Nepovedená fotografie - prosba o radu

Nepovedená fotografie - prosba o radu

Příspěvekod Emil » 20 čer 2012 20:08

Prosím o radu. Nekvalitní fotografie z kompaktu. Na druhé straně: postava (má milovaná vnučka) v pohybu - rozevláté vlasy a šaty, výraz radosti z vytrysklého proudu vody (vodotrysk nepravidelně pulzoval). Jaké úpravy jsou možné? Jsem naprostý začátečník. Děkuji za každou pomoc.
Přílohy
VODOTRYSK.JPG
VODOTRYSK.JPG (1.14 MiB) Zobrazeno 9510 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.5 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
Model: DMC-LS80
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -33/100 EV
Metering mode: Pattern
Emil

Re: Nepovedená fotografie - prosba o radu

Příspěvekod Jinryd » 20 čer 2012 22:17

velká hloubka ostrosti (díky kompaktu), navíc se domnívám, že kompakt zaostřil na baráky za vnučkou, tzn. vnučka=rozmazaná. Nejrychlejší úprava je ořez. Více crcat se s tím nemá smysl (tedy pro mne). Dal by se vyretušovat strom za hlavou, rozostřit pozadí atd, atd, ale vše ostatní je o času nad úpravou fotografie
Přílohy
VODOTRYSK.JPG
VODOTRYSK.JPG (589.63 KiB) Zobrazeno 9496 krát
EXIF-Data
Canon 600D, Tamron 17-50/2,8 XR Di II VC, Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD, Sigma 50-150/2,8 APO EX DC HSM
Jinryd

Příspěvekod Emil » 21 čer 2012 18:53

Děkuji za odpověď, prosím, mohl bys ještě upřesnit to "atd, atd"? Chci tuto fotografii použít zároveň jako cvičnou při seznamování s Photoshopem, čas nehraje roli.
Emil

Příspěvekod Beda » 21 čer 2012 18:58

Osobne, nechal bych fotku, tak jak je,je to prima nalada, radost z leta a ze vseho, co s nim souvisi... :lol:

Fotka je z levneho plastaku a do nejakych uprav bych se snad ani nepoustel, vnucka je, leto taky, nafoti se jeste fotek... (n)
Beda

Příspěvekod ogyn » 21 čer 2012 21:21

Také se kloním k názoru,nebabrat se s nějakými úpravami,je lepší nafotit to znova,třeba z menší vzdálenosti,nebo více zoomovat....... Příště udělat více záběrů,ať je z čeho vybírat :D
ogyn

Příspěvekod Dafik » 22 čer 2012 13:33

Neřekl bych, že je ta fotografie nepovedená. Zachycuje pěkný moment. Kvalita se na první pohled zdá slabší, ale rodinné fotografie si člověk většinou netiskne na A3, kde by to bylo vydět. Teď k té fotce. Ono to vypadá jako bys chtěl vyfotit holčičku a náměstí najednou. Což se povedlo :) Ale to náměstí podle mě na sebe sbytečně strhává nežádoucí pozornost. Takže já bych srovnal linie a nemilosrdně bych odřízl ty domy. Fotka by asi šla líp doostřit a možná bych lehce přidal kontrast. Nic zásadního. Obecně je potřeba občas fotky tisknout. Ona se často na monitoru zdá fotka špatná, ale ve skutečnosti při tisku na běžných 10x15 ty nedostatky zcela vymizí ;)
Dafik

Příspěvekod fot » 22 čer 2012 16:36

Zdravím a v ukázce je programu photoshop elements- mírně oříznuto, vyrovnány svilice, automatická inteligentní oprava, a protože se mi zdála příliš mírná tak ještě doostřeno a přidána sytost barev. S těmito úpravami je možné si hrát téměř donekonečna ale zdrojem by měla být pokud možno co nejlepší fotografie. Tady je bohužel hlavní postava poněkud neostrá vlivem pohybové neostrosti a s tím se nedá moc dělat. Pro focení pohybujících se dětí je nutné použít co nejkratší čas nebo aspoň nastavit program sport. Jsou rychlejší než se zdá (n)
Přílohy
VODOTRYSK_upravený.jpg
VODOTRYSK_upravený.jpg (1.87 MiB) Zobrazeno 9397 krát
EXIF-Data
fot

Příspěvekod Mila_xl » 22 čer 2012 19:26

No já taky přiložím jednu variantu - je to nedokonalé, nechtělo se mi tad tím trávit fůru času, ale zkusil jsem oříznout a trochu rozostřit pozadí. Taky jsem trochu doostřil a zvýšil mírně kontrast. Kvalita úprav nestojí za nic, to podotýkám, ale spíš jsem chtěl naznačit, jaký typ kompozice a jaké úpravy preferuji. Úpravám jsem věnoval asi tak dvě minuty, je to rychlovka, tomu odpovídají celkem brutální zásahy..... (n)
Přílohy
VODOTRYSK_u.jpg
VODOTRYSK_u.jpg (413 KiB) Zobrazeno 9377 krát
EXIF-Data
Mila_xl

Příspěvekod Děda Louda » 23 čer 2012 13:16

Když si dáš záležet, dají se vykouzlit nejrůznější divy. Chce to ale vědět, co chceš ukázat. Předpokládá to taky notnou dávku trpělivosti a pečlivosti (ne tak, jako v mém pokusu). (n)
Přílohy
VODOTRYSK.JPG
VODOTRYSK.JPG (413.61 KiB) Zobrazeno 9340 krát
EXIF-Data
Děda Louda

Příspěvekod Mila_xl » 24 čer 2012 00:14

NO, tak asi by se to dalo v podstatě takhle brutálně rozostřit, ale to by byla nesmírná piplačka ve photoshopu ve vrstvách - výběr, zpřesnit okraje, pak si s tím hodinku dvě pohrát ;) a snad by to šlo, ale takhle asi nee, to snad jen jako ukázka ... tady si děda moc záležet nedal :-) :-) :-), ale pravda, poslední závorkou na to upozorňuje, že k tomu přistupoval asi tak, jako já v předchozím :D Důležité je, že cesta by se dala najít! (n)
Mila_xl

Příspěvekod ogyn » 24 čer 2012 13:01

Počítačová "kouzla" jsou zajímavá,ale pořád si myslím,že je lepší to nafotit tak,aby úpravy nebyly nutné, :D .Když někdy čtu v popisu třeba u makra,že snímek vznikl z 60ti fotografií 20ti vrstev,po 3dnech u pc ,tak si myslím,že už je to spíš grafika,jak focení ;)
ogyn

Příspěvekod Mila_xl » 24 čer 2012 17:00

ogyn píše:Počítačová "kouzla" jsou zajímavá,ale pořád si myslím,že je lepší to nafotit tak,aby úpravy nebyly nutné, :D .Když někdy čtu v popisu třeba u makra,že snímek vznikl z 60ti fotografií 20ti vrstev,po 3dnech u pc ,tak si myslím,že už je to spíš grafika,jak focení ;)

Ale to je mimo mísu, původní dotaz byl na úpravy fotky, nikoliv na způsob řešení kompozice ...
Mila_xl

Příspěvekod ogyn » 24 čer 2012 22:11

Míla_xl > Ale to je mimo mísu, původní dotaz byl na úpravy fotky, nikoliv na způsob řešení kompozice ...
Když to nafotíš lépe s rozvahou,tak nepotřebuješ nějaké "složité" úpravy. U momentek je lepší nafotit toho více,většinu smazat,vybrat vydařené,než se s tím babrat v editorech. ;)
ogyn

Příspěvekod Mila_xl » 25 čer 2012 10:25

ogyn píše:Míla_xl > Ale to je mimo mísu, původní dotaz byl na úpravy fotky, nikoliv na způsob řešení kompozice ...
Když to nafotíš lépe s rozvahou,tak nepotřebuješ nějaké "složité" úpravy. U momentek je lepší nafotit toho více,většinu smazat,vybrat vydařené,než se s tím babrat v editorech. ;)

Zcela souhlasím, já jen, že tazatel, který to zřejmě neumí a má asi taky jen tuhle jedinou fotku, potřeboval poradit (nebo naznačit), co by se s tím dalo dělat. Jinak samozřejmě chápu, že kdyby to vyfotil dobře /pořádně/vícekrát, tak si může tento dotaz ušetřit a celá diskuze by nemusela být (n) ...
Mila_xl

Příspěvekod ogyn » 26 čer 2012 16:38

My co jsme před 30 lety chodili fotit svatbu na "2" kinofilmy :) více o záběru přemýšlíme :D a ne všichni jsme příznivci "dodělávání fotek " v pc . Doba je zaplaťpánbů jinde a osobně proti úpravám nic nemám.Jen mne někdy napadne,jestli jsou některé snímky ještě "fotkami" nebo už jen grafickou omalovánkou :roll:
ogyn

Příspěvekod Emil » 26 čer 2012 18:32

Děkuji všem, mile mě překvapilo, že si tolik lidí našlo čas zabývat se jednou nepovedenou fotografií. Mila_xl vystihl o co se mi jedná. Fotografii mám jen jednu, je stará, vnučka vyrostla a už by se asi nedokázala tak bezprostředně radovat z "nějakého vodtrysku". Všechno jsem pozorně přečetl a zvolil tento postup úpravy: ořez, rozmazání pozadí, zvýšení kontrastu, doostření, zesvětlení obličeje. Bylo to opravdu zábavné, se zvědavostí čekám na výsledek tisku - nemám kvalitní tiskárnu. A beru si k srdci i všechny vaše další rady ( a taky si asi koupím lepší fotoaparát).
Ještě jednou díky.
Emil

Příspěvekod Jinryd » 26 čer 2012 18:42

tak super (n) . A výsledek tvého snažení by jsme mohli vidět?
Canon 600D, Tamron 17-50/2,8 XR Di II VC, Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD, Sigma 50-150/2,8 APO EX DC HSM
Jinryd

Příspěvekod Mila_xl » 27 čer 2012 07:44

Emil píše:Děkuji všem, ........ A beru si k srdci i všechny vaše další rady ( a taky si asi koupím lepší fotoaparát)....

Osobně si myslím, že to není foťáíkem, ale každý, kdo chce fotit, by se měl naučit ovládat ten foťák, který vlastní, aby z něj vydoloval po technické stránce to nejlepší, a taky (a to hlavně) by se měl naučit fotit správně - tedy správně komponovat, volit a vybírat témata. No a v neposlední řadě, protože to není kinofilm, tak by měl zvládat nějaký (jakýkoliv) postprocessing. To platí celoživotně, ať člověk fotí na jakékoliv úrovni.
(asi blbý "knížecí" rady, ale já to samozřejmě vztahuju i (zejména) na sebe ... (n) )
Mila_xl

Příspěvekod Emil » 27 čer 2012 19:20

Jinryd píše:tak super (n) . A výsledek tvého snažení by jsme mohli vidět?

Prosím o shovívavost.
Přílohy
VODOTRYSK9 kopie.jpg
VODOTRYSK9 kopie.jpg (805.72 KiB) Zobrazeno 9183 krát
EXIF-Data
Emil

Příspěvekod Jinryd » 27 čer 2012 19:32

(n)
Jinryd

Další

Zpět na Začátečníci chtějí vědět