Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 15 říj 2015 19:12

Na poziti opravdu nic extra. Jmenuje se to Gatorade, je to jontak a je to mirne slany. A vis co? Voda ze Zlute reky v tom mozna opravdu je, pry se tady vetsina tech "ecek" vozi z Ciny a tam se pry s vyrobou moc neparou.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 21 říj 2015 06:19

OVal píše:Heuréka, tak už mi funguje i ten Cruci-Fix, nebo jak se to píše.... (n)

Ahoj Ondro, mám tomu rozumět, že s CornerFixem už nemusíš zápasit?
Jaké máš s ním zkušenosti?
Jistě víš, že můžeš upravovat obrázky i z jiných značek, ale RAWy musíš předem převést do DNG.
josef38

Příspěvekod OVal » 21 říj 2015 07:26

josef38 píše:
OVal píše:Heuréka, tak už mi funguje i ten Cruci-Fix, nebo jak se to píše.... (n)

Ahoj Ondro, mám tomu rozumět, že s CornerFixem už nemusíš zápasit?
Jaké máš s ním zkušenosti?
Jistě víš, že můžeš upravovat obrázky i z jiných značek, ale RAWy musíš předem převést do DNG.

Ahoj. Zkušeností moc nemám, ale funguje to. Jsem rád, že mohu na Sony A7 využít maličké širokoúhlé Voigtlandery....
Na Monochrom to nemusím, tam se barevná vinětace neobjevuje... ;)

Co říkáte na novou Leucu SL? Docela macek... http://www.dpreview.com/articles/744820 ... sl-typ-601
http://www.l-camera-forum.com/leica-new ... ica-sl-601
A ty sklíčka taky... Nějak se mi už ztrácí původní smysl bezzrcátek - menší tělo a objektivy... Ale vypadá bytelně. Na práci může být dobrá....
OVal

Příspěvekod josef38 » 21 říj 2015 08:48

Bezzrcátka!
Jestli tomu dobře rozumím, tak je to jakoby zrcadlovka, s tím rozdílem, že nemá pentagonální hranol, ale díváš se také skrz objektiv, ale přes čip. Je jen otázka, jestli expozice nebude trochu zpožděná oproti normální zrcadlovce, nebo dálkoměrnému přístroji.
A mám pocit, že ani nemá mechanickou, štěrbinovou závěrku, ale ovládá se elektronicky přímo čip.
Zřejmě časem takovéto "zrcadlovky" převálcují klasické zrcadlovky. Jestli už ten čas nastal, to nedokážu posoudit.
Ahoj, J.

P.S.
Ten CF nemusíš používat jen pro odstranění barevných posunů na krajích snímku, ale i u monochromu pro odstranění eventuální vinětace.
Na kvalitě kresby by se to nemělo projevit.

Přišlo mi od nich o této Leice mailem i v němčině:
http://www.l-camera-forum.com/leica-akt ... ium=E-Mail
Je to lahůdka, ale ty prachy!!!!

A kdopak to zpívá:
"Neopouštěj staré věci pro nové, i když barva šediví a prýská, byly kdysi lesklé, byly chromové...." :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod OVal » 23 říj 2015 14:13

V diskuzích není Leica SL moc dobře přijímána... Ale ať si říká kdo chce co chce, mě se ten foťák líbí a dovedl bych si představit s ním pracovat. Musela by to být ale práce mnohem lépe placená, než dosud..... Hledáček bude super, konečně dva sloty pro karty a odolnost je vidět na první pohled.
Myslím, že si vystačím s menší, lehčí a chudší sestřenicí - Sonyčkou A7. Také umí M skla, když chce....
Něco podzimu, kdy mi LMM zahálí....
Přílohy
DSC00729.jpg
DSC00729.jpg (1.07 MiB) Zobrazeno 4747 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 800
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: ILCE-7
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
DSC00738.jpg
DSC00738.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 4747 krát
EXIF-Data
ISO: 1000
DSC00743.jpg
DSC00743.jpg (741.38 KiB) Zobrazeno 4747 krát
EXIF-Data
ISO: 500
DSC00752.jpg
DSC00752.jpg (1.06 MiB) Zobrazeno 4747 krát
EXIF-Data
ISO: 1000
Exposure bias: -10/10 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 24 říj 2015 06:21

OVal píše:V diskuzích není Leica SL moc dobře přijímána... Ale ať si říká kdo chce co chce, mě se ten foťák líbí .......

Je jen otázka, jestli potom je rozumné kupovat Leicu, když chce někdo podobný fotoaparát. Leica je především dálkoměrný fotoaparát se všemi svými klady ale i zápory.
josef38

Příspěvekod MirekE » 24 říj 2015 16:47

josef38 píše:
OVal píše:V diskuzích není Leica SL moc dobře přijímána... Ale ať si říká kdo chce co chce, mě se ten foťák líbí .......

Je jen otázka, jestli potom je rozumné kupovat Leicu, když chce někdo podobný fotoaparát. Leica je především dálkoměrný fotoaparát se všemi svými klady ale i zápory.

Moje obava je, ze tento fotak je na stejnem upgradovacim kolotoci jako Canony, Nikony, Fujiny atd. Za pul roku bude lepsi hledacek, rychlejsi AF, nebo Sony udela lepsi dynamicky rozsah atd. To vsechno ponouka ke sledovani vselijakych technickych parametru a k upgradovani. Jeden z mych hlavnich motivu k porizeni Leicy bylo prave to, ze budu od tohoto odstinen.
MirekE

Příspěvekod OVal » 24 říj 2015 18:51

MirekE píše:Moje obava je, ze tento fotak je na stejnem upgradovacim kolotoci jako Canony, Nikony, Fujiny atd. Za pul roku bude lepsi hledacek, rychlejsi AF, nebo Sony udela lepsi dynamicky rozsah atd. To vsechno ponouka ke sledovani vselijakych technickych parametru a k upgradovani. Jeden z mych hlavnich motivu k porizeni Leicy bylo prave to, ze budu od tohoto odstinen.

Toho bych se nebál. Leica není takový gigant, aby zvládla drobné upgrady tak často a zrovna ten hledáček bude ještě dlouho na špici. Zatím myslím nikdo takový nemá.... Jediné slabší místo pro upgrade vidím v rozlišení, když A7rII má 42MP už nyní... Ne že by 24 bylo pro běžnou práci nedostatečné, ale třeba krajináři by jistě uvítali víc a objektivy to nejspíš snesou.... Problém SLka vidím v systémových objektivech - oproti konkurenci.... Jeden nyní a tři výhledově je zoufale málo.
Nicméně M-ková řada je kapitola sama pro sebe a těžko jí konkurovat... Třeba můj starý Monochrom bude doufám velmi použitelný ještě dlouho ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 31 říj 2015 16:35

Ahoj, dva snímky z mého okolí.
Přílohy
Cesta_do_Davle.jpg
Cesta_do_Davle.jpg (834.41 KiB) Zobrazeno 4634 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Podzim_u_Vltavy.jpg
Podzim_u_Vltavy.jpg (829.81 KiB) Zobrazeno 4634 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/90 sec.
Clona: F/8
josef38

Příspěvekod MirekE » 31 říj 2015 20:49

Ta s tema lodema je krasna podzimni kalendarovka. Pekne svetlo!
MirekE

Příspěvekod OVal » 02 lis 2015 10:21

Souhlasím s Mirkem. Lodičky se mi líbí (n)

Včera chtěla rodinka na bazén, tak jsem je odvezl do Třebíče. Nejsem ale takový vodní živel jako Josef, přednost dostala LMM a vyrazili jsme do nočního života (velko)města.... ;)
Přílohy
L1001319-Edit copy.jpg
L1001319-Edit copy.jpg (539.44 KiB) Zobrazeno 4580 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 32 sec.
Clona: F/4
ISO: 400
Model: M Monochrom
Exposure bias: 0 EV
L1001310-Edit.jpg
L1001310-Edit.jpg (503.42 KiB) Zobrazeno 4580 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 3 sec.
L1001300-Edit.jpg
L1001300-Edit.jpg (454.95 KiB) Zobrazeno 4582 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 4 sec.
L1001305-Edit.jpg
L1001305-Edit.jpg (455.34 KiB) Zobrazeno 4582 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 6 sec.
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 lis 2015 13:09

V Třebíči jsem byl mnohokrát během svých služebních cest do Dalešic, ale tato zákoutí bych asi už nedokázal určit. V každém případě (n) .
Ondro, prohlížím Tvé obrázky a pokouším se odhadnout ohnisko objektivu. Širokáč to byl určitě a myslím, že ohnisko mohlo být ještě kratší, než 35 mm. Ty kácivé linie mně napovídají, že by to klidně mohla být i patnáctka. V každém případě pěkný! Já bych v tomto případě s M9 musel už použít CornerFix.

Mirku děkuji za komentář k obrázku. :D

OVal píše:Nejsem ale takový vodní živel jako Josef......

A s tím vodním živlem, něco mně napovídá, že jsem byl v minulém životě žába. ;)
Klidně bych se v příštím životě do tohoto podobenství vrátil. Po zkušenostech nabytých v životě současném bych si dal pozor na čápy a podobnou havěť a běhání za jinýma žábama po silnici, kde zahyne pod kolama aut tolik žab. Potom bych se snad mohl dožít i delšího žabího věku. V dnešních, už čistých vodách by to tak mizerné žití být snad ani nemuselo! :lol: :lol:
Přílohy
žába.jpg
žába.jpg (379.11 KiB) Zobrazeno 4565 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/4.8
josef38

Příspěvekod OVal » 03 lis 2015 14:24

Josefe, žába, nebo žabák? ;) Ale ani v dnešních čistějších vodách zatím netečou ušlechtilá vína dobrých ročníků.... Tak to ještě zvaž.. ;)
Ohnisko je vše 15ka. Nějak se mi tento širokáč stal u LMM základním sklem.... V brašně jsem sice pár jiných skel měl, ale nepřezouval jsem. Ostatně za chvíli už byla taková tma, že jsem ostřil jen pohmatem na doraz... U delších skel by to ostření bylo asi složitější. CornerFix u LMM nepoužívám, vinětaci lze upravit v SE a barevné posuny na okrajích naštěstí LMM nedělá. Hodná holka.
Přílohy
L1001327-Edit.jpg
L1001327-Edit.jpg (493.13 KiB) Zobrazeno 4534 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 3 sec.
OVal

Příspěvekod Josef01 » 03 lis 2015 14:25

Škoda, že ten barevný podzim netrvá déle, to je fakt pěkný!
Josef01

Příspěvekod josef38 » 03 lis 2015 16:15

OVal píše:....barevné posuny na okrajích naštěstí LMM nedělá. Hodná holka.

Buď rád, že jsi ji nedal pryč!!!
Je velká ostuda, že jsem se o něco podobného nepokusil v Praze. Těch zajímavých zákoutí by se také našlo dost!
Možná mě Tvé poslední snímky k tomu pomůžou. :D
M9 + 15 mm v černobílé verzi by nemuselo dopadnout zle. Navíc bych si mohl pohrát s převodem z barvy do monochromu. Mám na mysli místo klasického použití barevných filtrů u černobílé fotografie. Ovšem LMM to nikdy nebude, toho si jsem vědom!
Pozdravuj kluky! (n) J.
josef38

Příspěvekod OVal » 04 lis 2015 13:02

Tak to se už těším na Pražská zákoutí... (n) A nepodceňuj M9ku. ;) Nastává ta dobrá doba na BW foto. Jen kdyby všude nestály ty plechové popelnice na kolečkách... Úplně jsem dostal chuť taky vyrazit nach Prague... ale nejspíš budu muset vzít zavděk maloměstskými zákoutími.
Přílohy
L1001329-Edit.jpg
L1001329-Edit.jpg (467.5 KiB) Zobrazeno 4483 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 6 sec.
OVal

Příspěvekod OVal » 05 lis 2015 11:02

Ještě jednu podvečerní. Motali se mi tam na vyhlídce lidé, naštěstí se motali docela rychle, tak to není moc vidět.
Přílohy
L1001275-Edit.jpg
L1001275-Edit.jpg (415 KiB) Zobrazeno 4457 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 8 sec.
OVal

Příspěvekod MirekE » 10 lis 2015 22:53

Podobne jako Forrest Gump i ja doprovazim sveho potomka na skolni autobus. Nedavno prselo a byla tma, tak jsem vyhrabal fotak s tim, ze treba pujde zachytit rozespala podzimni atmosfera.

Obrázek

Pres ne uplne bezvadnou technickou kvalitu me ke zverejneni primel zajimavy clanek a diskuse pod nim: http://leicaphilia.com/leica-photograph ... killed-it/ . V kostce, autor tam uvazuje nad tim, ze dnes se leicari prilis soustredi na ostrost, detail a dalsi technicke kvality na ukor obsahu. Uvedomil jsem si, ze nemam odvahu publikovat fotky, ktere jsou treba zajimavejsi a emotivnejsi, kdyz bych mohl sliznout kritiku za jejich nedokonalou technickou kvalitu.
MirekE

Příspěvekod OVal » 11 lis 2015 08:43

Má to atmosféru. (n) Jak by to asi vypadalo v BW, nebo žlutém (aby byla zachovaná barva busu) duplexu?
Doufám, že si jako Forrest taky po odjezdu sedneš na lavičku a čekáš.. :?: ;)

Podobné fotky mi vždy připomenou jeden snímek pana Einhorna v knížce Flexaret v praxi. Byl jsem z té fotky úplně paf a nakupoval v bazaru Flexarety. Nedávno jsem se na ni opět díval a už mne tak nebere, ale pořád je ještě dobrá a velmi inspirativní. Jmenuje se tuším "Plískanice".

Mimochodem, podle SPZky ;) vidím, že jsi se přemístil ještě víc východně. Jen tak dál. Ještě jeden takový skok a budeš zpátky doma.. I když to vlastně asi není o co stát. Na Hlinkách už školka tuším není, jen družina ve vedlejší vile...
Přílohy
DSC00967.jpg
DSC00967.jpg (352.95 KiB) Zobrazeno 4384 krát
OVal

Příspěvekod MirekE » 12 lis 2015 00:19

OVal píše:Má to atmosféru. (n) Jak by to asi vypadalo v BW, nebo žlutém (aby byla zachovaná barva busu) duplexu?
Doufám, že si jako Forrest taky po odjezdu sedneš na lavičku a čekáš.. :?: ;)

Diky, to me potesilo. U fotek vlastnich deti je vzdycky riziko, ze to fotograf preceni, protoze to na nej pusobi emotivne kvuli te blizkosti. To samozrejme ostatni nepocituji a pokud na te fotce nic jineho neni, tak se divi, proc tu fotku dotycny vlastne ukazuje. Cernobilou variantu jsem zatim nezkousel, castecne se mi zda, ze v te barevne je zbytecne moc informaci, ale castecne se mi ty barevne nuance (jedovate svetlo auta za autobusem vs. zluta autobusu) libi.

Po odjezdu autobusu se vracim domu - chybi mi ty pribehy, co bych mohl lidem vypravet.

Podobné fotky mi vždy připomenou jeden snímek pana Einhorna v knížce Flexaret v praxi. Byl jsem z té fotky úplně paf a nakupoval v bazaru Flexarety. Nedávno jsem se na ni opět díval a už mne tak nebere, ale pořád je ještě dobrá a velmi inspirativní. Jmenuje se tuším "Plískanice".

Tak tu fotku asi neznam, ale tenhle typ fotek mam moc rad. Tady furt prsi, ale moc zajimavych fotek z deste nemam. Celkem mam rad tuhle, ale jiste to slo vyfotit lip...

Obrázek

Mimochodem, podle SPZky ;) vidím, že jsi se přemístil ještě víc východně. Jen tak dál. Ještě jeden takový skok a budeš zpátky doma.. I když to vlastně asi není o co stát. Na Hlinkách už školka tuším není, jen družina ve vedlejší vile...

Ne ne, porad v Seattlu.Stat Washington vs. Washington D.C.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou