Studánka...údolíčko ... jeskyňka... čeština má pro ten koutek ženského těla tolik roztomilých výrazů

Ovšem ,,Bruntál" ( okolí pěkné ale hrozná díra ) to je nepřekonatelný výraz
Edo trošku mne ,,podceňuješ"

....za těch 33 let co fotím mi prošel rukama nejen FF, ale i středoformát a 6x9 , takže leccos z toho co píšeš znám z letité praxe

. Spíš jsem svou poznámkou myslel to, že řešit dnes tolik populární téma ,,bokeh" mne moc nebere a raději fotím než řeším

.Faktem ale je, že když jsem zkoušel makrofotografii, s jinak pro tuto ,,disciplínu" velmi vhodným a kvalitním zvětšovacím objektivem Anaret 3,5/30 ,tak hned po první fotce jsem byl z jeho bokehu úplně na mrtvici, protože dělal naprosto znatelné a hnusné,,křížky" v celé ploše ,,pozadí"

...inu čtyřlamelová clona

.Ovšem po rozebrání a vložení pevné vlastnoručně vyrobené kruhové clonky ( ještě jednou dík mistrovi Kutilkovi za výkres i výpočty

) to byl rázem neskutečný ,,samet"

. Inu ono i takové levné řešení clony jako má stará Efekta ( tři dírky různého průměru v tenkém ocelovém plíšku ) má své výhody

.
karlík
PS: abych jen nekecal, tak přihodím jedny záda ...to červené v pozadí není rudá záře nad Kladnem, ale nástěnka u vrátnice