Nejspíše "z dlouhé chvíle":( , protože důchodci něvědí co s časem

jsem se pustil trochu do experimentování. Nikon mívává poněkud problém s použitím a ostřením do dálky s t.zv. manuálními objektivy, které se občas doma povalují po šuplatech. Protože mi na ně také sedá prach, tak jsem si chtěl koupit redukci abych je mohl alespoň občas použít. Ptal jsem se...a ptal na zkušenosti, ale nikdo se příliš do odpovědi nehrnul a ti, co redukci doma už mají, tak si ji nejspíš uložili k těm sklům M42 ze Zenitů, Praktik atd., protože její funkce v nich nevybudila přílišné nadšení. Pokrok ovšem jde kupředu a tak jsem "to risknul" a jednu si vybral a koupil...

, jak funguje posuďte ze snímků. Začal jsem opatrně - zblízka a postupně přidával na vzdálenosti

. Chmýří - Heliosem asi na 35 cm, budovy cca 400m , potom Tairem- vyšší komín 2,3 km a Ještěd na pozadí 63,5 km, ale nebyla právě nejlepší dohlednost. Poslední- dnešní je na 380 tis km+ kousek

, asi jsem tomu měl věnovat více péče při ostření -(není to právě snadné), protože se domnívám, že to mohlo

být i lepší, ale to je ta nedočkavost

- a to mě Stanley asi neodpustí

-
A závěr - že tahle redukce je fakt dobrá a umožní zaostřovat i do "dost daleké vzdálenosti