Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 27 lis 2016 23:55

Jak píšeš, Miro. Ta slabší kresba se tím zmenšením snadno zamaskuje, ale vyblitější barvy a mnohem menší DR jsou velmi vysoká daň ;).
Něco aktuálního.
Přílohy
SDIM8134.jpg
SDIM8134.jpg (635 KiB) Zobrazeno 3290 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM8143.jpg
SDIM8143.jpg (393.47 KiB) Zobrazeno 3290 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Použití blesku: Ne
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 28 lis 2016 14:24

MiraM, to jsem fotil nekdy zvecera nebo rano, to si uz presne nepamatuji, s DP 0 Quattro. Tyto fotky, ktere jsem prakticky neupravoval, nevykazovaly proto zadny sum ani ve stinech. To je u toho Quattra velice zajimave; jestlize se fotograf trefi presne do spravneho osvitu a barevneho nastaveni, je to pak vubec technickou kvalitou ta nejlepsi fotka; nic, zadna jina kamera se ji nevyrovna. Nojo, ale trefit se.... Kdo se vyzna, tedy treba ja trochu, tak to neni zadna potiz a je jenom z takovych fotek radost; ale pro nekoho, kdo nejak nevi si jeste stoprocentne poradit pri momentalnim nastaveni je to dost obtizne.
Ze jsem ji prodal, tedy tu DP 0 Quattro mne dodnes velmi mrzi, nejradeji bych si nakopal. Hlavne mi to zavinil ten jeji blby a hlavne neskladny tvar, ktery mi delal jak visuelne tak prakticky potize. Kdyby byla ve tvaru krabicky jako je DP Merrill, tak se ji drzim do dnes. :)

Ted jsem byl jeste tu druhou SD9 kapku otestovat dokud svitilo brzy dopoledne slunce. Musim rici, ze i tato foti jako pambu, chce to jen malicko jeste seridit podani barev, nekdy to cvakne trochu do teplych tonu, ale jen trochu, jinak perfekt. Kdo by to byl tenkrat rekl, ze tyhle stare SD foti tak perfektne..... a vyrovnaji se uplne klidne nejnovejsim modelum.... ;) (n)

Takze tady ty dnesni fotky mate; omlouvam se, ze nektere motivy jsou jiz mozna kapku okoukane a ze nektere fotky jsou naklonene, tedy motivy v nich, moc jsem je neupravoval a nenarovnaval tudiz, ale je to castecne moje testovaci trasa a tim take mohu nejlepe fotky z ruznych masinek porovnavat:

Take by bylo velice dobre, aby se i ostatni kolegove k fotkam kohokoliv, tedy i k mym poctive zacali vyjadrovat!!!! Za prve to kazdemu takovemu da neco k jeho praxi, nebot jenom diskuse vice cvakalu muze kazdeho z nas posunout dal, tedy i mne bez vyjimky a vlakno se konecne stane tim kvuli cemu to tady Laco tehdy vubec otevrel. Takze Jarousi, Jardo, Axislubo a ostatni, vcetne mozna i nejakych novych nesmelych, nebojte se, nikdo vam tady hlavu neutrhne; nebo snad jo? ;) (n)
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 28 lis 2016 17:56

........ a jeste dalsi
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 28 lis 2016 18:01

.............a jeste par
pe-pa

Příspěvekod MiraM » 28 lis 2016 19:15

Jarouši, hlavně SDIM8134 se mi líbí. Neslito, prokresleno s ohledem na tmu. Jinak ty shora, to je tam nějaká galerie, okno, na střechu je to vysoko, tak nevím (n)
Když už je řeč o retru, podíval jsem se zase na fotky z mých nebožek DP1. Vím Jarouši, že ty se na to díváš skepticky, ale ty fotky nejsou určitě
horší než u mého merrilu. Vrtá mi trochu v hlavě kacířská myšlenka, jestli nejsou hezčí.... :shock: Ale Merrila mám jen chvíli a ze starých DP1, kterými jsem fotil 4 roky jsem zachoval ty lepší snímky. A Pepo, dobře vzpomínám na Rubyho sigmu SD9 a jeho mnohé fota z Alp, kde jsme spolu jezdili lítat, mám archivované. Jsou nádherné . A i když Olympusem fotí opravdu luxusně, jeho snímky z SD9 měly něco navíc. Tedy kromě pixelů, ale to je jiná kapitola. (n) M
MiraM

Příspěvekod MiraM » 28 lis 2016 19:22

A ještě jsem chtěl říci, že jsem zvědav na Sigmu SD Quattro, hlavně H. Přemýšlím o pořádném aparátu. S DP quattro mám asi stejný problém jako Petr, nelíbí se mi- a to hrubě. I když jsem si řekl, že už nebudu vyměňovat objektivy, tak to třeba přehodnotím. Ale teď se poléčím ze stavby domu, počkám na pár zkušeností........a uvidím. M
MiraM

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2016 19:44

Ahoj Miro, Ruby měl SD 10. Stejně, jako já. SD 9 měl jenom "Malý Japonec". Za ním se ovšem slehla zem a nemůžu na něj sehnat kontakt.
A jestli se s Rubym mýlím, tak mě to jistě promine! :lol:
josef38

Příspěvekod MiraM » 28 lis 2016 20:06

Je to neuvěřitelné Josefe, ale mýlím se já. Inu všechno je jednou poprvé!! :) :) :)
MiraM

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2016 20:10

MiraM píše:Je to neuvěřitelné Josefe, ale mýlím se já. Inu všechno je jednou poprvé!! :) :) :)

:lol: :lol: (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 28 lis 2016 20:20

Jo, Ruby fotil SD10 a Pete take. Devitku, pokud si vzpominam, tady nemel nikdo.

MiraM, ta SDquattro se prilis moc nekupuje, spis ji lide po kratkem case zkouseji prodat. Tady jich je nekolik na prodej, jeden snizuje po 50 Euro stale cenu. Je uplne nova, ma jen par cvaku. Zacal s cenou 650 Euro, protoze nove stoji uz v nekterych obchodech okolo 750 Euro. Ted uz ji ten dotycny nabizi za 550 Euro a stale nikdo nekupuje. Hodne se vsude pise o tom mikrosumu, ktery nici mikrokontrasty a sumu ve stinech. Tedy tam, kde to je mimo svetelne optimum namerene kamerou. Avsak ja si myslim, ze i to se da seridit, ale nejvetsi problem jsou ty nove velmi drahe objektivy, ktere ta masinka potrebuje. Co se tyce te H, tak mam velke obavy, ze ta bude i s temito objektivy mit problemy v krajich, kde to bude podle mne asi kapku neostre. Takze fotak spis do studia na portrety a vecne motivy, ktere se daji naaranzovat. Na krajinky se asi moc hodit nebude. To radeji zase ty DP Quattro. :)
pe-pa

Příspěvekod MiraM » 28 lis 2016 20:38

Zatím to nehrozí..Ale to DP0Quattro s tím ohniskem by mi vyhovovalo. Třeba se po nějakém jetém podívám.
M
MiraM

Příspěvekod MiraM » 28 lis 2016 20:46

Ale abych jen nekecal, přidám jednu speciální pro znalce Prahy Josefa. Melantrichova ulice - Staré Město. A teď příteli Josefe můžeš bádat!! :lol:
Přílohy
Melantrichova.JPG
Melantrichova.JPG (634.15 KiB) Zobrazeno 3214 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
MiraM

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 28 lis 2016 20:46

A ja jsem vrcholne spokojen se SD1M, ktera ma pixelovou ostrost i s mymi 10 let starymi objektivy :-) Na SDQ se mi libi jen mensi tepelny sum (lepsi dlouhe expozice), ale jinak pro me jen negativa - absence optickeho hledacku (neni DSLR), ten divny sum, ktery se objevuje zejmena na nebi a nutelizace (asi uz i vliv optiky).

Paradoxne si u SD1 u nekterych snimku rikam, ze tech 15MP je nekdy az moc :-D

Ale abych jen nechvalil, ma taky negativa - 2 minuty expozice nic moc, maly buffer (pravda nejakych 640MB neni zrovna malo (n), ale v kombinaci s pomalym zapisem to malo je).

Nicmene co me stve, neni ani tak rychlost zapisu sama o sobe (ta je okolo 10MB/s), jako to, ze ten kram vzdy dela JPEG v plnem rozliseni, ktery se vklada do RAWu. Coz sezere nekolik sekund pri zapisu, mnohem lepsi by byl nahled v malem rozliseni jako u SD10. Ono dokonce zapis RAW a RAW+JPEG trva cca stejne dlouho.
Jinak mi obrazove silne pripomina SD10 vcetne odezvy ve svetlech.
Alien_MasterMynd

Příspěvekod MiraM » 28 lis 2016 20:50

Josefe, abych ti to ulehčil : pohled do Melantrichovy ulice z povzdálí............ :D M
Přílohy
_SDI0895.JPG
_SDI0895.JPG (676.29 KiB) Zobrazeno 3213 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 200
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
MiraM

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2016 21:15

pe-pa píše:Jo, Ruby fotil SD10 a Pete take. Devitku, pokud si vzpominam, tady nemel nikdo.

Ale měl, jenže to jsi tu ještě nebyl!
Při založení tohoto vlákna zde bylo jen pár lidí. Foveon zas tak známej ještě nebyl.
Jestli se nemýlím, tak první byli Pete, Ruby a já s SD10. Potom se přidal "malý Japonec", který měl SD 9, s největší pravděpodobností jí pořídil ještě ještě před založením tohoto vlákna. Dále to byl ještě Lubor a Petr ( Alien_MasterMynd ).
Malý Japonec byl velký výzkumník. Laboroval se zdrojema pro SD 9, upravoval si držák baterií, myslím, že i SD 9 rozebral a dělal nějaké mechanické úpravy. Jestli jsem někoho vynechal, tak se nezlobte. Měl jsem ale na mysli skutečně počátky tohoto vlákna.
Byla to tehdy hezká etapa mého fotografování. Foveon jsme si vychutnávali plnými doušky.

Jo a ta Melantrichova ulice. Předpokládám, že jí někdo odcizil v Praze v roce 1968. Tehdy se názvy ulic a čísla domů sundavaly, kvůli matení vetřelců!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 28 lis 2016 21:50

Miro, ta druhá je z balkónu radnice, jak jsou na zábradlí ty světelné řetězy. Tady je ještě druhá, z toho balkónu.
Kacířská myšlenka to být nemusí, ale pokud nemáš možnost si to souběžně vyzkoušet na stejných fotkách...
To rozlišení se našulit stoprocentně nedá, takový optimista nejsem, abych věřil, že z 4,6 MPix udělám na 75 x 50 cm (nebo větší) stejně dobrou fotku, jako z Merrillu. Dokonce pevně věřím, že bych to poznal i ve fotoknihách cca 40 x 30 cm. Tady bych přece jenom vsadil na prostý selský rozum a jednoduché počty... ;)

PS: Ohledně čipu Quattro, už jsem to jednou psal. Sice tomu vůbec nerozumím, ale stále si myslím, že pokud výstup z Quattra není tak hladký a jemný, jako z Merrillu (na obloze je to jenom nejlíp vidět, ale ono to bude v celé ploše), tak by to mohla být daň za ty dvě pixelově ochuzené vrstvy. A ty zase vznikly jenom proto, aby výroba těch čipů nebyla tak šíleně nákladná a složitá. Jestli se nic nezměnilo, tak Foveon čipy umí vyrobit jediná fabrika na světě (v Koreji, patří pod LG), která tu technologii odkoupila od původní malé firmičky Foveon z USA, kde ten čip vyvíjel se svými společníky i Dick Merrill.
Přílohy
SDIM8145.jpg
SDIM8145.jpg (412.04 KiB) Zobrazeno 3211 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
SDIM8141.jpg
SDIM8141.jpg (615.42 KiB) Zobrazeno 3211 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/1.6666666666667 sec.
Použití blesku: Ano
Jarouš

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 28 lis 2016 22:03

Jen doplneni - puvodni X3 snimace vyrabel americky National semiconductor.
Alien_MasterMynd

Příspěvekod ODSakEda » 28 lis 2016 22:07

Upřímně - nechápu co dnes(!) vidíte na těch Sigmách??? :shock: I malej skorokapesní Sony A6300 má obraz jak jeho profi současník Canon 5DM3 a Sigmy, zejména Qattro..., se jim moc neblíží zejména na vyšší ISO :-( Leda nadšení? :D Pak leda to chápu 8-)
https://www.dpreview.com/reviews/image- ... =1&x=0&y=0
ODSakEda

Příspěvekod vrgada » 28 lis 2016 22:10

Kvalita objektivu je problem vsude, proto jsem i u fuji presel z dvojice zoomu dodavane v sade k fotaku (a ten zakladni setak XF je vsude chvaleny) nejdrive na 35/1,4 a to neni spatne sklo, pak na Xpro1, ze bude lepsi i fotak, podle mne nebyl nez mnohem levnejsi E1 a protze jsem si zvykl od sigmy na kompakty, tak to byla pro mne zruda velka, obtizne nositelna. Fotaky jsem tentokrat kupoval nove, kupodivu pred dvema lety mivala Fuji i pouzitelne slevove akce. Nakonec jsem to smenil za kompakt s asi nejdokonalejsim objektem od fuji 23/2 vubec a k tomu jsem dostal oproti Xpro1 jako bonus mnohem rychlejsi ostreni a schopnost foceni temer po tme absenci AA filtru a az 6 snimku za sekundu. Ovsem rezava ostrost foveonu to samozrejme neni.
...
Foveon vyzaduje naprosto spickove objektivy, podle mne zoomy vubec neprichazeji do uvahy a pravdepodobne na rozdil od Fuji nesvindluje a nepomahaji si softwarovou upravou ve fotaku. I kdyz tim se da vyresit leccos, napriklad FF kompakt od Sony ma neuveritelne velkou vinetaci s moznosti softwaroveho potlaceni, na tom neshledavam nic spatneho a nejaky externi soft corner cosi jsem zkousel i na sigme. Jina vec je,ze ta sonka pry doostruje hrany do bilych linek i kdyz je doostrovani vypnute...kdyby ji nekdo chtel je v inzerci na megapixelu, fotky to ale pekny nedela i kdyz to ma urcite ty hodne velke fotodiody :-)
...
SD quattro nedokazi posoudit, pro mne je jedina autorita japonec Maro, ktery si koupi okamzite jakoukoliv novinku od Sigmy, ja jsem z toho vypadl, takze jsem ani nezaregistroval, ze neco takoveho sigma hodila na trh. A Maro si na novy fotak nestezuje a ani jeho obligatni testovaci fotky z balkonu nevypadaji spatne. Jenze na rozdil od kompaktu, clovek nevi, co je vec fotaku a co vec objektivu a na tech Maro nesetri. Kazdopadne fotit moc neumi a v Japonsku asi moc slunce nesviti a smogu je v tom jeho meste byva dost. Vas odkaz na test je lepsi, jsou tam fotky i slunecne, mne to spatne neprijde na to, ze to stoji dvacku a telo puvodni zrcadlovky, nez stary pan umrel, stalo snad 100 000. Kazdopadne kdyz uz tak uz a chce to pockat na verzi s vetsim cipem. Ten snimac o tolik vetsi neni a o sigme se tvrdi, ze velka cast objektivu vykresli i full frame. Podle mne to spatne nebude, ale ted je to v klasickem neustalem sigmaodkladani, protoze to nejsou schopni doresit
...
Co se tyce sumu a mikrokontrastu a pod, mam pocit, ze pridali do posledni SPP novou funkci volby, aby uspokojili zaryte priznivce mikrokontrastu klasickeho foveonu, protoze to quattro uz je kockopes a neco tam skalnim fandum vadi. Ze foveon sumi je asi neodstranitelna vlastnost. Ja si myslim, ze to v principu vyresit nejde, kdyz se ty cervene fotony musi prodirat nekam do hloubky, tak holt se musi vice zesilit, to je ta nestastna foveon cervena, ale dalji co muzou a je to nesrovnatelne lepsi, verim, ze uz i to ferari dokaze foveon v SPP zobrazit cervene.
...
Co se tyce dit.cz Redaktor Jezek slibil pred 5 lety test Dp3M a dodnes si ho obcas v diskusi dobiraji, co je s tim slibenym testem. Taky asi nemaji kontakty jako Neff, aby jim to nekdo pujcil a zas takovy foven fanda neni, aby si to koupil. Podle mne nehrozi, ze by to v tuzemsku nekdo otestoval.A pokud to v cizine lide prodavaji a zabavuji se toho, to posoudit nedokazi, kazdopadne politika sigmy je typicky nestastna. Co je to za kravovinu ohlasit dva prakticky stejne fotaky, z nichz jeden bude mit lepsi cip? Vy by jste si snad koupili ten horsi?. No mozna jo, pokud by jedna verze stala 20 a druha 60. A touhle cestou doufam nepujdou. Takze tu obycejnu SDquattro mohou rovnou hrnout do stoupy a mozna je to i duvod toho zdrzeni, ze doufaji, ze jich jeste par prodaji-neprodaji. K tomu, ze prestreli cenu, pevne verim nedojde, to uz tady taky bylo. Ja rozhodne nemam penize na vyhazovani, ale opravdu nevylucuji, ze si tohleto tentokrat koupim. Kompakt je velmi prakticka vec, taham to skoro vsude se sebou, ale obcas se vymenne objektivy hodi, u mne treba makro
...
Kdyz jsem byl na jare u more zapmnel jsem nabijecku a pujcil jsem si od dcery ajfoun, nerad to rikam ale pri slusnem svetle, byly fotky opravdu velmi slusne, nevim jak tomuto trendu chteji vyrobci klasickych fotaku konkurovat, jen doufam, ze ne exkluzivitou a premrstenymi cenami
...
jinak mne prijemne prekvapi pohodova nalada na foru, at vam to vydrzi
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 28 lis 2016 22:19

Jarous,

pises: """To rozlišení se našulit stoprocentně nedá, takový optimista nejsem, abych věřil, že z 4,6 MPix udělám na 75 x 50 cm (nebo větší) stejně dobrou fotku, jako z Merrillu. Dokonce pevně věřím, že bych to poznal i ve fotoknihách cca 40 x 30 cm. Tady bych přece jenom vsadil na prostý selský rozum a jednoduché počty.."""

Pocet MP neni vubec rozhodujici o maximalni velikosti tistene fotky. Jestli se tiskne z Merrillu nebo z SD9 je naprosto jedno a vysledek bude k nepoznani stejny i kdyz bude z toho tisk velky 2x1,5 Metru. Dnesni professionalni programy, ktere maji treba internetove galerie, ktere se zivi tiskem a prodejem fotek a obrazu musi samozrejme vytisknout zakaznikovi jakykoliv rozmer, ktery ta firma nabizi a to v perfektni professionalni kvalite, ktery je velmi vysoka. Obraz je tak vysoce kvalitni i v detajlech uz i proto, ze na tyto tisky ma samozrejme zakaznik plnou zaruku vcetne technicke kvality a ma plne pravo obraz vratit, kdyz se mu neco v ramci kvality nezda nebo nelibi.

;)
pe-pa

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou