Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod OVal » 11 pro 2015 16:25

pe-pa píše:Sice se mne na to nikdo nepta, presto mam na Fuji a Sigmu jako porovnani svuj osobni nazor, lepe nahled, ktery mi dala ma praxe s temito obema fotaky. Vcetne priklad ve studiu fotit svatby a pod., asi tak jako Ondra.

Podle meho je na vsechny tyto druhy foceni, vcetne profesionalni prace viz vyse, fotak Olympus OMD EM-5 a dalsi, novejsi v teto rade, ja vlastnil ten prvni, Oly OMD 5, ktery byl opravdu super, nesmirne rychly, fotky super a objektivy fakt spice!

Prikladam par ukazek:

Olympus je super, pár let jsem jej používal. Přesto si Fujinu cením výš, kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli "lidskému" poměru stran 3:2. Kdo má pořád ořezávat všecky svatební fotky z 4:3 a myslet na to v kompozici.... ;) Skla má rovněž na špici, včetně světelnosti. Moc se už těším na novou X-Pro2.....
Jedna rovněž včerejší
Přílohy
SDIM0295.jpg
SDIM0295.jpg (996.83 KiB) Zobrazeno 4152 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA Dp0 Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
OVal

Příspěvekod pe-pa » 11 pro 2015 16:42

hmmm, proc to orezavat? Prave, ze ten format je pro svatebni a jine podobne fotky primo idealni, vcetne prirozene pasparty, tedy to je paradni moznost umistovat fotky do alba.... :) vcetne i bez nej.... :)

A pak; fotograf se s tim oly tak neunavi, je daleko lehci nez ty cihly od Fuji.... Ne, oly je pro profika daleko praktictejsi, uz ty jeho serie jsou jak strelba z kulometu, desne rychle, ze nic neutece. Kam se hrabou fujiny... vcetne nakupni ceny jak tela, tak objektivu. Rada profiku, vcetne zenskych profi, jakmile tyto oly vysly, hned se po profi testech na ne dali a zrcadlovky hromadne prodavali. Hlavne v anglicky mluvicich zemich, nejvic v Anglii... a ta je jak jiste znamo, cislo jedna ve foceni svateb a podobnych slavnostnich prilezitosti... :)

http://robinwong.blogspot.de/2015/08/ol ... eview.html

Hmmm, jak ty fotky ted zase po par letech vidim, tak si ho asi zase pro portrety a pod. znovu koupim.... ;)
Naposledy upravil pe-pa dne 11 pro 2015 17:21, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod OVal » 11 pro 2015 17:07

Petře, to je věc názoru. Já na Olympus nedám dopustit, roky jsem s ním dělal, ale tato věc mi na něm vadila. Další výhody a nevýhody asi nemá cenu rozebírat. A velikostně jsem si nepohoršil, váhově nejspíš také nepřitížil... http://camerasize.com/compare/#620,289
http://camerasize.com/compare/#520,482

Jarouš se pozastavoval nad příkrým břehem, odkud jsem fotil. Jedna ilustrační - měl pravdu ;)
Přílohy
SDIM0269.jpg
SDIM0269.jpg (821.05 KiB) Zobrazeno 4141 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
Whitebalance: Manuálně
OVal

Příspěvekod Jarouš » 11 pro 2015 18:11

No jo, místní místo sebevrahů, asi. Ale taková tutovka jak na Nuseláku to asi nebude... ;)
Jo, šťávu to má jinou, pořád je to ten rozdíl, který se táhne od doby, co je Foveon Foveonem. Jenom slova na popis se na to hledají pořád stejně blbě. Tato download/file.php?id=76753 mi připadá v dálce neostrá ;).
MiroH, povýšils z DP2M na DP3M?
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 12 pro 2015 05:39

Ondro, mi je to preci fuk. :) Ale na druhou stranu jsem si myslel, ze jsi tady nekde psal, ze mas Fuji T1. Ty ale ukazujes v odkaze z tech fujin tu nejvic vybrakovanou a telem z nich take nejmensi, tu T10. Tak tu tedy mas. To pak ano.
Jinak je ta T1 samozrejme proti Oly MD5 tezka cihla a pomala az k neuvereni. :(
Ale jinak jasne, proti gustu zadny disputat, ze :)

http://camerasize.com/compare/#520,289
pe-pa

Příspěvekod Luboš » 12 pro 2015 12:48

:roll: Fujifilm X-T1 [440 g] hmotnosti 10% (40 g) více než Olympus OM-D E-M5 [400 g] (* vč. Baterie a paměťové karty).
Luboš

Příspěvekod pe-pa » 12 pro 2015 13:09

Ja nevim jak se foti svatba v Cechach, ale tady a vubec vsude jinde se foti svatba prubezne, specielni fotky se foti uz predem na vselijakych exlusivnich mistech a pak pri vlastni svatbe se foti fotky prubezne jako reportaz, tedy cely den vcetne. A nejenom tedy tento den. To se pak takovy fotak vcetne objektivu tolik hodin nepretrzite pekne pronese. A nejenom jeden takovy fotak, opravdovi profici, aby neztraceli cas s prehazovanim objektivu maji na krku viset hned dva, tri takove fotaky s ruznymi objektivy.
Neco jineho je foceni ve studiu, kde samozrejme vaha fotaku nehraje velkou roli, nebot asistent/ka fotografce /fotografovi podava pripravene a nastavene fotaky jak se prave potrebuji. :)

Zde, kdo ma zajem, muze se podivat na nejake ty profi fotky focene mou dcerou Radkou po celem svete, jak si to se zakaznikem ujedna... Nyni priletela ze Seychellen, kde ji svatebcane Nemci z Nemecka platili, tedy samozrejme, mimo foceni svatby i plne vydaje na let tam a zpet a pracovni pobyt po dobu tri dnu vcetne ubytovani atd. Dalsich sedm dni si Radka platila ze sve kapsy jako dovolenou, kterou potrebovala uz jako sul, protoze je stale zabuchovana.... (n) Mimo jine ma Radka take jedno misto na foceni v Cechach na Zbirohu na zamku, nejen pro ceskou elitu.... ;) :) .... http://radmilakerl.de/

Jeden z portretu, ktere jsem fotil s Oly OMD M5 a objektivem Oly 45mm
Naposledy upravil pe-pa dne 12 pro 2015 16:19, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod OVal » 12 pro 2015 14:19

pe-pa píše:Ondro, mi je to preci fuk. :) Ale na druhou stranu jsem si myslel, ze jsi tady nekde psal, ze mas Fuji T1. Ty ale ukazujes v odkaze z tech fujin tu nejvic vybrakovanou a telem z nich take nejmensi, tu T10. Tak tu tedy mas. To pak ano.
Jinak je ta T1 samozrejme proti Oly MD5 tezka cihla a pomala az k neuvereni. :(
Ale jinak jasne, proti gustu zadny disputat, ze :)

http://camerasize.com/compare/#520,289

Petře, dával jsem odkazy na oba dva v porovnání s obdobnými typy od Olyho. Mám oba, XT1 a XT10. Na jednom nasazený napevno 23/1,4 a na druhém 56/1,2 Toť vše, co ještě s jedním malým bleskem na svatbu obvykle potřebuji... Jinak T10 není vybrakovaná, umí v podstatě totéž, co T1, jen není utěsněná proti vodě. Vyhovuje mi ale víc T1, T10 už má příliš titěrné ovládání a to nemám žádné lopatové ruce... Před nástupem T10 upgradovali firmware u T1, je mnohem rychlejší a lépe nastavitelná, než dříve. Co ještě oceňuji je schopnost fotit rychlými časy až 1/32000s jestli ne ještě méně. Při focení se světelnými objektivy v pravé poledne je to velmi užitečné. Jediné, co fujinám vytýkám je práce s bleskem. Tam na tom byl Oly i Nikon lépe.. Ale tady bychom asi měli spíš propírat Sigmu, tak se omlouvám. O.
OVal

Příspěvekod pe-pa » 12 pro 2015 14:39

Ondro, ted mi to je dokonale jasne; predtim jsem myslel to co uz jsem pak psal. :)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 13 pro 2015 00:10

http://radmilakerl.de/
Moc pěkné stránky, ještě hezčí fotky (n) (n) (n). Musím to prohlédnout komplexně, je tam toho opravdu hodně. Ale to, co jsem viděl... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 13 pro 2015 10:15

Jarousi, dekuji za pochvalu, Radce vyridim!!! Tady je dobre znat rozdil nebo rozdily od nejakeho amaterskeho foceni, kde skutecna kvalita jak podani tak i toho ostatniho neni mozne amatersky vcetne jen tak nakupem nejakeho fotaku a pak nafocenim svatby zdarma kamarada nahradit. Takove profesionalni foceni svatby, portret ditete atd. je pro zucastnene opravdovy zazitek, ktery take zazitkem ma byt a vryje se do pameti na cely zivot. Take to je na druhe strane tezka narocna prace. Radka pri tom foceni musi na vse predem myslet, naplanovat vse po domluve se zakazniky, vcetne praci jejiho personalu, ma nekolik asistentu a asistentin, sekretarku, ktera zajistuje komplet administrativu, terminy atd., vyzazistky, ktere se staraji o nevesty, ktere pak nemaji daleko k filmovym hvezdam, ke zkouskam ve studiu ma pro nevesty velkou satnu, kde visi nejmene dvacet ruznych kompletnich svatebnich garderob atd, atd. Neni to tak jednoduche jak by si nejaky komunalni fotografek myslel; je to opravdu predem presna naplanovana tezka a narocna profesionalni prace podle scenare.
Radka toto studovala radu let, letala roky do Londyna na konsultace, zkousky a workshopy, i jeste dnes, na ty nejdrazsi workshopy ke svetovym fotografum do Londyna a NY, aby sla s dobou. Nejdulezitejsi ale je a hlavni vubec, ze ji to nesmirne bavi, je ve svem zivlu. Hlavne take je, ze je uz velice po svete znama, ze se pohybuje mezi samymi umelci a prominenty a je stale plne zabuchovana.

Pro zajimavost, i ze Zlina mela ve svem workshopu jednoho dobreho fotografa, znam se s nim, ktery foti svatby atd. take. :)
pe-pa

Příspěvekod OVal » 13 pro 2015 15:28

Ahoj. Plně souhlasím s Jaroušem. Krásné stránky i fotky. (n) (n) Já to zdaleka nezvládám tak propracovat ... Taky nemám high-end klientelu. A po pravdě bych ji ani nechtěl. Jsem mnohem radši, když to mám za dvě hodinky odfocené a v týdnu se už věnuji jen zpracování a jinému..... Nemám ani speciální stránky na svatby, ani pro webové galerie.
https://www.zonerama.com/OVal
OVal

Příspěvekod pe-pa » 13 pro 2015 16:48

Ondro, dekuji za pochvalu, Radce ji vyridim! Vse je jen a jen ovladani profesionalnich znalosti jak s focenim tak pak v uprave, ve zpracovani. Na vsechno jsou triky. Radka by to urcite a v zadnem pripade nezvladla, je kazdy den v jednom kole od foceni deti ve skolach, nebo ve studiu nebo ve skolkach vcetne v bytech a vcetne svateb, zasnub a jinych prilezitosti, ktere zaberou nejvic casu, protoze to foti jak se muzes presvedcit v celem svete a kdyby nevedela jak na to, tak by to mohle zabalit. Vetsinou svatby a pod., ktere foti mimo Nemecko, upravuje uz v letadle v pocitaci, takze to ma vetsinou hotove uz kdyz prileti.
A jeste, kdyz nekdo to chce mit v albumu, objedna podle uz predem vybraneho zakaznikem vzorku u jedne specialni firmy v Australii, ktera dela vubec tu nejlepsi kvalitu na svete a kdyz, tak objednava pasparty v Anglii, ktere take nemaji konkurenci. A nikomu to upravovat nedava,upravuje to samozrejme sama.

Ale Ondro, vzdyt muzes si udelat u Radky v Mnichove nejaky ten vhodny pro tebe workshop, Radka mluvi samozrejme perfektne cesky, tak desne drahe to zase nema, podle toho, ale kazdopadne by se ti to na stopro vyplatilo a pro tvou klientelu, tu predevsim, take. Nakonec uz mas ve Zline jednoho, ktery je Radkou "vylepsen" i kdyz tomu ze zacatku moc vyznamu davat nechtel, ale seznamil jsem je nezavazne, ale pak jen koukal a na veci o kterych ani netusil a take, jestli se to vubec vyplati, ze v Cechach se za toto moc dobre neplati, ze pry Cesi plati malo.... Ale i v tom mu Radka dala spravne ekonomicke a obchodni direktivy a dneska je velmi dobre za sve foceni a vysledne fotky velmi velmi dobre placeny; ne co by mu nejaky ten svatebcan "chtel dat", ale dostane presne to co jeho prace opravdu stoji a co predem smluvi a pozaduje! Foti po cele Morave, v Brne, Ostrave a v Praze take.... :)

Holt pomalu i v Cechach lide poznavaji, ze nejaka amaterska fusarina radoby nejakeho rychlokvasky cvakala za par stovek se uz nikomu nevyplati a ze odborne provedena prace je prave to,cemu se drive a za prvni republiky rikalo zlate ceske ruce..... I kdyz blbecku, kteri si jednou opravili na svem baraku opryskanou omitku podle navodu z baumarktu a ktera jeste nahodou nespadla, hned se citi ve sve hlouposti odborniky a nabizeji sve "odborne a vyhodne" sluzby za babku, je take jeste stale dost.... ale lide uz zacinaji "vedet" co se jim vyplati.... :)

Vecer na Ammersee (Bayern)
Naposledy upravil pe-pa dne 15 pro 2015 09:10, celkově upraveno 10
pe-pa

Příspěvekod OVal » 14 pro 2015 08:32

Jarouš píše:Jo, šťávu to má jinou, pořád je to ten rozdíl, který se táhne od doby, co je Foveon Foveonem. Jenom slova na popis se na to hledají pořád stejně blbě. Tato download/file.php?id=76753 mi připadá v dálce neostrá ;).

Máš pravdu, vypadá, ale v plném rozlišení není. Asi to chtělo trošku víc doostřit při zmenšování....
Přílohy
SDIM0290.jpg
SDIM0290.jpg (643.9 KiB) Zobrazeno 3884 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/40 sec.
Whitebalance: Manuálně
OVal

Příspěvekod vrgada » 15 pro 2015 08:44

2Pepa
Ty svatebni fotky dcerky jsou opravdu moc pekne, opravdu je moc sikovna
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 15 pro 2015 09:00

vrgada, dekuji moc, samozrejme ji to vyridim! :)
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2015 17:16

pe-pa píše:vrgada, dekuji moc, samozrejme ji to vyridim! :)

No, já bych spíše důvod, proč má dcera tak kvalitní fotky hledal ještě někde jinde. Když od raného mládí vidí tátu fotografovat, tak to jí zřejmě k této profesi nastartovalo. Ostatní potom už asi byla její píle a talent.
Také fotky, jejich zpracování a hlavně nápad u jednotlivých fotek velice chválím! Vyřiď dcerušce pozdravení od vltavského přívozníka! :D
josef38

Příspěvekod Jarouš » 15 pro 2015 18:48

No, on tady nikdo nikde jinde ten důvod ani nehledal, teda pokud se tu něco nesmazalo... ;) Je jasné, že se Radka potatila.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2015 19:01

Jarouš píše:No, on tady nikdo nikde jinde ten důvod ani nehledal.

Tak třeba jsem byl první já, kdo hledal proč. ;)
Vím totiž zcela bezpečně, že i můj otec mě k fotografování dovedl. Často vzpomínám, jak jsme spolu v kuchyni, pod červenou žárovkou protahovali film tankem ve vývojce a následně vyvolávali fotografie 6 x 9 cm, kontaktním postupem. Na zvětšovák pochopitelně tenkrát nebylo. Jsou to mé nejhezčí vzpomínky na tuto dobu.
josef38

Příspěvekod Jarouš » 15 pro 2015 19:16

Jestli byla ještě válka, tak veselo určitě nebylo. Takže zlaté (vlastně spíš červené) vzpomínky... ;)
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou