Nazdar hoši, nechci nějak zasahovat do vaši diskuze, ale to že se dravci i šelmy pomalu a nejistě vracejí do naší krajiny
je naprosto úžasné. To, že naši předkové tento druh fauny vyhubili, tak to bych nebral jako zásluhu ale jako neomluvitelné,
ale pochopitelné jejich neznalostí a starostmi o obživu. Petře i havrani jsou chránění zákonem a krkavci taktéž a mimo to
jsou to vzácní a úžasní letci, rád je pozoruji v Tatrách, při jejich akrobatických leteckých exhibicích...Prostě dravci a šelmy
do přírody a krajiny patří a požadovat opak, mi připadá scestné a nanejvýše nerozumné...
A to, že nějaký dravec někomu uchvátí slepici, není důvod na jejich likvidaci, ale na to, aby si tu drůbež zabezpečil
před létajícími i po zemi se pohybujícími predátory. A požadovat po státu náhradu za ztrátu nějaké drůbeže mi přijde
úsměvné a evokuje mi to podobnost s tím, že budu požadovat od státu, který je vlastníkem cest, silnic a vozovek náhradu
za ojeté pneumatiky, protože se mi na těchto komunikacích gumy sjely a tímto mi vznikla škoda a újma finanční...
No a ptačí chřipku snad šíří všichni opeřenci, ne? Tak bychom je měli všechny vyhubit? To snad nemůže ani nikdo myslet
vážně. Bobři kácejí bez povolení stromy, tož je vyhubíme, vlci sežerou ovci, tož je vyhubíme, medvěd vyplení včelín, tož
ho vyhubíme, rys skolí srnce nebo laň, tož ho vyhubíme, jestřáb uloví slépku, tož ho také vyhubíme. Ale to, že se v naší
krajině bez omezení prohání snad desítky tisíc divokých prasat a pustoší už i příměstské parky, a že jeden z důvodů je
ten, že nemají přirozené regulátory, kterými jsou právě šelmy, tak to asi nikomu moc nedochází...
Přeji hezkou a pozitivní neděli