Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 15 čer 2015 22:20

Z trochu jiného soudku. Horká sobota, pátý ročník adrenalinového festivalu Fair Play. Tyhle živé věci vůbec fotit neumím, navíc Sigma na to není ideální. Ale světla bylo dost, tak jsem pár cvaků zkusil.
Přílohy
SDIM3708.jpg
SDIM3708.jpg (490.97 KiB) Zobrazeno 4110 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM3734.jpg
SDIM3734.jpg (482.31 KiB) Zobrazeno 4110 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/8
SDIM3740.jpg
SDIM3740.jpg (455.76 KiB) Zobrazeno 4110 krát
EXIF-Data
SDIM3746.jpg
SDIM3746.jpg (485.04 KiB) Zobrazeno 4110 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
SDIM3760.jpg
SDIM3760.jpg (480.86 KiB) Zobrazeno 4110 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26 mm
SDIM3774.jpg
SDIM3774.jpg (492.26 KiB) Zobrazeno 4110 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 16 čer 2015 07:23

Jarousi, ale to je preci uplne jasne! Ta tvoje kamera je daleko mensi! Priste si to uvedom uz predem a nedelej takove hlouposti; blesk dostat do fotaku....... :shock:

Petr

PS. Jarousi, kdyz tak ty tvoje fotky sleduji, tak, prosim o prominuti, neni to fakt zle mineno, mi to pripomina malire (obrazu), kteri nemeli hlavu si sami vymyslet nejaky dobry motiv a tak, i kdyz umeli malovat presne tak jako ti znami a slavni, zustali trcet kvuli svemu handicapu nekde u falsovani mistrovskych del, nebo je jen kopirovali.

Ty potrebujes, abys se toho sveho handicapu zbavil, ne fotit ty motivy co motivy ani moc nejsou, ale spis cvaky, neomalene par mesicu doslova opisovat motivy uspesnych fotografu, az to videni dostanes na stalo do mozku a pak zacni sam v hlave s predstavou podobne jako scenerie a uvidis, ze ti to pujde. A uspesne. Holt je to tezke se naucit videt, ale jde to. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 16 čer 2015 14:32

Do záběru, Petře, do záběru, ne do foťáku ;). Tomu zbytku nerozumím. Na výstavy nechodím, těch pár fotografických knih, co mám doma, je spíš technického zaměření, školu na to nemám. Co nebo koho já, proboha, můžu kopírovat? Navíc v tom Tvém příspěvku vidím nějaký rozpor. Na začátku to vypadá, že Ti vadí, že jenom kopíruju, na konci mám dojem, že mi doslova na pár měsíců kopírování (opisování) druhých doporučuješ. Nevyznám se v tom :roll: :shock:.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 16 čer 2015 18:49

Jarousi, hele nech toho, tak ehmm to, nejsi! :) Ty vis moc dobre co tim minim, co ti pisi a idiomy to v zadnem pripade nejsou. :) Fotit umis, ted potrebujes se jen naucit spravne "videt" a to ti zatim moc nejde. V tech tvych knihach toho moc neuvidis. Zajdi si u vas tedy aspon do verejne knihovny, nebo tak neco podobneho a vypujc si tam knihy malirskych mistru krajin at soucasnych nebo klasickych; dobre si ty obrazy prohledni jak jsou komponovany a hlavne proc a zapamatuj si ty kompozice, pripadne si vzdy, kdyz jdes fotit, aspon ze zacatku vezmi s sebou a az si najdes nekde neco co bys snad chtel fotit zkus v te knize najit aspon trochu podobny obraz a vyfot to podle toho obrazu. A tak dal. Za nekolik nedel to budes mit v hlave vetsinou uz na furt!!!!! Ale chce to fakt takto vydrzet; mysli si pri tom, ze se nalezas v atelieru umelecke skoly a ze je vyucovaci hodina kompozice... ( je to velice podobne...) :) Ver mi! :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod vrgada » 16 čer 2015 21:20

rekl bych, zase vrta, takze nejsme nikde organizovani a muzeme fotit co chcem a jak chcem a stranek s inspiraci je na netu hafo
...
co se tyce srovnavacek fotaku i na to jsou stranky, ja fotaky menim jako ponozky uz i tu fujinu mam treti a treba ted to bude to prave, co mi na kompaktu od sigmy chybelo, neco mezi Dp1m a Dp2m ohniskem (35ekv) s dostatecnou svetelnosti, extremne rychly autofocus, kvalitni jepeg primo s fotaku, perfektni pletovka a cervena, zadny sum ve stinnych partiich i pri vyssim ISO opticky obr hledak, perfektni retro vzhled s nastavovanim casu i clony jako v dobe kinofilmu. Fakt to kluci sikmooci umi nabidnout. A tohle je cenove stejne jako merril ci quattro nove a na trhu ve stejnou dobu-takze tady by to porovnani melo smysl. Merrily jsem mel dva, uz nemam, amaterske srovnani tedy neudelam, ale myslim si, ze ani neni potreba. Jen stale cekam, zda tady nekdo koupi to quattro, pokud ne je foveon opravdu mrtvy system
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 16 čer 2015 23:20

Vylezl jsem na místní dominantu Ondřejovsko a fotil domovinu různým zoomem od severu na jih.
Přílohy
SDIM3835.jpg
SDIM3835.jpg (480.65 KiB) Zobrazeno 4014 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/20 sec.
SDIM3836.jpg
SDIM3836.jpg (498.41 KiB) Zobrazeno 4014 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 97 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
SDIM3839.jpg
SDIM3839.jpg (490.17 KiB) Zobrazeno 4014 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/5.6
SDIM3842.jpg
SDIM3842.jpg (487.85 KiB) Zobrazeno 4014 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 200 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Clona: F/6.3
Jarouš

Příspěvekod Josef01 » 17 čer 2015 07:25

vrgada píše:rekl bych, zase vrta, takze nejsme nikde organizovani a muzeme fotit co chcem a jak chcem a stranek s inspiraci je na netu hafo
...
co se tyce srovnavacek fotaku i na to jsou stranky, ja fotaky menim jako ponozky uz i tu fujinu mam treti a treba ted to bude to prave, co mi na kompaktu od sigmy chybelo, neco mezi Dp1m a Dp2m ohniskem (35ekv) s dostatecnou svetelnosti, extremne rychly autofocus, kvalitni jepeg primo s fotaku, perfektni pletovka a cervena, zadny sum ve stinnych partiich i pri vyssim ISO opticky obr hledak, perfektni retro vzhled s nastavovanim casu i clony jako v dobe kinofilmu. Fakt to kluci sikmooci umi nabidnout. A tohle je cenove stejne jako merril ci quattro nove a na trhu ve stejnou dobu-takze tady by to porovnani melo smysl. Merrily jsem mel dva, uz nemam, amaterske srovnani tedy neudelam, ale myslim si, ze ani neni potreba. Jen stale cekam, zda tady nekdo koupi to quattro, pokud ne je foveon opravdu mrtvy system

Jsme na tom stejně, Merill jsem prodal a DP1 mám stále. Na běžné focení mám Fuji X-Pro 1, který je přesně opakem toho, co je nevýhodou Sigmy. K čemu může být Quattro dobré? Váží to s pouzdrem přes půl kila, veliký, pomalý foták, který produkuje mnohamegové fotky nebo Tiffy mají 150MB, člověk aby koupil minimálně dva a přitom stačilo udělat výměnný objektiv, který Sigma beztak prodává pro konkureční značky. Tudy cesta opravdu nevede.
Naposledy upravil Josef01 dne 17 čer 2015 19:52, celkově upraveno 1
Josef01

Příspěvekod pe-pa » 17 čer 2015 12:05

vrgada,

"...rekl bych, zase vrta, takze nejsme nikde organizovani a muzeme fotit co chcem a jak chcem a stranek s inspiraci je na netu hafo..."

Nevrta, jen jsem se pokusil druhemu jaksi, asi blbe, zkusit poradit, protoze..... aaale, co to budu vic rozmazavat. Kdyz je tady tendence takova, ze si kazdy foti jak si on mysli, ze to tak je nejlepsi a ze to je dokonce suprove, protoze on autor to tak vidi, tak prosim; stydet se za ty svoje vynikajici a suprove fotky vubec nemusi, protoze nema ahnung, nema v tom schein, zkratka neni v tom pouceny, nema v tom vzdelani... vse ok, jeho vec, ale proc to ukazuje druhym,, trreba zde? Chce se s tim co "umi" tady mezi temi dalsimi podobnymi, co si foti jak chteji.. atd.,pochlubit, nebo hleda chvalu, coz mu dela nejvic dobre, nebo by rad chtel poradit? Tezko rici; nekdo se v tom neozve vubec a nekdo do toho jen prikecne nejakou tu hovadinu jako ted vrgada.... Je mi lito, ale nevyznam se v tom. Vypada to ale, ze je vlakno plne jen cvakalu, kteri fakt nemaji ani tu nejmensi narocnost i kdyz to je vlastne za stejne prachy.... :) Ja v tom vzdelani mam, ale me pokusy pomoci nebo poradit jsou jako hazeni hrachu na zed, takze se za me vmesovani byt se jednalo o "vec" velice omlouvam a budu koukat, abych se uz nepokousel.... :)

Petr

Dneska se da tady v Nemecku Quttro koupit uz za neco okolo 780 Euro. Uvazoval jsem, jestli preci jenom bych nemel... :) a sel jsem si osvezit pamet do ruznych recenzi o nem. Stale stejna pisnicka, super obrazova kvalita a skoro na stejnem radku, ze to sumi a sumi a sumi, doporucuji fotit jen na zakladni 100 ASA.... Tak jsem od toho utekl; take co s tim, kdyz daleko lepsi je pak treba ta dp2m nebo jeste lepsi dp1s. A je se zabudovanym bleskem a daji se s ni fotit suprove portrety, viz fotka zde ode mne s temi dvema kluky atd..... :)

jeste ji ted znovu vlozim, at to zajemce nemusi hledat:

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 17 čer 2015 13:47, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Martynko » 17 čer 2015 12:44

Ode mne již pouze obrazově...
Přílohy
SDIM3623.jpg
SDIM3623.jpg (292.7 KiB) Zobrazeno 3969 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 50
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod pe-pa » 17 čer 2015 13:49

...Martynko, doufam, ze te neurazim, kdyz ti opatrne sdelim, ze se mi ta tvoje posledni velice libi i kdyz jde trochu do ruzova. Ale jenom kapanek. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 17 čer 2015 15:17

Takze vazeni pekne do radu a kto nebude sediet ticho v umeleckej skole dostane po packach.
Sakra co to riesite. :D Platia vas za to... Na to ste si kupili fotak.
Az zacne Jarous fotit umelecky nejaky plot, alebo kopec zahaleny mrakmi tak budem vo vytrzeni, ale radsej spoznavam krasnu moravsku zem.
Je podobna tej nasej ale fajnovejsie upravena. Takze kluci len tak dalej. (n)

Jarousi, teraz som to docet dozadu. Co to tu placas o tom SPP.
Jasne, ze je vyborny za tie prachy tj. 0 korun ci eur a naviac ako jediny dokaze merrilla. To su veci. :D
Ja o voze a ty o koze. Vies aky rozdiel je medzi takym RAWterapie a SPP. Ten prvy umi 1000 veci a ten druhy asi 10. Pritom su oba zadarmo.
Samozrejme ten prvy neumi foveon Merrilla. Ale podiv sa svete vie pracovat s tif a jpg.
Co tym chcel basnik povedat..., ze nemame nechat lezat ladom nieco co ma prevazne vo vysledku cyans farby, bez zivych odtienov a maximalne to stupidne presaturujeme v snahe nieco dosiahnut.
Samozrejme je na zvazeni kazdeho co chce. A mozna to aj tak chceme a je to v poriadku. :)

Ja uz to dalej rozvadzat nebudem, lebo nakoniec aj ten kamarat Petra Pepa bude mat pravdu zo svojimi expresiami.
Dnes som zase absolvoval daleke cesty a kedze objednany u doktora som bol na pozde oprasil som foveona a siel som v ostavajucom case fusovat
axislubovi do jeho trencanskych vod. :D
Takze farebna nadstavba (vyuzil som DxO)
Přílohy
DP3M2.jpg
DP3M2.jpg (1.03 MiB) Zobrazeno 3952 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/4
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
DP3M6.jpg
DP3M6.jpg (953.71 KiB) Zobrazeno 3952 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/4.5
DP3M1.jpg
DP3M1.jpg (1.8 MiB) Zobrazeno 3952 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 17 čer 2015 15:27

Nez pojdem liecit svoje tatranske zdravotne omyly. (y) Este par dnesnych fotiek , moc som toho nestihol. Ale az budem mat hnaty opet OK
este sa niekedy zastavim....
Přílohy
DP3M3.jpg
DP3M3.jpg (883.28 KiB) Zobrazeno 3953 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1600 sec.
DP3M4.jpg
DP3M4.jpg (971.07 KiB) Zobrazeno 3953 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
DP3M5.jpg
DP3M5.jpg (881.65 KiB) Zobrazeno 3953 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/15 sec.
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 17 čer 2015 16:39

pe-pa píše:....... ze to sumi a sumi a sumi, doporucuji fotit jen na zakladni 100 ASA.... Tak jsem od toho utekl; take co s tim, kdyz daleko lepsi je pak treba ta dp2m nebo jeste lepsi dp1s.

Na to je jediný lék, vykašlat se na ty šílené megapixely a udělat pixely se 4 násobnou plochou a nebude to tak šumět...
Josef01

Příspěvekod axislubo » 17 čer 2015 20:35

Dam jednu archivnu :-D Do toho quatra 0 by som siel, ale az ked to bude stat 350 e :lol:
Přílohy
SDIM06671 picaso.jpg
SDIM06671 picaso.jpg (674.9 KiB) Zobrazeno 3916 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Model: SIGMA DP2 Merrill
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 17 čer 2015 22:13

Místo, ze kterého jsem včera fotil. K tomu kříži se váže jeden smutný příběh z loňska.
Přílohy
SDIM3833.jpg
SDIM3833.jpg (497.31 KiB) Zobrazeno 3906 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/5 sec.
SDIM3845.jpg
SDIM3845.jpg (483.24 KiB) Zobrazeno 3906 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/3.3333333333333 sec.
SDIM3845, výřez.jpg
SDIM3845, výřez.jpg (411.13 KiB) Zobrazeno 3906 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/3.3333333333333 sec.
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 18 čer 2015 06:39

Muj Fuji vyvoj: predvanocni akce E1 se dvema zoomy a nasledny temer bezeztratovy prodej (diky akci-jinak se Fuji ani kupovat neda-normalni ceny jsou nesmyslne) V dalsi akci Xpro1 s perfektnim 35/1.4, chtel jsem zkusit pevne sklo a chvaleny fotak, ale velke, tezke, pomale a na mne ohnisko preci jen dlouhe, nasledna smena na X100S. Tady prozatim naproste nadseni naprosto se vsim. Kdyby nekdo chtel menit objektivy, tak navrhuji asi E2ku. Jinak jen fotim, jedina uprava je resize s doostrenim v irfanu na 50procent na necele 1Mega fotky s naprosto vyhovujicim rozlisenim a kde na tom zalezi a nejsem si jisty tak expozicni trojblik, ktery jsem se naucil pouzivat na Dp2ce.
...
Ad foceni, neustalym cvakanim se clovek zlepsuje, takze ma smysl cvakat a cvakat a cvakat. Protoze pak je clovek dostatecne zbehly, zna fotak a jeho slabiny a prednosti, vi co a jak pouzit v ruznych situacich, dalsi veci se urcite taky daji naucit, jako nekacejici se horizont (u Fuji zelena linka), aby lidem nerostly vetve z hlavy, formalni zasady ala zlaty rez, ci sikme linky vstupujici do obrazu a to vse focenim a napodobovanim. 99.999 procenta populace stejne nebudou umelci a i ti skutecni fotografove maji jen par snimku, ktere jsou opravdu o necem. Ale fotit tak, aby fotky byly pekne, libily se muze skoro kazdy, to se urcite naucit da. A mnohem snaz to jde s technikou, se kterou neni treba resit vyvazeni bile a dolovani podrobnosti z rawu spatne exponovaneho obrazku a kdy se staci spolehnout na fotak a resit jine veci nez techniku. Staci se mrknou do vlaakna Fuji, techniku neresi nikdo, jen tam cpou obrazky
...
Co se tyce motivu, reportaze (pristani Martanu az valecne konflikty) asi fotit nebudeme. na sport je zapotrebi zpravidla statisicove vybaveni, zbyvaji krajinky nejlepe za zvlastniho svetla :-), zviratka, lide a podivnosti ala makro. To vse jde bez problemu a zadarmo. Krajinky lze odchodit a neustale opakovat az se chytne ta spravna nalada, ve zbytku si lze pomoci seriovym snimanim, takze na nektere fotce bude zviratko ve spravne poloze, a lidi nebudou mit zavrene oci. A posledni pravidlo, nafotit toho mraky a pak provest decimaci a vybrat jen ty nejnej, kde nikdo z fotografovanych nevypada jako idiot a po technicke strance je fotka minimalne uchazejici
...
To quattro sem nadhazuji, ze je to foveon fanklub a jsem na to zvedav. Na ISO100 bych uz nesel, vetsinou fotim ISO400 s automatickym DR (zvysenim dynamiky (nahrada babrani se v raw editoru, aby byly vykresleny svetla i stiny). Kdybych naopak potreboval odclonit, tak fotak ma i vestaveny sedy filtr.
...
A jinak, at vam to foti a dela konicek radost

...
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 18 čer 2015 09:20

Vrgada, tak ted fakt klobouk dolu, to je prave a presne to, co jsem se tady zkousel kolegum doporucit!!!! Ale, jak videt, musel bych zase zit nejakou dobu u nas, abych to tak pekne a totalne srozumitelne napsal. vrgada, super! :) Jarousi a i jini, tak jsem to myslel, bohuzel pobabral v tom psani.... Sorry jeste jednou! :)

S temi Fuji fotaky to potvrzuji, jsou fakt velmi dobre. Mam, jak asi vite, ted Fuji X-E2 ale jen se 18-55/2,8-4, ktery je jak jsem zjistil sam, tak dobry, ze zatim vic objektivu nepotrebuji, vsechno co fotim suverene zvladne. Mozna, ze bych si opatril jeste Fujinon 23/1,4 aby se mi to cele veslo do kapsy, ale to jeste uvidim.

Cenove to je tak stejne s kompletni X100S, nebo uz rovnou Vrgada tu X100S? Co ty bys myslel?

Take nejradeji fotim ted na nejmene 400 ISO a i vic, vubec uz neni treba se zabyvat nejakym sumem. Dalo by se doslova u te Fuji rici: co je to ten sum? :) Ruzna nastaveni dynamiky jsou velice prakticke veci, dava to velice kvalitni sirku dynamiky, takze nejake vypalene mraky nebo zalite stiny vubec ted neznam.....O.K., nechci tady delat nejakeho nahonciho k Fuji, ale je to fakt prima bezstarostny fotak. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod Martynko » 18 čer 2015 12:23

to se nedá, asi sem přestanu lízt... :?
Přílohy
SDIM3644.jpg
SDIM3644.jpg (350.7 KiB) Zobrazeno 3865 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 50
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -13/10 EV
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 18 čer 2015 22:31

Pár místních z náměstí. Ten "dům na prodej" je nejstarší budova ve městě, Hrubá hospoda.
Přílohy
SDIM3800.jpg
SDIM3800.jpg (491.46 KiB) Zobrazeno 4088 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 23 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/9
SDIM3813.jpg
SDIM3813.jpg (483.3 KiB) Zobrazeno 4088 krát
EXIF-Data
SDIM3819.jpg
SDIM3819.jpg (480.9 KiB) Zobrazeno 4088 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/100 sec.
SDIM3820.jpg
SDIM3820.jpg (491.3 KiB) Zobrazeno 4088 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 19 čer 2015 06:39

2Martynko
Neboj ja taky, ja jen uz ze setrvacnosti, pac roky s foveonem jsem mel rad a neco mi to dalo, ale prestanu sem chodit, k foveonu se vracet uz nebudu.
2Pe-pa
Volil bych X100S (nebo novejsi model-ten ale neznam). Duvody jsou dva. Jednim je prach na snimaci, ktereho jsem si kdysi uzil na zrcadlovce Pentax a riziko je pri vymenovani objektivu vyrazne vetsi. Druhym je opravdu dobry pocit z tohoto kompakru, clovek ho muze mit porad se sebou. Navic ma tichou centralni zaverku a foti opravdu pekne, objektiv i kdyz takova palacinka je docela chvalen. Ted jsem dokoupil slunecni clonu a ma to skoro normalni rozmery. Predpokladam, ze je to na krajinky, svetelnost 1,4 neni asi nutna. A bude to takovy foveon styl-vice fotaku.
...
Obrázek
svetelny mix zarivka, ve sklepe ledka, z ruky
...
Make - FUJIFILM
Software - Digital Camera X100S Ver1.20
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 1600
DateTimeDigitized - 2015:06:17 23:22:34
ShutterSpeedValue - 1/14 seconds
ApertureValue - F 2.00
BrightnessValue - -3.65