Tatry

Moderátor: Beda

Re: Tatry

Příspěvekod ODSakEda » 16 čer 2016 08:48

Jak často jsou ve vys Tatrách sesuvy těch šutrů a případně celých skal!? Se tam letos chystám a vždy bojím :o i bouřek! A co medvědi!? Kámoš mě strašil, nosímli do Tater zbraň! :shock:
ODSakEda

Příspěvekod cumel30 » 16 čer 2016 13:33

Zosuvy šutrov bývajú hlavne po búrkach, na búrku si treba dať pozor a vyraziť v skorých ranných hodinách, ideálne o 05 00 AM.Medveďov sa báť nemusíš, ak ideš po turistickej značke. Českých turistov je viac ako macov, takže bez obaf. (n) (n)
cumel30

Příspěvekod cumel30 » 16 čer 2016 14:26

The Kamzík
Obrázek
cumel30

Příspěvekod ODSakEda » 16 čer 2016 15:11

dik za info, pohybovat se mimo znacky bychom se ve vys Tatrach urcite bali a navic je to i protizakone ne?
ODSakEda

Příspěvekod cumel30 » 16 čer 2016 15:43

Je to protizákonné, jedine, že bys šel se mnú. 8-)
cumel30

Příspěvekod cumel30 » 17 čer 2016 15:00

Jahňací štít
Obrázek
cumel30

Příspěvekod ODSakEda » 17 čer 2016 20:42

cumel30 píše:Je to protizákonné, jedine, že bys šel se mnú. 8-)

Krom toho, že nepřímo usuzuju, že jsi nějakej místní horal, nebo záchranář, nebo ochránce?, to zní jako nabídka na průvodce po krásných neokoukaných místech v Tatrách?

Jestli ano, tak dík, ale! Já přes 50 let přes 100kg řidič... - stále jen na zadku v klimatizovaným autě... a moja paní astmatik (i proto chodíme na hory a do lesa) pokladní v kase také i přes 12h vkuse sedicí na zadku v klimatizovaným marketu... To by jsi psychicky asi nedal jít krokem a neustále na nás čekat než popadnem dech...

Spíš dej tip, ale budeme ubytovaní nad obcí Pribylina a nechceme jezdit autem pokud možno a budem šlapat jen po okolí , možná ke konci dovči a po rozhejbání kloubů i na Baranec a pod. Co doporučuješ Ty?

Doplněno: skorostejný zlom a vyzvednutí náhorní plošiny s loukou jsme viděli v Alpách hned pod Vídní na Schneeberg-u:
_DSC1945.JPG
_DSC1945.JPG (580.95 KiB) Zobrazeno 4309 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/5
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: SLT-A77V
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
ODSakEda

Příspěvekod cumel30 » 18 čer 2016 05:42

V okolí Pribyliny to nepoznám, skús pozrieť na internete a dík, že máš u mňa dôveru, ale kľudne si choďte sami, a môj typ na výlet, jednoznačne Belianske Tatry, bolo to tam uzavreté tridsať rokov, takže príroda je bombová. (n) (n) (n)
cumel30

Příspěvekod cumel30 » 18 čer 2016 22:34

Belianska kopa
Obrázek
cumel30

Příspěvekod cumel30 » 19 čer 2016 06:13

Batizovce
Obrázek
cumel30

Příspěvekod ODSakEda » 19 čer 2016 08:20

Dík za rady, fotky (n) Také rozdám dobrou radu: Při velmi šorokém panorámatu vždy nejen pootoč aparát, ale i popojdi o krok do strany ;) a nevznikne takový výrazný šef v popředí 8-)
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2016 08:46

ODSakEda píše:Při velmi šorokém panorámatu vždy nejen pootoč aparát, ale i popojdi o krok do strany ;) a nevznikne takový výrazný šef v popředí 8-)

Máš k tomu co píšeš nějaké rozumné vysvětlení?? Mám na mysli proč ten úkrok do strany, trochu to podle mého rozumu postrádá logiku. Děkuji za vysvětlení. J.

P.S.
Více záleží na tom, v čem to bylo skládané. Lepší program, třeba PT-Gui si se zkreslením objektivu umí poradit.
V tom diskutovaném obrázku spíše ale schází v jednom zdrojovém snímku ( pravém ) informace. Polní cesta nepokračuje a potom program nedokáže snímky korektně napojit. Tu cestu a vyjeté koleje v pravém snímku už žádný program nikdy nedopočítá!!
Na mě to dělá právě dojem, že oba snímky nebyly pořízeny z jednoho bodu. Neboli opak toho, co radíš Ty!!!
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 19 čer 2016 14:25

Mám - protože je u krátkého ohniska příliš velké překrytí popředí dvou následujících fotek a úhlově příliš doformované optikou a tak již zcela nenapojitelné. Idální Panorama by znamenalo popjít o např. 1/3 šířky reálného pohledu, jeli ze tří fotek, ale stačí jen malý kompromis - alespoň krok ale né víc jak úhel záběru v popředí ab ynaopak nevznikla díra! (chybějící popředí mezi snímky) a hned je to bez těch úhlových zlomů , deformací v popředí.

Leda by jsi skládal z fotek s delším ohniskem, ale u širokáče toto doporučuji pro jeho příliš široký záběr a deformaci popředí a tedy problematické napojení a sloučení bez těch artefaktů :-(

Prostě neočit aparátem dle osy jeho ohniska, nebo podobně, ale po velké kružníci, jako např u satelitu je ne áhodou rozmístění více LNB na jednom talíří po malém orbitu! ( http://robssatellitetv.com/multi%20lnb%20dish.jpg ) což je průmět (parabola je jako objektiv a zmenšuje ty odrazy vln) orbitu reálného - satelitů kolem Země.

Doplněno: Nebo je k tomu i dobrá tato pomůcka na stativ: http://www.pcdays.cz/wp-content/uploads ... C_6943.jpg ab yjsi otáčení aparátu posunul mimo jeho ohnisko

Nooo a tady to je u Neffa vysvětleno odborněji :-) : http://www.digineff.cz/clanek/pojmy/co-je-nodalni-bod
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2016 14:57

Stanovení nodálního bodu objektivu je každému, kdo dělá panoramata jasný, ale s tím úkrokem do strany s Tebou naprosto nesouhlasím a popíráš tímto tvrzením odkazy, které jsi zde zveřejnil. Jestliže budeš při fotografování panoramat "ukročovat" tak se na stanovení nodálního bodu předem vykašli protože to je v tomto případě naprosto zbytečná práce. :lol:
Jen pro kontrolu, zda Ti funguje natáčecí přípravek a máš dobře stanovený nodální bod, si udělej panoramatický snímek třeba pracovního stolu zblízka, kde máš různě do hloubky rozprostřeny malé předměty. Až se Ti to podaří, alespoň z pěti snímků ve dvou řadách na výšku, aniž by se Ti předměty na snímku špatně nespojovaly, pak o tom můžeme debatovat dál. Pro začátek Ti ale stačí takto spojit dva snímky. Měj se. j.

P.S.
Tady máš ukázku, kde je dobře spočítaný nodální bod. Sestava je z šesti snímků na šířku a třech na výšku. Fotografováno z asi jednoho metru.
( celkem 18 snímků ) Snímek vytvořen čistě jen pro kontrolu, zda souhlasí určení nodálního bodu. Z blízka je podobná sestava mnohem náročnější, než krajinka.
To sférické zkreslení je zde záměrně, jinak by nešlo panorama z blízké vzdálenosti a z tolika snímku spojit. Snímek stolu už je hodně starý, takže technika na něm už neodpovídá současnosti. ;)
Přílohy
hlava detaily.jpg
hlava detaily.jpg (109.87 KiB) Zobrazeno 4262 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/10 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD10
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
PANASONIC GF 1.jpg
PANASONIC GF 1.jpg (118.16 KiB) Zobrazeno 4262 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/90 sec.
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Pracovní stůl.jpg
Pracovní stůl.jpg (317.83 KiB) Zobrazeno 4262 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2016 15:12

A ještě jeden snímek i když do Tater nepatří. Ale je to jen na ukázku. V tomto případě dvě řady na výšku a patnáct snímků stranově. Celkem 30 snímků. Snímek je pochopitelně silně zmenšen.

A už vám tu dám pokoj. :lol:
Přílohy
Alpy.jpg
Alpy.jpg (783.97 KiB) Zobrazeno 4260 krát
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 19 čer 2016 16:13

Nemyslel jen jen úkrok..., ale i! pootočení aparátem, při focení z ruky nemajíc forrichtung na stativu. (psal jesm: ....."vždy nejen pootoč aparát, ale i popojdi o krok do strany".....) Prostě šlapat nohama do stran - přesněji a lépe po malé kružnici než po přímce, současně s natáčením aparátu, jako by byl umístěn na kraji kulatého otočnéího stolu - jak na té fotce v článku Neffa 8-) Asi se neumím vyjadřovat přesně co myslím :-(

A tvoje poslední panorama je foceno delším! ohniskem (což jsem také podotýkal jako výhodu) a tak bez problematického popředí těsně před tebou, ale já psal něco o širokáči!!! a blízkém popředí v záběru - tedy já o koze a Ty o voze... :-(

Doplněno: Pokud v interiéru (podobně jak máš ten stůl) při širokáči ze stativu pootočíš aparátem méně a i poposuneš do strany i stativ, dostanež široký záběr, který by se Ti třeba najednou do záběru nevešel od stěny ke stěně a přitom né deformovaný silně (jak ten tvůj stůl...) a bez chyb v popředí, kdy s tím něbudou editory tak bojovat a vymejšlet nereralitu... (já tak dokumentovel velkej a dloooouhej obraz, tak aby nebyl pokroucenej..., neb jsem jej chtěl fotit z blízka a nevešl by se mi do záběru ani a také jsem chtěl aby byl z více fotek aby byl z více Mpx, neb tehdy jsem měl jen 2Mpx fotoaparát)

Svoje soukromí raději nezvěřejňuj (stůl), i zde se najdou zlí lidé! :-(
Naposledy upravil ODSakEda dne 19 čer 2016 16:33, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2016 16:32

Ale copak jsem já nepsal v té zkušební fotce stolu také o blízkém prostředí??
A kdo Ti říkal, že já jsem používal dlouhé ohnisko?? Ta Gf jednička je na tom přípravku pouze demonstrativně.
Ale skutečně ta debata postrádá smysl a klidně si foť jak chceš. Měj se hezky! J.

P.S.
A ten stůl si pro zkoušku nafoť, teprve potom poznáš ty pravé problémy skládané fotografie. A je šuma fuk, jaké ohnisko použiješ, musíš ale přísně respektovat nodální bod. Ten se ovšem s Tvými úkroky naprosto neslučuje.
josef38

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2016 16:34

ODSakEda píše:
Svoje soukromí raději nezvěřejňuj (stůl), i zde se najdou zlí lidé! :-(

Ten stůl, to už je daleká minulost a pro jistotu jsem i tak fotografii silně zmenšil. Jinak děkuji za upozornění. :D
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 19 čer 2016 17:05

josef38 píše:Ale copak jsem já nepsal v té zkušební fotce stolu také o blízkém prostředí??
A kdo Ti říkal, že já jsem používal dlouhé ohnisko?? Ta Gf jednička je na tom přípravku pouze demonstrativně.
Ale skutečně ta debata postrádá smysl a klidně si foť jak chceš. Měj se hezky! J.

P.S.
A ten stůl si pro zkoušku nafoť, teprve potom poznáš ty pravé problémy skládané fotografie. A je šuma fuk, jaké ohnisko použiješ, musíš ale přísně respektovat nodální bod. Ten se ovšem s Tvými úkroky naprosto neslučuje.

Achjo, myslel jsem ty Tatry že jsou na dlouhý ohnisko a tak bez problematického popředí.
A stůl si fotit nemusím, fotím 40let a vím co je panorama a jeho úskalí znám moc dobře ;-) Jen si, myslím, krapet nerozumíme a píšeme mimo myšlenky obodstavec :-(
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2016 17:24

O.K.
Měj se. J.
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Fotíme krajinu