Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 10:13

Petře rád ti na vše odpovím až k večeru. Jsem v práci a nemám zde ani SDQ ani fotky. Napiš mi, které RAW soubory ti mám uložit na úložiště, aby sis je stáhnul a sám fotky v SPP vyvolat a zde prezentoval. Ohledně signalizace přepalů v SDQ. Fotky mám již z paměťové karty v SDQ smazané, ale pokusím se večer některé zde mnou poslední prezentované fotky nahrát zpět do SDQ a popsat ti nebo nafotit kde mi SDQ ukazuje přepaly při korekci -0.3EV a při zobrazení v SPP se nezobrazí přepaly žádné.

Před focením autoveteránů v sobotu jsem měl senzor vyčištěný od olejových kapek a prachu. Zůstalo tam jen několik zrníček prachu v dolní části senzoru. Po asi 50-ti fotkách jsou na senzoru znovu olejové kapky a to na úplně stejných místech jako předtím. Olejové kapky jsou zřejmě od pohybující se závěrky. Někde na německém diskuzním fóru psali, že olejem na senzoru trpěla první serie SDQ a SIGMA Deutschland to opravovala gratis. Počkám až bude těch olejových kapek víc a pošlu SDQ na reklamaci prodejci do Německa spolu s obrázkem těchto olejových kapek na senzoru.

Petře moc bych ti byl vděčný, pokud bys našel chvilku času a podíval se na německá diskuzní fóra o problémech s prvními SDQ a zaslal mi odkaz. Nějak to nemohu najít. Díky předem.

Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 07 srp 2017 11:38

y". ;)
Naposledy upravil pe-pa dne 04 lis 2017 09:38, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 srp 2017 12:58

Petře, zcela evidentně Ti nedochází rozsah toho cákání maziva (nevím, proč to pořád bagatelizuješ prachem), ačkoliv o tom tady Jarda napsal už spoustu výstižných vět. Tyto Tvoje přehlíživé a zcela mimo problém cílené reakce jsou důvodem, proč se mi dávno nechce komentovat Tvoje fotky. Člověk si totiž připadá, jako by mluvil s hluchým a slepým a začne si mnohem více vážit svého času. Kdybys měl na každé fotce retušovat desítky fleků nepřehlédnutelné velikosti, nevím, jak dlouho by Tě to bavilo. Navíc docela krátce po zdlouhavé čistící operaci, jejíž efekt je po několika desítkách fotek naprosto fuč.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 07 srp 2017 13:55

:shock:
*
Naposledy upravil pe-pa dne 04 lis 2017 09:38, celkově upraveno 4
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 14:31

Petr:
Cisteni s diskofilmem je sice vyborne, ale musi se provadet pokud mozno v bezprasnem prostredi, proto take to uz ja nedelam, protoze to moc neprinasi. V kratkem case je tam prach znovu. Zkousel jsem jeste ruznymi alkoholy a spachtlickami, ktere jsem si sam na miru vyrobil, sensory ocistit, vetsinou to dopadlo vyborne, ale za predpokladu, ze jsem drzel kameru sensorovou sachtou otevrenim k zemi a cistil ten sensor v leze smerem k sensoru nahoru a pri zapnutem vysavaci, ktery byl ssanim se mnou pod dobre z venku uzavrenou plachtou a ustim kde vychazel nasavany vzduch vystrcen do chodby. :lol: Sice to melo ucinek, sensor byl cisty, ale za nejakou dobu by se melo prakticky vse opakovat.

Petře díky za perfektní popis mého postupu při čištění senzoru. Platí to i s tím vysavačem, jen jsem velkou plachtu nahradil menším krytem. Senzor jsem při nafocení asi 1000 fotek už čistil od kapek oleje nebo maziva dvakrát. Vždy se znovu objeví na stejném místě. Opravdu nejde o prachové částice. Čistit senzor pouze od prachových částic je legrace. S kapkami oleje (nebo maziva) to je podstatně větší problém. Zajímavé je, že u jiných kamer SIGMA a SONY tyto problémy s kapkami oleje (nebo maziva) nebyly. Prostě mám SDQ z první serie a to se všemi důsledky. Mohlo mne to při koupi napadnout. Moje chyba. Samozřejmě budu fotit s SDQ dál a až to znečištění senzoru kapkami oleje bude neúnosné, budu reklamovat a v kopii pošlu informaci i do SIGMA Deutschland a přímo do SIGMA Japan. Toto vždy platilo na naše japonské obchodní partnery, se kterými jsem v obchodním kontaktu už víc než 20 let. Mají velký strach o poškození své dobré pověsti mezi veřejností na internetu.

Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 07 srp 2017 14:43

:shock:
Naposledy upravil pe-pa dne 04 lis 2017 09:39, celkově upraveno 4
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 07 srp 2017 14:46

fleky čistím spec. lihem na LDC monitory ve spreji podobný jako je Stopangín a velejemným kosmetickým štětečkem z žíní(!) (současně i točem ním a ne jen zabodnutím štětinek kolmo do snímače..., podobně jako kartáče v automyčce roztřepenými konečky jen jemně ošlehají špinu to aby nepodřely lak, což se vám podaří šudlemím hadrem ručně, kde skřípnete pod hadrem prach a tím pak dokola povrch škrábete...) a také vždy senzorem dolů aby to cákalo a prášilo ven a né okolo nebo zpět na senzor.... a nepřilepený prach jen jemně ofoukávám vzduchem (musí býr filtrovaný a ne příliš prudký nebo ve spreji. Možná je na to i spec sprej s inertním plynem? Dusíkem? Neví někdo?) a opět a pouze senzorem dolů. Ale bacha na statickou elektřinu!
ODSakEda

Příspěvekod japakm » 07 srp 2017 15:59

Akce čištění sensoru SDQ zdarma tady pro UK, určitě něco podobného musí být i pro DE.
Pavel

Edit: a tady pro DE.

Edit: a tady na JP.
Naposledy upravil japakm dne 07 srp 2017 17:05, celkově upraveno 2
japakm

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 16:07

Edo čistit prach ze senzoru je legrace. Kápni si na senzor kapku oleje (čím řidší tím větší legrace) a pak uvidíš jak s tím vrtěním štětečkem po senzoru rychle přestaneš. :D Možná bych tu měl vložit obrázky senzoru před vyčištěním a po vyčištění. V běžném prohlížeči vidím senzor špicově po vyčištění čistý. Po zvolení speciálního režimu v prohlížeči IRFAN si rvu vlasy, kolik tam toho bince ještě zůstalo. Edo v jakém editoru si prohlížíš fotku senzoru po vyčištění? Nic ve zlém. ;) Jarda

P.S.
A na ten speciální líh ve spreji na čištění LCD monitorů si dej pozor. Může zanechávat na senzoru šmouhy a těch se budeš velmi těžko zbavovat. Pouze další chemicky více agresivní cestou. Běžně prodávaný vzduch ve spreji obsahuje vlhkost a pokud s ním budeš stříkat na senzor velmi intenzivně nebo zblízka, pak se ti vlhkost může srazit na kapky vody na senzoru. Už 20 let je čištění optiky (endoskopy a mikroskopy) pro mne ta nejhorší servisní práce.
jajakm

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 16:10

japakm píše:Akce čištění sensoru SDQ zdarma tady pro UK, určitě něco podobného musí být i pro DE.
Pavel

Ahoj Pavle. Moc díky. Požádáme Petra ať to v SIGMA Deutschland prověří.
Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 07 srp 2017 16:50

:shock: .

*
Naposledy upravil pe-pa dne 04 lis 2017 09:39, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod japakm » 07 srp 2017 17:07

Petře, není zač děkovat.
Pavel

PS. do původního příspěvku jsem doplnil ještě DE i JP.
japakm

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 17:14

Jarouš píše:Třeba tady, Jardo: download/file.php?id=107958, zajímá mě ta sodovka... ;) Levý horní roh.

Jarouši plním tvé přání. Jarda
Přílohy
VETERANI-9A.jpg
VETERANI-9A.jpg (457.18 KiB) Zobrazeno 4351 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/1600 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: Sd Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Center-weighted average
VETERANI-9-DETAIL.jpg
VETERANI-9-DETAIL.jpg (1.34 MiB) Zobrazeno 4351 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1600 sec.
Exposure bias: -7/10 EV
jajakm

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 17:28

Nějak je ta diskuze moc vědecká. Trochu ji odlehčím pěknými starými auty. Pak začnu chystat slíbené fotky se signalizací přepalů na SDQ při korekci -0.3EV pro Petra. Jarda
Přílohy
VETERANI-13.jpg
VETERANI-13.jpg (1.2 MiB) Zobrazeno 4348 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
Exposure bias: -3/10 EV
VETERANI-14.jpg
VETERANI-14.jpg (1.14 MiB) Zobrazeno 4348 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Exposure bias: -3/10 EV
jajakm

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 17:43

Když jsem rozpoutal tu aféru s olejem na senzoru SDQ, tak vkládám dva obrázky pro ilustraci jak může být klamavý pocit, že mám senzor téměř čistý. První fotka (sedivá) je standardní fotka po vyfocení hladké bílé nelesklé desky a zobrazená jako JPG soubor v běžném prohlížeči. Jásal bych, že mám senzor prakticky čistý až na ten jeden bod vlevo nahoře. Druhá fotka je stejná fotka jako první, ale je použita funkce "Automaticky nastavit barvy" v programu IRFANVIEW". To je toho smetí najednou na senzoru daleko víc. Vkládám to jen pro vaše pobavení. :D Jarda
Přílohy
SDQ_1276A.jpg
SDQ_1276A.jpg (566.3 KiB) Zobrazeno 4342 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 300 mm
Čas expozice: 1/5 sec.
Clona: F/16
ISO: 400
Exposure bias: 0 EV
SDQ_1276B.jpg
SDQ_1276B.jpg (1.17 MiB) Zobrazeno 4342 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 300 mm
Čas expozice: 1/5 sec.
Clona: F/16
ISO: 400
Exposure bias: 0 EV
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 07 srp 2017 17:55

jajakm píše:Edo čistit prach ze senzoru je legrace. Kápni si na senzor kapku oleje (čím řidší tím větší legrace) a pak uvidíš jak s tím vrtěním štětečkem po senzoru rychle přestaneš. :D ........ Edo v jakém editoru si prohlížíš fotku senzoru po vyčištění? ....... A na ten speciální líh ve spreji na čištění LCD monitorů si dej pozor. Může zanechávat na senzoru šmouhy a těch se budeš velmi těžko zbavovat. .....

- já olej na senzoru menívám :D
- Image Data Converter co byl zadara k Sony Alpha
- Sám si čistím nerad a jen vyjímečně jeli časový stres, neb mám čip stabilizovaný!!! (a už prej, dle pána v Megapixelu v Brně, co mi odmítl převzít moju mašinu na vyčistění, že prej proto, že je čip stabilizovaný! a prej nejednomu servisu Sony odebral autorizaci jen k čištění stabiliovaných senzorů! :shock: )
Jinak moc objektivy, natož v terénu, nemění a raději táhám dvě težké Alphy - jednu se širokáčem a druhou s "teletem" 8-) A raději za pětikilo nechávám odborně vyčisti v Prostějově ( http://ssf.cz/ ) , když už je to moc zaflákaný i když je Alpha prachotěsná, vždy se něco najde, navíc je prach občas i na "zrcátku" i když toto zčásti a nouzově řeším přílišným nepřiclonění, zjistímli to až při focení 8-)
ODSakEda

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 18:36

Edo mám několik SONY zrcadlovek (A200, A700, A580, A57) a přestože mají ty novější možnost odstranění prachu na senzoru chvěním, tak to moc nefunguje. Senzory jsem si čistil sám. Poslední tři roky ale se SONY prakticky nefotím, protože jsem chytnul SIGMA virus a ne a ne se z něj vyléčit. :D Jak jsi spokojený s čištěním v Prostějově? Jarda
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 07 srp 2017 19:12

jajakm píše:Edo mám několik SONY zrcadlovek (A200, A700, A580, A57) a přestože mají ty novější možnost odstranění prachu na senzoru chvěním, tak to moc nefunguje. Senzory jsem si čistil sám. Poslední tři roky ale se SONY prakticky nefotím, protože jsem chytnul SIGMA virus a ne a ne se z něj vyléčit. :D Jak jsi spokojený s čištěním v Prostějově? Jarda

No jooo ty jsi nedošel u Sonyho až k bezzrcadlům(!) - A77 natož A99, o A7xx!!! ani nemluvě! To je nebe a dudy oproti i A700.
Prostějov - servis natož čištění - profi! (jednání rychlost kvalita možnost posílat poštou(!)) (n) Lepší jak origo servis SONY Brno... (y)
ODSakEda

Příspěvekod jajakm » 07 srp 2017 19:22

Edo ta A57 není její plný název. Plný název je SLT-A57. Ty určitě dobře znáš zkratku SLT u SONY. :D Jarda
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 07 srp 2017 19:27

jajakm píše:Edo ta A57 není její plný název. Plný název je SLT-A57. Ty určitě dobře znáš zkratku SLT u SONY. :D Jarda
Jojo, máš pravdu, to je SLT 8-) ale slabčí model :-( Dokonce ani, pro mě veledůležitej, hledáček nemá ten suprovní OLED 2,45Mpx :( jako vyšší modely 8-)
ODSakEda

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou