Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2015 08:55

Jarouš píše:Mám hledat další, Petře? Je jich ještě dost, ani s modrou oblohou sis často nedokázal poradit. Ale tam to nevadí, ona by se stejně na papíře nějaká modrá vytiskla, že jo? ;) To, že v jiných fotkách přepaly zlikviduješ v SPP nebo pomocí křivek ještě neznamená, že v původním RAWu nebyly, jak jsi se nám snažil namluvit v příspěvku, jehož část jsem výše citoval. A spoléhat na to, že tady nikdo nepozná, že v konkrétní fotce musely být fasády nebo mraky přepálené, to bys po nás chtít neměl... ;) :D
Tak jak je to s tím lhaním? U Tebe už se to dávno nedá ani spočítat (y).

PS: Aby bylo úplně jasno. Fotit zcela bez přepalů je v praxi prakticky nemožné (pomiňme ty extrémní podexpozice). Jasně, že mívám na svých fotkách také přepaly a že je likviduju jak se dá, pokud se to dá ;). Ale rozhodně netvrdím, že jsem takový borec, který díky diagnostice na displeji dokáže přepalům zcela zabránit už při focení. Petr napsal to, co napsal a já tvrdím, že s jeho fotkama to absolutně nekoresponduje. Toť vše.

Nebudu to dal rozmazavat, jen tolik, ze Zoner neni treba Lightroom anebo ten jednoduchy Picasa :). Na Zoneru je ale takova moznost, kterou treba takovy Picasa nema. A to je, ze si mohu predem nastavit rozsah svetel a stinu v RGB stupnici od nuly, ktera ukazuje stoprocentni cernou, az do 256, ktera plati pro nejvyssi svetla. A ta Zonerova moznost je, ze si kazdy muze tuto stupnici sam pozmenit, treba na mensi rozsah, aby se ukazaly mozne prepaly a podpaly jeste v ramci stupnice jako treba varovani pri uprave.
A tady, na tomto prikladu od Jarouse, je takovato upravena, redukovana stupnice, kde je cerna nastavena priblizne na 5 ne tedy na 0 a ve svetlech na ca. 246, ne tedy na absolutni mozny odstin bile, ale neco min. No a mame ten "dukaz" prepalu uz potvrzeny, cerne na bilem..... :lol:

Ale ok, Jarousi, snaha tady je, tak se omlouvam, ze jsem te podeziral, ze neumis fotky upravovat! Ty umis daleko vic, jak je videt, tak se te tedy ptam, proc tuto energii nevenujes radeji uprave svych fotek co sem vkladas! Nebo je to ve skutecnosti tak, ze se nudis a vkladas sem ty "neupravene" paste tem, kteri se pak zakousnou?

Ackoliv, kdyz si jen vzpomenu na ten tvuj slavny hrbitov a ty tve citronove ruze, ktere byly ve skutecnosti rude, jak jsi dlouho nemohl pochopit, ze to je uz prepal.... a ten cirkus, co jsi z toho a proto udelal, i kdyz celou tu dobu ten zoner vlastnis..... musim ti priznat opravdu pokrok! :( Ze te znaji v okoli pry uz jen podle toho, ze vlacis s sebou vytazeny stativ na rameni a pod druhou pazi ze nosis nejakou obrovskou sedou kartu, .... Tak neni pochyby; jsi to ty!....

Ale ve skutecnosti se prakticky nic nevyresilo a ani neda, protoze kazdy pracujeme s jinym (tedy aspon ja) programem / programy na upravy fotek, i kdyz by mely theoreticky rozsah svetel a stinu, tedy stupnici RGB 0-256 mit stejnou, ale zakladni pracovni nastaveni maji vetsinou ruzne, vcetne nastaveni nasich ruznych monitoru.....

Ondro, ta tva posledni, je suprova, fotka paradni, to je napr. paradni priklad vyborne kompozice!!!
Co se tyka toho merunkoveho prepalu, beru v plne mire; Buh nas ochranuj!!!! :lol:

Neco z alpskeho svitani:
Naposledy upravil pe-pa dne 02 pro 2015 10:22, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2015 09:43

Pánové, děkuji všem, že tuto tak trochu zbytečnou debatu brali s nadhledem vám vlastním! (n)
Na závěr posílám něco od přívozu. Mějte se, J.
Přílohy
Podvečer_u_příozu.jpg
Podvečer_u_příozu.jpg (624.54 KiB) Zobrazeno 3655 krát
josef38

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2015 10:24

Josefe, fotka suprovka! Konecne se zacinas prestat bat barev. (n) Barevne i komposici vyborna! Gratuliji! (n)

Delas mi radost!!!! :lol:
pe-pa

Příspěvekod OVal » 02 pro 2015 11:27

Ty vodovky máte pěkné, pánové (n) , radost pohledět.
Přihodím rovněž jednu od vody z dnešního rána...
Přílohy
SDIM0229.jpg
SDIM0229.jpg (522.98 KiB) Zobrazeno 3629 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA Dp0 Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Pattern
OVal

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2015 12:45

Sice to vůbec nemám zapotřebí, protože každý, kdo používá jakýkoliv grafický program, který umí přepaly zobrazit, se o tom velmi snadno může přesvědčit sám (a zobrazení těch přepalů bude v těch programech velmi podobné), přesto mi Petrovo sprosté lhaní a obviňování není tak úplně lhostejné (y). Pro Petra to samozřejmě nebude žádný důkaz, že jsem s jeho fotkou nic nedělal (a věřím, že on to moc dobře ví, o to je jeho chování zavrženíhodnější), ale minimálně uživatelé Zoneru podle šipek provedených akcí poznají, že žádná akce s obrázkem ještě neproběhla. Možná to někdo také umí zkamuflovat, já ale rozhodně ne, ať už si Petr myslí cokoliv. Jenom pro doplnění dávám tu fotku ještě otevřenou v SPP, je zcela jasné, že Petrova snaha o vysvětlení díky rozdílnosti zobrazení přepalů v různých programech díky jejich různým nastavením je naprosto lichá a monitor s tím nemá už vůbec co do činění.

Ondro, podle slabé ledové tříště to vypadá, že v minulém týdnu bylo u vás o dost chladněji, než u nás. Moc pěkné fotky (n). Ta dnešní mostovka už je asi na samé hranici udržitelnosti z ruky, hádám, ale atmosféru má pěknou.
Josefe, tu fotku si pamatuju, už jsem Ti ji kdysi chválil, je to asi zima 2011, jestli EXIF a moje pamět nekecají (n) ;).
Přílohy
Tady žádné přepaly nejsou, tvrdí Petr, výřez.jpg
Tady žádné přepaly nejsou, tvrdí Petr, výřez.jpg (43.54 KiB) Zobrazeno 3608 krát
Přepaly v SPP.jpg
Přepaly v SPP.jpg (548.75 KiB) Zobrazeno 3608 krát
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2015 12:51

Ondro, pekna fotka, jako vzdy! (n) Jenom se mi zda, kdyz uz na obzoru se svetla nebo uz pomalu zhasina?, ze mas tu fotku tak nejak moc studenou (barevne), ze by to chtelo mozna trochu uz do teplejsich tonu? Neco tak trochu jako tady ta Josefova? Pak by mohly mozna i ty fleky na obloze (zavinene podle mne prechodakem spatne kvality) z fotky zmizet.
Ondro, prakticky zadny prechodak na to Quattro nemusis pouzivat, staci si vse vyrovnat jen podle histogramu, abys nemel merunkovici a v pc. pozdeji mozna s pc prechodakem upravit. Tedy mimo jine.... :) ;)

Jarous, sve jsem si rekl a dal se o tom bavit nehodlam; pro mne tedy definitivne fertig.... :roll:

Pocasi je tady primo hnusne, ze by ani snad Jarous nefotil. Tak jsem trochu upravil jednu z drivejsiho foceni v Alpach. Tady je pohled smerem k Zugspitze, tedy od vychodu k zapadu.

Zapad slunce s merunkami:
Naposledy upravil pe-pa dne 02 pro 2015 15:03, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod OVal » 02 pro 2015 13:51

Pěkná (n) až bych i lenost překonal a proběhl se.... Parádní kompozice i barvy. Ani ty meruňkové přepaly nevadí, spíš naopak. (n) Dodávají tomu říz. Ale mám ji na monitoru jakoby moc zrnitou, či přeostřenou s ne úplně jemnými detaily.... :?: Tady bych se asi přechoďáku nebránil.

Ta má byla za chladného mlhavého modrého rána.Ty fleky na obloze byly cáry mlhy, která se právě trhala... Ale žádná hitparáda, to je fakt... Navíc sotva udržitelný čas, jak podotýká Jarouš.
Přidám jednu z teplejšího poledního času.. Hodně zacloněná, ale jinak to nešlo, ND jsem s sebou neměl....
Za doteky střechy a větví se omlouvám, na displeji to prostě nevidím. Už jsem si objednal nějaký neorigo hledáček, dám vědět, bude-li k čemu....
Přílohy
SDIM0260.jpg
SDIM0260.jpg (273.11 KiB) Zobrazeno 3599 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/20
Exposure bias: -7/10 EV
OVal

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2015 15:08

Ondro, ta je vytazena ze skoro cerneho, uz bez detailu (na Raw originale) popredi, takze jsem rad, ze jsem rad. Podle cisla fotky to je vlastne jedna z prvnich, vcetne testovani meho noveho Quattra. :) Takze na zrneni ma ta fotka urcite narok. I kdybych pouzil prechodak, ale ja zadne prechodaky na fotaku nerad, takze jenom stativ a primo.... :)

Takhle jsem to nafotil v originale a z toho konecnou fotku vytahl. Myslim, ze Quattro je super pekne dynamicky pruzne, co? Fotka originalu je pouze vyvolana, nijek neupravovana, krome zmenseni na ca. polovinu px. Jak to ted vidim, tak by byla vyborna, kdyby se tolik nezesvetlovala a upravila hlavne jen na brilanci s durazem na kvalitu hlavne oblohy bez extra viditelnych nejakych detajlu travy dole. Clovek, cim vic se s tim zaobira, tim je chytrejsi..... (n) :lol:
Naposledy upravil pe-pa dne 02 pro 2015 15:24, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2015 15:14

Jarouš píše:Josefe, tu fotku si pamatuju, už jsem Ti ji kdysi chválil, je to asi zima 2011, jestli EXIF a moje pamět nekecají (n) ;).

Určitě už tady Jarouši byla! Dával jsem jí sem sice znovu, ale čistě jen pro návaznost k předchozím fotografiím a spíše na potvrzení ukončení předchozí diskuze.

Ondro, na hledáček jsem silně zvědavý! Kupoval jsem také hledáček k SONY RX1. I když mám k němu poměrně kvalitní nasazovací EVF hledáček s velkým rozlišením, přesto mám v některých situacích raději optický hledáček. Je mnohem rychlejší.
Posílám trochu nedokonalou na rychlo nafocenou fotografii mého hledáčku.
Přílohy
Voigtländer_35_mm.jpg
Voigtländer_35_mm.jpg (331.55 KiB) Zobrazeno 3592 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/1.7
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Exposure bias: 33/100 EV
josef38

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2015 15:28

Tenhle hledacek je ca. nejlepsi a nejlevnejsi, s pripevnenim ve stativovem zavitu na spodku kamery. :)

http://www.amazon.de/LCD-Displaylupe-Vi ... B006F3OD68

nebo: http://www.amazon.de/Viewfinder-Display ... JJM2P0TJ8T
pe-pa

Příspěvekod OVal » 02 pro 2015 15:44

Petře, ta scéna by byla těžká i pro D810, nebo A7rII, Zvládl jsi to s jezevčíkem výborně.
Ten přechoďák mi ale k Sigmě docela sedí. Roky jsem ho nepoužil, neměl jsem je rád, ale tady jsem s ním spokojený. Myslím, že stojí za úvahu. Rezervu ve stínech má jezevčík rozhodně menší, než D600 a pod.

Josefe, já objednal toto: http://www.profotoatelier.cz/Opticky-hl ... -d1222.htm Měl by být menší, lehčí, levnější a sehnatelnější, než original, na který jsi dával obrázek...
Doufám, že to půjde přizpůsobit...
Je to pořád velká potvora, ale lehká, nebudu ho tahat všude. Dám vědět, až příjde.
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2015 16:20

Ten optický hledáček jsem myslel pochopitelně jen pro street fotografie, kdy mám vypnutý i autofokus a předem si vzdálenost předvolím.
Pro krajinky je určitě výhodnější ten, na který jste oba dávali odkazy. (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2015 17:33

OVal píše:Je to pořád velká potvora, ale lehká, nebudu ho tahat všude. Dám vědět, až příjde.

Tím, že to je oddělitelný, tak to zas tak velká potvora být nemusí. Jednoduše oddělíš oba komponenty a dáš do každého vrecka jeden. Stále to je skladnější, než zrcadlovka.
josef38

Příspěvekod axislubo » 02 pro 2015 19:55

Ondro, ty pod tym mostom byvas? Pri tych peniazoch co si vrazil do fototechniky by som sa ani necudoval ;) :D
Přílohy
SDIM0368pic.jpg
SDIM0368pic.jpg (783.43 KiB) Zobrazeno 3538 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Model: SIGMA DP2 Merrill
Exposure bias: 0 EV
axislubo

Příspěvekod OVal » 03 pro 2015 08:18

axislubo píše:Ondro, ty pod tym mostom byvas? Pri tych peniazoch co si vrazil do fototechniky by som sa ani necudoval ;) :D

Zatím ne, jen po něm skoro každý den jezdím na koloběžce z domu do fotostudia a zpět... To víš, benzín je drahý a má ještě jednu podstatnou nevýhodu: Zatím s ním neumím nic vyfotit.. ;)
Přílohy
SDIM0209 (2).jpg
SDIM0209 (2).jpg (367.03 KiB) Zobrazeno 3495 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1.6666666666667 sec.
Clona: F/8
Exposure bias: 0 EV
OVal

Příspěvekod pe-pa » 03 pro 2015 09:17

Prima fotka! Tedy kdyby nepadala doleva :( :o :) Kdyz je venku tady to psi pocasi a huste zatazeno az skoro do tmy, tak se pokusim neco take vyfotit. Ale uvidime. :)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 03 pro 2015 12:48

Pěkná, Ondro (n). To je taky s přechoďákem?
Jarouš

Příspěvekod OVal » 03 pro 2015 17:25

Jarouš píše:Pěkná, Ondro (n). To je taky s přechoďákem?

Ano, mám ho teď nasazený stále. Ale není na co zmáčknout. A když se večer udělalo hezky, vozil jsem dřevo do sklepa.... :?
OVal

Příspěvekod pe-pa » 03 pro 2015 17:59

trochu neco ze dneska

Ondro, jeste k tomu hledacku. Vubec to nejjednodussi, nejlehci a vyborne v pouziti, jsou bryle!!!!!! :) Obycejne bryle na cteni, pokud mozno co nejvic dioptrii - to je nutne pri koupi vyzkouset - a da se temi brylemi sledovat vse na monitoru quattra z velmi kratke blizkosti jako zkrz hledacek. :)

.
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2015 05:48

pe-pa píše:Obycejne bryle na cteni, pokud mozno co nejvic dioptrii - to je nutne pri koupi vyzkouset - a da se temi brylemi sledovat vse na monitoru quattra z velmi kratke blizkosti jako zkrz hledacek. :)

To ano, někdy jsem použil i slabší hodinářskou lupu. Ale jen pokud na displej nesvítí přímé sluníčko!!
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou