od Jarouš » 30 kvě 2015 11:55
Jardo, vyjadřujeme se každý pouze k tomu svému. Tedy já směřuju své dotazy na axisluba ohledně jeho DP2M a srovnávat můžu pouze se svojí SD1M. Po osobní zkušenosti, kterou jsem udělal s Tvojí DP2M už vím, že se tady nic srovnávat nedá, že barvy z těch foťáků při AWB lezou naprosto odlišné. U SD1M je to navíc ještě pokaždé trochu jiné s výměnou objektivu, kterážto záležitost u kompaktů DPM logicky nepřichází v úvahu. Ano, čistě laicky a zjednodušeně řečeno, AWB u řady DP v běžném denním světle je mnohem akceptovatelněji použitelné, než je tomu u SD1M, kde, patrně, výrobce předpokládal větší nároky uživatelů na přesnost barevného podání (rozuměj že AWB nebudou příliš používat), budou spíš dávat přednost jinému nastavení a AWB pro zrcadlovku trochu odfláknul. A možná taky proto, že záhy zjistil, že co objektiv, to jiné barvy. Nevím, jenom spekuluji. Ty vlastníš oba dva foťáky, k tomu několik objektivů, takže moc dobře víš, co přesně mám na mysli. Sice jsem tady asi už ty dvě fotky dával, ale přesto je dám znovu pro dokreslení toho, že když dva dělají totéž... Mám pocit, že u této fotky jsem měl zrovna nasazenou Tvoji pevnou třicítku, ale to už není tak úplně důležité, poněvadž s mým seťákem je ten rozdíl velice podobný, zkrátka ve výsledku úplně jiné fotky. Kdybych to měl velmi stručně nějak popsat, řekl bych, že SD1M je příliš modrá a DP2M trochu víc žlutozelená, ale vypadá to na první pohled přirozeněji, než fotka z SD1M.
PS: Vidím, že tady chybí EXIFy, tak jenom pro doplnění. Expoziční hodnoty jsou také shodné, f8, 1/320 sek.
- Přílohy
-

- DP2M1351, auto.jpg (499.85 KiB) Zobrazeno 4031 krát
-

- SDIM3364, auto.jpg (497.13 KiB) Zobrazeno 4031 krát