ladysk píše:ODSakEda : cožpak o to, jak píše TH, serie pěkná, jen na můj vkus poněkud více neproniknutelné stíny... ale vím, že sto monitorů, sto kalibrací a stejně sto jiných výstupů ...
Jojo je to tak , zejména pod mostem je moc tma neprokreslená
Jde o starší fotodokumentaci z výletu, kdy jsem se ještě s novou SLT a OLED EVF seznamoval a byl takový jasný sluný den a velmi velký kontrasty světel a stínů v tom parku až i v reálu bolely oči z teho a já fotil jen do JPG rovnou a ještě jsem neobjevil finkci DR (rozšířený Dynamický rozsah), kterou dnes při větších kontrastch používám automaticky na projasnění hlubokých stínů již v JPG z fotoaparátu (abych se nemusel babrat se stovkami jen nedůležitých cvaků...), natož použiji vyjmečně HDR - to pokud je dokonce ostré protisvetlo
Ne abych dělal HDR omalovánky... , ale abych nemusel přesvítit tu plastickou poemělou atmosféru bleskem..., což nesnáším, ale by bylo ještě co vidět uvnitř ale současně se nepřepálilo i mnohem intenzívnější světlo v okne, např. viz zde:

- HDR.JPG (458.46 KiB) Zobrazeno 10623 krát
- EXIF-Data
- Ohnisková vzdálenost: 50 mm
- Čas expozice: 1/80 sec.
- Clona: F/10
- ISO: 800
- Whitebalance: Automaticky
- Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
- Model: SLT-A65V
- Expoziční program: Priorita clony
- Exposure bias: -17/10 EV
- Metering mode: Pattern

- Normal.JPG (383.02 KiB) Zobrazeno 10623 krát
- EXIF-Data
- Ohnisková vzdálenost: 50 mm
- Čas expozice: 1/80 sec.
- Clona: F/10
- ISO: 800
- Whitebalance: Automaticky
- Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
- Model: SLT-A65V
- Expoziční program: Priorita clony
- Exposure bias: -17/10 EV
- Metering mode: Pattern
Tma tam byla jinak fakt velmi velká v těch starých dřevěnicích s malými okny
Taky je rozdíl, upravujili fotky vedne nebo večer. Ty z večera se pak při prohlížení vedne zdají tmavé a ty editované vedne se při prohlížení večer zdají příliš jasné až vyblité.
A jak píšeš o těch monitorech - na tom jasném OLED hledáku i za slunečního dne se to nejevilo tak tmavší ve stínech (tedy jak co ten traktor je vpoho) jak na velkém LCD, kor moderním s dobrým kontrastem a Local Dymingem a večer!
Však taky veličina kontrast, je relativní pojem sám o sobě