Jarouš píše:Mám hledat další, Petře? Je jich ještě dost, ani s modrou oblohou sis často nedokázal poradit. Ale tam to nevadí, ona by se stejně na papíře nějaká modrá vytiskla, že jo?To, že v jiných fotkách přepaly zlikviduješ v SPP nebo pomocí křivek ještě neznamená, že v původním RAWu nebyly, jak jsi se nám snažil namluvit v příspěvku, jehož část jsem výše citoval. A spoléhat na to, že tady nikdo nepozná, že v konkrétní fotce musely být fasády nebo mraky přepálené, to bys po nás chtít neměl...
![]()
Tak jak je to s tím lhaním? U Tebe už se to dávno nedá ani spočítat.
PS: Aby bylo úplně jasno. Fotit zcela bez přepalů je v praxi prakticky nemožné (pomiňme ty extrémní podexpozice). Jasně, že mívám na svých fotkách také přepaly a že je likviduju jak se dá, pokud se to dá. Ale rozhodně netvrdím, že jsem takový borec, který díky diagnostice na displeji dokáže přepalům zcela zabránit už při focení. Petr napsal to, co napsal a já tvrdím, že s jeho fotkama to absolutně nekoresponduje. Toť vše.
Nebudu to dal rozmazavat, jen tolik, ze Zoner neni treba Lightroom anebo ten jednoduchy Picasa

A tady, na tomto prikladu od Jarouse, je takovato upravena, redukovana stupnice, kde je cerna nastavena priblizne na 5 ne tedy na 0 a ve svetlech na ca. 246, ne tedy na absolutni mozny odstin bile, ale neco min. No a mame ten "dukaz" prepalu uz potvrzeny, cerne na bilem.....

Ale ok, Jarousi, snaha tady je, tak se omlouvam, ze jsem te podeziral, ze neumis fotky upravovat! Ty umis daleko vic, jak je videt, tak se te tedy ptam, proc tuto energii nevenujes radeji uprave svych fotek co sem vkladas! Nebo je to ve skutecnosti tak, ze se nudis a vkladas sem ty "neupravene" paste tem, kteri se pak zakousnou?
Ackoliv, kdyz si jen vzpomenu na ten tvuj slavny hrbitov a ty tve citronove ruze, ktere byly ve skutecnosti rude, jak jsi dlouho nemohl pochopit, ze to je uz prepal.... a ten cirkus, co jsi z toho a proto udelal, i kdyz celou tu dobu ten zoner vlastnis..... musim ti priznat opravdu pokrok!

Ale ve skutecnosti se prakticky nic nevyresilo a ani neda, protoze kazdy pracujeme s jinym (tedy aspon ja) programem / programy na upravy fotek, i kdyz by mely theoreticky rozsah svetel a stinu, tedy stupnici RGB 0-256 mit stejnou, ale zakladni pracovni nastaveni maji vetsinou ruzne, vcetne nastaveni nasich ruznych monitoru.....
Ondro, ta tva posledni, je suprova, fotka paradni, to je napr. paradni priklad vyborne kompozice!!!
Co se tyka toho merunkoveho prepalu, beru v plne mire; Buh nas ochranuj!!!!

Neco z alpskeho svitani: