Rozdíl mezi objektivy

Rozdíl mezi objektivy

Příspěvekod Sandokan » 05 črc 2012 18:09

Dobrý den,

zajímal by mě rozdíl mezi Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S DX VR a Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR

Ten druhý je cca o 5 000 Kč dražší a zajímalo by mě, čím je to způsobené. Jediné co mě napdá je lepší zpracováí, kvalitnější optika - ale jak to laik pozná?

Navíc ten druhý (dražší) má menší rozsah zoomu o 15mm a chybí mu označení DX, což je při použití na dig. fotoaparátu lepší - alespoň z toho co jsem pochopil z rozboru této zkratky. Mýlím se?

Díky za vysvětlení
Sandokan

Re: Rozdíl mezi objektivy

Příspěvekod Beda » 05 črc 2012 18:17

Beda

Příspěvekod dluhos » 05 črc 2012 19:14

to Sandokan

Mýlíte se, DX znamená pro DX formát, což je polovina FX (=kinofilm), 70-300 je pro FX formát, tam to Nikon neznačí.
dluhos

Příspěvekod Sandokan » 06 črc 2012 12:25

Aha, takže jestli to správně chápu, tak ten dražší je dražší proto, že má o jednou tak vetší rozsah zoomu, je to tak?

Při přepočtu na kinofilm má ten levnější tedy nějakých 75- 150mm ?

A jestli můžu ještě jedno porovnání tak:

Nikon 40mm f/2,8 AF-S G DX Micro

Nikon 50mm f/1.4G AF-S
- větší ohnisková vzdálenost = můžu fotit z větší dálky
- nižší clona = lepší rozmazání pozadí (za portrétem, květinou..), nebo na to nemá nižší clona vliv?
- nemá označení DX, tudíž je ohnisková vzdálenost jako u DX 100mm ? to už je skoro teleobjektiv, ne?

Nikon 60mm f/2.8G ED AF-S Micro
- větší ohnisková vzdálenost = můžu fotit z větší dálky
- vyšší clona než u té 50ky = musím používat o něco delší časy, kvůli světlu a zároveň se při cloně 2.8 tak nezměkčí pozadí (při focení portrétu, nebo třeba květiny), nebo na to nemá vyšší clona vliv?
- označení ED = lepší ostrost, korekce barev - opravdu to stojí za ty 4 tisíce navíc?

Cenově to jde vzestupně.

Díky moc
Sandokan

Příspěvekod Mikecood » 06 črc 2012 13:57

DX u Nikonu je označení objektivů konstruovaných pouze pro snímač velikosti APS-C (cca 24x16), nelze je tedy použít pro Full Frame zrcadlovky. Na ohniskovou vzdálenost to nemá žádná vliv, ta je vždy stejná ať je objektiv nasazen na čemkoliv, mění se jen zorné pole - pro jednoduchost si můžete představit že menší čip je jako výřez z fotky vyfocené na klasické políčko filmu - tzv. crop factor
Mikecood

Příspěvekod dluhos » 06 črc 2012 15:14

to Sandokan

Ten 70-300 je asi dražší proto, že je na plný formát, že vykreslí celé políčko 24mmx36mm, objektiv DX na plný formát vykreslí jen menší kruh. 70-300 se tváří na DX snímači jako 1,5x delší, to je ten crop faktor, čili na DX snímači (Canon tomu říká APS-C) je jeho ohnisko 105-450.
dluhos

Příspěvekod Mikecood » 06 črc 2012 15:33

to sandokan:
jinak pro plné pochopení všech těchto pojmů a závislostí doporučuju gůglit a studovat, je toho na netu spousta, výborné jsou třeba stránky http://www.fotoroman.cz. Není to tak složité, časem to vejde do krve...
Mikecood

Příspěvekod Mikecood » 06 črc 2012 15:41

to dluhos:
jj, píšeš to dobře jen je třeba být přesný a nepsat, že na DX snímači je ohnisko 105-450, ale že se tak jeví v přepočtu na plný formát 24x36. Objektiv má stejnou ohniskovou vzdálenost ať ho nasadím na kompakt či středoformát, je to jen jeho optická veličina (převrácená hodnota je optická mohutnost udávaná v Dioptriích)
Mikecood

Příspěvekod dluhos » 06 črc 2012 20:18

to Mikecood

Pro jednoduchost je třaba říct, že DX nebo EF-S sklo lze použít jen pro menší čip (DX, APS-C), sklo určené pro plný formát (FX, FF) lze použít jak na velkém, tak na menším čipu. Každé sklo, ať je pro plný nebo jakýkoliv menší formát, má udanou a vyrytou ohniskovou vzdálenost, která platí jen a jen pro plný formát, byť by to bylo třeba DX sklo, které na plném formátu použít nejde. Takže hodnotu uvedenou na skle je třeba ponásobit u FX nebo FF 1x, čili platí to, co je na skle, u DX formátu čipu třeba vynásobit 1,5x, APS-C 1,6x, 4/3 a mikro 4/3 2x. Kompakty s miničipy a ohniskovou vzdáleností objektivů v řádech milimetrů rovnou uvádějí ohnisko přepočtené na plný formát, aby nevznikl zmatek.
dluhos

Příspěvekod Mikecood » 06 črc 2012 20:40

no právě ale ten zmatek vzniká, jak ostatně vyplývá z původního dotazu. Proto jsem chtěl zdůraznit, že ohnisková vzdálenost není závislá na velikosti čipu. Já vím, že je to jen takové slovíčkaření ale vznikají z toho ty zmatky
Mikecood

Příspěvekod Sandokan » 06 črc 2012 23:24

Díky všem za odpovědi, budu si je muset přečíst ještě párkrát, než to pořádně pochopím :-).

Jinak z věty "DX nebo EF-S sklo lze použít jen pro menší čip (DX, APS-C), sklo určené pro plný formát (FX, FF) lze použít jak na velkém, tak na menším čipu" jsem pochopil, že moje zrcadlovka D3100 bere oba objektivy, jak DX, tak FX.

A můžu ještě poprosit o vyjádření k tomu druhému dotazu - který objektiv je nejlepší a proč (tipuji že asi ten nejdražší), jaký má vliv ta clona, to označení a ohnisková vzdílenost?

Díky
Sandokan

Příspěvekod Mikecood » 07 črc 2012 07:44

Na to je těžká odpověď. Záleží na tom, na co chceš ty objektivy používat. Tvé úvahy jsou v zásadě správné - větší ohnisková vzd. ti umožní větší odstup od objektu, nižší použitelná clona zase menší HO, tudíž "rozmazanější" pozadí...Jakou kresbu mají ty objektivy nevím, jsem pentaxák, proto odpovídám jen na obecně platné věci :-) A značení Nikoňáckých objektivů lehce vygůglíš, nemá cenu to sem opisovat. Třeba tady: http://www.megapixel.cz/vysvetlivky-zkratek-nikon ale i jinde je toho plno
Mikecood

Příspěvekod dluhos » 07 črc 2012 10:10

to Sandokan

Který objektiv je lepší a proč?
Na to je dobré sledovat diskuse, recenze, obecné povědomí. Ne vždy to nejdražší je taky to nejlepší, ale většinou to platí. Taky docela obecně platí, že plastové seťáky za moc nestojí. Naopak s profi objektivy těžko šlápnout vedle, třeba Nikkor 24-70/2,8 je špička (ale i cena kolem 40k je špička oproti seťáku za 2-3k). Na fotkách je ten rozdíl znát.
dluhos

Zpět na Začátečníci chtějí vědět