Mily Jarousi,
".... od Jarouš » včera, 22:31
Nenapadlo mě, že to bude tak nejasné, zvlášť když to mělo přímou návaznost na můj nedávný příspěvek o podexpozicích úměrných úbytku světla, za který jsem byl také Mistrem patřičně "pochválen". Tak teda polopatě. První fotka (SDIM6214) je silně podexponovaná, kontrola přes displej kvůli přibližné shodě s focenou scénou. Rozhodující je jas osvětlených objektů, aby z nich vůbec něco bylo, ne přesvícené barevné fleky. Druhá fotka (SDIM6215) není ani podexponovaná a už vůbec ne přeexponovaná, těch 13 sekund si vyžádal expozimetr foťáku pro vyrovnanou expozici na nulu v manuálním režimu. Jinými slovy, podle foťáku je to správná expozice. Světla jsou nepoužitelná, zkreslení celkové světelné situace přesně odpovídá tomu, o čem jsem nedávno psal a pan Mahler po svém ohodnotil. Ve svém příspěvku ze 17:45 znovu dokázal, že nepozná a svojí úpravou opět předvedl, že neumí...
Jardo, díky. Jediná výhoda té tmy je to, že na displeji se ty fotky kontrolují docela dob....."
Nenapadlo mne, ze to bude tak pro tebe nemozne pochopit, kdyz napisi zde, ze s ubytkem svetla by se nemela fotka podexponovavat. Ale nikde jsem dale k tomu nenapsal, ze by se mela bohate preexponovavat a to tak, ze z osvetlenych objektu budou presvicene fleky jako nyni na tech tvych prikladech.
Nechce se mi vubec verit, ze bys jeste ted nevedel jak takovy motiv spravne exponovat a vypravis tady misto toho bachorky treba pro +++++ a jine amatery, kteri nemaji o foceni mozna vubec ahnung.
Foceni takovychto nocnich scen vyzaduje jiny zpusob foceni nez nam tady ty popisujes, fotograf si musi fotak vzit do ruky nebo uvolnit na stativu tak, aby mohl na SPOT a MANUEL zjistit na motivu expozici nejvyssich svetel nebo dulezitych objektu, kde by melo byt v detailu i vse k "precten", jen pro kontrolu si zmerit i expozici ve stinech, jestli je fotak vubec schopny svou dynamikou jak ty objekty a jak ty stiny "pobrat", rozhodnout se tedy pro spravnou expozici, kteou musi po mereni nastavit a promyslet nejdrive fotograf co je pro neho dulezitejsi, aby na fotce bylo, tedy hlavne svetla, nebo dobre prokreslene stiny a pod. a patricnou expozici diky svym letitym zkusenostem sam manuelne, tedy svym mozkem vypocitat a zvolit, vcetne pak nastavit ve fotaku. A je to!!!

Nebo se zvoli treba dalsi jina metoda, kdy je na fotaku pripevnena ( LCD SUCHER) lupa s tubusem ktera 3x zvetsuje, ktera se bezne prodava treba pro canon spiegelreflex a jine fotaky s pripevnenim na fotaku jejim vlastnim stativovym sroubem a pak i na stativ stativovym sroubem a podle HISTOGRAMU, kde pak diky teto lupe budou i ty svetle objekty "k precteni", kdyz bude fotograf ve svem fotografickem vedeni tak mocny a bude schopen otacet koleckem nahore na prave strane kamery nalevo nebo na pravo tak mnoho, az se mu vprostrenictvim te zvetsovaci lupy 3x na monitoru fotaku zretelne ukazi objekty ve spravnem osvitu a ostatni take a to tak dalece, ze se to bude dat fotit. Je to snad tak slozite?
Jarousi, nejsem zadny jesita i kdyz mne tve osloveni tesi, myslim, ze bys mne mel radeji oslovovat Petre nez pouzivat tento Mistre termin. Vis, jsem preci jenom trochu stydlivej a v takovychto prekernich situacich mi to muj sverac neudrzi a ja se pocuram. Vzdyt nam fotografum jde predevsim o estetiku, ne? A pak, co tomu reknou tady ostatni; ze mne nad ne povysujes. Vis ty vubec jake skody tim delas? A ja bych se jako emigrant a snob tak rad kamaradil....... a treba i s Cechy cikanskeho puvodu, coz tak asi vystihuje tu pravou uroven jak vy neemigranti a usedli Cesi to prakticky asi vidite...
Zdravi, kdo jiny nez Mistr

SD1 a 50 mm