Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 01 říj 2018 18:57

Stanley 900 píše:Foceno v roce 1982 od března do srpna na jeden film, Smena1 1957.
Film obyčejný Foma, ofoceno Nikonem s 35/2 Nikkorem s mezikroužkem na prohlížečce diáků :D

No vida, další amatérský digitalista! Gratuluji, nevypadá to špatně!
A hlavně máš k tomu aparaturu menší a levnější než já. (n)
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 01 říj 2018 20:01

To je závislé na expozici, ale v počítači stačí dát kontrast a stupně šedi, když to není přeexponované.
Směna nemá žádný expozimetr, všechno se fotilo od oka :D
Škoda, že nemá výměnný objektiv.

To je CB 900 F Bol ´D Or novější verze z 18" Com Star, ta první měla vepředu 19" a chromované Com Stary
a Yamaha RD a Kawasaki jsou z Brna, srpen 1982 závody, Ještě mám diáky z toho víkendu :-)

Tak tu Z1000 jsem nedal původně :-) Někdo z ní klasicky amputoval kryt pod sedlem, tenkrát tam debilové kradli Němcům přepínače
a doplňky.
Pak tam jeden stál s oholenýma řidítkama, nechtěl bych být v neděli odpoledne v jeho kůži bez možnosti odjet na svém...
V pozadí "ještěr" MZ 250. My jsme těm krámům tak říkali. To se poznalo už podle oblečení a chování, kdo z jakého Německa byl...
Přílohy
DSC_9244.jpg
DSC_9244.jpg (484.48 KiB) Zobrazeno 4138 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/0
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: NIKON D7100
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
Stanley 900

Příspěvekod pe-pa » 01 říj 2018 21:13

Stanley, (n) paradni Kawa! Ale tady jsem dal masinam zu pokoj, protoze bych musel delat nemecky ridicak na motocykly, je tady hodne mrtvych a provoz, tak to docela chapu, ale nadseny jsem nebyl, cesky ridicak tady v N. neuznavaji. Uznali mi jenom rizeni vsech motorovych vozidel, ale bez motocyklu, do ceskeho mezinarodniho mi tenkrat dali razitko, ze v N. je neplatny a dali mi nemecky misto toho i kdyz mi to uznali podle meho tenkrat zu ruzoveho, tedy mezinarodniho ridicaku. Mel jsem trojku na vsechno krome snad autobusu. Pro ostatni staty vcetne USA mi vystavili jejich novy ridicak, se kterym jsem tam mohl i motocykly jezdit.
pe-pa

Příspěvekod LUPER » 02 říj 2018 07:34

josef38 píše:Ludo, jseš si jistý že černobílá čtyřstovka bude s tím SilverFast8 jiná? Dost by mě to zajímalo. O barvě nepíši. Dík.

Tu je ukážka priameho skenu zo SilverFast8, môžeš posúdiť. ;)
Přílohy
M6Tri-X400StreetBA©LUPER2018.jpg
M6Tri-X400StreetBA©LUPER2018.jpg (2.28 MiB) Zobrazeno 4090 krát
LUPER

Příspěvekod josef38 » 02 říj 2018 07:52

Díky, to by ale chtělo porovnání, takto nevím, jestli je rozdíl.
Můj pocit je, že se skenem tento SilverFast8 nic neudělá, pakliže na snímku nejsou barvy. Nevím totiž, v čem by mohl sken vylepšit, jestliže byl dobře naskenován s dostatečným rozlišením. Nemyslím dodatečnou editaci snímku, jako kontrast, jas, nebo tónování. Mohu se ale mýlit, je to pouze můj pocit.
josef38

Příspěvekod LUPER » 02 říj 2018 08:20

Určite urobí, lebo skener naskenuje len to, čo mu ten program povie. SF používa iný algoritmus skenovania a ako som sa dočiítal, vraj lepší. A neni to len o farbe.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 02 říj 2018 08:30

LUPER píše:Určite urobí, lebo skener naskenuje len to, čo mu ten program povie. SF používa iný algoritmus skenovania a ako som sa dočiítal, vraj lepší. A neni to len o farbe.

Naskenuje to, co mu předložíš, nic víc a nic míň, proč by to měl jiný program u černobílého snímku s výstupem třeba v TIFFu pokazit? Ludo, chtělo by to skutečné porovnání obou případů. Připomínám, že se mi nejedná o kontrast, jas, nebo gamu snímku. Ale pouze o čistý sken v rozumném rozlišení, který si následně upravíš. Stále nechápu proč by potom na snímku měly být údajné "desne trhliny a fleky ve strukture".
Nechci se přít, chci jen tomu přijít trochu na kloub a to právě proto, že se o tuto technologii též zajímám.
josef38

Příspěvekod pe-pa » 02 říj 2018 09:19

Luper, tato tvoje posledni fotka je zu opravdu o dost lepsi. Ale, jak je i znatelne, asi Sem vkladas zu prilis velke rozmery / velikost teto posledni fotky - 2,28 MP. Analogove fotky, jedno jakym fotakem a objektivem, byly tehdy predevsim a nejvic z negativu zvetsovany na papir na rozmery 18x24cm, daleko mene na vetsi rozmery. Staci tedy, kdyz vlozis fotky o ca. + - 800 px, 1500x X :)

Tehdy se nejvic pouzivaly Leicy pro professionalni pouziti, tedy z 99% na reportaze pro noviny, vcetne foceni svateb, daleko mene je kupovali soukromi hobby fotografove pro prestiz. Nejvic se tehdy pouzivaly a to vseobecne, jak professionalne tak i amatersky, ale predevsim pro professionalni pouziti, stredoformatove kamery a velkoformatove kamery na ploche filmy. I desky se pouzivaly. Ale hlavne se v professionalni branzi pouzivaly pro tyto vetsi formaty diafilmy, ktere diky inversi byly naprosto jemnozrnne, pri velkych formatech prakticky zu zadne zrno pri velkem zvetseni zu nevykazovaly. Tyto vetsi formaty byly zarukou vysoke kvality negativu, vcetne jejich pak daleko vetsiho zvetsovani. Ostatne si to muzes take logicky odvodit od velikosti a formatu zvetsovacich pristroju, ktere byly hlavne kupovany, t.j. na format 6x6, kde se k nim prikladala i plechova maska s voditky pro kinofilmy, aby byly tyto zvetsovaci pristroje universalnejsi. Zvetsovaky jen na kinofilm byly kupovany velice zridka, hlavne byly amatery kupovany ty 6x6. V tehdejsim Ceskoslovensku byly k dostani hlavne zvetsovaky Opemus 6x6 a mene 6x9, ktere byly uz velkych rozmeru a take o dost drazsi. Jelikoz malokdo z amateru mel na "pevno" zarizenou fotokomoru a vsechno se muselo vyvolavat a zvetsovat atd. vetsinou v koupelne bytu, kde bylo dostatek vody a do koupelny pro takovouto seanci ze skrini atd. prenaset do te koupelny, byly vetsi, tezsi pristroje zridka kupovany.

Takze foceni s fotakem na kinofilm byl pro amatery jakysi kompromis kvuli noseni nejvic nebot proti takove Flexarete 6x6 a Pentaconu Six, kde byl skleneny hranol velky jako barak a s objektivem atd. , naprosto neforemny, vcetne exposimetru, ktery se dokupovaval a byl umisten nahore, celkove desne tezky, skoro nenositelny na krku a pod. fotakum na 6x6 byl fotak na kinofilm daleko skladnejsi a lehci. A filmovych policek v kinofilmu bylo myslim 36 oproti 16ti - 4,5x6, 12ti- 6x6 nebo dokonce 8mi - 6x9 u stredniho formatu. Pouzivaly se nejvic filmy o 15°DIN, 17°DIN, 18°DIN a 21°DIN, ktere platily jako jemnozrnne, s vyjimkou 21°DIN, ktere byly jakysi kompromis, ale mely take podle druhu vyvojky a vyvolani normalni, viditelne zrno nebo i byly jemnozrnne, kdyz se o 1EV presvicovaly a pak vyvolavaly treba v Perceptolu nebo v jinych vyvojkach, kde jsme meli recepty na ne treba v knizce od Hanse Windische Nova skola fotografie, ktera byla ohrome tehdy oblibena.

Citlivejsi filmy se uzivaly jen naprosto zridka, protoze jak znamo byly hrubozrnne a protoze byly technologicky lity ve vice vrstvach, ktere byly nejmene tri az ctyri, nektere i vice, podle toho jake Mela fabrika zarizeni. FOMA Mela stare, predvalecne, vetsinou od AGFY na AGFA filmy v licenci, komousi nemeli moc prachy na obnovovani, ale fabriku nezlikvidovali, hlavne proto, aby melo obyvatelstvo soc. statu sve Chleb a hry, aby se zabyvali svym konickem a ne tou komunistickou pakazi, ktera likvidovala stat zu Grund svymi zcestnymi ideologiemi, ktere potlacily puvodne na zacatku teto ery, metody batovske ekonomiky, takze FOMA kupovala radeji Licence - tedy pak u tech s plochym zrnem ty T. A ty fabriky v zahranici (na zapade hranic) mely daleko lepsi a vykonnejsi michacky emulsi s pouzitim ultrazvuku a j., a i proto nebyly a ani byt nemohly byt tak ostre jako jemnozrnne filmy o max. dvou vrstvach, kde u citliovejsich filmu byla aspon jedna vrstva jemnozrnna a ostatni hrubozrnne, aby "pochytaly v mizernem svetle co nejvic fotonu. Daly se take vyvolavat jemnozrnneji le se ztratou citlivosti, coz nebylo nijak produktivni, vysledky byly vzdy horsi nez pri pouziti jemnozrnnych filmu a pripadne blesku, kdyz to bylo nutne.

Takze filmy 400 ISO se moc stejne neujaly az pozdeji jako filmy s plochym zrnem, ktere mely zrno jemnejsi. FOMA 200°DIN T a FOMA 400°DIN T, jestli si dobre pasmatuji. Tady v N. byl tehdy obrovsky vyber na takovychto vysoce citlivych filmech vcetne vyvojek atd. :)

Takze jsem se ted uz prilis zapovidal, a to podstatne mas vlastne uz na zacatku. :) Tedy ty tvoje ctyrstovky prilis sem nezvetsuj, pak se ukazi docela ostre a zrneni nebude prekazet jako na te tve posledni ukazce, kde uz i ostrost tim prilisnym zvetsenim pokulhava. Tyto filmy na toto nebyly staveny! :)

https://www.lutz-scholz-fotografie.de/k ... tacon-six/

*
Naposledy upravil pe-pa dne 02 říj 2018 10:22, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod LUPER » 02 říj 2018 10:21

pe-pa toto všetko je mi známe, tiež už niečo pamätám a môj prvý zväčšovák som si vyrobil z preglejky a Lubitela. :lol: Ale aj tak ďakujem za odbornú prednášku. ;)
Josef, prikladám na porovnanie neupravené, len zmenšené skeny SilverFast a CyberViewX. ;)
Přílohy
M6TX400StreetBA©LUPER201800130-CyberViewX.jpg
CyberViewX
M6TX400StreetBA©LUPER201800130-CyberViewX.jpg (668.37 KiB) Zobrazeno 4043 krát
M6Tri-X400StreetBA©LUPER2018-SilverFast.jpg
SilverFast
M6Tri-X400StreetBA©LUPER2018-SilverFast.jpg (817.58 KiB) Zobrazeno 4043 krát
LUPER

Příspěvekod pe-pa » 02 říj 2018 10:27

Luper, ano, tyto mensi ukazky jsou zu prima! (n)
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 02 říj 2018 10:35

Ludo děkuji, pomohl jsi mi. Kromě jiného kontrastu nevidím ve skenech žádný rozdíl. Malou úpravou v kterémkoliv editoru bys z jednoho udělal ten druhý. Netroufám si napsat z horšího lepší, protože žádný horší není.
Podotýkám ještě jednou, že se bavíme pouze o černobílém snímku!!
Hezký den pánové! (n)
josef38

Příspěvekod LUPER » 02 říj 2018 10:44

Josef tu Ti posielam pre skúmanie kvality skenu negatív v DNG formáte, ktorý som naskenoval v SilverFast8 a môžeš si z neho urobiť pozitív.

https://uloz.to/!dwt3XKgNovp3/m6tri-x40 ... er2015-dng
LUPER

Příspěvekod josef38 » 02 říj 2018 11:08

Děkuji, převedl jsem v PhotoShopu do JPEGu. Záměrně jsem ale ponechal kresbu na bočních domech. Pochopitelně snímek můžeš převést do podoby podle své libosti, nebo spíše podle toho, co od něj požaduješ. Základ je ale dobrý sken a ten udělám pod zvětšovákem z WB snímku stejný. Neudělám jen takové vymoženosti, jako odstranění prachu a pod. S tím si potom musím pohrát sám.
Přílohy
můj převod.jpg
můj převod.jpg (1.84 MiB) Zobrazeno 4004 krát
josef38

Příspěvekod pe-pa » 02 říj 2018 12:23

Luper, dovolil jsem si s prominutim take tu tvou fotku upravit. ;) Doufam, ze nic nenamitas. Jestli ano, dej mi samozrejme vedet. (n)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 02 říj 2018 13:11, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 02 říj 2018 12:30

Petr , vesti rozliseni cili vice Mpx a logicky i MB je lepe! Neumis si ksakru pravym tlacitkem mysi otevrit obrazek v novem samostatnem okne nebo si jej nejprve stahnout!? Pro demostraci tech icke kvality, je mistni tradicni rozsliseni jen cca 1500px x zbytek, pro tento ucel velmi malo :-(

Jak muzes napsat o nizsim rozliseni jako ze je to uz lepsi (nez vyssi)???... Lepsi leda jen pro rychly nahled... A leda na monitoru o malo Mpx...

Jak mas rozliseni monitoru?
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 02 říj 2018 13:15

Myslel to jinak, Edo. Jako že menší fotka je milosrdnější k technické nedokonalosti, jako je např. slabší ostrost nebo příliš viditelné zrno atd. ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 02 říj 2018 13:21

Edo, v tomto malem rozliseni se jedna jen o stare analogove fotky focene jeste na film o citlivosti 400 ISO jako ted tady. Fotky focene zu v pritomnosti, ktere by snad jeste byly cvaknuty na film, ale o nizsi citlivosti, maximalne na 100 ISO, by mely byt zu samozrejme vetsi. Ackoliv foceni na film dneska je jiz uplna kuriosita a kvuli nakladum se nemuze ani nahodou vyplacet a srovnat s digi. ;)

Holt dnes je zu na kazdy pad, vcetne kvalitnich fotek, lepsi fotit s digi kamerou. (n)

Treba i tou nejstarsi a jako digi jednou z prvnich, Sigmou SD9,ktera se da v internetu sehnat od ca. 80 Euro vys. A k ni nejaky dobry objektiv, treba klasicky s M42 zavitem / bajonetem, jako je Pancolar 50/1,8 nebo jine. (n)

Ale jsou taci, ze i dnes stale a dobre, na film foti a na papir zvetsuji.... ;) (n)

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... HINDOtFH1A

*
Naposledy upravil pe-pa dne 02 říj 2018 15:38, celkově upraveno 4
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 02 říj 2018 14:22

Vidíš Edo.
Za 80 € můžeš mít obláčky v barvě magenty.. :D
**lasta

Příspěvekod josef38 » 02 říj 2018 15:50

**lasta píše:Vidíš Edo.
Za 80 € můžeš mít obláčky v barvě magenty.. :D

Něco mi ušlo, co je za 80.- Euro ??

Příspěvekod ODSakEda » 02 říj 2018 16:05

Nerozumím dost dobře tomu, přoč ty poslední černobílé fotky (scan z filmu? A přímo z negativu nebo z papíru?) tak moc šumí??? :shock: :( I když bylo foceno za slunečného dne, čili s dosti světla 8-)
ODSakEda

PředchozíDalší

Zpět na Leicou