Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod **lasta » 05 čer 2016 20:56

Axi

(n)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 05 čer 2016 21:04

nemám Sigmu ale "jen" Sony a tak jen link na moje kytičky (abych nezasvinil téma Sigmou nepatřičným) : viewtopic.php?f=29&t=52&p=81541#p81541
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 06 čer 2016 11:47

+++++ píše:pepa: komedie?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sice nevím, komu to patřilo, ale proč ne trochu komedie. Dej také nějakou fotku! (n)

P.S.
Život je jedna velká komedie! :D
josef38

Příspěvekod Jarouš » 06 čer 2016 14:25

Pokračování v postupném vývoji. V devět hodin začali postupně nasvěcovat "jednadvacítku". Druhá fotka je o 18 minut později. Mám takový pocit, že "mrakoš" je nasvícený pouze během festivalového týdne, ale nejsem Zlíňák, takže nějaká výjimka během roku (např. Vánoce) možná existuje.
Přílohy
SDIM6204.jpg
SDIM6204.jpg (451.61 KiB) Zobrazeno 4513 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM6213.jpg
SDIM6213.jpg (499.82 KiB) Zobrazeno 4513 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 06 čer 2016 15:39

A podle rad zdejšího experta, že podexpozice s úbytkem světla je úplná blbost, jsem udělal taky jednu nepodexponovanou. Přesně podle měření expozimetru foťáku, expozice na nulu v manuálním režimu. Měření celoplošné. Druhá fotka vznikla necelé 3 minuty po té předchozí. Z osvětlených ploch nebo svítících reklamních panelů nedostanete vůbec nic použitelného, RAW - neRAW, nehledě na to, že ani veřejné osvětlení by při takové úrovni okolního světla nemohlo být tak výrazně viditelné. A hlavně by nebyl důvod ho už zapínat ;).
Nepodexponovaná fotka je bez úprav, pouze vyvolaný RAW. S tím fakt nemá smysl ztrácet čas.
Přílohy
SDIM6214.jpg
SDIM6214.jpg (499.6 KiB) Zobrazeno 4505 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 38 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
SDIM6215.jpg
SDIM6215.jpg (479.24 KiB) Zobrazeno 4505 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 13 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 06 čer 2016 16:33

Jarouši nevím který preferuješ Ty, ale podle mne už ten druhý obrázek mimo jiného i trochu stírá charakter nočního snímku. J.
josef38

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2016 16:45

Nevim jak Expert Jarous, ale jeho prvni fotka, tedy ta tmava, focena jednou vterinou, ja docela dobre upravitelna na vecerni atmosferu vcetne vsech svetel a temnych mist a vcetne vsech drobnych detailu, treba listu na stromech. Jarousova druha fotka, kterou preexponoval buh vi zase proc asvitem 13 vterin ma na vecerni naladu moc svetla a je podivne kontrastni jak se asi snazil ten velky osvit v pc regulovat...Takto fotit je uplne zbytecne a mrsi predevsim barvy, vcetne lehke ztraty ostrosti, ktera se da sice upravou dohonit, ale zase lehce/nepatrne poskozuje detaily. To podle toho jak jsou pod nebo pres osvitnute. Holt vse ma sve.

Jo, to slovo umeni abych vysvetlil, je odvozenina ze slova umeti....... a tim to je dane. Nekdo umi, jiny ne a ne :)
Naposledy upravil pe-pa dne 06 čer 2016 17:45, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod +++++ » 06 čer 2016 17:21

:D :D :D :D :D :D :D :D
Naposledy upravil +++++ dne 16 lis 2016 18:38, celkově upraveno 1
+++++

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2016 18:09

+++++, je to vubec clovece mozny? Nejsi ty nejaky ten novy Houdini nebo tak neco? Tohle vsechno a tak rychle bez zaskobrtnuti ze sebe vysoukat..... Vzdyt ja z tebe clovece dostanu snad jeste horecku omladnic nebo aspon zacnu na stara kolena koktat!

Abych tedy upresnil; Axislubo neni zadny muj znamy a ani zadny pritel, ale ani zadny nepritel. Je to dobry fotograf, ktery foti dobre a vetsinou i hezky komponovane fotky ve vyborne barevnosti, takze nemam poneti proc bych zrovna axisluba mel obelhavat. Holt muj text je pro tebe +++++ mozna naivni, ale ja jsem sveho internetoveho pritele pouze a pouze informoval jak to ted mam s tim focenim krajinek a proc.

Ze vetsina z vas, tebe vcetne +++++, takova zarizeni nevidela, nebo i videla a vedi, ze stoji haldy penez, nemuze si v mozku mozna i z nedostatku prilezitosti a kontaktu s profesionalnimi fotografy uvedomit, ze tyto "ohromne" nekdy ceny za fotoprislusenstvi pro profesionalni fotografii jsou hlavne v Cechach vysoke a to proto, ze v Cechach to stale pocitaji jinak, na koruny, ca. 25:1. Mimo Cechy, tedy na zapade hranic z druhe strany jsou ty ceny primerene k vydelku dobrych fotografu a tim i ne prilis vysoke. Takze, jestli neco potrebuji, jdu a koupim si to a nepremyslim kde to usetrit abych snad vysel. To tady neni vubec treba a tady se tak nepremysli. Vse je normalne dosazitelne. To je tim asi, ze tady i ten "chudy" zije uplne normalne a ma vse k zivotu co potrebuje a ma se dobre.

Tyto tvoje bla bla jsou vyplody tveho mozku, ktery napr. kratkymi navstevami v cizine, nedostatkem konaktu s mistnimi obyvateli a z nedostatku casu zitim v zapadnich zemich vice let, kdy clovek teprve zacne dobre poznavat jak to tam vlastne chodi, neni mozne abys +++++ vubec vedel a tedy radeji drz chlebarnu. Ceska ukazka, ktera je toho dukazem, ze vsechno vedi a jak jsou chytri je dokumentovana bezne " my uz tady mame take vsechno". Nemate, ale nam na druhe strane hranic, treba v Holandsku, vubec nevadi, nepremyslime o tom a Ceskou zemi vetsinou nikdo na zapade a to je hola pravda, nezna a nevi ani kde se naleza! Prisaham, ze to je take pravda! Jen snad kratce pred zajezdem do Prahy nebo Krumlova... o vic se nezajimaji.... :)
Naposledy upravil pe-pa dne 06 čer 2016 18:17, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2016 18:09

+x
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 čer 2016 19:26

+++++ píše:Josef38, ty jsi ale s tou babičkou v Holandsku také pěkný bábitel, jen co je pravda.

Myslíš? Nevím, proč bych nemohl mít v Holandsku jednu babičku, když jsem sám také dědeček! V Německu mám také jednu švarnou babičku. Nevěříš? Občas k nám přijede. ;) ;)

příloha: Amsterodam
( obrázek je poněkud roztřesen )
Přílohy
Dáma_v_němém_úžasu.jpg
Dáma_v_němém_úžasu.jpg (773.97 KiB) Zobrazeno 4432 krát
josef38

Příspěvekod +++++ » 06 čer 2016 19:58

:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Naposledy upravil +++++ dne 16 lis 2016 18:38, celkově upraveno 1
+++++

Příspěvekod jajakm » 06 čer 2016 20:29

download/file.php?id=84388
Jarouši ta se ti fakt povedla. (n) Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 06 čer 2016 21:29

+++++, snobismus tomu rikate? O.K., ale urcite z melkosti charakteru, z nekvalitniho asi vzdelani a z vlastniho vyvoje mezi podobnymi a horsimi charaktery postkomunistickych Cech. Mi to nevadi, jsem totalne tolerantni a flegmaticka povaha.

Ale jedno ti reknu, jestli tomu budes verit nebo ne mi uz nezajima. Jestlize nekdo, cizinec, Cech, zije v cizi zemi, ma nedostatecny kontakt se svou materstinou, tehdy uz proto, ze se bal, ze kdyz bude telefonovat s rodici, ze je privede do nesnazi. Coz se take i delo. Neustale byli vyslychani a pozorovani. Takze takovy cizinec mluvil cela leta reci te zeme ve kter se pohyboval a zil a mila materstina se mu pomalu omezila na slova, kterymi hovoril jen doma se svou rodinou a pozvolna se slovnik po ca. 40 letech o hodne zredukoval, protoze mnoho ceskych slov nebylo desitky let pouzivana.
Kdyz zacala era internetu jsem se okamzite zaregistroval do jednoho ceskeho fora, abych si mou cestinu zlepsil aspon pisemne. Ze zacatku to byla hrozna katastrofa, ale nyni jsem uz jakz takz spokojeny, ale bohuzel si vzpominam nejvice na slova, kterymi se mluvilo tehdy v Cechach a dnesni nova slova a vyvoj jazyka za tu dlouhou dobu jeste stale moc neovladam a nekterym slovum dokonce jeste nerozumim.... Co se da delat. Cesi byli vzdycky a v kazde dobe mistri na nove nazvy a nova oznaceni, jako ted te snobismus pouzit na emigranta :lol: i kdyz to cizi slovo ma ve skutecnosti vyznam kapanek jeste jiny, i kdyz mozna i to je v tom snobismu tady zahrnovano..... Ovsem, diky nekterym zde, jsem si ze vseho nejvic vzpomel na ty ruzne nadavky..... :lol:
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 06 čer 2016 22:31

Nenapadlo mě, že to bude tak nejasné, zvlášť když to mělo přímou návaznost na můj nedávný příspěvek o podexpozicích úměrných úbytku světla, za který jsem byl také Mistrem patřičně "pochválen". Tak teda polopatě. První fotka (SDIM6214) je silně podexponovaná, kontrola přes displej kvůli přibližné shodě s focenou scénou. Rozhodující je jas osvětlených objektů, aby z nich vůbec něco bylo, ne přesvícené barevné fleky. Druhá fotka (SDIM6215) není ani podexponovaná a už vůbec ne přeexponovaná, těch 13 sekund si vyžádal expozimetr foťáku pro vyrovnanou expozici na nulu v manuálním režimu. Jinými slovy, podle foťáku je to správná expozice. Světla jsou nepoužitelná, zkreslení celkové světelné situace přesně odpovídá tomu, o čem jsem nedávno psal a pan Mahler po svém ohodnotil. Ve svém příspěvku ze 17:45 znovu dokázal, že nepozná a svojí úpravou opět předvedl, že neumí... ;)
Jardo, díky. Jediná výhoda té tmy je to, že na displeji se ty fotky kontrolují docela dobře.
Jarouš

Příspěvekod +++++ » 07 čer 2016 05:55

:D :D :D :D :D :D :D :D
Naposledy upravil +++++ dne 16 lis 2016 18:36, celkově upraveno 1
+++++

Příspěvekod **lasta » 07 čer 2016 07:00

+++++ píše:Dobre jitro Mahlere a ostatní
mám pro tebe kamaráde jedno určitě milé překvapení. Koncem června (25. a 26.) jedem s kámošom do Mnichova. Do Schofeldingu to je jen skok, co říkáš že bysme tě aj s kámošom navštivili. On by tě také rád poznal a probereme u dobré kávičky naše společné zájmy a pokecáme o Sigmičce. Kámoš by si rád koupil qatro. Neprodáš? ;)

Klidně pošli soukromou správu, kdyby ti tento termín nevyhovoval a domluvíme se na jiném termínu. Domluvíme se určitě na setkání se těší tvůj +++++.

A nepokoušej se na nás hrát, že si zrovna v Holandsku! ;) ;)

Aha, pan několik křížků bydlí na Ukrajině a Sigmičku.chce zadarmo.
V kolika dalších vláknech ještě šmíruješ a sháníš tipy na loupež?
Josef38 by se měl začít bát.
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2016 08:36

Mily Jarousi,

".... od Jarouš » včera, 22:31

Nenapadlo mě, že to bude tak nejasné, zvlášť když to mělo přímou návaznost na můj nedávný příspěvek o podexpozicích úměrných úbytku světla, za který jsem byl také Mistrem patřičně "pochválen". Tak teda polopatě. První fotka (SDIM6214) je silně podexponovaná, kontrola přes displej kvůli přibližné shodě s focenou scénou. Rozhodující je jas osvětlených objektů, aby z nich vůbec něco bylo, ne přesvícené barevné fleky. Druhá fotka (SDIM6215) není ani podexponovaná a už vůbec ne přeexponovaná, těch 13 sekund si vyžádal expozimetr foťáku pro vyrovnanou expozici na nulu v manuálním režimu. Jinými slovy, podle foťáku je to správná expozice. Světla jsou nepoužitelná, zkreslení celkové světelné situace přesně odpovídá tomu, o čem jsem nedávno psal a pan Mahler po svém ohodnotil. Ve svém příspěvku ze 17:45 znovu dokázal, že nepozná a svojí úpravou opět předvedl, že neumí... ;)
Jardo, díky. Jediná výhoda té tmy je to, že na displeji se ty fotky kontrolují docela dob....."

Nenapadlo mne, ze to bude tak pro tebe nemozne pochopit, kdyz napisi zde, ze s ubytkem svetla by se nemela fotka podexponovavat. Ale nikde jsem dale k tomu nenapsal, ze by se mela bohate preexponovavat a to tak, ze z osvetlenych objektu budou presvicene fleky jako nyni na tech tvych prikladech.
Nechce se mi vubec verit, ze bys jeste ted nevedel jak takovy motiv spravne exponovat a vypravis tady misto toho bachorky treba pro +++++ a jine amatery, kteri nemaji o foceni mozna vubec ahnung.
Foceni takovychto nocnich scen vyzaduje jiny zpusob foceni nez nam tady ty popisujes, fotograf si musi fotak vzit do ruky nebo uvolnit na stativu tak, aby mohl na SPOT a MANUEL zjistit na motivu expozici nejvyssich svetel nebo dulezitych objektu, kde by melo byt v detailu i vse k "precten", jen pro kontrolu si zmerit i expozici ve stinech, jestli je fotak vubec schopny svou dynamikou jak ty objekty a jak ty stiny "pobrat", rozhodnout se tedy pro spravnou expozici, kteou musi po mereni nastavit a promyslet nejdrive fotograf co je pro neho dulezitejsi, aby na fotce bylo, tedy hlavne svetla, nebo dobre prokreslene stiny a pod. a patricnou expozici diky svym letitym zkusenostem sam manuelne, tedy svym mozkem vypocitat a zvolit, vcetne pak nastavit ve fotaku. A je to!!! :)

Nebo se zvoli treba dalsi jina metoda, kdy je na fotaku pripevnena ( LCD SUCHER) lupa s tubusem ktera 3x zvetsuje, ktera se bezne prodava treba pro canon spiegelreflex a jine fotaky s pripevnenim na fotaku jejim vlastnim stativovym sroubem a pak i na stativ stativovym sroubem a podle HISTOGRAMU, kde pak diky teto lupe budou i ty svetle objekty "k precteni", kdyz bude fotograf ve svem fotografickem vedeni tak mocny a bude schopen otacet koleckem nahore na prave strane kamery nalevo nebo na pravo tak mnoho, az se mu vprostrenictvim te zvetsovaci lupy 3x na monitoru fotaku zretelne ukazi objekty ve spravnem osvitu a ostatni take a to tak dalece, ze se to bude dat fotit. Je to snad tak slozite?

Jarousi, nejsem zadny jesita i kdyz mne tve osloveni tesi, myslim, ze bys mne mel radeji oslovovat Petre nez pouzivat tento Mistre termin. Vis, jsem preci jenom trochu stydlivej a v takovychto prekernich situacich mi to muj sverac neudrzi a ja se pocuram. Vzdyt nam fotografum jde predevsim o estetiku, ne? A pak, co tomu reknou tady ostatni; ze mne nad ne povysujes. Vis ty vubec jake skody tim delas? A ja bych se jako emigrant a snob tak rad kamaradil....... a treba i s Cechy cikanskeho puvodu, coz tak asi vystihuje tu pravou uroven jak vy neemigranti a usedli Cesi to prakticky asi vidite...

Zdravi, kdo jiny nez Mistr :lol: :lol: :lol:

SD1 a 50 mm
Naposledy upravil pe-pa dne 07 čer 2016 09:21, celkově upraveno 7
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2016 08:50

+++++ píše:Dobre jitro Mahlere a ostatní
mám pro tebe kamaráde jedno určitě milé překvapení. Koncem června (25. a 26.) jedem s kámošom do Mnichova. Do Schofeldingu to je jen skok, co říkáš že bysme tě aj s kámošom navštivili. On by tě také rád poznal a probereme u dobré kávičky naše společné zájmy a pokecáme o Sigmičce. Kámoš by si rád koupil qatro. Neprodáš? ;)

Klidně pošli soukromou správu, kdyby ti tento termín nevyhovoval a domluvíme se na jiném termínu. Domluvíme se určitě na setkání se těší tvůj +++++.

A nepokoušej se na nás hrát, že si zrovna v Holandsku! ;) ;)

Milej Petikrizovej,

suprovej napad! Je fakt videt, ze ti to prakticky mysli, ale vzdyt neni vubec treba se setkat v Schofeldingu, ale vubec nejlepe by to bylo v Mnichove a treba na Viktualienmarktu, abyste s kamosem zazili i trochu te prave bavorske pivni a kulinarske kultury. Samozrejme, ze platim ja! Quattro ale neprodam! Proc bych posilal soukromou zpravu, k cemu to?
Hlavne mi slib, ze si budeme povidat ve spisovne cestine, abych se od vas mohl o kousek posunout a v reci se zdokonalit.

Termin mi vyhovuje, neni treba ho menit, musim do Mnichova stejne, takze passt.

P.S. Jen bych si pral, kdybys mi predem poslal od vas dvou fotku, abych vas uz z dali poznal a vy mne jeste ne. Abych mohl na vas vybafnout! :) To ja tak rad delam..... :lol: :lol: :lol:

SD1
Naposledy upravil pe-pa dne 07 čer 2016 09:03, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 07 čer 2016 08:53

;)
Přílohy
SDIM0083ir.jpg
SDIM0083ir.jpg (203.38 KiB) Zobrazeno 4564 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/400 sec.