Martynko, podle mého názoru strašně zjednodušuješ a zevšeobecňuješ a na to se nedá stručně reagovat. Když u fotky zesvětlím stíny, tak už je automaticky plochá? Je jasné, že tam ráno kontrast byl, když svítí Slunce tak je tam kontrast vždycky. Ale v poledne je mnohem větší, např. Dnes že nejsou dostatečně kvalitní polarizační filtry? To ti výrobci dělají ze všech fotografů blbce? Snaží se dělat filtry čím dál tenčí, aby nevinětovaly, čím dál světlejší, aby s nimi byla mnohem příjemnější a snazší práce, ani nemluvím o jejich odolnosti vůči prasknutí, kapkám vody, životnosti fólie (ony jsou i jiné, než s polarizační fólií, běžně dostupné?), snazším čištění atd. DP1S žádný polarizák nepotřebuje, znamená to, že dokáže odstraňovat odlesky skla, od vody a vůbec lesklých předmětů (jenom v listí na stromech a v trávě, co jich je) a tím přirozeně saturovat barvy? Vyloupnout z mraků mnohem víc kresby (vím, že SPP dokáže moc, ale polarizák to udělá za nás). Lezly Ti z toho příšernosti, snad proto, že starý Pentax filtr byl moc kvalitní? Proboha, co je to za bláboly? Na to je fakt těžké reagovat. Nicméně poslední fotka se mi líbí, bez ohledu na to, že bych ji taky trochu barevně upravil, pochopitelně jako celek, nejenom mraky (na těch je většinou nejvíc vidět, myslel jsem, že to u toho hradu nemusím psát a že to jaksi dojde...). No, něco předpokládat je úplně k ničemu...
Josefe, zapomněls poreferovat do TNČ, že ve Foveonu se zase něco děje, jak se u Tebe v posledním roce a půl stalo běžným zvykem. Věřím, že to stihneš napravit. Já to chápu, v Leice je už delší dobu po čertech těžká konkurence, pár moc šikovných fotografů, už to není, co to bývalo... Takže se hledá realizace jinde a najednou je dobré i vlákno, které Ti ještě před několika lety příliš nevonělo. Kdybys mi to kdysi v telefonu neříkal osobně, nepsal bych to (platí o TNČ). Ten nepřetržitý zájem o Foveon se snadno pochopit dá, víme, že jsi měl Sigmu, ale ty poznámky, šťouchance a škodolibé reference "o sousedech ve Foveonu" nebudou Tvojí foveoňáckou minulostí, na to se známe příliš dlouho a příliš dobře

.