Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod kezic » 18 kvě 2016 16:36

Neřeš to. Nech to na autorech fotografií.
kezic

Příspěvekod ODSakEda » 18 kvě 2016 17:25

**lasta píše:Edo.
Já na té obloze oblaka vidim kupolovitou pblačnost na hrane jednoho oblaku vpravo prepal jak opozornil kezic V levém horním rohu do tmava.

Psal jsem obecně, mě drobný přepal na nedůležité části neva, navíc např. u lesklých objektů je nemožné se jej vyvarovat - typicky chromované trubky, natož koule... Odlesk Slunce od chromu je 99,9% a tak příliš prudký - jak přímý pohled do Slunce! 8-)
Naposledy upravil ODSakEda dne 18 kvě 2016 17:43, celkově upraveno 2
ODSakEda

Příspěvekod **lasta » 18 kvě 2016 17:36

Edo
Tak to ano (n)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 18 kvě 2016 17:47

Jak pak vyfotit laser při řezání, nebo sváření!? No počkat na vhodnější moment a nevzít to v největší intenzitě extrímního!!! záření:
sváření.JPG
čerstvá housenka nerezového sváru
sváření.JPG (56.43 KiB) Zobrazeno 4701 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 250 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/14
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: SLT-A65V
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -30/10 EV
Metering mode: Pattern
Naposledy upravil ODSakEda dne 18 kvě 2016 18:00, celkově upraveno 2
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 18 kvě 2016 17:57

Tady mám nějakej čerstvej (letošní) chrom od Dráchova - to je přepalů! na horních hranách všech reflektorů co? :D i v nich i na trubkách! Dejte si kritici sluneční brejle 8-) Nebo mi poradíte jak se i zde jich úplně :shock: vyvarovat? :lol:
tříkolky a chrom - přepaly.JPG
tříkolky a chrom - přepaly.JPG (305.67 KiB) Zobrazeno 4699 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: SLT-A65V
Exposure bias: 0 EV
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2016 18:07

ODSakEda píše:Nebo mi poradíte jak se i zde jich úplně :shock: vyvarovat? :lol:
tříkolky a chrom - přepaly.JPG

Nijak!! Tam se prostě očekávají a je to zcela normální! :D
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 18 kvě 2016 18:49

bingo! :D
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 19 kvě 2016 05:31

ODSakEda píše:bingo! :D

:D :D
Že by až tak?? :D Chtěl jsem jenom naznačit, že někde být musí a jinde se bez nich můžeme klidně obejít. Velká vypálená díra v mracích není nic hezkého, ale když to někde nepatrně ujede, tak se snad nic nestane.

kezic píše:LASTA " A TOHLE TI PŘIJDE OPRAVDU V POŘÁDKU?

Už se tady o tom možná psalo. Podstatná je pro mě na tomto snímku tramvaj, to je hlavní motiv, takže bych se nad mraky vůbec nepozastavoval.
A skládaný snímek s různou expozici by asi někdo v tomto případě sotva dělal. Čistokrevní krajináři to možná vidí jinak, nevím, toto je můj názor. ;)

Mějte se! :D
josef38

Příspěvekod pe-pa » 19 kvě 2016 09:54

Blbove, omlouvam se, ale slusneji to napsat nelze! Pisi to zde ve vlaknu prubezne uz snad nekolik let, ale, jak videt, kazdy foti tak jak to tady jeden zavedl, ze je jen tak spravne, jako pred sto lety s filmy! Stale jde tady rec o pouziti tabulek, o pouziti polarizaku, o ubirani svetla do minusu, kde uz skoro zadne svetlo vecer neni, ze ano Jarousi a vypada to na to, ze ta vase skupina neumetelu, ktera je tebou ovlivnovana do foceni, ktere se provozovalo mozna kdysy s filmem. A kupuji ty kramy snad na tucty, tak jak si to preji obchody s fotopotrebami, kde toho maji jeste plne supliky z doby filmu, nebo to kupuji ve velkoobchode za pakatel a plni si kapsy na hloupouckych amaterech, kteri veri v zazraky, ze ne oni neumi fotit, ale ze to je fotakem a tyto kramy jim to pomohou odstranit, presne tak jak to ti handliri pisi v navodech... vcetne bilych sklicek na objektiv kvuli perfektnimu urceni he, ceho pak? (y)
Jste priblizne takova skupina priblbliku, ktere se podobaji te se kterou je v Praze spriznen Josef38. Tato skupina fotila tehdy se sigmami, tehdy SD9 a SD10, priserne fotky, ktere byly nam ostatnim naprosto nevysvetlitelne! Kdyz my ostatni fotili s temito fotaky uplne normalne a fotky byly prepychove. Napr. Laco a Ruby byli uplne jednicky v ovladani sve SD10 a fotili vyborne fotky.
Temto lidem v te Josefove vyslapove vyletni skupince at jste radili co chteli, stejne si tam nastavili to svoje a fotili si taky jen pro radost ( tady tehda ten vysplecht vznikl), protoze na ty jejich zmetky se nedalo koukat..... A nedate si rici ani kdyby vam to do te vasi sisky lili trychtyrem.... Stale ty priblble tabulky, stale ty srackove fotky.... ach jo!

"e: Foveon napodruhe...
Příspěvekod pe-pa » včera, 15:48

To je tim, ze jste tady skoro vsichni na urovni amatera, ktery si ten fotak koupi az teprve zitra! Kolikrat jsem tady psal a doporucoval misto blbych podosvitu a ja nevim co jeste, jo, jeden tady foti jako v sedesatych letech, s sedou kartou a polarizakem, ach jo, pripomina mi to toho experta co kamaradi s Josefem38 v Praze. Ten fotil v Representacnim dome v Praze pri jednom koncerte tehdy Sigmou SD9 a S. 12-24 v kurarne nejake pribuzne klavirysty, ktery sem tam s nimi take fotil a furt se ten kouzelnik divil, ze ma ty lidi rozmazane...ale nebylo mozne mu to vysvetlit, furt si mlel sve a ze to neni mozne, ze ma fotak pevne na stole a ze je tam svetla dost aaaa ... no blb k pohledani... vid Josefe... :lol: Do dneska premyslim, ktery byl z teto vedecke fotograficke amaterske skupiny ten nejchytrejsi; do dnes jsem na to bohuzel neprisel..... :lol: :lol: :lol:

A zase k veci; na toto, tedy fotku s tramwaji, krajinky a spoustu jinych motivu se bere sedy neutralni prechodovy filtr, ktery tyto svetelne rozdily snadno srovna, ztmavi lehce oblohu a zdramatizuje mraky na ni a tim i pri pozornem sledovani histogramu na kamere zabrani na 100% prepalum!. Tedy ne az nekde v pc to zkouset srovnat, ale mit ten obycejny, treba Cokin posuvny neutralni prechodovy filtr nasazeny aktivne na objektivu fotaku.

treti a crvrta fotka focena s SD10, sruha s DP 0 Quattro a prvni fotka je s focena s SD1 Merrill s domkem na jezere Ammersee, focena s prechodovym filtrem zn. Cokin, ktery jsem si nastavil tak, aby se to nepoznalo, ale aby se stala obloha tmavsi a spodek s brehem mi na fotce vylezl trochu svetlejsi. Holt aby to vsechno harmonicky spolu korespondovalo... :)

A pak, kdyz jsme tedy u fotografie a fotografovani; na to jak to tam bylo nebo je ve skutecnosti, jestli je to jezero zaprasene a sedive, mily MiroM z vysoka ehm, mi jde o perfektni fotografii a ne o sragorky, ktere si okecava nejaky neumetel, ktere neumi lip vyfotit a nechce si priznat, ze vseho pricina je on sam. Nebo nema cim si to priznat.... Ale to uz je jeho vec.....- ;) :lol: :lol: :lol:
Naposledy upravil pe-pa dne 19 kvě 2016 14:58, celkově upraveno 8
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 19 kvě 2016 12:27

pe-pa
Foto (n)
**lasta

Příspěvekod jajakm » 19 kvě 2016 20:24

Nedavno tu probehla diskuze o cerstve nabilenych kaplickach. Jednu mestskou, cerstve nabilenou, prikladam. Jarda
Přílohy
KAPLICKA-01.jpg
KAPLICKA-01.jpg (906.25 KiB) Zobrazeno 4523 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/7.1
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Exposure bias: -3/10 EV
jajakm

Příspěvekod jajakm » 19 kvě 2016 20:38

Radeji bez komentare. Jarda
Přílohy
PI-01.jpg
PI-01.jpg (811.89 KiB) Zobrazeno 4518 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
jajakm

Příspěvekod jajakm » 19 kvě 2016 20:49

Jedna vzacna historie v popredi a komunisticka moderna v pozadi. Z teto strany most cizinci zpravidla nefoti. Jarda
Přílohy
PI-02.jpg
PI-02.jpg (848.26 KiB) Zobrazeno 4515 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 19 kvě 2016 22:01

Líbí se mi všechny tři, Jardo, i s tím ptactvem u třetí ;) (n) (n) (n).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 20 kvě 2016 05:15

pe-pa píše:Blbove, omlouvam se, ale slusneji to napsat nelze! Pisi to zde ve vlaknu prubezne uz snad nekolik let, ale, jak videt, kazdy foti tak jak to tady jeden zavedl, ze je jen tak spravne, jako pred sto lety s filmy! Stale jde tady rec o pouziti tabulek, o pouziti polarizaku, o ubirani svetla do minusu, kde uz skoro zadne svetlo vecer neni, ze ano Jarousi a vypada to na to, ze ta vase skupina neumetelu, ktera je tebou ovlivnovana do foceni, ktere se provozovalo mozna kdysy s filmem. A kupuji ty kramy snad na tucty, tak jak si to preji obchody s fotopotrebami, kde toho maji jeste plne supliky z doby filmu, nebo to kupuji ve velkoobchode za pakatel a plni si kapsy na hloupouckych amaterech, kteri veri v zazraky, ze ne oni neumi fotit, ale ze to je fotakem a tyto kramy jim to pomohou odstranit, presne tak jak to ti handliri pisi v navodech... vcetne bilych sklicek na objektiv kvuli perfektnimu urceni he, ceho pak? (y)
Jste priblizne takova skupina priblbliku, ktere se podobaji te se kterou je v Praze spriznen Josef38. Tato skupina fotila tehdy se sigmami, tehdy SD9 a SD10, priserne fotky, ktere byly nam ostatnim naprosto nevysvetlitelne! Kdyz my ostatni fotili s temito fotaky uplne normalne a fotky byly prepychove. Napr. Laco a Ruby byli uplne jednicky v ovladani sve SD10 a fotili vyborne fotky.
Temto lidem v te Josefove vyslapove vyletni skupince at jste radili co chteli, stejne si tam nastavili to svoje a fotili si taky jen pro radost ( tady tehda ten vysplecht vznikl), protoze na ty jejich zmetky se nedalo koukat..... A nedate si rici ani kdyby vam to do te vasi sisky lili trychtyrem.... Stale ty priblble tabulky, stale ty srackove fotky.... ach jo!

"e: Foveon napodruhe...
Příspěvekod pe-pa » včera, 15:48

To je tim, ze jste tady skoro vsichni na urovni amatera, ktery si ten fotak koupi az teprve zitra! Kolikrat jsem tady psal a doporucoval misto blbych podosvitu a ja nevim co jeste, jo, jeden tady foti jako v sedesatych letech, s sedou kartou a polarizakem, ach jo, pripomina mi to toho experta co kamaradi s Josefem38 v Praze. Ten fotil v Representacnim dome v Praze pri jednom koncerte tehdy Sigmou SD9 a S. 12-24 v kurarne nejake pribuzne klavirysty, ktery sem tam s nimi take fotil a furt se ten kouzelnik divil, ze ma ty lidi rozmazane...ale nebylo mozne mu to vysvetlit, furt si mlel sve a ze to neni mozne, ze ma fotak pevne na stole a ze je tam svetla dost aaaa ... no blb k pohledani... vid Josefe... :lol: Do dneska premyslim, ktery byl z teto vedecke fotograficke amaterske skupiny ten nejchytrejsi; do dnes jsem na to bohuzel neprisel..... :lol: :lol: :lol:

A zase k veci; na toto, tedy fotku s tramwaji, krajinky a spoustu jinych motivu se bere sedy neutralni prechodovy filtr, ktery tyto svetelne rozdily snadno srovna, ztmavi lehce oblohu a zdramatizuje mraky na ni a tim i pri pozornem sledovani histogramu na kamere zabrani na 100% prepalum!. Tedy ne az nekde v pc to zkouset srovnat, ale mit ten obycejny, treba Cokin posuvny neutralni prechodovy filtr nasazeny aktivne na objektivu fotaku.

treti a crvrta fotka focena s SD10, sruha s DP 0 Quattro a prvni fotka je s focena s SD1 Merrill s domkem na jezere Ammersee, focena s prechodovym filtrem zn. Cokin, ktery jsem si nastavil tak, aby se to nepoznalo, ale aby se stala obloha tmavsi a spodek s brehem mi na fotce vylezl trochu svetlejsi. Holt aby to vsechno harmonicky spolu korespondovalo... :)

A pak, kdyz jsme tedy u fotografie a fotografovani; na to jak to tam bylo nebo je ve skutecnosti, jestli je to jezero zaprasene a sedive, mily MiroM z vysoka ehm, mi jde o perfektni fotografii a ne o sragorky, ktere si okecava nejaky neumetel, ktere neumi lip vyfotit a nechce si priznat, ze vseho pricina je on sam. Nebo nema cim si to priznat.... Ale to uz je jeho vec.....- ;) :lol: :lol: :lol:

Myslím, že se zbytečně namáháš. Do debaty s Tebou už se vtáhnout nenechám. Vím předem že by mně nic dobrého nepřinesla a Tvůj slovník také zrovna nemusím. Tak se měj a zkus to na někom jiném, snad se chytneš!
josef38

Příspěvekod MiraM » 20 kvě 2016 06:41

Rád bych se vrátil k Mahlerovým fotkám :
Dům na jezeře - příklad špatné kompozice. Je situován moc vpravo, zvláště když lávka jde také v na pravou stranu. Vlevo vzniká zbytečný nevyvažující prostor. Obdoba klasického příkladu špatného umístění bočně se dívajícího člověka, má - li před směrem pohledu méně místa, než za sebou.
Fotografie červeného květu : Bokeh!!! Co je to za šílený rozpatlaný artefakt za fotografovaným květem!? To se někomu líbí?
A u žlutého květu trochu ruší žlutý flek vlevo nahoře, ale to je jen detail.
Nikdy bych to nepsal nerozpitvával, kdyby nás tady Mahler, nenazýval blby, a nemachroval jak vystavuje v galeriích a jak je sakra žádaný! No jestli se tímto uměním živí, tak bude asi notně podvyživený. :D M
MiraM

Příspěvekod **lasta » 20 kvě 2016 09:28

Lepší je toto... :P
Čech si maže Drtinovou na chleba. (n)
http://m.youtube.com/watch?v=P3-YMDP0s9c
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 20 kvě 2016 11:20

Problem Josefe38 je v tom, ze ja od tebe zadnou odpoved neocekavam a ani nechci; ono vzdycky z tebe vypadne jen to, ke ktere vyzkumne vedecke expedici se citis ze patris! Uz te znam hodne dlouho na to, abych radeji kolem tebe pri potkani delal ten nejsirsi mozny oblouk. Ale zda se mi ted, ze mi pomalu dochazi, ze ty asi z te tve skupinky fotografickych badatelu - analfabetu ty ten nejchytrejsi nebudes. To proto, ze se temi tvymi uplne zbytecnymi vystupy jako ted s tou kopii do ARCHIVU ukazujes svetu jako hloupy Pepik od privozu...... ;) :lol: :lol: :lol:

MiraM, diky za vecny komentar k tem mym sragorkam! Mrknu se na to a jeste jednou dik! :)
Naposledy upravil pe-pa dne 21 kvě 2016 14:47, celkově upraveno 5
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 20 kvě 2016 14:01

MiraM, asi takto? Omlouvam se za spatnou kopii toho baraku na vode, musel jsem ho jednou tolik zvetsit a tim tato kopie trochu trpi. Ale na ukazku, jestli je to ted ca. spravne to bude asi stacit, ne?

Ale snazil jsem se ja blb podle tvych pripominek a tvych reklamaci :) Ted, jestli ty opravy blbe MiroM schvalis, budou ty fotky snad konecne od nekoho zbloudileho take koupeny a se konecne zase jednou najim. Aspon kdyby to dalo na nejakou tu Leberkässemmel...... ;) :lol: :lol: :lol:
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 21 kvě 2016 12:11

Nedávno na Kudlově.
Přílohy
SDIM5837.jpg
SDIM5837.jpg (495.84 KiB) Zobrazeno 4300 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Clona: F/8