Ahoj všem.
Tak mi připadalo, že při focení makra s Pentaxem se seťákem začíná mít AF čím dál tím větší problémy se zaostřením , hodně fotek začínalo být ,,rozmydlených" i při krátkém čase a když jsem sundal Raynoxe a cvaknul na širokáč kraj lesa se smrčkama a travinama ( aby tam bylo co nejvíce drobných detailů ) tak jsem málem omdlel....obraz slitý jak z prvních půlmegových foťáků v mobilech

.Sundal jsem objektiv a když jsem se skrz něj podíval tak jsem nevěřil vlastním očím ( viz příloha ). Vypadá to , že popraskal ( zmatněl a zmramoroval ) tmel v prvním optickém členu ( za vnější čočkou ). Vůbec si nedokážu vysvětlit příčinu...mám ho jen šest let, v mrazu jsem s ním nikdy nefotil , nikdy nenavlhnul , uložený ho mívám v brašně ve skříni a nikdy nedostal sebemenší ránu ! Napadá mne jediné.....přílišné přehřátí na slunci a rozdílná roztažnost materiálu stmelených čoček ( jedna sklo a druhá optický plast ? ). Objektiv je ,,podezřele" lehký i levný ....přičítal jsem to tomu že nemá uvnitř zaostřovací motorek a bajonet je z plastu , ale vypadá to, že se šetřilo i jinde

.
Co vy na to, máte s tímhle zkušenost ? Nebo máte jiné vysvětlení ? Je to jen má doměnka ....protože jednou jsem večer zapomněl foťák na stole v obýváku , ráno jsem vypadl do práce a celé dopoledne na něj pražilo oknem slunce

.Měl sice krytku objektivu a byl k němu bokem , ale když jsem se vrátil, tak se na něj nedalo skoro sáhnout

.
Karlík
PS: fotka směrem od snímače se mi nedařila nafotit, tak alespoň ne moc kvalitní pro ilustraci.