UV Filtr

UV Filtr

Příspěvekod tOMík » 16 črc 2012 21:16

Uměl by mi někdo vysvětlit následující. Na střední škole v hodinách fyziky jsem se dozvěděl, že sklo nepropouští UV část spektra, tzn. vlnové délky ktartší jak cca. 400nm. K čemu je tedy dobrý UV filtr? Pokud mám optiku vyrobenou ze skla, pak optika sama odstínÍ UV složku záření a filtr funguje pouze jako mechanická ochrana objektivu, ale jako nic víc. Dokonce se dá říct, že je to optický "mršič" v celé soustavě.
Nevěnoval jsem se nijak podrobně této problematice, ale našel jsme jeden článek, který ukazuje absorbční hrany různých značek filtrů. Z naměřených dat plyne, že absorbční hrany filtrů se pohybují mezi 350-400nm. Pro zajímavost jsem provedl měření, které není nijak optimální, ale pro nalezení absorbční hrany objektivu postačuje Obr. Jedná se o měření absorbance objektivu. Z měření je patrné, že hrana se nachází ve stejných místech jako u UV filtrů. Z toho plyne jediná věc - PROČ UV FILTR?
tOMík

Re: UV Filtr

Příspěvekod ogyn » 17 črc 2012 05:40

Uv filtr je dobrý jako ochrana přední čočky. Když někde "klepneš"filtr není to taková škoda jak poškodit čočku objektivu. Vyčistit vícekrát jenom filtr,je také lepší jak čistit drahý objektiv. ;)
ogyn

Příspěvekod MirekE » 17 črc 2012 06:15

Na střední škole v hodinách fyziky jsem se dozvěděl, že sklo nepropouští UV část spektra, tzn. vlnové délky ktartší jak cca. 400nm. K čemu je tedy dobrý UV filtr?

Spektralni propustnost zalezi na slozeni skla. Treba kremen, tedy SiO2 bez prisad, propousti UV velice dobre. Tabule v okne ma jine slozeni nez opticka skla a kazde muze mit propustnost uplne jinou. Nektere objektivy tedy UV propoustet muzou, jine ne. Presto ale nejsou v digitalni fotografii, kde stejne je asi nejaky UVIR filtr umisteny pred senzorem, UV filtry moc dulezite. Myslim, ze cast fotografu je pouziva proto, ze se jejich uzitecnost traduje od dob filmu, kde mely v oblastech se zvysenym vyskytem UV zareni viditelny efekt a castecne jako ochranu objektivu. Je mozne, ze filtry, ktere maji tu hranu hodne blizko viditelne oblasti maji i u digitalu vliv na procisteni dalek, nebo ze potlaci nektere neprijemne vady objektivu. Nevidel jsem na to tema ale zadnou kloudnou diskusi ani dukazy.
MirekE

Příspěvekod fot » 17 črc 2012 08:17

V dobách kinofilmové fotografie byl UV filtr doporučován jako nutný pouze na horách a u moře. Jinde byl spíš považován za zbytečný.
fot

Příspěvekod tOMík » 17 črc 2012 11:02

Takže se dá říct, že UV filtr lze považovat především za mechanický ochraný prvek objektivu. Je pravda, že čisté křemené sklo propouští i UV spektrum, ale s dnešními příměsmi odstraňujícími vady objektivů... Zajímavé by tedy bylo změřit nějaký velmi kvalitní objektiv, jak je na tom s propustností. Pokusím se časem o alespoň náznak, nějakého měření.
Jedu právě do hor tak mě to zajímalo, ale u mého objektivu, který není ani cenově nijak zvlášť drahý, je to tedy zcela zbytečná věc.
tOMík

Příspěvekod dluhos » 17 črc 2012 11:37

Na hory je určen speciální Skylight filtr.
dluhos

Příspěvekod Jinryd » 17 črc 2012 12:13

dluhos píše:Na hory je určen speciální Skylight filtr.

anebo polarizák. Čím výše, tím větší účinnost ;)
Canon 600D, Tamron 17-50/2,8 XR Di II VC, Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD, Sigma 50-150/2,8 APO EX DC HSM
Jinryd

Příspěvekod MirekE » 17 črc 2012 14:57

Zajímavé by tedy bylo změřit nějaký velmi kvalitní objektiv, jak je na tom s propustností. Pokusím se časem o alespoň náznak, nějakého měření.

U digitalu objektiv neni vsechno, dulezite take je, co projde filtry senzoru a muze byt tedy zaznamenano: http://www.beyondvisible.com/BV3a-ICF.html

Tady je objektiv, ktery je na IR primo staveny a je tam i spektralni charakteristika. I tak de jen do nejakych 300nm. http://www.jenoptik-inc.com/coastalopt- ... u-155.html
MirekE

Příspěvekod MirekE » 17 črc 2012 15:29

Jedu právě do hor tak mě to zajímalo, ale u mého objektivu, který není ani cenově nijak zvlášť drahý, je to tedy zcela zbytečná věc.

Proti uv nebo na ochranu?

Neni vyloucene, ze pokud by se ti podarilo oholit jeste kus UV spektra oproti tomu, co utne tvuj objektiv a senzor, ze by to mohlo mit pozitivni efekt na odstraneni vzdusneho oparu. Myslim, ze sanci by mely spis specialni filtry jako B+W 420, ty bezne myslim nic vic nez objektiv a seznor neodfiltruji. Bylo by zajimave to vyzkouset, ale ty nejzajimavejsi filtry jsou dost drahe a navic uz maji zluty nadech.
Pokud se tyce ochrany, to je tezke. Filtr je sklo navic a obrazovou kvalitu nezlepsuje (pro predstavu extremni test tady: http://www.lensrentals.com/blog/2011/06 ... ad-filters). Drazsi filtry maji negativni dopad mensi, ale zase je absurdni chranit objektiv filtrem, ktery stoji vic, nez pripadna oprava objektivu. Navic ta ochrana je spis iluzorni. Tenky filtr predsazeny pred prirubu praskne spis nez tlusta cocka zaszena do priruby a muze tuto cocku poskrabat. Pokud ti objektiv s filtrem spadne na prirubu, filtr se muze rozlomit a zavit naklepnout, takze nepujde vytahnout a tedy dal fotit. UV filtr se ale hodi treba v desti, pri foceni vodopadu, splichajici morske vody atd. Na tema zda pouzivat UV filtr jako ochranu nebo ne se vedou nekoncici debaty, podobne jako Mac vs PC, Nikon vs Canon a podobne, do kterych nema cenu zabredavat.

Jedna vec, ktera objektiv muze ochranit a naopak obrazovou kvalitu spis zvysi je slunecni clona, pokud je dostatecne hluboka (coz u setaku nemusi byt pravda).
MirekE

Příspěvekod Mikecood » 17 črc 2012 21:18

K otázce UV jako ochrana objektivu se raději vyjadřovat nebudu, bylo toho už nejen na této diskuzi napsáno dost. (já ho nepoužívám, objektiv chráním sluneční clonou) ale chtěl bych uvést na pravou míru co tady napsal dluhos, ze Skylight filtr je určený na hory. Tento filtr byl ve "filmové" době určen pro potlačení silného modrého tónu, který vznikal při focení ve stínu za bezmarčné, modré oblohy, odtud tedy i jeho jméno... Má lehounce růžovou barvu, proto na horách může trochu odstranit modrání dálek ale ne příliš účiněji než úpravou v PC. Daleko účinější je na to filtr polarizační...
Mikecood

Příspěvekod tOMík » 09 srp 2012 21:33

Pořídil jsem si na cestu polarizační filtr a musím říct, že jsem spokojenej. Splnil vše, co jsem tak nějak očekával, dokonce dochází i k rozjasnění nepříjemných oparů.
Ano sluneční clona je asi nejvíce funkční řešení ochrany objektivu.
tOMík

Zpět na Začátečníci chtějí vědět