Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 14 kvě 2016 18:22

Proti všem pravidlům, pano s polarizákem. Jasové či barevné nerovnoměrnosti jsem nenašel, s tímto typem scény to docela prošlo.
Přílohy
SDIM5891_panorama.jpg
SDIM5891_panorama.jpg (478.9 KiB) Zobrazeno 3559 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 14 kvě 2016 19:02

ARCHIVOVANO
pe-pa píše:Hele Jarousi, neokecavej, toho priblblika lastu nebo priblblikovou lastu jsi asi nejpravdepodobneji ty sem objednal, kdo vi jestli to neni tvuj nejaky taky tak jako ty hloupy pribuzny nebo pribuzna, abys tady mel ozvenu na ty tvoje pisemne sracky. Tyhle lacine figle jsou jen a jen k smichu; blbe, pardon, pane dustojnej... :lol:
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 14 kvě 2016 21:10

PRO ARCHIV:

Varianta A mnou upraveno, zesvetleno o 2 EV, serizena spravna brilance obrazu a teploty svetla. Original fotka autora Jarouse, sragorka s podsvitem o min. 2EV, co mu dava ta jeho slavna seda karta se kterou snad chodi i spat, v sedem zavoji co to dalo. :)
Naposledy upravil pe-pa dne 14 kvě 2016 22:13, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 14 kvě 2016 21:38

Příspěvekod pe-pa » před 29 minutami
Varianta A upraveno, spravna brilance a teplota svetla, original fotka autora Jarouse, sragorka v sedem zavoji co to dalo. :)

Troll prznící dobré fotografie s podvečerní atmosférou
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 14 kvě 2016 21:52

Petr má asi naštelovaný monitor tak na 50 cd... :D
Petře, to není obilí těsně před dozráním, to je pastvina pro ovce před polovinou května. Vidím, že Ti moje fotky opravdu nedovolí klidně spát, když se k nim musíš tolikrát vracet a doplňovat nové, čerstvě vylíhnuté doplňující informace. A expozici u foťáku umíš fakt odhadnout brilantně, ostatně tak, jako všechno ostatní...
Naposledy upravil Jarouš dne 14 kvě 2016 22:33, celkově upraveno 1
Jarouš

Příspěvekod axislubo » 14 kvě 2016 22:33

Inak, mne program Picassa velmi pomaha...
A urcite zalezi aj na monitore, ja uz ho mam niekolko rokov a s tovarenskym nastavenim, doteraz som nic nekalibroval ani nemenil( asus 228)
Přílohy
SDIM0106ir.jpg
SDIM0106ir.jpg (372.49 KiB) Zobrazeno 3494 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
axislubo

Příspěvekod **lasta » 15 kvě 2016 00:25

Jarouši, klidek. Troll přece evidentně dělá s tvojí fotografií nesmysly a píše pitomosti.
pe-pa píše:Varianta A mnou upraveno, zesvetleno o 2 EV, serizena spravna brilance obrazu a teploty svetla. Original fotka autora Jarouse, sragorka s podsvitem o min. 2EV, co mu dava ta jeho slavna seda karta se kterou snad chodi i spat, v sedem zavoji co to dalo. :)

Ty máš foto soft, pokud budu chtít aby mélo výraz hard při zachování atmosféry, tak jak se asi snazi troll, tak stačí u tvé fotografie jen přidat kontrast ve stinech a ve světle 0,1% v Zoneru. ;)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 15 kvě 2016 07:54

Děláli někdo dodatečné úpravy na fotografii večer, navíc na monitoru s větším jasem (případně i kontrastem), uvidí jiní uživatelé ve dne, navíc s jinak nastaveným jasem (a kontrastem), obraz mnohem tmavším, temnější a naopak!

Mě tedy zdá, že to je temnější, i když dle dlouhých stínů odhaduji, že jde o podvečerní čas a tak je to možné! A pe-pa zase mírně přehnal jas a gama korekci a už se to blíží spíše hnusu přehnaného HDR :-( (y)

Koukal jsem na tu upravenou fotku vedne, natož mě docela nerealisticky oslepuje večer i když mám aktivován dyming a automatický jas dle světelných podmínek a mám tak často večer jen na 30-40% jasu a mám navíc vedle na stole malou lampičku (zářivku s dení chromatičností světla! okolo 6000k) pro vyrovnávání velkých kontratů obrazu zejména ve filmech..., a ve dnes i na jiném monitoru i na TV max na 50-60%, mě ta úprava přijde fakt už přehnaná! :-(

Doplněno: Záleží také, exportujeteli z RAW-u do sRGB, Adobe RGB nebo White Gamut RGB. Nejen barevnější, ale i kontrastnější!!!, se jeví pro většinu uživatelů LCD to první: sRGB, bohužel :?

Všeho s mírou! Realita je taková šedivá, vyblitější! Není jak přesaturovaná přejasněná tisknutá pohlednice jen s 256 odstíny barev..., nebo tak nereákně barevná jak pe-pa vylepšuje jinak nádherné scenérie a kompozičně z exotických míst.

Ty večerní fotky pe-peho maj také již slité hluboké stíny, ale to je v pořádku to už i oko oslepené zapadajícím Sluncem ba již jen září oblohy, letmým pohledem již nic nevidí ve hlubokých stínech. Taky pepému nenasdí na tyto podvečenéí fotka brutální gama korekci, aby vytáhl kresbu i v hlubokých stínech...

Doplněno: Ondra Neff má, v posledním článku o expozici, taky podvečerní natož večerní! fotky nějak tmavé ;) ne? Nechceš mu je pe-po taky upravit? :lol: Viz: http://www.digineff.cz/clanek/pojmy/co- ... ni-hodnota
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 kvě 2016 10:31, celkově upraveno 4
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 15 kvě 2016 08:03

S tim doplnovanim informaci v mych textech si Jarousi prosim te nelam hlavu. Ty jsou pro mne nutne, abych opravi sve gramaticke chyby, ktere se mi do textu vloudi pri psani a doplneni ruznymi slovy, ktere jsou mnohdy nutne, aby zustala cestina cestinou. Jelikoz se tady nemam rady let moznost kontaktovat s krajany, vcetne cest po celem svete, kde jich take prilis nepotkam, ztraci se mi pozvolna cit na tuto rec a proto musim s odstupem trochu casu se vracet k puvodnimu a pripadne opravit a nebo doplnit. Takze si Jarousi s timto problemy delat zrovna nemusis. Ostatne, jak vidim, doplnujes take a o sto sest.

Mel by sis lamat spis hlavu s tou tvoji sedou kartou, ktera ti to vsechno falesne zkresluje a je pocatek vseho spatneho na tech tvych fotkach a ze si nastavujes podle ni vse dalsi, vcetne i toho, ze nezesvetlujes manualne osvit o to co ti spapa za svetlo ten tvuj dalsi zazracny prostredek pro ty tve suprove fotky, nejaky ten vubec nejlepsi polarizak nebo jiny kouzelny filtr, nebo treba falesne nastaveni osvitu pri nasazeni nejakeho stareho manualniho objektivu a co ja vim co s tim fotakem delas jeste za kouzla, ze se ti nepodari nikdy udelat dobre uplne obycejnou fotku jako je trba tato panorama a ostatni nepodarky.

Mel bys uz vazne uvazovat tu svou vzacnou sedou kartu konecne zahodit jak jsme ti uz pred radou let my vsichni tady radili, nebot tvoje potize udelat spravne technicky dobrou fotku se deji jiz od skoro zacatku tohoto fora.

Mel bys konecne nastavit fotak s osvitem na Auto a nastavit si Standard a zkusit fotit timto zpusobem jako 99% ostatnich amareru a budes mit fotky daleko lepsi. Ale ze vlastnis Sigmu, budes muset samozrejme fotit do RAWu a fotky pak jeste pripadne trochu upravovat. I pripadne v tom vybornem jednoduchem Picasa 3, kde jsou i vyborne automaticke funkce, ktere ti daji fotku do spravneho osvitu a barev. Toto si pak muzes jeste sam regulovat jestli to bude nutne. Ale tobe bych ze zacatku doporucoval, nez si zvykne oko, pouzivat jen tu moznost pod znackou Klice, totiz tu plne automatizovanou funkci Auf Gut Glück, ktera ti fotku srovna komplet do standartni upravy a trochu pozdeji, az si zvyknou tvoje oci na tyto bezne standartni fotky pak zkouset dalsi moznosti ( v Picasu) uprav.

Kdyz uz ani tyhle rady nevyuzijes, tak panbuh s tebou....!

ODSakEda, a ty dedku vsiva zalez zase zpatky do toho tvyho brlohu a mysli spis na sebe! Podle tebe profiku se den zhasina jako v nejakym biografu, co?
Dokud je slunce videt na obloze blbe, tak sviti a jeho svit je stale dostatecne silny, aby to i ta SD1 vzala normalne. Teprve, kdyz slunce je v plnem zapadu a je pripadne jeho svit tlumen lehkymi mraky klesa intensita svetla o nekolik malo EV, ale jen tehdy, kdyz fotis s tim sluncem v zadech. Teprve tesne po slunce zapadu se svetlo rapidne ztlumi. Coz tady v te Jarousove fotce o tom nemuze byt ani rec, protoze to je focene jak videt pro kazdeho, v plnem slunecnim svitu PRED zapadem slunce se sluncem a jeho svitem od leva z boku. Coz se take uprit neda a je pro kazdeho i slepeho uplne jasne!
Naposledy upravil pe-pa dne 15 kvě 2016 08:14, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 15 kvě 2016 08:06

A toto je co ty jednolité (asi přesaturované krom horšího rozlišení barev JPEGem) červené fleky i přesaturované taky mázlé (to ale chápu, vyjadřuje topohyb ve větřu, budiž) obilí??? :shock: Aha, už vím - umění! :lol: Ale jako umění je to jinak výborná!!! fotka (n) Neargumentovat s ní ale u dokumentární a krajinkové. Ale asi nesouvisí, jen chlouba, chápu 8-)

Ale vlčí máky maj takovou temnější! červenou, krvavou!!! a né tolik žluté - jako mnohem světlejší např. mladý šípeky ;-)

Doplněno: abych jen neplival, dávám svoju (fotku) taky s vlčími máky i když neprvoplánovitě s ním) - nezdá se ti barva mojich kytek reálěnjší i vystínovaněkší a také jen v JPG) i když jsou mimo rovinu ostrosti i se hejbaj ve větru a jsou mázlé pohybem? Viz moja, tedy fotka ;) :
vlčímáky.JPG
vlčímáky.JPG (150.81 KiB) Zobrazeno 3406 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 105 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: SLT-A77V
Expoziční program: Priorita clony
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 kvě 2016 08:45, celkově upraveno 8
ODSakEda

Příspěvekod vrgada » 15 kvě 2016 08:10

omlouvam se, opravdu to nebyl merril ale klasicky foveon
Obrázek
pak probehlo zepar pokusu uprav v jinych fotosoftech, k temer pouzitelnemu vysledku (je to konec srpna 2014)
nicmene radu, ze mam fotak vyhodit jsem dostal pozdeji, skoda, mohl jsem si usetrit dalsi trapeni
Dp2,SD14,Dp2m,Dp1,Dp1m
vrgada

Příspěvekod ODSakEda » 15 kvě 2016 08:38

co je to za skororůžové!??? :shock: Ferrari!?
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 15 kvě 2016 10:13

Edo, nemáš nejmenší tušení, s kým ses to pustil do debaty...
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 15 kvě 2016 10:18

CZ Zoner za Picasa nezaostává (n)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 15 kvě 2016 10:37

pe-pa píše:PRO ARCHIV:

Varianta A mnou upraveno, zesvetleno o 2 EV, serizena spravna brilance obrazu a teploty svetla. Original fotka autora Jarouse, sragorka s podsvitem o min. 2EV, co mu dava ta jeho slavna seda karta se kterou snad chodi i spat, v sedem zavoji co to dalo. :)

Hele pe-po , už jsem to tu někde psal - zdejší prohlížeč fotek silně maže detaily a rozbíjí tím i kontrast!!!
Jukni zde, neb v tomto online prohlížení by se to opět mázlo...: http://odsakeda.sweb.cz/vlivprohl%C3%AD ... C4%8De.jpg

Tedy ty tady těmi úpravami nekompenzuješ pouze domělou Jaroušovu špatnou expozici, ale zejména šílené zobrazení prohlížeče (asi php?...) , který krom malého rozlišení navíc i neostrotí zobrazení snižuje celkovou dynamiku jasů fotek :-( (a to IE taky není kdoví co na generování fotek a přesto je ten screen z něj mnohem ostřejší! Jistě originál fotka bude mít ještě mnohem větší svetělnou dynamiku!!!)

A já furt, proč vidím i svoje fotky doma jako jasné a zřetelné s ostrými detaily a z tadyma jen hnus rozplizlej šedivej :-( A už vím! Musel bych je přehnaně doostřit a přebarvit , jako Ty, a ejhle, budou se zde - v malém rozlišení a malé velikosti obdélníčku na malém monitoru, ale pouze jevit..., hezčí... To se mi ale vůbec nezamlouvá :twisted:

Také si všimni, jak má Jarouš prokreslen i balkon nejbližšího domu vpravo a u tvojí úpravy zcela zmizel! přepalem... Tak fotí spíše masy na mobil v lepším případě na kompakt ale taky na automatiku... (přejasněně, ploše :( ... - To je nastaveno u kompaktů při režimu Auto schválně aby vliv malého objektivu i snímače trochu podpořil přehnaná kontrast a vylezly lépe kontury i za cenu kostrbatosti kontrur a přepalů...)
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 15 kvě 2016 11:09

Edo, zdejší prohlížeč fotek není špatný, za celé roky zde jsi první, u koho jsem stížnosti na toto téma zaznamenal. Používáš-li Firefox, zkontroluj si, jestli máš nastaveno zobrazování po rozkliknutí nabídky na 100%. Jestli ne, každé jiné zobrazení ostrost zhoršuje, hlavně větší hodnoty. Důvod pe-pova zacházení s mými fotkami je zcela jiný, ale to jsou právě ty širší souvislosti, které nemůžeš znát... ;)
Přílohy
Zobrazení Firefox.jpg
Zobrazení Firefox.jpg (465.42 KiB) Zobrazeno 3358 krát
Jarouš

Příspěvekod ODSakEda » 15 kvě 2016 12:01

To mám 8-) , nebo to jde i pomocí kláves. zkratky: Ctrl+0 ;)

Alespoň jsem objektívnější, když neznám pozadí sporu(?) a prostě se mi nelíbí to jak přehání jas i kontrast natož saturaci fotek... Pohlednicovej nerealistickej hnus :twisted: To ať si nechá do těch, jinak dobrých, uměleckých západů Slunce jak z pohlednice

(tím by se jistě i profesionálně uživil, neb většina lidí spíše nekoupí realisticky vzhlížející fotku, ale naopak - takové to nerealistické barevné "krásno"... Extrém jsou takové ty fotomontáže s grafikou - nejčastěji jsem to viděl na seznamkách naivnější a podivnějších žen - často věřících v nadpřirozeno, zajímající se o astrologii (nepléct s astronomií!), které jim ale často posílali chlapi! - nápadníci a podkuřovali tím některým ženám implamentací fotek těch žen do této fantasmagorické grafiky, kde jejich portrét idealizovali (dle mě prznili...) všelijak)
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 15 kvě 2016 13:34

ODSakEda, ma odpoved na ty tve desne teorie a zkazy, ktere mne ale opravdu nezajimaji, je ze moje fotky i ty podle tebe ktere maji slite stiny, tak v te prave velikosti ve ktere jsou nabizeny architektum, organisacim a galeriim vcetne, slite stiny nemaji a nesmeji mit, veskere tony, barvy, odstiny atd. jsou upraveny tak, aby se daly bez problemu tisknout a aby mely spravnou brillanci a naladu mista. Holt aby byly naprosto verohodne vcetne barevnosti, barev, dramatiky atd.

Ty jako amater a mozna bez radneho vzdelani nebo jen mas zakladni, nemuzes o prave barevnosti svetla, fotografii, grafice, vytvarnictvi a jejich souvislostmi neco vic vedet a kdyz se neco obcas dozvis o nejakych tabulkach a pod., tak to nemuzes nikdy dat s tvou amaterskou technikou doma a v ruce dohromady a i spravne uplatnit, vcetne technickych pochopeni, aplikaci a vubec; holt nejde to, ver mi! :), nez to co k tobe obcas nahodou pronikne nebo v internetu objevis a pak z toho tady delas falesnou vedu a klades na to falesne durazy, ktere k amaterske fotografii vubec nepasuji a nedaji se ani nejak k ni pouzivat. Tedy zabyvas se a to zcela zbytecne hloupu pseudovedou, ktera ti ty blbiny v hlave jeste vic komplikuje. Nejlepsi v tvem pripade a s tvou automatickou krabickou namirit ji na motiv a zmacknout spoust; a pak se nad temi fotkami s celou rodinou tesit.

Kdybys mel aspon trochu ahnung, tak bys aspon to zakladni vedel ( k tve fotce s vygumovanou kraskou), ze ten tvuj fotacek vzal osvit na tu damu a ne na ty podsvitnute maky, ktere tady fotak videl jako nezajimave pozadi a tu pani a jenom tu pani (podle pleti atd.) spravne vyfotil.

Rada: zanech techto vselijakych moudrych reci atd. co tady vyse nekde pises, nemas o tom spravne poneti a neznas spravne souvislosti, vcetne vyse tveho vzdelani, ktere na tyto veci nyni nma zadne navaznosti, takze ti jen blbne hlavu a ty se citis nepravem obrovsky vzdelany v tom v cem vubec nejsi. Takze cvakej, k tomu mas tu krabicku jako automat docela dobrou a to ostatni i to tady prenech holubum. :)

A nezlob se, nepis s jinymi o mne ve treti osobe, dost se to ve slusnych kruzich bere jako urazka majestatu; jmenuj kdyz o nekom pises nebo drbes.... :lol:
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 15 kvě 2016 14:22

pe-pa píše:ODSakEda, ma odpoved na ty tve desne teorie a zkazy, ktere mne ale opravdu nezajimaji, je ze moje fotky i ty podle tebe ktere maji slite stiny, tak v te prave velikosti ve ktere jsou nabizeny architektum, organisacim a galeriim vcetne, slite stiny nemaji a nesmeji mit, veskere tony, barvy, odstiny atd. jsou upraveny tak, aby se daly bez problemu tisknout a aby mely spravnou brillanci a naladu mista. Holt aby byly naprosto verohodne vcetne barevnosti, barev, dramatiky atd.

Ty jako amater a mozna bez radneho vzdelani nebo jen mas zakladni, nemuzes o prave barevnosti svetla, fotografii, grafice, vytvarnictvi a jejich souvislostmi neco vic vedet a kdyz se neco obcas dozvis o nejakych tabulkach a pod., tak to nemuzes nikdy dat s tvou amaterskou technikou doma a v ruce dohromady a i spravne uplatnit, vcetne technickych pochopeni, aplikaci a vubec; holt nejde to, ver mi! :), nez to co k tobe obcas nahodou pronikne nebo v internetu objevis a pak z toho tady delas falesnou vedu a klades na to falesne durazy, ktere k amaterske fotografii vubec nepasuji a nedaji se ani nejak k ni pouzivat. Tedy zabyvas se a to zcela zbytecne hloupu pseudovedou, ktera ti ty blbiny v hlave jeste vic komplikuje. Nejlepsi v tvem pripade a s tvou automatickou krabickou namirit ji na motiv a zmacknout spoust; a pak se nad temi fotkami s celou rodinou tesit.

Kdybys mel aspon trochu ahnung, tak bys aspon to zakladni vedel ( k tve fotce s vygumovanou kraskou), ze ten tvuj fotacek vzal osvit na tu damu a ne na ty podsvitnute maky, ktere tady fotak videl jako nezajimave pozadi a tu pani a jenom tu pani (podle pleti atd.) spravne vyfotil.

Rada: zanech techto vselijakych moudrych reci atd. co tady vyse nekde pises, nemas o tom spravne poneti a neznas spravne souvislosti, vcetne vyse tveho vzdelani, ktere na tyto veci nyni nma zadne navaznosti, takze ti jen blbne hlavu a ty se citis nepravem obrovsky vzdelany v tom v cem vubec nejsi. Takze cvakej, k tomu mas tu krabicku jako automat docela dobrou a to ostatni i to tady prenech holubum. :)

A nezlob se, nepis s jinymi o mne ve treti osobe, dost se to ve slusnych kruzich bere jako urazka majestatu; jmenuj kdyz o nekom pises nebo drbes.... :lol:

Troll trolluje.
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 15 kvě 2016 15:03

pe-pa píše:ODSakEda, ..... Kdybys mel aspon trochu ahnung, tak bys aspon to zakladni vedel ( k tve fotce s vygumovanou kraskou), ze ten tvuj fotacek vzal osvit na tu damu a ne na ty podsvitnute maky, ktere tady fotak videl jako nezajimave pozadi a tu pani a jenom tu pani (podle pleti atd.) spravne vyfotil. ..... Takze cvakej, k tomu mas tu krabicku jako automat docela dobrou a to ostatni i to tady prenech holubum. .....

Kdybys netáral blbosti ty "automatická krabičko"..., v EXIF té mojí paní s máky mám např: Whitebalance: Manuálně! ;) A ano někdy využívám chytrého engine "automatické krabičky", co např. pozná ksicht a pomůže s věrnější barvou pleti, proč ne, dokonce pozná kdy se současně až 10 lidí směje současně a to vystihne :lol: , ale ještě jsem to moc nepoužil a plný manuál, nejen WB -dokonce jeho jemné nastvení v tabulce!!!: http://www.digimanie.cz/dslr-na-ceste-c ... 5.385C.jpg , co moje "hračka" umí, využívám docela často, nejdeli o akční focení, kdy není čas na přesnější aranž, natož z jedoucího auta ;-)

Ten pán na tvém portétu (mimochodem supr zvolená rovina malé hloubky ostrosti - přesně na výrazné rysy - vousy a hrubé šedivé obočí) má nějakou špatnou pleťovou "barvu" :lol: (to byla jen prcina)

A já o Tobě nedrbu, leda reaguji na jiné, co o tobě otevřeně napíší a stejnak stáčím text jen a pouze na technické hledisko, Tvoje osoba mi je ukradená, mě zajímají fotonázory, fotky!
Naposledy upravil ODSakEda dne 15 kvě 2016 15:25, celkově upraveno 1
ODSakEda

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou