Přesně tak, moje obrovité 4k ač jen IPS LCD má navíc již tak dobrý kontrast že černé okraje ani večer neprosvítaj a tak neruší jako u starších LCD technologií a navíc je velikost i velkého displeja tak velká, že komu by nestačilo půl metra na výšku

(zmenšit si ji můžu vždy

)
Horší to bylo se starším menším IPS s prosvětlujícím "mlíkem" večer a jen 1280x720, kdy fotka na výšku byla jedna malá - zejména objekty se jakoby zmenšily vepsáním navýšku do nudloidního displeja (nízkého na výšku) a jedna byla rázem z velmi mála px a tedy detaily byly fuč, jako když zmenším fotku sem na tento web

1920x1080 bylo málo i na 32" natož 42"... a pixely byly hrubé viditelné i z 1m

Velká a již alespoň 4k to řeší chvalitebně, velká 8k obrazovka to bude řešit výborně! (32Mpx nemám ani fotoaparát

)
Ano souhlas - podřizovat fotku displeju je blbost kapitální (prostě může být jakýkliv poměr - po výřezu bejvá i nestandartní a je to jedno neb na displeju vynde vždy jedna-delší ze stran fotky od kraje po protější okraj displeja a v kolmé ose zbydou prostě jen nevyužitý pixely - tedy nejčastěji černé, nebo klidně i modré

"pruhy")
Ale já su hlavně dokumentarista a mě se širokoúhlý pohled líbí

Však taky vždy 16:9 nefotím ani

Navýšku samo nefotím 16:9 ani 2:1

To by byla velmi úzká dlouhá nudle... Leda tovární komín stojíc pod ním
Podobně protrét nejde teprve na širší formát, na výšku pak nudloidnější...
Nedá se zobecnit, jaký poměr stran - inu jak na co! A nesouvisí to s displejem vůbec!!!
Jednou jsem nestih přepnout na 4:3 a vypadá to (16:9 na výšku...) pak takto

Nicméně jsou situace, kdy ani toto neva

Viz moje cvaky: