Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 15 srp 2016 19:21

OVal píše:
Přihodím jednu šuplíkovou.. Nějak holku černobílou zanedbávám...

Ondro dobře děláš. Však vidíš, že Tě chudák odměňuje hezkými obrázky, abys jí tolik nezanedbával! (n) (n)
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 20:12

Tak to jsem nevěděl, že je to myšleno jen na Leiky a že nic takového (zoom skla) na ně vůbec neexistuje :shock: :? , tak to pak pardón :D Stačilo to ale napsat hned! ;)
Já jen že sou tu i fotky i z jiných značek... (např Sony RX1 že) Tak jsem myslel, že je to obecný dotaz jaký ohnisko s sebou táhat.
Josefe to není překlep, ale myšleno - že kejháš jako potrefená husa ;-)
Ještě dodávám, že mě zaujal v souvislosti s dotazem (kyby byl myšlen obecně a ne na Lejky...), jaký hnisko s sebou táhat, tento aktuální Neffův článek: http://digineff.cz/clanek/pojmy/uvaha-dnes-o-optice 8-)
ODSakEda

Příspěvekod jajakm » 15 srp 2016 20:52

ODSakEda píše:Já tedy skla občas měním ale v terénu vyjímečně a raději táhám dvě těžká těla se stále nasazeným zoomem a UZ a pokryju slušný rozsah, neb se snažím komponovat nahotovo a to jednak proto, že se mi nechce následně se všemi cvaky ořezávat apod. a jednak pixelů, je jich dnes sice dostatek (24Mpx), ale ořezy přeci jen snižují detaily v obraze, i kvůli prachu a poprskání si snímače.

ODSakEda:
Edo nějak nerozumím tomuto tvému textu: ale ořezy přeci jen snižují detaily v obraze. Můžeš to trochu rozvést? Já žiju v domnění, že detaily na fotce buď mám nebo nemám. Oříznutím fotky zprava, zleva, zhora nebo zdola přeci o ty detaily (pokud tam na původní fotce byly) nepřijdu. Nebo se pletu? Díky. Leicařům se omlouvám za neleicový dotaz. Jarda
jajakm

Příspěvekod josef38 » 15 srp 2016 21:01

ODSakEda píše:Já jen že sou tu i fotky i z jiných značek... (např Sony RX1 že) Tak jsem myslel, že je to obecný dotaz jaký ohnisko s sebou táhat.

To už neokecáš! Nehledě k tomu, že ani RX1 nemá výměnná skla. :lol:

jajakm:
Není důvod k omluvě, když je příspěvek k věci! :D
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:04

jajakm píše:
ODSakEda píše:Já tedy skla občas měním ale v terénu vyjímečně a raději táhám dvě těžká těla se stále nasazeným zoomem a UZ a pokryju slušný rozsah, neb se snažím komponovat nahotovo a to jednak proto, že se mi nechce následně se všemi cvaky ořezávat apod. a jednak pixelů, je jich dnes sice dostatek (24Mpx), ale ořezy přeci jen snižují detaily v obraze, i kvůli prachu a poprskání si snímače.

ODSakEda:
Edo nějak nerozumím tomuto tvému textu: ale ořezy přeci jen snižují detaily v obraze. Můžeš to trochu rozvést? Já žiju v domnění, že detaily na fotce buď mám nebo nemám. Oříznutím fotky zprava, zleva, zhora nebo zdola přeci o ty detaily (pokud tam na původní fotce byly) nepřijdu. Nebo se pletu? Díky. Leicařům se omlouvám za neleicový dotaz. Jarda

Myslím to tak, že lepší je optický zoom, než příliš krátké ohnisko, kdy vzdálenější objekt bude malý a násleně se snažit zvětšit tento objekt ořezem/výřezem :-( (při prohlížení obou fotek ve fullscreenu, bude ten dodatečný -digitální "zoom", takový méně konkrétní :-( )
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:08

josef38 píše:
ODSakEda píše: ..... To už neokecáš! Nehledě k tomu, že ani RX1 nemá výměnná skla. :lol: .....

Právě proto "nekejhej", "huso" , neb majitelů RX1 s pevným objektivem, se samozřejmě dotaz - jak ohnisko, a tedy i můj dotaz - proč né zoom sklo, netýká! Jak jsem poznamenal o RX1, opakuji po 2.! Už gomeš!?? ;-)
ODSakEda

Příspěvekod jajakm » 15 srp 2016 21:10

ODSakEda píše:
jajakm píše:

ODSakEda:

Myslím to tak, že lepší je optický zoom, než příliš krátké ohnisko, kdy vzdálenější objekt bude malý a násleně se snažit zvětšit tento objekt ořezem/výřezem :-( (při prohlížení obou fotek ve fullscreenu, bude ten dodatečný -digitální "zoom", takový méně konkrétní :-( )

Edo ale v tvém původním textu o ZVĚTŠENÍ OBJEKTU nebylo ani slovo. U mě ořez = ořez a zvětšení = zvětšení. To jsou dva různé pojmy. Příště prosím o preciznější vyjadřování. Jako technik mne jistě chápeš. :D Jarda
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:12

Jo , Jardo, chápu 8-)
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 srp 2016 21:18, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:16

Stanley 900 píše:Brý večír :)
Já vím, jak to Eda myslel... Ořízneš fotku a už na jeho super - hyper - mega ultra HD televizoooru je poštovní známka místo fotky ... ;)
A až si časem zakoupí 8k televizor, jistě zase "profi" spotřebku, tak to nebude stačit ani fyzická velikost snímku 25 Mpx,
protože 8k je 33,1 megáč, takže budeme muset ze svých 25 MPx přesamplovávat na vyšší velikost... ;)

Schválně píši velikost, protože rozlišení je trochu něco jiného, ale to nám třeba nebudou stačit ani objektivy svým "rozlišením",
i když většina lepších pevných ohnisek má lepší kresbu, než většina zoooooomů :)

Taktér radši jdu ven s jedním ohniskem a ono se ukáže, co se do něj vejde :)

Ale prdlajs..., psal jsem že pixelů je dotatek (já mám 24Mpx) a výřezem pro dodatečný digi"zoom" nehrozí až po výřez na kost - 8Mpx, zmenšení obrázku na 4k monitoru 8-) A když ano (pro ještě méně jak 8Mx obrázek), stačí mít v prohlížeči fotek zadáno: Zmenšit i(!) zvětšit obraz přes celou obrazovku bez ohledu na rozlišení ;-)

A ano 8K monitory budou muset resamplovat menší na větší ze starších aparátů což se dávno dějě z prvních ani né 2Mpx kompaktů :-(

Jasně že objektivy maj taky "rozlišení" - tedy přesněji - rozlišovací schopnost :-)

Ano většina ano :-(, tedy né všechny ;-)
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 srp 2016 21:22, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:25

Stanley 900 píše:K čemu je to dobré, na celou obrazovku? Předpokládám, že otáčíš svůj televizor i stranově, v případě fotek na výšku ;)
Na celou obrazovku zobrazovat TV vysílání jeden můj známý, když jsem mu naladil low endovou LG LCD tenkrát.
Nebude přece koukat na 4:3 vysílání s pillar boxem okolo obrazu, když dal peníze za 16:9 televízi a tak měl kolečko šišoid
a lidi byli jako nosorožci z čelního profilu :)

Jasně že myslím věpsání delší strany + zbytek (černé, nebo jak si kdo zvolí barvu zbývající části monitoru) na kratší straně než monitor 8-)

Známej - fotograf, malíř, opravdu koupil 24" Pivot jen proto, že se mu nelíbí zmenšení objektů při zobrazení fotky vyfocené na výšku na monitoru 16:9 docelůa dost zmenšenou oproti focení na širikoúhlo a opravdu otáčí ne fotky (focené n avýšku) ale monitor! na výšku! Proč ne?

U videa je tento způsob spíše komický, ne však nebežný - kdy zejména dámy točí častěji video z mobilu na výšku... :lol:
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 srp 2016 21:28, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:29

Stanley 900 píše:Prostě pro mě pevná ohniska co mám, jsou povětšinou mazlíci na konkrétní typ focení a zoom je nenahradí,
i když ohniskem ano, ale vlastnostmi ne...
U mě je poměr mezi pevným a zoom objektivem 10:3 (kromě Nikon 1 zoomu) ;)

s poměrem stran na výšku je řešení dva monitory a nebo Eizo 1:1...

Proti gustu..... (já mám na 42" UHD i fotku na výšku dostatečně velikou i z dostatku pixelů - tedy stále výborně prokreslenou diplejem v detailech , kdy vidím každý chlup, pór kůže 8-) , tedý krom vyhlazených ksichtů v editoru...)
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 srp 2016 21:31, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:31

Stanley 900 píše:Prokreslenou spotřebkou na doma, tudy cesta nevede... ;)

Co konkrétně myslíš spotřebkou na doma???
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 21:39

Stanley 900 píše:No že jsem ještě neviděl "profi televizi" z krámu, na rozdíl od monitorů na foto a video speciálně ;)

Co je to profi??? :shock:
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 15 srp 2016 22:04

Stanley 900 píše:Já tady nechci plevelit vlákno, kde jsem na návštěvě, napsal jsem jenom z legrace, ale profi je pěkně prosím zařízení,
které disponuje veškerými parametry na daný typ práce, čili spotřební televíze to asi nebude...
Na rozdíl například od zařízeních na foto a video práci...
Dobrou noc ;)

Já jen že mnohé amatérské nové technologie jsou obrazově i mnohem lepčí jak některé staré profi :lol:
Dobrou noc 8-)
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 16 srp 2016 05:57

od ODSakEda » včera, 22:08
ODSakEda píše:Právě proto "nekejhej", "huso" , neb majitelů RX1 s pevným objektivem, se samozřejmě dotaz - jak ohnisko, a tedy i můj dotaz - proč né zoom sklo, netýká! Jak jsem poznamenal o RX1, opakuji po 2.! Už gomeš!?? ;-)

od ODSakEda » včera, 21:12
ODSakEda píše:Já jen že sou tu i fotky i z jiných značek... (např Sony RX1 že) Tak jsem myslel, že je to obecný dotaz jaký ohnisko s sebou táhat.

Že máš často "odborné" připomínky k něčemu, o čem máš jen povrchní přehled, to jsem si už u Tebe zvykl. Ale nepřiznání svého omylu je trochu naivní, až snad hloupý. To mně vadí více a vážnosti dotyčného to vůbec nepřidá, spíše naopak!!
Je to sice normální v politice, ale technikovi by to mělo být cizí!!

Tak se měj chlapče a přeji Ti hezký den! (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 16 srp 2016 06:09

Včera jsem na Vltavě viděl větší motorový člun, pomalu celý obklopený solárními panely, jak si to bezhlučně šine po řece. Pochopitelně jsem okamžitě vyskočil z auta a tuto loď vyfotografoval. Bohužel jsem doma snímky omylem smazal, tak se s vámi dělím o tento zážitek alespoň slovy. Snad se mi někdy poštěstí tuto ekologickou "mašinku" ještě nafotit. Podobným věcem fandím! (n) (n)

Alespoň jeden snímek ( ze šuplíku ) z jiného objektivu, než 35 mm. ;)
Jedna z mých vnuček v akci.

Hezké ráno přeji všem!
Přílohy
ELMARIT 21 mm.jpg
ELMARIT 21 mm.jpg (857.11 KiB) Zobrazeno 3997 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/1500 sec.
Clona: F/5.7
ISO: 800
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod josef38 » 16 srp 2016 08:58

Vytáhl jsem provětrat jedenadvacítku. :D
Přílohy
U_vody_4.jpg
U_vody_4.jpg (1.17 MiB) Zobrazeno 3988 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 160
Exposure bias: 43520/65536 EV
U_vody_5.jpg
U_vody_5.jpg (963.4 KiB) Zobrazeno 3988 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/3.4
Expoziční program: Manuální
Je_smutný_protože_mu_neberou.jpg
Je_smutný_protože_mu_neberou.jpg (886.63 KiB) Zobrazeno 3988 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
josef38

Příspěvekod OVal » 16 srp 2016 12:34

Tak jsem ji dnes vzal provětrat plátýnko.... Ale světlo nanic (y) Alespoň jsme se s pesou proběhli ;)
Přílohy
L1001618-Edit.jpg
L1001618-Edit.jpg (768.94 KiB) Zobrazeno 3979 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1500 sec.
Clona: F/1.7
Model: M Monochrom
L1001601-Edit.jpg
L1001601-Edit.jpg (543.36 KiB) Zobrazeno 3979 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/3000 sec.
Clona: F/3.4
Model: M Monochrom
OVal

Příspěvekod ODSakEda » 16 srp 2016 15:03

OVal píše:Tak jsem ji dnes vzal provětrat plátýnko.... Ale světlo nanic (y) Alespoň jsme se s pesou proběhli ;)

Pěkná místa. Plátýnko=závěrka? a pesa=fenka?
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 16 srp 2016 18:51

OVal píše:Tak jsem ji dnes vzal provětrat plátýnko.... Ale světlo nanic (y) Alespoň jsme se s pesou proběhli ;)

Ondro, nepoužil jsi na té první fotografii zelený, nebo žlutý filtr? Jinak pěkný a LMM si nezaslouží zahálení! :D
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou