych asi našel, vždy fotím tyhle věci na více expozic.
kolega

Příspěvekod strom » 16 říj 2012 17:44

kolego, jinak se mi velmi líbí LN230570.jpg. Jináč ten širokáč mě v LN230571.jpg vcelku překvapil. Jak je na tom s odlesky v porovnání s jinými širokáči? Tahle divočina bývá běžná?

Přihodím ještě něco z FZ30 se Sluncem v záběru, co jsem našel na pracovním ntb. Fota nic moc, spíš taková pokusná z roku 2005. Tehdá (do dnes ;) ) jsem se teprve učil fotit, spíš jsem jen zkoumal. FZ30 jsem měl tepve chvíli. Jó, to byly časy (n)
Přílohy
P1000853res.jpg
P1000853res.jpg (623.33 KiB) Zobrazeno 10537 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
P1000891res.jpg
P1000891res.jpg (649.38 KiB) Zobrazeno 10537 krát
EXIF-Data
P1000784res.jpg
P1000784res.jpg (652.67 KiB) Zobrazeno 10537 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/9
strom

Příspěvekod kolega » 16 říj 2012 17:59

strome: ten širokáč byl v takhle silném protisvětle (proti slunci) skutečně docela háklivý na ty odlesky, ale jinak s menším protisvětlem to tak kritické nebylo. Podobné to bylo i s původním širokáčem k velkému 4/3 systému Zuikem 7-17mm, který jsem měl na E-3. Našel bych minimálně jeden snímek s pdobným efektem, jako na snímku LN230571.jpg. ... Ale je to už minulost, já i toho Lumíka 7-14mm letos v květnu prodal a vlastně ho tak zaměnil za poněkud úzčí objektiv 75mm/1,8. Na krajinky mám už jenom pevný objektiv 12/2 a záklaďák, který začíná také na 12mm, ale to jsem tu někde už zmiňoval.

Koukám, že lovíš v archivu, pěkný snímečky (n) , taky proti zapadajícímu sluníčku rád fotím. Rovněž jsem zalovil v archivu FZ-50 a vylovil tohle panoramátko (z 27.12.2006) v původním rozlišení 5960 x 2600: ... jo to byly časy (n) (n) (n).
Přílohy
Výhled na Krkonoše.jpg
Výhled na Krkonoše.jpg (475.85 KiB) Zobrazeno 10532 krát
kolega

Příspěvekod Jaryn » 16 říj 2012 19:41

Hoši, osobně mám raději fota přirozená než všelijak vyumělkovaná nějakými efektovými filtry, rybími oky a pod. Za smysluplné považuji malou HO, což ale znamená velký snímač a delší sklo s velkou dírou a dobrou kresbou i bez clonění. Ale pro mé dokumentační snímky stačí i UZ. Toto je take velmi slušné cvakátko, byť bez UZ.
http://panasonic.net/avc/lumix/compact/lx7/index.html
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod strom » 17 říj 2012 02:23

kolego, vlastně to přece byly pěkně blbé časy. FZ30 jsem tehdy kupoval asi za 18k Kč. I s předsádoku za další 4,5k Kč bych ten foťák dnes nahradil lepším za míň jak polovic (n)
Jináč jsem vyštrachal tu fotku s odlesky. Pokud si vzpomínám, jindy se mi to při focení se Sluncem v záběru nestalo.

Jaryne, tak třeba širokáč bych klidně i uvítal.
Z filtrů mě nedávno zaskočilo použití přechoďáku ve filmu. Viděl jsem nějaký film natočený snad celý s přechoďákem (myslím, že možná Máchův Máj od Brabce)a nedalo se na to koukat.
Přílohy
P1060389res.jpg
P1060389res.jpg (309.5 KiB) Zobrazeno 10509 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 10.9 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/4.5
P1060358res.jpg
P1060358res.jpg (335.67 KiB) Zobrazeno 10509 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 31 mm
Clona: F/5
strom

Příspěvekod kolega » 17 říj 2012 05:06

strome: no jo, je to tam. Ale fakt to bude tou přemírou světla, kdy se v objektivu, či uvnitř foťáku asi fakt odráží všechno od všeho :mrgreen:. Tenhle efekt (rastr fleků) jsem ale pozoroval (při tomto druhu záběru) i u HG základních sklel Zuiko 12-60/2,8 SWD, nebo u legendární 14-54/2,8, které jsem měl k E-3 a možná ještě výrazněji, než se to projevovalo u těch našich Panasoniců. Musel jsem na to dávat velký pozor, na té E-3 to ale bylo vidět, na rozdíl od FZ-50, už v hledáčku, byl optický. Jo sluníčko dokáže vykouzlit překásné světlo na snímcích, když je člověk v pravý čas na tom správném místě, ale také dokáže v objektivu udělat pěknou paseku :D.

Jaryne: to je sice pěkné, ty tvoje názory, či zásady :D , ale právě třeba minimálně u světelných objektivů se filtrům nevyhneš, tedy ND filtrům. Pokud např. chci třeba za dobrého světla využít malou HO (tedy málo clonit), tak mi na to už nestačí čas závěrky 1/4000 a musím si snížit expozici o několik EV právě ND filtrem. Ty také používám nejčastěji, ale třeba PLC filtr už jenom zřídka. Jiné filtry ani nepoužívám ani nemám. Také nemám rád jistý druh snímků, takové ty vysoftěné, myslím takové přesaturované, uměle dokrášlované - pohlednice. Proto se ani nikde ke snímkům jiných moc nevyjadřuju, zváště když na takový "můj oblíbený" narazím (y).

Vložím snímek (ty sekačky) exponovaný právě na samé hranici možnosti, kdy bych už měl, abych mohl použít minimální clonu F1,8, už použít ND filtr., další snímek jen pro doplnění, ... sbíráte vůbec houby? :
Přílohy
LN120972.jpg
Křemenáš osikový (trochu zmutovaný)
LN120972.jpg (955.03 KiB) Zobrazeno 10498 krát

EXIF-Data
Clona: F/3.2
Exposure bias: -7/10 EV
LN120980.jpg
Automatické samohybné sekačky
LN120980.jpg (633.5 KiB) Zobrazeno 10499 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 75 mm
Čas expozice: 1/4000 sec.
Clona: F/2.2
Exposure bias: -7/10 EV
kolega

Příspěvekod Jaryn » 17 říj 2012 08:20

Hoši, různé šedé filtry za fektové považovat snad ani nelze. Občas používám polarizák, který může až nepřirozeně zvýraznit mraky. Přechodový filtr, pokud ho lze díky horizontálnímu rozdělení použít, nelze také považovat za nějaký efektový filtr. Myslím tím různé filtry, které vytváří různé hvězdičky, rozpatlání, nepřirozeně barevné podání a pod. Rybí oko bych nepoužil ani náhodou. Širokáč na vzdálenou karjinu ano, ale už třeba náměstí změní pro místní k nepoznání. Stačí, když to vidím teď občas v televizi, jak máme najednou velké náměstí. Kdybych neznal ty domy kolem, tak bych myslel, že je to někde jinde. Dá se kolem toho diskutovat jako třeba kolem reprodukce hudby v Hi-Fi vs použití různých ekvalizérů, subwooferů a pod, které sice hudbu udělají jaksi hutnější, mnohdy i pro sousedy, ale ke věrnému podání mají hodně daleko. No nic. Musím valit do terénu.
Jaryn

Příspěvekod strom » 17 říj 2012 13:19

Konečně se mi podařilo vyhrabat i svá fota s typickými odlesky TZ7, které jsem chtěl původně najít (ta dříve vložená jsem musel stáhnout z digimanie). Viz přílohu.

Kolego, ono je zajímavé to, že TZ7 v podstatě na odlesky netrpí, když nepočítám ty nasázené hned v těsné blízkosti světelného zdroje :mrgreen: Nikdy jsem u TZ7 nezaznamenal takové ty typické odlesky v protilehlém kvadrantu fotky vůči zdroji apod. Takže na jednu stranu je to dobré, že neruší odlehlé zelené flekance, na druhou stranu odleskům TZ7 nejde kompozičně uhnout. :mrgreen: Ještě přidám pro porovnání fotku z TZ7 a FZ30 při tom částečném zatmění Slunce. Tam mi TZ7 naopak pomohla, protože odlesk neudělala, jen sluníško je takové rozkydnutější.

Jaryne, nejsem příznivcem hvězdiček uměle dotvářených filtrem anebo moc výrazných a rušivých, ale v určité formě k objektivu prostě přirozeně patří spíš než ty beztvaré flekance produkované TZ7. Ostatně Sluníčko se odjakživa kreslilo s paprsky, ne s vedlejšími kroužky :P A když sám přimhouříš večer oči a koukáš se do světelného zdroje, taky vidíš paprsky (n)
Tož tak a prozatím za sebe končím seriál o odlescích :)
Přílohy
P1030346res.jpg
P1030346res.jpg (403.42 KiB) Zobrazeno 10480 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.1 mm
ISO: 125
Exposure bias: -33/100 EV
P1030274res.jpg
P1030274res.jpg (282.9 KiB) Zobrazeno 10480 krát
EXIF-Data
Clona: F/3.3
Exposure bias: -33/100 EV
1res.jpg
1res.jpg (324.46 KiB) Zobrazeno 10480 krát
EXIF-Data
Exposure bias: 33/100 EV
2res.jpg
2res.jpg (464.18 KiB) Zobrazeno 10480 krát
EXIF-Data
Clona: F/5
strom

Příspěvekod strom » 17 říj 2012 15:31

Takto nějak bych byl rád, kdyby fotil můj budocí kapesní ultrazům

http://www.photographyblog.com/reviews/ ... 00_review/

A další kousek, který bych si nechal líbit.

http://www.dpreview.com/news/2012/10/15 ... LX7-review

Objektívek (byť s vydatným doostřováním) kreslí jako břitva, což jsem už dloho u kompaktu neviděl (n)
strom

Příspěvekod Jaryn » 17 říj 2012 22:18

Strome, a co ti brání, aby to nebyl tvůj kapesní ultrazoom ? Fota z něj jsou opravdu parádní, a opět slintám :P
Pár fotek za pochodu z dnešního dne.
Ano, pamatuji, jak jsme ve školce a na základce kreslili sluníčko a měsíček - paprsky, nosánek, usměvavou pusinku :mrgreen: A také sovětské tanky s rudými hvězdami a prapory, jak ničí tanky s hákovými kříži, továrny s kouřícími komíny a rudými hvězdami :roll: :mrgreen:
Přílohy
P1160174.jpg
P1160174.jpg (79.69 KiB) Zobrazeno 10434 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20.1 mm
ISO: 160
Model: DMC-FZ150
P1160153.jpg
P1160153.jpg (76.75 KiB) Zobrazeno 10434 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 8.7 mm
P1160135.jpg
P1160135.jpg (85.65 KiB) Zobrazeno 10434 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 8.1 mm
P1160125.jpg
P1160125.jpg (130.82 KiB) Zobrazeno 10434 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 8.1 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Expoziční program: Landscape mode (for landscape photos with the background in focus)
Naposledy upravil Jaryn dne 18 říj 2012 09:30, celkově upraveno 2
Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 18 říj 2012 08:24

Skutečnost nebo fikce ?
http://www.stinlidstva.tode.cz/mimozems ... -v-egypte/
Obrázek

Toto mi připadá také neskutečné.

http://ekonomika.idnes.cz/regulace-cukr ... nomika_brd
Proč dovážet to, co lze vyprodukovat zde ? Proč nezaměstnávat na še lidi ? A o Africe se stále píše, že je tam hlad, a my budeme z Afriky dovážet potraviny a následně jim pomáhat ? Je to všechno nějak na hlavu.
Jaryn

Příspěvekod strom » 18 říj 2012 09:07

Jaryne, tak vidíš. Zrovna filtr, který by Sluníčku nebo Měsíčku přidělal očíčka a nosánek (nevím zda i ouška) by se hodil. Konečně by na fotkách byla zaznamenána realita :D

Hoši, v jaké velikosti sem budeme vkládat fota? Já dávám 1200 px na šířku ať jde o 4:3 nebo 16:9 a přijde mi to akorát. kolega dává 1100 px na šířku, pokud jsem dobře vypozoroval, což je asi lepší pro formát 4:3. Fota na "stojato" dávám asi 675x900px. Full HD monitor zatím asi ne každý vlastní.
Jaryne, tvé dvě poslední fotky jsou na můj pracovní monitor (1280x1024) už moc velké.
strom

Příspěvekod Jaryn » 18 říj 2012 09:32

Strome, budiž tvé přání vyslyšeno :mrgreen:
Jaryn

Příspěvekod kolega » 18 říj 2012 09:47

strome: ano, dávám fotky s hor. rozlišením 1100 Pix, což mi vychází velikost ±1MB, ale omezení serveru je až 2MB. Rozlišení to zde pobere i daleko větší, vyzkoušel jsem si to při vložení toho panoramatu výše, ale pak jsem obrázek zase znemšil na 1600 pix :oops:. Ale zase nějaké miniatury, jako se musejí vkládat na digicoloru.cz těch 700 Pix, to je málo. Zde je asi jediný foto-diskuzní fórum, kde se zobrazí alespoň základní info z exifu obrázku, jinde ho oříznou úplně (databazefotografu.cz, digicolor.cz a pod.) Tak vkládám jenom sem, pokud vůbec něco někam vložím. Tak mám zůstat u svých 1100 pixelů? Mě je to skoro jedno, mám prac. LCD 1920x1200 a doma 1650x1050.

Jaryne: nevím, jestli to je pravda, nebo ne, ale nedivil bych se, kdyby ano. To s těmi mimozemšťany v podzemí se už povídá docela dlouho, ale ..... no kde asi berou američtí scénáristé a vůbec literární autoři scifi, témata na své díla :mrgreen: , třeba Muži v černém jsou napsány a zfilmovány podle podobných skutečných "agentů", nebo seriál/film Hvězdná brána, a podobné, co mi víme :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale na tom odkazovaném serveru je vícero takových témat.

Ještě k tomu potravinářskýmu kolotoči bych řekl, že dle mého názoru tohle je jenom mrhání s lidskou prací, financemi a energetickými zdroji. Každý stát by se měl snažit o potravinovou soběstačnost a teprve případné přebytky prodávat ven. Pokud toho některý stát není schopen, tak musí potraviny nakoupit za prostředky získané za jiné komodity (ropa, plyn, jiné nerostné suroviny, služby, turizmus a pod.) ale tohle nesmyslné šíbování je k ničemu. V tomto je údajná síla a samospasitelnost trhu devastující pro národní zemědělství, zvláště pokud je navíc ještě řízeno takovou politikou (EU) a politiky, jako u nás (y).
kolega

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem