stano, zmije dost dobrá, tvrďák - netvrďák

.
Bohouši, většinou čteš velmi dobře, ale dnes Tě, možná, vnoučata dost unavila...

. Jasně, že ta kombinace optiky je na takové focení nevhodná, psal jsem to, ale jinou nemám. Žádné přejíždění při ostření se mě netýká, je to manuální objektiv (psal jsem), zaostřuje se ručně, elektronický dálkoměr funguje velmi dobře, ale dávám přednost preciznímu zaostření na matnici - to je totiž nejsilnější stránka těchto manuálů. Nedostatečnou ostrost těch fotek nemá na svědomí nepřesné zaostření, zas taková tma v hledáčku ještě nebyla, hledáček je obrovský.
Drátovka začala stávkovat až po třech nebo čtyřech fotkách, vůbec jsem netušil, proč. Úbytek světla během těch pár fotek nebyl ani 1/3 EV. Ale téměř všechny fotky jsou nakonec tou drátovkou vyfocené, prostě chvilku to fungovalo a chvilku zas ne. Šílená otrava. Poslední tři fotky už jsou, tuším, na samospoušť, tam už mohl být pokles 1 EV oproti začátku. Ale už je to měsíc a zapsané to nemám, takže bez záruky.
Aberace na těch hlavách fakt je (fialová), neřešil jsem to, vůbec o nic nejde, byl to jenom pokus. Máš dobré oči a monitor

.
Měřil jsem ty ptáky bodově, bílou jsem přeexponovával o 1-2 EV, porovnával se středovým měřením a vždycky z toho udělal nějaký kompromis. Kdybych středové měření přeexponoval, jak píšeš, vůbec by to nevypadalo, jak při večerním světle a to snad, trochu, vypadá, si myslím. Bílé peří by bylo, nejspíš, přepálené.
Byl jsem tam cca od půl sedmé do 19:45, zcela jistě se pátý pták objevil pouze jednou, na hnízdě se zdržel tak minutu, dvě, a zase odlétl. Žádné další krmení se po dobu mé přítomnosti nekonalo, to je zcela bez debat. Takové letadlo prostě přehlédnout nelze, zvlášť, když jsem na ten moment čekal. Ale drátovka měla zrovna jiný názor...