Ahoj Stáňo.
O focení hvězd nic nevím....nikdy jsem to nedělal, jen něco málo teorie tuším

.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak se ten snímač dokáže plynule ,,kroutit" v libovolné kombinaci směrů ( tedy s uvedeným omezením 2,5 mm ) a protože sleduje polohu hvězd přímo na jednotlivých pixelech snímače tak podle jejich snahy ,,ujíždět" libovolným směrem tím směrem plynule posunuje i snímač. Tím pádem je mu nejspíš i jedno jaký je na tom objektiv ( jestli telefoto nebo astro ) protože ho ,,zajímá" jen poloha na snímači. Jinak máš pravdu, že čím větší přiblížení, tím rychlejší ,,posun" hvězd ( což mu nevadí, to snímač s rezervou zvládá ), ale je i na delším úseku a tady už je to omezení celkových 5 mm posunu snímače, což může být při dlouhém ohnisku celkem v krátkém časovém úseku ,,vyčerpáno". Zřejmě tedy bude účinnost AstroTraceru omezená do určité maximální ohniskové vzdálenosti nasazeného objektivu. Těžko říct kde je ta hranice....nikde jsem na netu na test tohoto typu nenarazil.Nový Full Frame Pentax K1 má ale hodně nízký šum i při vysokém ISO, takže to možná kompenzuje zvýšením citlivosti a zkrácením času....nevím.
Karlík