Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 20:59

Stanley 900 píše:Jinak není pravda, že Adobe RGB vs sRGB postrádá u RAWu smysl.

Špatně jsi mě pochopil. Měl jsem na mysli nastavení fotoaparátu. Fotografuješ-li do RAWu, pak nastavení ICC ve fotoaparátu pro tento formát nemá smysl. Profil si určíš až při konverzi.
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 21:12

josef38 píše:Jardo nenech se zblbnout. Dnešní fotoaparáty už nejsou stařičký RICOH.

Tak chytráku, ani nevíš co jsi napsal za pitomost ?
Přiznal jsi, že jsi absolutně nic nepochopil z diskuse o ICC profilu přiřazeného k fotografii a dál píšeš bludy a pak se vymlouvas , že jsi to tak nemyslel... :P
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 23:17, celkově upraveno 3
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 21:15

Josefe, nelam si s tim hlavu, napsal jsi to spravne, jako ja take. Bordel v Tom tady delaji ti tzv. profici, kteri si mysli, ze budou mit zazitky z barev, kdyz si nastavi Adobe RGB. Kdyby s tim dali pokoj a nastavili si prachobycejne sRGB a to v celem retezci pristroju, ktere pouzivaji, tak problemy s kradenim fotek mit zu nebudou. A ti, co fotky z internetu stahuji za ucelem je studovat jak to jen ten Fotograf udelal, ze to a to ma tak a tak a ja to mam do magentova napriklad, nic ale opravdu nikomu nic neprinese; ani jemu. Je to jenom asi uz takove od nekterych zakorenene Hobby.... :lol:

Jardo, delej si ty tvoje fotky jako dosud, neni to nic nespravneho! (n) Stanley to tady napsal velice dobre! Nenech se poucovat nekym, kdo tomu sam nerozumi. A pak, je to uplne zbytecne. Jestlize budes davat neco profesionalne tisknout, tak ti sami ti lide a predem reknou v jakem rezimu atd. jim mas tu fotku nebo fotky nalifrovat. (n)

A abych nezapomel; toho kibice Lastu bez fotek, by bylo treba trochu od zadu posunout, aby poskocil do jineho prostoru a nebarvil nam tady luft…. :lol: :lol: :lol:

"Wollen Sie mit Ihrer Digitalkamera oder Ihrem Scanner Farbreproduktionen durchführen, sollten Sie beim Kauf darauf achten, dass für dieses Gerät ein ICC-Profil verfügbar ist. Selbes gilt auch für Monitor und Drucker. Diese Profile kann man auch von Dienstleistern anfertigen lassen, was aber nicht ganz billig ist, da auch die nötigen Messgeräte teuer sind und der Dienstleister auch davon leben muss."

*
Naposledy upravil pe-pa dne 18 čer 2018 11:54, celkově upraveno 4
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 21:18

Příteli zklidni hormony! Nemám rád, když někdo poučuje druhého o tom o čem ví jen chabou polovinu.
Teď už ty svoje bludy neokecáš. Já tvoje nepravdy kopírovat nebudu, stačí, když tě okopíroval jiný.
Dobrou noc ti přeji. (n)
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 21:22

Proč by si někdo nemohl nastavit barevný prostor ADOBE, když to jeho monitor zvládá? .. ;)

Horší jsou ti, co vysílají na web "kvalitní " barevné foto bez ICC profilu a plkaji pritom o sRGB prostoru, že ho nahradí ... :lol:
**lasta

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 21:26

[quote="**lasta"]Foveon napodruhe...
Příspěvekod josef38 » před 19 minutami

Mám pocit pánové, že barevný profil a barevný prostor jedno a to samé jest.
Viz:

https://www.ilumio.cz/blog/adobe-photos ... hotoshopu/

Nechci to ale tvrdit, jen to plyne z textu přímo od kováře. Budu si to muset sám trochu oživit.

**lasta píše:
... uvedený dialog nás upozorňuje na to, že barevný profil monitoru/displeje není shodný s barevným profilem obsaženým ve fotografii. Co s tím? ....

První varianta “použít vložený profil” znamená, že Adobe Photoshop zachová barvy/profil fotografie a pokusí se podle něj zobrazovat barvy na vašem monitoru. Fotografie tedy zůstává tak, jak byla pořízena a pokud váš monitor zvládá barvy ve fotografii obsažené, uvidíte správné barvy. Pokud monitor všechny barvy nezvládne, uvidíte přibližně správné barvy. Tato volba je ideální pro práci s fotografiemi, které budete předávat dál, publikovat apod.

Druhá volba “převést barvy dokumentu do pracovního prostoru” znamená, že fotografie se přepočítá tak, aby 100% šla zobrazit na vašem monitoru. Vy tím získáte 100% jistotu, že co vidíte je obsaženo ve fotografii, ale fotografie se změní! Když ji pak předáte někomu dalšímu, tak on může vidět barvy zcela jinak. Tato volba je vhodná pokud máte přesně nakalibrovaný monitor a je sladěn s vaší tiskárnou, na které se právě chystáte tisknout. Naopak je zcela nevhodná pro zpracování fotografií, které předáváte klientům nebo budete někde elektronicky publikovat.

Třetí volba “Vypustit vložený profil” v zásadě znamená vypnout správu barev a celý problém prostě ignorovat. Ztratíte tak kontrolu nad barvami i jejich zobrazením. Kdy něco takového dává smysl? Třeba u webové grafiky, kde správa barev je ignorována většinou prohlížečů. Pro fotografy jde o volbu nevhodnou.

Píší zcela jasně že barevnytprofil fotografie ICC. a barevný prostor ať už sRGB, ADOBE či jiný jsou různé věci a ICC prilozenytk fotografii umožňuje sdílet fotografie tak jak je někdo vytvořil s jinými bez ohledu na jejich monitory a barevné prostory které používají ,
[/quote]
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 21:28

pe-pa píše:Josefe, nelam si s tim hlavu, napsal jsi to spravne, jako ja take.

Neboj, jistý druh lidí beru, jen jako zpestření diskuze vlákna. Jsou to v podstatě smutní komici, ale pro pobavení publika jsou také užiteční. Nechme je proto žít! :D
Teď bude chvíli tapetovat, potom se snad unaví a půjde spinkat.
josef38

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 21:31

Lasta, kazdy si m uze klidne ten Adobe prostor nastavit. Holt takovi amateri jsou fakt esteeeeeeti! :lol: . Take si muze nastavit miosto toho jeste sirsi profotoRGB, ktery Adobe svou skalou barev strci plne do konecniku. Otazka je ale PROC BY TO MEL DELAT? ABY ty Barvy videl, musi mit vse a to vcetne kamery nastavene v tomto PF RGB, vcetne monitoru, jestli ten na to ma. Ale tech je jen malo, pro amatera je velice drahy a to co takovy amater foti (hahaha), se nevyplati. Jenom tehdy, ze je tezky milionar. Ale takovy clovek ma zcela jine konicky…. (n) (n) (n)
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 21:37

pe-pa
To je úžasná kravina, jako bys napsal totéž o fotografování do RAW ... :P
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 21:44

Tak ted zu jsem to zase po delsi dobe nevydrzel a jakmile jsem to tvoje Lasta ted precetl, tak jsem se okamzite po…..! Diky! Diky! Uz kvuli zacpe nemusim rano k doktorovi, jak se zda!

A k tomu co tady pises: TO SE MUSI PRAVE JEN DO RAWu FOTIT, JINAK TAM TAK SIROKY PROSTOR NENAJDES, VIS BOBANKU?

Opraveno! :lol: :lol: :lol:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:59, celkově upraveno 7
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 21:49

Zajimalo by mě, co by řekla tvá dcera tomu, co píšeš do diskuse.. ;)

No vidíš, upraveno, ještě uprav ADOBE prostor... ;)
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 21:58, celkově upraveno 1
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 21:57

Jardo, Tvoji fotografii vidím úplně stejně, jako to popsal Lasta.

josef38 píše:jajakm:
Ve fotoaparátu si můžeš nastavit barevný profil sám. Buď sRGB, nebo Adobe RGB. Má to ale význam jen pro JPEG. Pro RAW to postrádá smysl.

Tady píšeš o profilu ve fotoaparátu, Josefe.

josef38 píše:Jardo nenech se zblbnout. Dnešní fotoaparáty už nejsou stařičký RICOH.

V příloze tohoto Tvého příspěvku, která měla zajisté dokreslit ten předchozí příspěvek, je jasně uvedeno, že se jedná o barevný prostor. Opravdu to není totéž, Josefe. A dále je nepravda, že pro RAW to postrádá smysl. Pro fotku, která nebyla vyfocena v AdobeRGB prostoru můžeš při konverzi RAWu do TIFFu Adobe RGB pouze nasimulovat, ale data potřebný široký barevný rozsah nemají. Zkrátka z sRGB prostoru AdobeRGB prostor neuděláš, jde to jenom obráceně. To mám od pana Charváta, kterého občas čtu, ale nejen od něj, už jsem to četl víckrát.
Petře, jen pro Tvou informaci, zatím žádné zařízení, které by dokázalo zachytit, zobrazit nebo vytisknout ProPhoto RGB prostor neexistuje.
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 22:04

Nj..větší do menšího nenacpeš ..
**lasta

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 22:16

Jarouš píše:Jardo, Tvoji fotografii vidím úplně stejně, jako to popsal Lasta.

Jarouši tak to je pro mne špatné. Budu se muset striktně držet Petrova doporučení a v poledne nefotit. :D Jenže, když já jsem chtěl toho pána vyfotit. Požádat ho, ať mi tam počká tak do 6-té hodiny odpolední nebylo reálné. Já vím, je to i mýma rukama. Fotka se dá pokazit rychle. Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 22:27

Ptal jsem se v Zoneru, jestli poslední verze podporuje desetibitové barvy. Přišla odpověď, že nikoliv. Ptám se proč ne. Odpověď: Protože 10 bit nepodporují Windows 10 a zatím se neví, kdy tato podpora bude. Vychází mi z toho, že pak reálně nemůže 10 bit zobrazení využít ani Photoshop, Lightroom, prostě žádný program. Je to správná úvaha? Jestli je to tak, pak v reálu pro AdobeRGB zůstává opravdu jenom ten tisk. Ale jsem připraven, 10ti bitovou grafickou kartu mám... :D

Jardo, stáhl jsem si Irfan. Našel jsem Správu barev, ale jak dostat profil do fotky jsem, zatím, nezjistil. Momentálně mám uložené dvě bez profilu. Určitě tam tato možnost někde je, zítra v tom budu pokračovat.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 22:32

Jarouš píše:Jardo, Tvoji fotografii vidím úplně stejně, jako to popsal Lasta.

josef38 píše:jajakm:
Ve fotoaparátu si můžeš nastavit barevný profil sám. Buď sRGB, nebo Adobe RGB. Má to ale význam jen pro JPEG. Pro RAW to postrádá smysl.

Tady píšeš o profilu ve fotoaparátu, Josefe.

V příloze tohoto Tvého příspěvku, která měla zajisté dokreslit ten předchozí příspěvek, je jasně uvedeno, že se jedná o barevný prostor. Opravdu to není totéž, Josefe. A dále je nepravda, že pro RAW to postrádá smysl. Pro fotku, která nebyla vyfocena v AdobeRGB prostoru můžeš při konverzi RAWu do TIFFu Adobe RGB pouze nasimulovat, ale data potřebný široký barevný rozsah nemají. Zkrátka z sRGB prostoru AdobeRGB prostor neuděláš, jde to jenom obráceně. To mám od pana Charváta, kterého občas čtu, ale nejen od něj, už jsem to četl víckrát.
Petře, jen pro Tvou informaci, zatím žádné zařízení, které by dokázalo zachytit, zobrazit nebo vytisknout ProPhoto RGB prostor neexistuje.

Hmmm, tak si tohle pust a uz s tim dej pokoj! (n) Asi tak nejak v devate minute videa, tedy kousek pred koncem to najdes, jak to ma ten profi - chlapek nastavene..... ;) :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=kwI5p_5hqEs

Hlavne tady v tomto: https://www.youtube.com/watch?v=vwezvoRKpck

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:59, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 23:15

Tak nějak nevím, Petře. Videa nemají ani 7 minut a nic, co by souviselo s tím, co se tady řeší, jsem v nich nenašel. Asi to bude tím, že neumím německy... ;) :lol:
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 02 čer 2018 00:52

Jarouš píše: A dále je nepravda, že pro RAW to postrádá smysl. Pro fotku, která nebyla vyfocena v AdobeRGB prostoru můžeš při konverzi RAWu do TIFFu Adobe RGB pouze nasimulovat, ale data potřebný široký barevný rozsah nemají. Zkrátka z sRGB prostoru AdobeRGB prostor neuděláš, jde to jenom obráceně.

No já s tím nesouhlasím, ale víc s tím nenadělám. :D
Snad pro podporu mého nesouhlasu jen to, že když ve fotoaparátu nastavím, že fotografuji jen do RAWu, tak mi tato tabulka, kde bych mohl nastavit barevný prostor zmizí. Objeví se pouze tehdy, když chci fotografovat i do JPEGu. Proč asi? Vyzkoušej si to. Nakonec to má i svou logiku. ;)

Jinak se omlouvám, že jsem po dlouhé době vstoupil do vaši diskuze. Už se tak dít nebude, alespoň se o to pokusím.
Ať vám to nadále fotí alespoň tak, jako doposud! I když sem nic nepíši, tak se na vaše obrázky chodím dívat pravidelně. Obrázky všech! Z Moravy i z Mnichova. Pravda, že všechny diskuze už nečtu, nějak mě to v mých letech unavuje. Tak se mějte! Čau! (n)

P.S.
Videa jsem shlédl. Jsou pěkně udělaná a určitě platná nejen pro X3F. Zítra si je pustím znovu, teď musím šetřit se zvukem a patřičně si je nevychutnám. (n)
Jarouši i s tím silně zeslabeným zvukem jsou srozumitelná. Měl by je každý vidět povinně. :lol: :lol:
Dík Petře.
josef38

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 04:26

Je dobře, že zmizel pabitel, který tvrdí, že ICC profil pripojeny k fotografii a barevný prostor sRGB či ADOBE RGB jedno jsou a vnášel zmatky do jednoduché záležitosti zajisteni spravneho zobrazení jpg fotografií v různých prohlížečích ruznych uzivatelu pomocí k nim přiloženého profilu ICC.
Snad to pochopí i pe-pa a záležitost bude uzavřená ... ;)

Vysvětlení:

**lasta píše:[quote="**lasta"]Foveon napodruhe...
Příspěvekod josef38 » před 19 minutami

Mám pocit pánové, že barevný profil a barevný prostor jedno a to samé jest.
Viz:

https://www.ilumio.cz/blog/adobe-photos ... hotoshopu/

Nechci to ale tvrdit, jen to plyne z textu přímo od kováře. Budu si to muset sám trochu oživit.

[quote="**lasta"][quote] ... uvedený dialog nás upozorňuje na to, že barevný profil monitoru/displeje není shodný s barevným profilem obsaženým ve fotografii. Co s tím? .... [/quote]

[quote] První varianta “použít vložený profil” znamená, že Adobe Photoshop zachová barvy/profil fotografie a pokusí se podle něj zobrazovat barvy na vašem monitoru. Fotografie tedy zůstává tak, jak byla pořízena a pokud váš monitor zvládá barvy ve fotografii obsažené, uvidíte správné barvy. Pokud monitor všechny barvy nezvládne, uvidíte přibližně správné barvy. Tato volba je ideální pro práci s fotografiemi, které budete předávat dál, publikovat apod. [/quote]

[quote] Druhá volba “převést barvy dokumentu do pracovního prostoru” znamená, že fotografie se přepočítá tak, aby 100% šla zobrazit na vašem monitoru. Vy tím získáte 100% jistotu, že co vidíte je obsaženo ve fotografii, ale fotografie se změní! Když ji pak předáte někomu dalšímu, tak on může vidět barvy zcela jinak. Tato volba je vhodná pokud máte přesně nakalibrovaný monitor a je sladěn s vaší tiskárnou, na které se právě chystáte tisknout. Naopak je zcela nevhodná pro zpracování fotografií, které předáváte klientům nebo budete někde elektronicky publikovat. [/quote]

[quote] Třetí volba “Vypustit vložený profil” v zásadě znamená vypnout správu barev a celý problém prostě ignorovat. Ztratíte tak kontrolu nad barvami i jejich zobrazením. Kdy něco takového dává smysl? Třeba u webové grafiky, kde správa barev je ignorována většinou prohlížečů. Pro fotografy jde o volbu nevhodnou. [/quote]

Píší zcela jasně že barevnytprofil fotografie ICC. a barevný prostor ať už sRGB, ADOBE či jiný jsou různé věci a ICC prilozenytk fotografii umožňuje sdílet fotografie tak jak je někdo vytvořil s jinými bez ohledu na jejich monitory a barevné prostory které používají ,[/quote][/quote][/quote][/quote]
[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

Jinak strana 501 této diskuse. Tam to bylo sděleno jasně ze ICC a barevny prostor jsou dve ruzne veci a začal se nabalovat balast do problematiky ICC profilu přiloženého k fotografii.

[quote] **lasta » 30 kvě 2018 22:32

IC profil je důležitý pro správné zobrazení barev v prohlížečích... určuje jaký poměr barev je použit...

Bez tohoto profilu se použije nainstalovaný v prohlížeči který podá jiný výraz...

Nemá to nic společného s sRGB prostorem. [/quote][/quote]
**lasta

Příspěvekod josef38 » 02 čer 2018 06:13

Nojo lasto zmizet jsem chtěl, ale po tvých lžích a překrucování musím znovu vstoupit, abych tě napomenul.
Nic takového co píšeš jsem netvrdil. Chovej se prosím férově a alespoň se Jardovi omluv, za to, že jsi mu nepsal pravdu. Vím, že záměr to nebyl, spíše neznalost. Ale i tak bys mohl věc čestně uzavřít. Jestli ovšem to slůvko čest ti něco říká. :!: :!:
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou