Ahoooj. Hele klucí....já bez podobných androidích fičurinek fotím 30 let a vydržím to i dál

, ale pro Evičku na ukázku ,,provázanosti" volby clony, času a citlivosti je to fajn pomůcka. Stáňo netuším jak to mají ,,ošéfované", ale je fakt že to funguje.....zkoušel jsem s pomocí té aplikace přes dílnu změřit vzdálenost a výšku dveří a pak přes halu vzdálenost a výšku vrat a se slušnou přesností to sedělo

. Musíš před tím změřit a zadat do aplikace jak vysoko je objektiv mobilu od země když to zaměřuješ ( čili jedna strana pro triangulaci je pevně daná a k určení úhlu nejspíš používá vnitřní čidlo sklonu ( které je mimochodem setsakramensky citlivé.....mám to vyzkoušené v aplikaci ,,Vodováha" ).Má to samozřejmě své meze.....čím větší vzdálenost tím menší přesnost, ale tam už to není potřeba řešit protože hl.ostrosti je podstatně větší a nějaká malá nepřesnost se v ní ,,ztratí".
Ony dneska ty elektronické serepetičky dokáží věci až se člověk diví. Já jsem byl například překvapený, že poslední modely DSLR Pentax dokáží při nočním focení oblohy z pevného stativu ,,korigovat" pohyb oblohy aby hvězdy zůstaly jako body.....sleduje dráhu hvězd ve funkci AstroTracer. Využívají pohyblivé uložení snímače, který lze vychýlit až o 2,5 mm do stran ( čili o půl cm celkově v jedné ose )....při namáčknutí spouště se snímač ,,přesune" do strany a pak už hlídá aby zůstaly hvězdy na stále stejných pixelech a pohybuje snímačem shodně s pohybem oblohy

.Neuvádějí sice jak zjistí na kterou světovou stranu se díváš ( a kam se tím pádem má snímač na začátku přesunout ), ale tuším že v tom bude mít ,,prsty" vestavěné GPS a velmi přesný geomagnetický kompas

.
To jejich originální pohyblivé uložení snímače je vůbec neskutečná vychytávka která dává spoustu možností .....automatické přesné dorovnání horizontu, úpravu kompozice, posunutí hl.ostrosti u makra ....vylepšili i stabilizaci na 5 EV a vysokofrekvenční ,,oklep" prachu zase ušetří za návštěvu servisů

.