josef38 píše:ODSakEda píše:
Podivej se na druhy obrazek pozorne! Co vidis!?
Vidět můžeš co chceš oko se nechá obelstít, sám jsi se myslím o tom zmiňoval. Prostě Tvůj argument nemůže obstát.
Když je perspektivní zkreslení nepatrné ( dlouhé ohnisko objektivu ), tak obrázek působí podivně, ale nikdy nebudou vzdálenější předměty zobrazeny jeko delší, než stejné předměty, které jsou blíže ke kameře. To nelze nijak okecat a odporuje to i všem optickým zákonům. Je mi líto.
Pochopitelně toto vše platí jen u neupravovaného obrázku a klasického fotografování. Žádné "kypování" nebo něco podobného!!!
P.S.
Jestli tomu stále nevěříš, vyfotografuj si teleobjektivem dvě metrové latě, které jsou různě vzdálené od objektivu. Až se ti podaří nafotit obrázek, kde bude ta vzdálenější na obrázku delší, než ta bližší, bude to stejné, jako bys vynalezl perpetum mobile.
Jeste jeden pokus neb je asi problem v chapani meho textu?

A fotit si na zkousku nic nemusim neb tu Walhallu mam take davno vyfocenou i z daoky a dokonce na 750mm/35! , kdy klam je mnohem vetsi nez jsem nasel na netu. Klidne ti tu foku sem dam, az budu u sveho PC.
A psal jsem i poznamku ze na te 2. fotce samozrejme vzdalenejsi sloupy delsi nejsou!!!!!! (predtim jsem totiz psal opakuji pro sichr: ze se tak jen jevi!!!) Uf jak do dubu...